Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De guillotine door Simone van der Vlugt

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover De guillotine
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 845 woorden
  • 30 april 2010
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
8 keer beoordeeld

Boekcover De guillotine
Shadow
De guillotine door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

De samenvatting van de inhoud

Parijs 1789. De familie Billancourt is rijk en heeft niks te vrezen. Ze hebben alles wat hun hart begeert. Totdat het volk plotseling in opstand begint te komen. Als Sandrine door Julie van de kloosterschool wordt opgehaald verandert alles. Het leven wat ze eerst had is in één keer verdwenen. Als de koets tot stilstand komt in het rumoer, moeten ze als ze willen overleven de koets verlaten en heel snel de straat op gaan. Sandrine vlucht met Julie door de smalle en vieze straatjes naar een schoenmakersfamilie die Julie kent: “de familie Lambertin”. Bernard de koetsier van de familie Billancourt heeft de opdracht gekregen om de ouders van Sandrine te waarschuwen.

Sandrine is geschokt als ze ziet hoe de gewone burgers leven. Ze vechten om een beetje meel en overal sterven dagelijks mensen van honger en kou. Dat is voor Sanderine een schokkende ervaring.

Als Sandrine weer veilig thuis is, vertrekt ze met haar ouders en zus naar Poissy, hun vakantieverblijf. Maar daar komen tot hun schrik, de mensen ook in opstand tegen de adel. Na een paar weken op Poissy te hebben verbleven moet de familie Billancourt vluchtten voor de mensen uit de nabije dorpen. Als ze dan eindelijk terug komen in Parijs, zien ze hoe kwaad de bevolking is. Verschillende adellijke families zijn opgepakt, hun huizen zijn geplunderd en vernield en ze belanden in de gevangenis. Er is een guillotine gekomen waar elke dag honderden mensen op worden afgeslacht. Op een dag, als de familie Billancourt aan tafel zit te eten, vallen de burgers hun huis binnen. Julie verstopt Sandrine en vertelt dat ze naar de Lambertins moet gaan als iedereen weg is. Behalve Sandrine, wordt iedereenopgepakt en naar de gevangenis gebracht. Sandrine doet wat Julie haar gezegd heeft. Dat is voor haar een grote taak. Margot en Maurice ontvangen haar vriendelijk en kennen haar nog van hun vorige ontmoeting. Van kun kinderen is Pierre wild enthousiast, Philippe integendeel niet. Hij vindt het maar niks zo'n adellijke meid in huis, zeker niet in deze gevaarlijke omstandigheden. Iedereen die de adel helpt wordt namelijk zonder pardon ook opgepakt. Sandrine moet zich aanpassen en helpen. Wat niet meevalt voor iemand die in een adellijke familie is opgegroeid, maar ze wilt het toch graag.

Parijs 1792-1793.

Sandrine heeft te horen gekregen dat haar ouders en Julie door de guillotine zijn gedood. De Lambertins hebben haar bij alle verdriet goed gesteund. Ze heeft zich goed aangepast en kan ook veel beter met Philippe opschieten. Op een dag neemt Philippe een oude vriend mee naar huis, Nicolas. Sandrine is geschokt hem te zien. Nicolas en Sandrine hadden elkaar drie jaar geleden op Poissy ontmoet. Hun vriendschap groeit en ze beginnen wat voor elkaar te voelen. Maar als Nicolas wordt verraden moet hij vluchtten. Sandrine wil dolgraag met hem mee en ze proberen 's nachts te vluchtten uit Parijs. Maar ze worden op gepakt en afgevoerd naar de gevangenis. Ze zijn verraden. Weken zitten ze vast. Op weg naar de guillotine is er een oproer en ze kan ontsnappen. Philippe heeft daarvoor gezorgd. Ook heeft hij ervoor gezorgd dat Nicolas uit de gevangenis kan ontsnappen. Uiteindelijk vinden ze elkaar op Poissy weer levend terug.


Eigen mening:

Ik vond het een spannend boek en heel indrukwekkend.

Je kunt zien hoe de mensen zich aanpasten in de hoop te overleven en aan de guillotine te ontsnappen. Ik vind het ook heel moedig van mensen om met gevaar voor hun eigen leven het leven van een ander te redden.

Ik vond het een zeer leuk boek, want ik kon het best goed vergelijken met de geschiedenis van Nederland waar de joden in de Tweede Wereldoorlog in grote angst leefden om door de Duitse bezetters te worden opgepakt en vermoord. Ook toen zijn kinderen in het geheim bij andere gezinnen ondergebracht.

Ik zou heel graag nog veel meer boeken willen lezen van Simone van der Vlugt. Dat ga ik doen in de vakantie als ik daar wat meer tijd voor heb.


Verdiepingsopdracht:

* Schrijf een ander eind aan het boek.
Rustig rijden Sandrine en Nicolaas de stad uit. “Het is ons gelukt het is ons gelukt” roept Sandrine. Ze rent de kar uit en maakt rondjes van vreugde tot dat ze erbij neervalt en niet meer verder kan ronddraaien. Ze gaat languit in het gras liggen en kijkt om zich heen. Als ze genoeg heeft van het liggen, rijdt ze weer verder met Nicolaas naar de afgesproken stad.

Als ze de stadsmuren naderen van de afgesproken stad Poissy voelt Sandrine kriebels door haar buik en komt er heel veel onzekerheid in haar op. Wanneer ze de stadspoorten binnen rijden horen ze heel hard gegil. Het is Julie. Ze staat bij de stadsmuur. Julie zag Sandrine aankomen ze omhelst haar en wil haar bijna niet loslaten. Julie neemt Sandrine mee naar hun nieuwe landhuis aan het einde van de stad. Wanneer ze weer haar hele familie ziet voelt ze zich weer de echte Sandrine. Totdat Sandrine in slaap valt met de mooie gedachte dat ze hier weer haar leven kan opbouwen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De guillotine door Simone van der Vlugt"