De guillotine door Simone van der Vlugt

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover De guillotine
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1575 woorden
  • 12 december 2014
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
9 keer beoordeeld

Boekcover De guillotine
Shadow
De guillotine door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Auteur:                                        Simone van der Vlugt

Titel:                                             De Guillotine

Jaar van eerste uitgave:           1999

Gelezen:                                      Vierde druk, 2005

Uitgeverij:                                   Lemniscaat, Rotterdam

 

Uitvoerige Samenvatting

1789

Sandrine de Billancourt komt uit een rijke Aristocraten familie. Zij woont in de zomer in Parijs en in de winter in Poissy in een kasteel. Het vergaat de familie goed, totdat de revolutie aanbreekt.

Als ze op een dag wordt opgehaald door een koets vanuit school belandt ze samen met haar kamenier in een oproer. Uiteindelijk kunnen ze vluchten, maar Sandrine ziet vanaf dat moment hoe slecht de bevolking in Parijs eraan toe is. De mensen vechten om meel, steken elkaar hun ogen uit en vertrappen elkaar bijna. Er heerst grote armoede onder het volk. Sandrine kan het bijna niet geloven. Ze wist niet dat de armoede zo groot was onder het volk.

Sandrine is met haar familie in de zomer in Poissy, in het kasteel dat haar vader beheert. Haar vader is kasteelheer, en bezit veel land waar boeren op leven en gewassen verbouwen. Na een aantal weken keert de bevolking zich tegen de familie Billancourt.  Vorig jaar was het een strenge winter waarbij veel mensen omkwamen.  De bevolking legt de schuld bij de familie waardoor ze in opstand komen. De familie weet nog net op tijd te vluchten naar Parijs.

1792- 1793

Nadat ze drie jaar geleden waren gevlucht uit Poissy werd de opstand alleen maar heviger in Frankrijk. Veel mensen verliezen hun hoofd door de guillotine, omdat ze landverraad hebben gepleegd. Overal worden aristocraten het huis uitgesleept en meegevoerd naar de gevangenis. De opstand is in volle gang.

De familie van Sandrine wordt ook opgepakt, maar Sandrine weet zich goed te verschuilen. Julie (kamenier) vertelt haar dat als de Nationale garde weer vertrokken is, ze naar de familie Lambertin moet vluchten. Sandrine gaat naar de familie Lambertin en leeft als een echte burger. Wat erg lastig voor haar is. Sandrine is erg blij dat de familie haar opneemt, al is ze nooit echt gelukkig. Sandrine maakt kleding schoon, haalt brood bij de bakker, maar ze voelt zich nooit helemaal thuis.

Als de koning wordt onthoofd neemt Philippe (kind uit de familie Lambertin)  haar mee naar een bijeenkomst van de Jacobijnen (aanstichters Revolutie). Daar ziet ze Nicolas (jongen uit Poissy). Ze gaan veel dingen samen doen. 

Op een dag probeert Sandrine samen met Nicolas de stad uit te komen. Het lukt hen niet te ontsnappen en ze worden opgepakt. Daarna wordt ze afgevoerd naar de gevangenis. Ze leert veel mensen kennen in de gevangenis. Sommige vrienden van haar vader ziet ze ook. De vrienden van haar vader worden al snel afgevoerd naar de guillotine omdat ze van adel zijn. Als ze een paar dagen later zelf wordt opgeroepen om berecht te worden komt ze in een oproer, die is veroorzaakt door Philippe om haar te helpen ontsnappen. Hij neemt haar mee  naar Poissy. 

Uiteindelijk helpt Philippe Nicolas ook te ontsnappen. Door een bewakersuniform dat onder zijn kussen ligt kan hij de gevangenis verlaten. Hij gaat naar Poissy waar hij Philippe en Sandrine weer ontmoet.   

Korte samenvatting

Sandrine komt uit een rijke Aristocraten familie. In de zomer gaat ze naar een kasteel in Poissy en in de zomer woont ze in Parijs.

Als ze op een dag in een oproer verstrikt raakt, ziet ze hoe arm de Parijse bevolking eigenlijk is. Ook ziet ze dat er een voedselschaarste is onder de dorpelingen in Poissy. Uiteindelijk moeten ze vluchten naar Parijs als de bevolking zich tegen de familie keert.

Veel Artistocraten worden opgepakt. Uiteindelijk wordt ook de familie van Sandrine opgepakt en naar de guillotine gebracht. Sandrine kan zich verstoppen en vluchten naar de familie Lambertins. Ze leeft als een normale burger, maar voelt zich niet helemaal thuis.

Op een dag probeert ze te ontspannen samen met Nicolas, iemand die ze in Poissy heeft ontmoet. Dit mislukt en ze belanden samen in de gevangenis. Uiteindelijk lukt het ze te ontsnappen en te vluchten.

Karakterbeschrijving van de belangrijkste hoofdpersoon

  1. Sandrine is een meisje van 15 jaar met blond haar en blauwe ogen.
  2. De karaktereigenschappen van Sandrine zijn

´Leon Bailly komt langzaam op haar af. Sandrine wordt bang. Ze aarzelt tussen blijven staan of wegrennen. Ze had moeten wegrennen. ´ (P. 44, R. 20, 21, 22, 23) Hieruit blijkt dat Sandrine soms erg moeilijk beslissingen kan nemen, dus is ze erg besluiteloos.

