Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De geschiedenis van mijn kaalheid door Marek van der Jagt

Beoordeling 3.5
Foto van een scholier
Boekcover De geschiedenis van mijn kaalheid
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 783 woorden
  • 18 december 2004
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 3.5
8 keer beoordeeld

Boekcover De geschiedenis van mijn kaalheid
Shadow
De geschiedenis van mijn kaalheid door Marek van der Jagt
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Verplichte vragen: 1. Auteur: Merek van der Jagt
Titel: De geschiedenis van mijn kaalheid
Uitgever: De geus
Plaats van uitgave: Den Bosch
Jaar van uitgave en druk: 2002, 2de druk (200 1ste druk) Aantal bladzijden: 224
Het verhaal wordt verteld vanuit de ik-persoon. Mark van de Jagt is de hoofdpersoon. Hij vertelt zijn eigen levensverhaal. Citaat: (pagina 11) ‘Voor de deur van het damestoilet begon ik weer te aarzelen. Ik keek om mij heen , zag niemand, voelde mij toch belachelijk en bezwaard en ging het herentoilet in, waar ik mijn handen waste. Er stond een man te plassen en ik wilde niet de indruk wekken voor niets het toilet te zijn binnengelopen. Het idee dat er altijd naar je wordt gekeken, ook op het toilet, was onlosmakelijk met mijn opvoeding verbonden.’ In dit citaat wordt het duidelijk dat het boek in een ik-perspectief is geschreven. Het effect van een ik-verhaal is, dat je goed kunt meeleven met de hoofdpersoon. Doordat hij jou zijn gedachte laat lezen weet je precies wat er in de persoon omgaat. En ook hoe de ik-persoon over anderen denkt. Citaat: (pagina 25) ‘Naast Mica was een man gaan zitten. Een kleine man met een pet op. Zo’n Engelse pet. Niemand in Wenen draagt dat soort petten. Zijn wangen waren ingevallen. Zijn mond was een streep. ‘Marek,’zei Mica, ‘dit is Otto.’Ik zette de glazen op het tafeltje en schudde zijn hand. Er zaten sieraden om zijn pols. Er zaten ook sieraden om zijn nek.’ In dit citaat kun je zien hoe hij over anderen n7u denkt. Als ik dit lees, begrijp ik eruit, dat hij die man een beetje vreemd vindt. Het thema is het conflict in het innerlijke van een mens. Het is dus een innerlijke worsteling. Marek vind dat zijn penis te klein is, maar daar moet hij maar gewoon mee leven. Je zou het thema kunnen omschrijven als het leven met een handicap (minderwaardigheidsgevoel: een te kleine penis en geen talent). De motieven zijn: Obsessie: Allereerst wordt de amour fou een obsessie voor Marek. Wanneer hij er van overtuigd is deze te hebben gevonden, wijzen Andrea en Milena hem op zijn handicap. Die handicap zal hem een hele tijd niet meer loslaten. Dit motief ondersteunt het thema, leven met een handicap. Liegen: Marek draagt na de dood van zijn moeder een groot leugen met zich mee. Officieel is zijn moeder uitgegleden, maar Marek weet wel beter. Hij is ook de enige die weet wat er op de berg is gebeurt. Dit ondersteunt niet het thema, leven met een handicap, maar is wel een belangrijke gebeurtenis in het verhaal. Keuzevragen: 4.b. 26 juli 1998

Lief dagboek, Vandaag was de ergste dag van mijn leven. Ik ontmoette 2 meisje uit Luxemburg, Andrea en Milena. We waren gezellig aan het kletsen. Toen bood ik ze wat te eten aan. Alleen had ik geen geld bij me, ik kreeg 20 minuten om aan geld te komen. Mama was niet thuis, dus had ik wat sieraden van haar gejat. De sieraden had mijn moeder van verschillende minnaars gekregen. De sieraden waren niets waard maar door de juwelier af te persen met het feit dat hij pedofiel was kreeg ik toch geld. Onderweg haalde ik nog wat bloemen en ging ik terug naar de meisjes. IK stelde voor om wat bij de chinees te eten, de meisjes stemden in. Na het eten gingen we wat drinken in een café en daar vroegen de meisjes of ik nog oudere broers had. En aangezien dat zo was belde ik Pavel op en kwam hij langs. Nadat we wat hadden gedronken gingen we naar huis. Mama werd wakker en nodigde de meisjes uit om nog wat te drinken en ze gaf ze koek. Nadat mama weer naar bed ging vertrokken we naar de studeer kamer van Pavel. Daar bedreven Pavel en Andrea de liefde. Milena en ik kwamen niet verder als ons zelf uitkleden. Milena kwam tot de conclusie dat mijn penis te klein was, het was ongeveer een halve pink zei ze. IK had daar nog nooit bij stilgestaan, aangezien ik nog nooit iemand anders zijn penis heb gezien. Welterusten lief dagboek! 5.c. Ik bespreek de relatie tussen Milena en Marek. ze waren gezellig aan het praten en gingen wat bij de chinees eten. Nee je kon niet goed van te voren weten of het een succes zou worden of niet. Maar de meisjes kwamen uit Luxemburg, dus dan zou het wel een relatie met een lange afstand zijn. Marek heet een te klein penis. Ze pakken het niet aan, Milena stelt wel voor om er mee naar de dokter te gaan. Maar dat was dan ook alles. Milena gaat terug naar Luxemburg en ze horen niets meer van elkaar. Nee.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De geschiedenis van mijn kaalheid door Marek van der Jagt"