Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De guillotine door Simone van der Vlugt

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover De guillotine
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 966 woorden
  • 5 februari 2011
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
17 keer beoordeeld

Boekcover De guillotine
Shadow
De guillotine door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting
Sandrine de Billancourt is een meisje van adel dat rond 1790 in Frankrijk leeft. In de zomer gaat ze met haar familie naar hun huis in Poissy. Daar ontmoet ze een boeren jongen: Nicolas. Na een paar weken worden ze door opstandige burgers hun kasteel uit gejaagd. Ook in Parijs is het erg onrustig. De familie en de dienstmeiden worden daar door de nationale garde opgepakt, en daarna onthoofd, maar Sandrine weet te ontkomen. Ze gaat bij de arme familie Lambertin wonen, vrienden van een dienstmeid. Op een dag ziet ze Nicolas weer terug. Ze bedenken een plan om uit de stad ze vluchten en naar Poissy te gaan. Ze worden betrapt en moeten naar de gevangenis. Na een tijdje weet Sandrine, met behulp van Philippe, de oudste zoon van de familie Lambertin te ontsnappen. Die zelfde avond verlaten Sandrine en Philippe de stad. Nicolas is ook ontsnapt en vertrekt een dag later liftend naar Poissy.


Beschrijving: Kaft

Op de Kaft van het boek zie je


De Guillotine (1). Dit voorwerp past natuurlijk er natuurlijk goed bij i.v.m. de titel. Ook zie je nog een meisje (2) dit is Sandrine De Billancourt de hoofdpersoon van het verhaal.

Verder is de voorkant een fragment uit het verhaal. Wanneer Sandrine naar de gevangenissen loopt om te kijken of haar familie daar zit.


Mening: Hoofdpersoon

Sandrine is een meisje van rond de 15 jaar. Nadat ze is ingetrokken bij de Familie Lambertin moet ze opeens werken voor brood enz. Zo wordt ze van een rijk verwend meisje een arm meisje. Aan het einde van het verhaal is ze ook veel serieuzer.

Ik vind dat ze een goede stap maakt door toch te werken voor haar brood. Daarom geeft ze mij het gevoel dat ze doorzettend is. Maar wel heel sociaal en vriendelijk.

Ik zou graag bevriend met haar zijn omdat ze en sociaal is en vrolijk.


Mening: De leukste scène

Blz. 186 en blz. 187

Ik vind de scène op blz. 186 en blz. 187 een hele mooie scène wanneer de lijst van mensen opgenoemd worden die onthoofd worden. Op een gegeven moment wordt de dochter van een vrouw opgenoemd. Wanneer dat meisje weggaat en als laatste nog roept naar haar moeder en dan verdwijnt. Dit vind ik wat emotioneels hebben en erg goed geschreven (realistisch). Vooral deze zin(nen): Nog een groet, een laatste blik, een opgestoken hand. Het grote hek zwaait piepend open en de kar ratelt over het plaveisel naar buiten.

Ook een hele mooie zin vind ik: Ze kust haar dochter en duwt haar in de armen van Marie-Rose. ‘Zorg alstublieft goed voor haar’, zegt ze zacht. ‘Nee!’ schreeuw Juliette. ‘Maman!’ ‘Meekomen!’ gebied de gevangenisbewaker.



Tijdperk: De Franse Revolutie

De Franse Revolutie was de opstand tegen de adel en het koningshuis van arbeiders en boeren. Deze Revolutie liep uit tot een grote massamoord op de adel. Met behulp van de guillotine werden ze allemaal vermoord.

In 1770 ging het niet goed met Nederland. Overal was armoede op de Adel na. De arbeiders hadden geen rechten. Meestal werd het bestuur overgedragen van vader op zoon.

Steeds meer mensen gingen protesteren tegen het koningshuis. De arbeiders en de boeren noemden zichzelf patriotten. Uiteindelijk waren er twee groepen: de Adel en de Patriotten. De patriotten hoopten in Frankrijk steun te vinden. De arme mensen die daar woonden hadden ook geen rechten.

Je verdiende ook in Frankrijk niet veel als boer. De mensen van Adel woonden in mooie paleizen en verdienden het meest. Dit was 3% van de bevolking. 97% was dus burger. De belasting werd hoger en de burgers kwamen in opstand.

In 1789 kwam iedereen bij elkaar (Boeren, Burgers en Adel). Voor de eerste keer konden ze stemmen. Ze wouden een grondwet waarin stond dat iedereen gelijk was. De adel voelde hier niets voor en wees het af. De bevolking werd boos en er brak een gevecht uit.

Op 14 juli 1789 was er een bestorming op de Bastille dit was het begin van de revolutie.


Tijdperk: De Franse Revolutie: Wil ik op dat moment leven?

Als ik in de Franse Revolutie had geleefd had een gemiddelde dag er zo uitgezien:

Nadat ik maar een paar uur heb geslapen op mijn harde houten bed sta ik op om brood te gaan halen. Dit is om 5 uur in de ochtend. Als ik eindelijk in de rij sta voor het brood neemt degene voor me net het laatste stukje brood mee. Alweer geen eten vandaag. Om 8 uur als ik thuis ben ga ik naar de keuken om de was te halen. Buiten doe ik de vuile was in de ton en maak het schoon. Om 9 uur ga ik naar de werkruimte om uniforms te maken voor de soldaten in het leger. Om 11 in de avond ben ik weer thuis. Hongerig en moe en klaar om naar ben te gaan.


Mening: Het Boek

Dit is een boek wat ik echt met plezier heb gelezen. Dit zijn dingen die ik er erg goed aan vond:


- De realiteit (Het boek is erg realistisch geschreven waardoor het lijkt alsof je het ook echt meemaakt)

- De spanning (Het boek zit ook vol met spannende stukken maar dan ook weer mooie stukken hier is een goede balans tussen gemaakt)

- Hoe het geschreven is (Het boek is makkelijk te lezen maar niet te je gaat er makkelijk mee op de bank zitten omdat er geen moeilijke woorden in worden gebruikt en stukken in zitten waar je goed over moet nadenken)

- De geschiedenis (in het boek zit ook een gedeelte over de Franse Revolutie op o.a. pagina 213 maar verder lees je ook in het verhaal hoe die mensen leefden)

- De 2 delen (ik vind het erg leuk dat het boek in 2 delen is verdeeld op pagina 65 zie je de overgang dit is erg goed gedaan want dan blijf je niet heel de tijd hangen in één tijd)

REACTIES

S.

S.

Goed boekverslag! Ik heb er veel uit kunnen halen

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De guillotine door Simone van der Vlugt"