De grenzeloze kus door Marja Kema

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 881 woorden
  • 8 mei 2007
  • 52 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.9
  • 52 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2005
Pagina's
151
Geschikt voor
onderbouw
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De grenzeloze kus
Shadow
De grenzeloze kus door Marja Kema
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Gegevens
Auteur: Marja Kema
Boek: De grenzeloze Kus.
Uitgeverij: Lannoo

Informatie:
Realistische fictie, geschreven door Marja Kema en uitgegeven door Lannoo. Het verhaal draait vnl. om Kasja (14 jaar) en Michail (ouder, 15/16?). Bij figuren met belangrijkste rol zijn Hannah en De Wilde, minder belangrijke rol Sanne.
Thema: asielproblematiek.
De hoofdpersonen zijn Kasja en Michail.

Samenvatting
Kasja is aardig, vrolijk en sportief. Ze gaat naar de middelbare school en heeft twee leuke vriendinnen, Hannah en Sanne. Ze heeft soms te weinig zelfvertrouwen, maar niet bij het sporten of als ze anderen kan helpen. Eigenlijk heeft Kasja best een gemakkelijk en luxe leventje. Dat ze in een veilige wereld leeft, merkt ze pas goed als ze de iets oudere Michail leert kennen. Ze ontmoeten elkaar toevallig en kletsen wat. Als hij haar opeens uitlacht, vindt ze dat stom en wil hem nooit meer zien. Toch komen ze elkaar weer tegen en deze keer klikt het wel. Ze worden vrienden, maar af en toe gedraagt Michail zich wat merkwaardig. Hij heeft een geheim, onaangename herinneringen, waarover hij liever niet praat, omdat hij net zoals Kasja’s andere vrienden wil zijn. Veel vragen van haar weet hij handig te omzeilen, of antwoordt met een halve waarheid. Bovendien wordt hij ondertussen erg verliefd op haar, wat niet makkelijk is: hij is bang om haar kwijt te raken als ze alles van hem zou weten. Hij durft ook niet te zeggen wat hij voor haar voelt, omdat Kasja nooit laat merken dat hij meer voor haar betekent dan een gewoon vriendje.
Kasja accepteert zijn gedrag, de vrolijkheid én zijn slechte buien. Ze vertrouwt Michail wel. Hij is echt aardig en jongens zijn nu eenmaal anders dan meisjes, vindt ze, zoiets moet je niet willen veranderen. Op een dag komt ze er achter dat hij een asielzoeker is. Michail schaamt zich, hij weet zeker dat Kasja hem nu minder vindt en gaat dumpen. Maar ze reageert heel anders dan hij verwacht en wil van alles van hem weten. De waarheid heeft tot gevolg dat ze nog betere vrienden worden.

Langzaam maar zeker merkt Kasja ook dat ze Michail wel veel toffer vindt dan andere jongens. Hoewel ze er eigenlijk niet zo vaak aan denkt als ze elkaar zien, want het klikt gewoon. Ze hebben altijd van alles te doen en maken een hoop plezier. Kasja weet ook dat Hannah, haar vriendin, op Michail is. Daarom versiert ze hem ook niet, maar ze vindt het geen prettig idee dat ze hem aan Hannah kwijt kan raken. Maar een oplossing voor haar probleem is minder hard nodig dan die voor de vervelende situatie waarin Michail zich bevindt. Als ze zijn tragische verhaal hoort is ze erg onder de indruk. Ze vindt ook dat ze er samen voor moeten zorgen dat hij in Nederland mag blijven, wat niet bepaald eenvoudig is. Door een misverstand over een droom van Michail krijgt Kasja een idee. Ze wil een nieuwe advocaat zoeken die de zaak moet onderzoeken om te kijken of er fouten zijn gemaakt. Dat plan kan ze niet alleen uitvoeren. Ze heeft Michails hulp nodig, want ze moeten alle gegevens van zijn asielaanvraag verzamelen en kopiëren. Die moeten dus ‘geleend’ oftewel gestolen worden uit het kantoor van AZC.
Kasja weet met een smoes een afspraak te regelen bij Bas De Wilde, een advocaat. De man is stomverbaasd als ze tenslotte vraagt of hij wil helpen en alle informatie van Michails familie wil doorlezen om zijn mening te geven. Omdat hij onder de indeuk is van hun moed, belooft hij de zaak te bekijken. Als ze na 2 weken bij De Wilde terugkomen, verliest Michail al z’n hoop als hij hoort dat er fouten zijn gemaakt bij de asielaanvraag. Het ziet er niet naar uit dat zijn eigen advocaat zich opeens extra zal inspannen om ervoor te zorgen dat Michail betere kansen krijgt op een verblijfsvergunning. Hij weet zeker dat hij Nederland moet verlaten en terug wordt gestuurd naar zijn geboorteland Batyrstan, een voormalige Sovjetrepubliek. Hij durft er bijna niet aan te denken, want het zou ook inhouden dat hij voorgoed afscheid van Kasja moet nemen. Kasja die ook geschrokken is van de woorden van de advocaat, probeert hem over te halen de nieuwe advocaat van Michails familie te worden en de hele zaak officieel over te nemen. Uiteindelijk stemt De wilde toe en lijkt de toekomst voor Michail iets zonniger...

Mening
Het boek is heel tof geschreven en met realistische voorbeelden. Er wordt een spanning opgebouwd, maar het blijft levensecht, dat vond ik juist zo goed. Je kunt je prima inleven. Ik vind dat er prachtige zinnen in staan en een mooi romantisch gedicht dat Michail voor Kasja op de pc typt. Het verhaal heeft een open einde!! Wat jammer is -je wilt graag dat het goed afloopt-, maar wel logischer. Je leert er ook nog wat van, maar op een leuke manier. Het leven van een asielzoeker is Moeilijk in het kwadraat, daar kom je al gauw achter. Soms is het boek heel verdrietig, maar je kunt er ook best om lachen. Een gedeelte van de samenvatting vind je op de site van de schrijfster. Het boek vind ik persoonlijk een aanrader!!! Het is leeftijdloos geschreven, voor 12-100 jaar bedoel ik daarmee, en is dus niet alleen voor scholieren een eyeopener!!!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De grenzeloze kus door Marja Kema"