Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De geur van regen door Lieneke Dijkzeul

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover De geur van regen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 821 woorden
  • 18 mei 2014
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
8 keer beoordeeld

Boekcover De geur van regen
Shadow

Aan het einde van een zinderend hete zomerdag wordt een aanslag gepleegd op een jonge vrouw die zij ternauwernood overleeft. Een paar dagen later wordt in een kelderbox het verminkte lichaam van een tweede vrouw gevonden. De slachtoffers lijken willekeurig gekozen, maar ze hebben één ding gemeen: hun rode haar. Is dit het begin van een reeks moorden?

Aan het einde van een zinderend hete zomerdag wordt een aanslag gepleegd op een jonge vrouw die zij ternauwernood overleeft. Een paar dagen later wordt in een kelderbox het vermink…

Aan het einde van een zinderend hete zomerdag wordt een aanslag gepleegd op een jonge vrouw die zij ternauwernood overleeft. Een paar dagen later wordt in een kelderbox het verminkte lichaam van een tweede vrouw gevonden. De slachtoffers lijken willekeurig gekozen, maar ze hebben één ding gemeen: hun rode haar. Is dit het begin van een reeks moorden?

Zo zet Lieneke Dijkzeul de toon in De geur van regen – met de reeds bekende inspecteur Paul Vegter in de hoofdrol. Voor hem is deze zaak gecompliceerder dan anders, omdat hij er persoonlijker bij betrokken is dan hem lief is. Het eerste slachtoffer betreft namelijk zijn eigen medewerkster Renée. Als ze ontslagen wordt uit het ziekenhuis en niet naar haar eigen huis durft terug te keren, biedt hij haar onderdak.

In De geur van regen beschrijft Dijkzeul in beeldende, sobere stijl de dramatische gevolgen van kille berekening en nietsontziend egoïsme. Trefzeker geeft zij vanuit verschillende perspectieven de personages gestalte, en zo ontvouwt zich een verhaal dat je op het puntje van je stoel doet zitten.

De geur van regen door Lieneke Dijkzeul
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

2. Verhaalpersonen: A. Je geeft een beschrijving van de hoofdpersoon. Uiterlijk, leeftijd, karaktereigenschappen en karakterontwikkeling. B. Je geeft een korte omschrijving van de bijpersonen en wat hun relatie is met de hoofdpersoon.

2A. Dit boek is geschreven uit het oogpunt van de recherche en het oogpunt van de dader. Het lijkt ook alsof het slachtoffer een hoofdpersoon is, maar er wordt alleen over haar gepraat en over haar gedacht door de 2 hoofdpersonen.

Hoofdpersoon 1:

Naam: Inspecteur Vegter

Uiterlijk: klein, dik, grijs en dun haar

Leeftijd: Rond de 42 jaar

Karaktereigenschappen: doortastend, achterdochtig

Karakterontwikkeling: hij wordt vasthoudender en krijgt minder last van zijn bindingsangst.

Hoofdpersoon 2:

Naam: John Verbruggen

Uiterlijk: Lang, Gespierd, blond haar

Leeftijd: Rond de 35 jaar

Karaktereigenschappen: kleptomaan, teveel zelfvertrouwen, air alsof de wereld van hem is

Karakterontwikkeling: hij wordt steeds gevaarlijker

 

2B.

Bijpersoon 1

Rechercheur Talsma

Hij is de leidinggevende van rechercheur Vegter. Hij vertrouwd Vegter volledig

Bijpersoon 2

Zij is het slachtoffer van John en de collega van Vegter, Ze heeft ter nauwe nood een moordaanslag overleefd

Bijpersoon 3

Pieter Vervaeke is de partner van John in het bedrijf V&V. Hij is heel goedgelovig

Bijpersoon 3

Vivienne Verbruggen is 1 jaar de vrouw van John en werd bijna zijn slachtoffer.