Sandrine moet een paar keer slikken om haar verontwaardiging de baas te blijven. Zonder er verder nog een woord aan vuil te maken loopt ze de kamer uit, de werkplaats door, de straat op. De verbaasde gezichten van Philippe en Maurice negeert ze. (P. 91, R. 13, 14, 15) Hieruit blijkt dat ze zich niets van anderen aantrekt en dus eigenwijs is.

Hij maakt een beweging alsof hij zijn moeder achterna wil lopen, maar Sandrine pakt zijn arm vast. ´Ga lekker bikkelen.´ zegt ze. ´Ik help je moeder wel.´ Ze haast zich achter Margot aan. (P. 102, R. 4, 5, 6). Hieruit blijkt ook dat Sandrine veel aan anderen denkt en erg behulpzaam is.

  1. Wat is er, Eduard? vraagt de baron. ‘Er staat een groep mensen voor de poort, monsieur. Ze eisen brood’ ‘Ze eisen brood?’ ‘Dat is wat ze zeggen, monsieur’ ‘Belachelijk!’ ‘Papa geef het ze, ‘smeekt Sandrine. (P. 40 R. 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12) Hieruit blijkt dat Sandrine vaak bezorgd is om anderen.

‘Mogen we even binnenkomen, dan kunt u zich even aankleden,’ zegt Sandrine vastberaden. ‘O… ja, ik weet het niet…’ Sandrine kijkt de dokter strak aan. ‘Het is toch geen probleem, dokter?’ ‘Eh, nee… natuurlijk niet. (P. 22 R. 13, 14, 15, 16) Hieruit blijkt dat Sandrine tegen anderen heel respectvol is, maar toch zelfverzekerd.

‘Dag kind.’ Margot kijkt haar oplettend aan. ‘Alles goed?’ ‘Ja hoor.’ Na een korte aarzeling omhelst Sandrine Margot ook. ‘Weet je, ik heb je nooit bedankt voor alles wat je voor me hebt gedaan.’ (P. 170 R 30, 31, 32, 33) Hieruit blijkt dat Sandrine erg dankbaar is naar anderen toe.

  1. Sandrine´s karakter is erg veranderd tijdens het boek. In het begin was ze heel kieskeurig op gebieden als eten, kleding en onderdak, maar later in het verhaal maakte het haar niet meer uit wat voor voedsel ze kreeg, wat voor kleding ze droeg of waar ze sliep. Ook was ze in het begin van het verhaal angstig en later veranderde dit in dapperheid.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

‘Dag kind.’ Margot kijkt haar oplettend aan. ‘Alles goed?’ ‘Ja hoor.’ Na een korte aarzeling omhelst Sandrine Margot ook. ‘Weet je, ik heb je nooit bedankt voor alles wat je voor me hebt gedaan.’ (P. 170 R 30, 31, 32, 33) Hieruit blijkt dat Sandrine erg dankbaar is naar anderen toe.

  1. Sandrine´s karakter is erg veranderd tijdens het boek. In het begin was ze heel kieskeurig op gebieden als eten, kleding en onderdak, maar later in het verhaal maakte het haar niet meer uit wat voor voedsel ze kreeg, wat voor kleding ze droeg of waar ze sliep. Ook was ze in het begin van het verhaal angstig en later veranderde dit in dapperheid.

Thema

Het belangrijkste thema van het boek is de Franse revolutie. Het komt aan de orde, doordat Sandrine bang is dat haar familie net als andere aristocratenfamilies wordt opgepakt. Als haar familie wordt opgepakt, begint de Franse Revolutie een steeds groter wordende rol in haar leven te spelen. De andere thema’s die in mijn boek naar voren komen zijn geschiedenis en oorlog.

Eigen mening

  1. Spannend

Ik vind het boek leuk, doordat het erg spannend wordt verteld. Ik kijk zelf ook graag spannende films.

  •  

Wat ik leuk vind aan het boek is dat het erg geloofwaardig wordt verteld. Ik heb zelf het dagboek van Anne Frank gelezen dat ook heel geloofwaardig wordt verteld.

Voorspelbaar

Wat ik niet leuk vind aan het boek is dat het soms voorspelbaar is. Ik houd zelf ook niet van films die voorspelbaar zijn.

Griezelig 

Wat ik vind leuk vind aan het boek is dat het heel griezelig wordt verteld. Ik houd zelf ook van horrorfilms. 

Romantisch

Wat ik niet leuk vind aan het boek is dat heel romantisch wordt verteld. Ik houd zelf ook niet van romantische films.

  •  

Ik vind dit een leuk boek, omdat het gaat over de oorlog en mijn oma ook een oorlog heeft meegemaakt. Daarom kan ik mij goed inbeelden hoe het in die tijd geweest moest zijn.

  •  

Dit is ook een goed doordat er veel diepgang inzit. Bijvoorbeeld als Sandrine hoort dat haar vader en moeder zijn onthoofd, deed dat mij denken aan het overlijden van mijn opa.

 

Kort en bondig

Ik vind het ook leuk dat het niet zo uitgebreid wordt verteld. Sommige boeken zijn heel langdradig dit in tegenstelling tot dit boek, want in dit boek wordt alles lekker kort en bondig verteld.

  1. Tot slot

Ik zou dit boek zeker aanraden aan anderen om te lezen. Je moet echter wel van historische verhalen houden, anders zou ik je dit boek niet aanraden. Ik vond het mooi verteld, veel spanning en vooral veel avontuur. Ik vond ook goed dat het boek veel diepgang heeft. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De guillotine door Simone van der Vlugt"