De guillotine door Simone van der Vlugt

Beoordeling 2.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 779 woorden
  • 24 april 2007
  • 13 keer beoordeeld
  • Cijfer 2.5
  • 13 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1999
Pagina's
216
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Jonge Jury (2001 Genomineerd)

Boekcover De guillotine
Shadow
De guillotine door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Gegevens
1. Datum: oktober 2004
2. Titel: De guillotine
3. Auteur: Simone van der Vlugt
4. Genre: Geschiedenis.


De hoofdpersonen zijn, Sandrine, Philippe en Nicolas. De relaties tussen deze mensen zijn dat Sandrine Nicolas kent als pachtboer uit haar vaders domein in Poissy. De famille van Sandrine gaat in Poissy meestal op vakantie. Nicolas komt later uit Poissy naar Parijs, waar Sandrine en Philippe wonen. Zo worden Philippe en Nicolas vrienden. Als de familie van Sandrine wordt opgepakt, verstopt de huismeid, Julie, haar. Zo wordt zij niet gevonden. Ze gaat dan naar de familie van Philippe, de familie Lambertin, waarvan zij en Julie het broertje hebben gered. Zo kennen Philippe en Sandrine elkaar. Sandines karakter is best verwend, want ze is van adel. Als ze bij de familie Lambertin, de familie van Philippe, gaat wonen, moet ze er erg aan wennen dat ze moet helpen in het huishouden. Als ze met haar familie woont, is ze erg duur gekleed met prachtige rokken en ringen en allerlei andere sieraden. Als ze naar de familie Lamertin gaat moet ze zich kleden in slordige kleding, anders wordt ze herkend. Dus dat is een hele omslag. Philippe’s karakter is best wreed, hij heeft een hekel aan de adel, dus ook aan Sandrine. Hij heeft er ook een hekel aan dat ze in huis komt. Hij is gekleed in erg slordige kleding, eigenlijk zoals ieder ander in de wijk. Nicolas karakter is erg goed, hij doet Sandrine nooit iets aan, maar het is haar vaders schuld dat zijn vader en moeder zijn overleden aan honger. Hij draagt ook erg slordige kleding, net als Philippe en Sandrine. Ze hebben allen een kokarde, dat laat zien dat je voor de revolutie bent. Een kokarde is in de kleuren van de Franse vlag. Het verhaal speelt zich af in Poissy, maar grotendeels in Parijs. Dit is erg belangrijk voor het verhaal, want in Parijs was de honger het ergst. Het speelt zich af in het verleden, dit leid ik af uit de omslag. Je ziet namelijk een guillotine en die is een typisch voorwerp uit de Franse revolutie. Ik vind de titel goed bij het boek passen, want het draait er om om niet onder de guillotine te komen. Ik vond het boek erg bijzonder, want dit soort boeken kom je niet vaak tegen. Toen ik dit onderwerp behandelde bij geschiedenis dacht ik dat alle mensen van adel van die aso’s waren die niks wilden geven. Nu weet ik dat die gedachte onzin is want Sandrine wilde Nicolas graag helpen.

Samenvatting:
Sandrine de Billancourt is van adel. Ze heeft een heel luxe leventje. Op een dag komt ze tussen een oproer te zitten met een koets. Ze besluit samen met een meid, Julie, haar kleren te verscheuren en bevuilen en meegaan in het oproer. De koets wordt erdoor totaal vernietigd. Het oproer gaat naar de bakker en steelt alle zakken meel en alles wat eetbaar is. Sandrine en Julie gaan naar huis, en vinden een jongetje dat gestoken is door een sabel van de garde soldaten van de koning. Het is Pierre Lambertin. Ze brengen hem naar huis en Sandrine haalt een dure dokter. De rekening neemt ze mee.


Als de familie de Billancourt naar hun tweede huis in Poissy gaan is het al maanden later. Als Sandrine op een ochtend gaat paardrijden, ziet ze Nicolas met een pijl en boog en met hazen aan zijn riem. Maar in het bos mag niet worden gejaagd. Hij zegt dat Sandrine niet weet wat honger is en zegt dat zijn moeder al is gestorven.

Een paar dagen later heeft de koetsier, André, een oproer veroorzaakt die naar het huis gaat. Halsoverkop gaat de familie de Billancourt weg, terug naar Parijs. Na een tijdje komen er toch mensen de familie de Billancourt gevangennemen. Sandrine wordt verstopt door de huismeid, Julie. Na de overval gaat ze met wat sieraden en gescheurde kleren naar de familie Lambertin. Ze wordt goed ontvangen, behalve door Philippe, die is fel voor de revolutie. Ze moet erg wennen aan haar nieuwe leven, ze moet nu wel helpen met het huishouden. Ze krijgt ook te horen dat haar familie is afgeslacht door het gepeupel. Ze ontmoet ook Nicolas, die van Poissy naar Parijs is gegaan omdat zijn vader zelfmoord heeft gepleegd.

Nicolas en Sandrine proberen samen de stad uit te vluchten, omdat Nicolas op de lijst staat van samenspanning tegen de revolutie. Het lukt ze echter niet en ze komen in de gevangenis. Sandrine wordt weggevoerd om naar de guillotine te gaan, maar wordt bevrijdt door gepeupel. Samen met Philippe bedenken ze een list en krijgen ze Nicolas ook vrij. Sandrine en Philippe gaan naar Poissy, en Nicolas komt erachteraan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

X.

X.

http://instagram.com/scholieren

5 jaar geleden

Andere verslagen van "De guillotine door Simone van der Vlugt"