Havisten uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Jacoba van Velde: De grote zaal
Uitgegeven door Em. Querido’s Uitgeverij BV in 2010; 142 pagina’s; ISBN 978 90 5965 113 5
De hoofdpersoon in ‘De grote zaal’ is Geertruide. Ze heeft een beroerte gehad en belandt in een rusthuis. Omdat ze niet veel geld heeft zal ze daar moeten blijven. Ze ligt op een kamer met 6 andere vrouwen die elkaar het leven zuur maken. Geertruide is erg gesteld op haar rust die ze in het huis nergens krijgt. Haar dochter Helena woont in Frankrijk, maar is naar Nederland gekomen voor haar moeder. Ze probeert het leven van haar moeder nog een beetje dragelijk te maken. Uiteindelijk wordt de gezondheid van Geertruide steeds slechter en overlijdt ze.
‘De grote zaal’ geeft een eerlijk beeld over het leven van de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het was boeiend omdat je nieuwsgierig bent of ze toch niet een uitweg vindt om weg uit dat rusthuis te komen.
Je weet dat Geertruide uiteindelijk zal overlijden, maar de weg naar haar door heeft mij erg geboeid.
Het was wel een verdrietig boek omdat je ziet wat het met je doet als je alleen nog maar op andere bent aangewezen. Geertruide vond het vreselijk als ze met alle oude vrouwen naakt in bad moest. Iets wat ik me heel goed voor kan stellen. Het lijkt me vreselijk om geen uitweg meer te zien en om te weten dat je alleen nog maar af zal takelen en uiteindelijk zal sterven.
Ik vond het niet moeilijk om me in te leven, maar ik kan begrijpen dat het voor andere wel het geval is. Toch zou ik je aanbevelen dit boek te lezen. Je zult meer respect krijgen voor ouderen en ze beter kunnen begrijpen. Al is de situatie in deze tijd heel anders, toch zul je wel begrijpen waarom het zo belangrijk is dat ouderen AOW krijgen en wat kleine gebaren kunnen betekenen. Ze zullen je heel dankbaar zijn als je een spelletje met ze komt doen of ze een doos bonbons zal geven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

noem je dit een verslag. what the fack

5 jaar geleden