De guillotine door Simone van der Vlugt

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1205 woorden
  • 11 augustus 2006
  • 15 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.4
  • 15 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1999
Pagina's
216
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Jonge Jury (2001 Genomineerd)

Boekcover De guillotine
Shadow
De guillotine door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Titel: De guillotine
Auteur: Simone van der Vlugt
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar van uitgave: 1999
Plaats van uitgave:Rotterdam.
Aantal bladzijden: 212 bladzijden

Samenvatting:
1789, Sandrine de Billancourt is van adel. Ze weet niet beter dat ze elke dag aangekleed word en word begeleid naar school door Julie haar kamermeisje.
Als ze op vakantie zijn in hun kasteel bij Tours worden ze uit hun kasteel weggejaagd door de boeren uit de dorpen in de buurt, omdat die geen eten meer hebben en Sandrine’s familie wel. Het kasteel word over hoop gehaald en Sandrine en haar familie vluchten terug naar huis.
1792 Sandrine’s huis word bestormd en leeggehaald. Julie heeft Sandrine nog net kunnen verbergen onder een luik in de trapkast. Julie, Sandrine’s vader, moeder en zusje worden meegenomen en die dag nog onthoofd.

Voordat Julie Sandrine onder het luik verborgen had zei Julie dat Sandrine naar de schoenmakersfamilie moest gaan in de Rue Bourgeois. Dat doet Sandrine en ze mag daar blijven wonen.Ze moet er wel hard werken en dat is ze niet gewend. Eerst vind ze Philippe de oudste zoon van de familie niet aardig maar na een tijd kan ze het erg goed met hem vinden.
Ze ziet Nicolas (de zoon van een van de pachtboeren van haar vader) weer terug die ze had ontmoet bij het kasteel in Tours. En als Nicolas de stad uit moet wil ze mee, maar dan worden ze alle twee aangehouden omdat ze zich vreemd gedragen. Sandrine wacht in de cel tot ze met haar hoofd onder de guillotine moet want dat zou niet lang meer duren. Als ze op de kar word afgevoerd naar de guillotine redt Philippe haar en samen vluchten ze de stad uit. Ook Nicolas word uit zijn cel bevrijd door Philippe en ook hij vlucht de stad uit……de vrijheid in………………

De hoofdpersoon:
Sandrine de Billancourt is een aardig en gevoelig meisje. Ze is van adel en voelt zich dus erg hooggeplaatst. Ze is knap heeft een mooie jurk en heeft veel sieraden
Ze verandert in de loop van het verhaal want eerst word Sandrine op haar wenken bediend, maar als ze naar het schoenmakersgezin gaat moet ze zelf heel hard werken en dus veranderd ze.

Het probleem van de hoofdpersoon:
De adel word bedreigd en de onrust neemt toe, dus Sandrine moet oppassen dat ze niet gevangen word genomen.
Hoe wordt het opgelost? Ze trekt in bij een schoenmakersfamilie en doet alsof ze niet van adel is, dan wordt ze dus niet meer bedreigd.

Bijfiguur 1:
Julie is het kamermeisje van Sandrine. Ze ziet er niet zo netjes uit als Sandrine. Ze denkt altijd eerst aan anderen voordat ze aan zichzelf denkt. Ze is heel aardig en voorzichtig en ze beschermt Sandrine altijd voor anderen.


Bijfiguur 2:
Philippe Lambertin is de zoon van de schoenmaker. Hij is aardig, maar heel mager omdat er niet genoeg eten is. Hij is dapper en bijna nergens bang voor.

Bijfiguur 3:
Nicolas is de zoon van een van de pachtboeren van Sandrine’s vader. Hij is ook mager omdat de oogst is mislukt en er is verder geen eten meer. Hij is aardig en zelfverzekerd maar soms kan hij heel achterdochtig zijn.

De verhoudingen tussen de personen:
Julie is het kamermeisje van Sandrine, Sandrine komt via Julie bij een schoenmakersfamilie terecht. De oudste zoon van de schoenmaker is Philippe, hij is tegen de adel maar hij heeft er niet veel moeite mee dat Sandrine bij hen woont. Nicolas is een vriend van Philippe, Sandrine kende hem al want hij was de zoon van een van de pachtboeren van haar vader. Dus ze komt Nicolas opnieuw tegen en Nicolas herkent haar.

