Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De grijze jager deel 3 (Het IJzige Land) door John Flanagan

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover De grijze jager deel 3 (Het IJzige Land)
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • groep 7 | 841 woorden
  • 1 augustus 2012
  • 809 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
809 keer beoordeeld

Boekcover De grijze jager deel 3 (Het IJzige Land)
Shadow
De grijze jager deel 3 (Het IJzige Land) door John Flanagan
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

'Het ijzige land' door John Flanagan

Dit is een samenvatting van het boek De Grijze Jager, boek 3, 'Het ijzige land' (Haarlem 2008) van John Flanagan. Het is ook een beetje een recensie, want op het einde geef ik mijn mening. Ook vertel ik nog iets over de schrijver. Dit verslag is het resultaat van 'Project Boekenwurm' (Taal op Maat, groep 7).

De Grijze Jager-serie
Het ijzige land is het derde deel van De Grijze Jager-serie. Dit zijn 11 fantasyboeken in een middeleeuwse sfeer. Daarin beleven leerling-Grijze Jager Will en zijn vrienden avonturen in Araluen en andere landen. In het derde deel zijn de belangrijkste personen de vrienden Will, Evanlyn, Arnaut en meester-Grijze Jager Halt. De tegenspeler is de Skandische jarl Erak.

Opzet van het boek
Het boek is in twee verhaallijnen opgezet. Om en om is er een hoofdstuk met Will en Evanlyn of Halt en Arnaut.
In deel 2 van de serie zijn Will en Evanlyn gevangengenomen door Erak en worden naar Skandia ontvoerd. Halt verzint in deel 3 een plan om Will en Evanlyn te kunnen zoeken. Hij laat zich door koning Duncan voor twaalf maanden uit Araluen verbannen. Arnaut van de Krijgsschool reist mee. Boek 3 speelt zich af in Araluen, Gallica en Skandia in het jaar 643 van de gemene jaartelling.

Samenvatting
Aan het begin van Het ijzige land zijn Will en Evanlyn op het wolvenschip de Wolfswind van Erak. Ze komen terecht in een storm op de Enge Zee. Na zeven dagen komt de Wolfswind aan bij de Schuilkaap op het eiland Skorghijl. In hutten wachten ze daar tot de zomerstormen zijn gaan liggen. Will bedenkt een plan om te ontsnappen en Evanlyn vertelt hem dat ze eigenlijk prinses Cassandra is. Door de Vallasgelofte mogen de Skandiërs niet weten dat ze Cassandra is. Dan wordt ze doodgemaakt. De ontsnappingspoging mislukt.
Ze vertrekken met de Wolfswind en komen aan in Skandia. Will en Evanlyn worden slaaf gemaakt in het kasteel van koning Ragnak. Evanlyn moet werken in de keuken en Will op het erf. Het werken op het erf is erg zwaar. Will krijgt warmkruid en raakt verslaafd. Will is lusteloos en ondervoed. Hij is een schaduw van zichzelf geworden.
Erak schrikt ervan hoe Will eruitziet. Hij helpt Will en Evanlyn te ontsnappen. Ze vluchten naar een boshut in de sneeuw. Evanlyn moet sterk zijn. Ze moet Will van zijn verslaving afhelpen door hem steeds minder warmkruid te geven. En ze moet voor eten zorgen. Ze leert opnieuw een slinger te gebruiken en konijnen te vangen. Pas op het laatst herkent Will haar weer.

In de andere hoofdstukken reizen Halt en Arnaut richting Skandia. Arnaut vecht in Gallica tegen tolridders en wint de duels. Halt maakt Arnaut 'Ridder in de Orde van het Eikenblad', zodat ze niet steeds aangevallen worden. Toch schiet de reis niet op. Ze worden gevangengenomen door roofridder Deparnieux en naar zijn kasteel Montsombre gebracht. Halt wint het duel met Deparnieux en maakt hem dood. Halt zegt in de epiloog: "En nu nog Will terugvinden!"

Mijn mening over het boek
Ik vond het verhaal heel leuk om te lezen. Het is erg spannend.
De warmkruidverslaving vond ik indrukwekkend beschreven: "Hij zat daar maar, ogen wijd opengesperd, zijn bovenlijf wiegde zachtjes heen en weer en hij staarde recht voor zich uit" (p, 263).
Verder trad Evanlyn heel dapper op. Het boek is ook grappig. Halt maakt grapjes en heeft gekke plannen, bijvoorbeeld het schilderen van een eikenblad op Arnauts schild. En de list om uit Araluen te komen. Ik zou het boek zeker aanraden.

Over de schrijver
John Flanagan is geboren op 22 mei 1944 in Sydney, Australië. Daar woont hij nog. Hij is getrouwd en heeft 3 kinderen, 1 zoon en 2 dochters, en 4 kleinzonen. Eerst was hij reclameschrijver en hij schrijft voor televisieprogramma's in Australië.
De Grijze Jager schreef Flanagan voor zijn zoon Michael (12) om hem aan het lezen te krijgen. Een held is niet altijd groot en gespierd. Will heeft een scherp instinct en wordt een goede Grijze Jager. Nu is Michael in de twintig en wel groot en gespierd, maar hij vindt De Grijze Jager-boeken nog steeds leuk.
In 2008 won Flanagan twee Australische prijzen voor Losgeld voor Erak.
Naast de 11 delen van De Grijze Jager-serie (NL 2007-2013), schreef Flanagan Broederband (2012). Van beide series komen nog meer delen uit. Ook schreef hij voor volwassenen twee Jesse Parker Mysteries (2009/2010).

Links
Er is een Grijze Jager-site: http://www.degrijzejager.nl/ . Hierop beschrijft John Flanagan op een leuke manier een bezoek aan Nederland. 'Ik vind het fascinerend dat mensen mij bedanken voor het signeren van hun boek. Ze realiseren zich helemaal niet wat een enorm compliment het is voor de schrijver als mensen om zijn handtekening vragen. Ik vind het heerlijk om boeken te signeren. Ik vind het heerlijk dat mensen het vragen.'

Op WikiKids heb ik een biografie over John Flanagan aangemaakt: http://wikikids.wiki.kennisnet.nl/John_Flanagan_(schrijver)

Imme, groep 7, 2012

REACTIES

R.

R.

Een duidelijk en goed geschreven boekverslag. Wij gaan dit boek en deze schrijver zeker onthouden voor als onze kinderen (nu 5 en 1) wat ouder zijn. Een mooie pagina op wikikids ook!

11 jaar geleden

G.

G.

Dankzij het perfecte verslag ben ik nieuwsgierig geworden en ga ik de boeken vast en zeker lezen.
De biografie is duidelijk en interessant.

11 jaar geleden

J.

J.

goed gedaan heb de hele serie!

11 jaar geleden

H.

H.

hettt isss eennnnn mooieeeee sammenvatinggggggggg

7 jaar geleden

Z.

Z.

hey

is deze site nederland sof belgisch?

7 jaar geleden

J.

J.

mooi verrrslag hoor :)

6 jaar geleden

J.

J.

haha leuk hoor maar wel beetje veel tegelijk

6 jaar geleden

J.

J.

het is niet teveel tegelijk :(

6 jaar geleden

H.

H.

POEPVERSLAG GRRRRRR

6 jaar geleden

J.

J.

jij bent echt gek dat doe je toch niet

6 jaar geleden

T.

T.

was goed ik heb door jou een 8.5

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De grijze jager deel 3 (Het IJzige Land) door John Flanagan"