 

3. Thema van het boek. Het thema van het boek formuleer je in een zin of een vraag.

3. Een man vermoord vrouwen met rood haar, om een onbekende reden.

 4. Korte inhoud van het boek. Je schrijft een korte samenvatting van het verhaal. Maximaal een half A4.

4. Er wordt een moordpoging gedaan op een jonge agente, ze overleeft het op het nippertje. Terwijl het onderzoek naar de dader in volle gang is, worden er nog 2 lijken gevonden. De enige overeenkomst die er lijkt te zijn is dat ze alle drie rood haar hebben. Ook heeft de moordenaar bij de jonge agente en bij de andere 2 vrouwen de Romeinse cijfers 1, 2 en 3 in de buik gekerfd. Het is een groot mysterie. Ondertussen gaat er een man vreemd en bedriegt zijn partner van zijn bedrijf. Het lijkt er ook op dat hij alleen getrouwd is voor het geld. Maar dat blijkt vast te staan op een rekening. Wel een beetje toevallig is dat die vrouw rood haar heeft. Zij vindt dat haar man de laatste tijd erg vreemd doet. Ze heeft in de krant het mysterie rond de 3 vrouwen gelezen, en gaat op onderzoek uit. In de prullenbak vindt ze een shirt met bloed en een gat erin. En er zit een rode haar op. Uiteindelijk blijkt haar man inderdaad de dader te zijn en doet hij ook een poging om haar te vermoorden. Die poging mislukt en in plaats dat hij haar vermoord, vermoord zij hem. Zij geeft zich daarna aan. Hierna eindigt het boek

 5. Spanning. Hoe ontstaat er spanning in het boek? Noem minstens twee voorbeelden van spannende momenten in het boek.

5. De spanning ontstaat op de 1e manier doordat je er op het gegeven moment door de gedachten van de dader achter komt waarom hij het gedaan heeft, maar de rechercheur weet het dan noch. Manier 2 waarop de spanning ontstaat, is dat de dader plannen maakt zijn vrouw te vermoorden, maar je weet niet of dat ook echt gaat lukken.

 6. In welke tijd speelt het verhaal zich af. Vroeger of nu? Of in de toekomst. Geef een voorbeeld uit het boek waaruit dat blijkt.

6.De tijd waarin het verhaal zich afspeelt is duidelijk nu. Daar kom je achter door het gebruik van sociale media in het boek en de apparatuur die de politie ter beschikking heeft. Ook word er de hele tijd gereisd met openbaar vervoer en auto en gaat men in het boek naar de bioscoop.

 

 

7. Een grote oude villa met veel luxe er omheen, grote tuin en een luxueuze uitstraling

  8. Voeg de mening van een ander over het boek toe aan je verslag. Je kunt er heel veel vinden via het internet.

8. Door IVerschelling op de datum18/07/2012

De geur van regen is het derde boek met inspecteur Paul Vegter in de hoofdrol. Het is het eerste verhaal, wat ik van deze schrijfster heb gelezen.


 Het boek leest gemakkelijk en weet je aandacht goed vast te houden. Ondanks dat je snel weet wie de dader is, heeft Lieneke Dijkzeul het toch voor elkaar gekregen veel spanning in het verhaal te brengen. Dit was mijn eerste kennismaking met deze schrijfster en ik ga vast meer van haar lezen: vier sterren.

 9. Geef je eigen mening over het boek. En geef daarbij goede argumenten.

Ik vind het echt een heel spannend boek. De opbouw is goed. Het wordt spannend doordat het verhaal door de dader en de politie word verteld. Er zitten wel wat onwaarschijnlijke puntjes in het boek waardoor het boek iets minder geloofwaardig word, dat is wel jammer, maar over het algemeen is dit boek mooi en duidelijk geschreven en zal je moeite moeten doen hem weg te leggen. Dit is mijn mening.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De geur van regen door Lieneke Dijkzeul"