Op welke manier leer je de personen kennen?
Je voelt mee met Sandrine je leest haar gedachten. De rest van de personen ken je alleen ‘van de buitenkant’.

Waar speelt het verhaal zich af?
In Frankrijk, in Parijs, voor en tijdens de Franse revolutie.

In welke tijd speelt het verhaal zich af en hoe weet je dat?
Het eerste deel van het verhaal speelt zich af in 1789, en het tweede deel speelt zich af in 1792. Het staat duidelijk in het boek vermeld.

Hoeveel tijd verloopt er (ongeveer) tussen begin en eind? Vier jaar.

In welke volgorde staan de gebeurtenissen? Zijn er terugblikken? De gebeurtenissen staan in de volgorde wanneer ze gebeuren en er zijn geen terugblikken.

Waarom heb ik dit boek gekozen?
Ik heb dit boek gekozen omdat ik van iemand had gehoord dat dit een heel mooi boek was. Ik was wel nieuwsgierig dus ging ik dit boek lezen en het was inderdaad heel mooi.

Wat vond ik van het verhaal?
Ik vond het en heel mooi boek, het was ook heel spannend geschreven.

Beoordelingswoorden:
Spannend, ik vond het heel spannend toen ze werd afgevoerd naar de guillotine toe.
Droevig, ze weet eigenlijk wel dat haar ouders en zus onthoofd zijn maar elke keer als ze langs het plein loopt waar de guillotine staat kijkt ze naar de mensen die onthoofd moeten worden en denkt ze dat haar ouders en zus daar bij zijn, dat is niet zo want die zijn allang onthoofd maar dat wil ze niet geloven.
Hard, ze zag op het plein hoe haar kennissen onder de guillotine moesten waaronder ook hun kinderen, die hard moesten huilen en om hun ouders riepen.
Onbegrijpelijk, ik begrijp niet hoe mensen zo wreed konden zijn.
Griezelig, ik vind het zo griezelig dat dat mes zo je hoofd eraf hakt.
Interessant, het is heel interessant want het is geschiedenis en je leert veel van het boek.

Situatie:
In de situatie die ik heb gekozen wordt Sandrine gered door Phillipe. Ik heb deze situatie gekozen omdat ik deze heel verrassend vond. Ik was heel erg verbaasd dat de officier in werkelijkheid Philippe bleek te zijn.

Informatie over de auteur:
Korte levensbeschrijving:
Simone van der Vlugt is geboren in 1966 te Hoorn.. Al op dertienjarige leeftijd ging ze naar een uitgever die haar adviezen gaf.
Ze voltooide haar studie Nederlands en Frans aan de lerarenopleiding. Tijdens haar studie kreeg ze les in creatief schrijven. Die lessen vond ze het leukst van allemaal en ze besefte dat ze heel graag schrijfster wilde worden. Na haar studie schreef ze een verhaal. Toen die af was stuurde ze hem naar uitgeverij Lemniscaat en die wilde het wel publiceren. Dat verhaal is het boek: De amulet.

Wat voor soort boeken schrijft deze auteur vooral?
Geschiedenisverhalen.

Waar gaan haar boeken vaak over?
Over een meisje of een jongen die vroeger leefde en die iets ergs meemaakt.

Andere boeken die deze auteur geschreven heeft:
De amulet gaat over Nina, die ervan verdacht word dat ze een heks is.
Bloedgeld gaat over Reinout van Veghel die aanmonstert op een schip van de Oost-Indische Compagnie.
Jehanne gaat over Jeanne dArc.
Zwarte sneeuw gaat over Emma die moet werken in een kolenmijn.
Schijndood gaat over de student Kris die naar een reïncarnatietherapeute gaat en in de 17e eeuw beland.
Verder heeft Simone nog wat grappige kleuterboekjes geschreven.

Over het boek de Guillotine:
De guillotine is vertaald in het Spaans en in het Duits. De Duitse vertaling verscheen in 2000 onder de titel Paris, 1789 Das zweite Leben der Baronesse Sandrine. De Spaanse vertaling is verschenen in 2001 en heeft de titel La guillotina.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

D.

D.

heel erg goedgedaan !!
ik heb veel informaite van je over genomen !
Liefs my

10 jaar geleden

Andere verslagen van "De guillotine door Simone van der Vlugt"