Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De grote wereld door Arthur Japin

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
Boekcover De grote wereld
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 410 woorden
  • 13 september 2010
  • 34 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
34 keer beoordeeld

Boekcover De grote wereld
Shadow

In zijn jeugd koestert Lemmy, een dwerg, lange tijd de illusie dat zíjn maat ook de maat der dingen is. Tot onvermijdelijk de grotemensenwereld zijn kleine universum binnendringt- met rampzalige gevolgen. Nadat zijn ouders tijdens een circusact op tragische wijze om het leven komen, neemt Lemmy's stoïcijnse grootmoeder hem onder haar hoede. Wanneer zich la…

In zijn jeugd koestert Lemmy, een dwerg, lange tijd de illusie dat zíjn maat ook de maat der dingen is. Tot onvermijdelijk de grotemensenwereld zijn kleine universum binnend…

In zijn jeugd koestert Lemmy, een dwerg, lange tijd de illusie dat zíjn maat ook de maat der dingen is. Tot onvermijdelijk de grotemensenwereld zijn kleine universum binnendringt- met rampzalige gevolgen. Nadat zijn ouders tijdens een circusact op tragische wijze om het leven komen, neemt Lemmy's stoïcijnse grootmoeder hem onder haar hoede. Wanneer zich later de kans aandient om met het rondtrekkende gezelschap Märchenstadt Lilliput door Europa te reizen, heeft Lemmy weer een eigen plek gevonden. Hij ontmoet er zelfs zijn grote liefde Rosa. Maar de Tweede Wereldoorlog staat op uitbreken. Lemmy en Rosa zien zich door de buitengewone omstandigheden geconfronteerd met een vraag die ieder mens zich vroeg of laat kan stellen: hoe ver zijn wij bereid te gaan om bij anderen in de smaak te vallen?

De grote wereld door Arthur Japin
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

De grote wereld, Arthur Japin

Vooraf
Aan het begin van VWO4 ben ik de boekenkast ingedoken om te kijken welke boeken die er in stonden voor de Nederlandse lijst gelezen mogen worden. Dit was één van de boeken die er in stond en de titel maakte mij nieuwsgierig. Aangezien er geen flaptekst op staat ben ik gewoon begonnen met lezen, als het geen leuk boek is, kun je altijd nog stoppen en het boek was toch niet zo heel dik. Ik wist van te voren niet wat ik van dit boek kon verwachten, aangezien er geen flaptekst is.

Tijdens
Het boek heeft niet echt een gebeurtenis dat mij treft. Er gebeurt namelijk ook niet zo veel in het boek. Soms kon ik me ergeren aan de manier van schrijven. Het maakte het boek niet spannend. Het boek heeft negen hoofdstukken. In de hoofdstukken 1, 3, 5, 7 en 9 wordt over het ‘nu’ verteld, net voor de tweede wereldoorlog. In de hoofdstukken 2, 4, 6 en 8 wordt over de jeugd van Lemmy verteld. Hierdoor is het soms erg verwarrend. Ik heb het boek toch uitgelezen, als ik eenmaal begin wil ik het einde ook weten.

Achteraf
Ik vond het geen goed boek, omdat ik niet in het verhaal werd meegenomen en me ergerde aan de manier van schrijven. Het boek heeft niets voor me betekend, maar ik heb er wel van geleerd dat de dwergwereld heel anders is dan de ‘grote gewone’ wereld. Ik wist voordat ik dit boek ging lezen niet dat er voor de tweede wereldoorlog speciale dwergdorpen waren en eigenlijk vind ik dat ook heel raar. Dwergmensen zijn toch ook gewoon normale mensen!


Vragenlijstje

- Welke problemen maakt de hoofdpersoon mee?
Lemmy is een dwerg die in een nagemaakt dwergendorp geboren is. Later moet hij hieruit verhuizen vanwege een brand. Vanwege de brand gaat hij bij zijn oma in New York wonen. Hij gaat mee met een rondtrekkend dwergendorp die later in Europa een tournee maakt. In Duitsland blijft hij wonen, maar hier wordt hij ook uit het dorp gejaagd. Dan gaat hij met een aantal circus artiesten mee naar Engeland.

- Beschrijf de hoofdpersoon.
Lemmy is een dwerg die erg onzeker over zichzelf is, dit probeert hij te verbergen door mensen aan het lachen te maken. Soms heeft hij er moeite mee om een dwerg te zijn, dit is vooral duidelijk te merken wanneer hij in New York woont. Hij durft niet de straat op te gaan, omdat hij bang is wat mensen van hem zullen zeggen en denken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De grote wereld door Arthur Japin"