De guillotine door Simone van der Vlugt

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 760 woorden
  • 15 mei 2007
  • 13 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.5
  • 13 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1999
Pagina's
216
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Jonge Jury (2001 Genomineerd)

Boekcover De guillotine
Shadow
De guillotine door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
A. De Guillotine
Simone van de Vlugt
Lemniscaat
1999

B. Spannend: Het gaat toch er om of er iemand dood gaat of niet, want Sandrine is van adel en iedereen van adel werd vermoord.
Eng: Ik zou niet op de plaats hebben gestaan waar de guillotine heeft gestaan.
Voor mijn leeftijd: Ik vond het een mooi boek en kan het andere kinderen het zeker aanraden.
Geloofwaardig: Ik vond het boek een goed verhaal en ook erg geloof waardig.
Mooi: Sandrine gaat tocht niet dood en gaat terug naar de plek waar ze gelukkig was en dat was in de Poisi


C. Het grootste deel van de nacht ligt Sandrine wakker. Het lange, smerige matras bezorgt haar luizen en pijn in haar rug.

Hier is Sandrine net gevangen genomen samen met haar vriend Nicolas, daarna zal ze worden bevrijd door een jonge man uit het gezin waar Sandrine zich schuil houd.

D. Sandrine de Billancourt groeit op in een rijk gezin. Haar vader is baron en haar moeder barones. Ze heeft ook een zus, Michelle, en ze heeft een kamermeisje, Julie. Als Sandrine en Julie een keer in de koets zitten is er een opstand. Ze stappen uit de koets. Opeens ziet Sandrine een jongetje op straat liggen, hij is gewond. Julie kent de jongen, het is Pierre Lambertin en hij woont in de Rue Bourgeois. Ze brengen hem naar huis. In de winter woont ze in Parijs en in de zomer in een mooi kasteel in Poisi. Haar vader is land heer. Nicolas is een pachter. Op een dag gaat Sandrine naar de boerderij van Nicolas. Om brood dat ze heeft gepakt naar Nicolas te brengen. Als ze binnen is grijpt Nicolas vader haar bij haar keel. Als ze thuis komt zegt ze dat een zwerver het heeft gedaan. Als ze in de Poisi zijn is de revolutie net begonnen. Als ook de boeren rond het kasteel in opstand raken, vallen ze het kasteel aan. Ze kunnen nog net op tijd het kasteel verlaten. 3 jaar later worden steeds meer aristocraten (mensen met adellijke titels) uit hun huizen gehaald en vermoord aan de guillotine. Op een avond komen er opeens mannen binnen die haar familie willen meenemen. Sandrine verstopt zich, maar haar familie is weg. Dan gaat ze naar familie Lambertin. Ze hoort daar dat alle edelen naar de guillotine gaan, en dat betekent dat haar familie dood is. Philippe is het oudste kind in de familie Lambertin, hij is verliefd op Sandrine. Hij heeft een vriend en tot Sandrine’s verbazing is dat Nicolas. Ze wordt verliefd op hem, en vlucht met hem de stad uit. Maar ze worden opgepakt en gaan naar de gevangenis gebracht. Daar sluit ze vrienden met Cecile, ze is hoer. Ze zegt dat dat de enige manier is om wat voor elkaar te krijgen bij de bewakers. Op een dag wordt Claire binnen gebracht. Sandrine krijgt de schrik van haar leven want dat was een vriendin van Michelle. Na een dag of wat komt ze naar Sandrine toe en vraagt haar jij bent tocht Sandrine de Billancourt. Nee zegt Sandrine, want ze heeft voor de veiligheid een verkeerde naam op gegeven. In de gevangenis zit ook markies d’Hamecourt, die zegt haar op een dag dat het moment dicht bij is dat hij wordt opgehaald. Hij geeft haar een mooie ring en zegt haar dat ze moet oppassen want ze heeft Claire een brief zien schrijven. Dan komt de volgende kar binnen. Sandrine word ook opgeroepen. Als ze door de stad naar het Tribuun rijden waar ze wordt berecht komen ze vast te zitten in een opstand. De gevangenen worden van de kar af getrokken, maar alleen Sandrine wordt een klein steegje ingetrokken. Het was Philippe die haar had bevrijd. Hij was de officier die meereed op de wagen. Ze was vrij!! Ze vluchten snel naar een klein huisje, waar Philippe andere kleren voor haar had. Toen gauw in een koets naar de poorten en deze keer komen ze wel door de poorten. Ze waren vrij!!

E. Simone van der Vlugt
15 december 1999

Bekroningen
· 1997 Eervolle vermelding Jonge Jury voor De Amulet
· 1998 Eervolle vermelding Jonge Jury voor Bloedgeld
· 2001 Eervolle vermelding Jonge Jury voor De Guillotine
· 2001 1e Platz Moerser Jugendbuch-Jury (Duitse prijs) voor De Guillotine
· 2001 Selectie Longlist Gouden Uil voor Zwarte Sneeuw
· 2001 De Kleine Cervantes (jeugdliteratuurprijs Gent, België) voor Zwarte Sneeuw
· 2003 Eervolle vermelding Jonge Jury voor Jehanne
· 2004 Kerntitel Jonge Jury Schijndood
· 2005 Eervolle vermelding Jonge Jury voor De slavenring
Historische jeugdromans
· 1995 De amulet
· 1996 Bloedgeld
· 1999 De guillotine
· 2000 Zwarte sneeuw
· 2002 Jehanne
· 2002 Schijndood
· 2003 De slavenring
· 2004 Victorie!
· 2005 Het Hercynische Woud
· 2005 De bastaard van Brussel

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

Hoe weet je wat de vragen zijN? die zet je er niet bij

11 jaar geleden

Andere verslagen van "De guillotine door Simone van der Vlugt"