De gele scooter door Elle van den Bogaart

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover De gele scooter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1142 woorden
  • 21 februari 2013
  • 49 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
49 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
143
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Jonge Jury (2005 Genomineerd) , Debuutprijs Jonge Jury (2005 Winnaar)

Boekcover De gele scooter
Shadow

Spike is woedend. Op zijn vader, die hem een verrader vindt. Op de leraar techniek die hem vanmiddag dwarszat. Op de jongen die de koplamp van zijn scooter kapot heeft gemaakt. En zeker op het meisje dat opeens vlak voor hem op de weg gaat fietsen.

Wies schrikt zich rot als ze bijna wordt aangereden door een jongen op een scooter. Ze had hem totaal niet aan horen k…

Spike is woedend. Op zijn vader, die hem een verrader vindt. Op de leraar techniek die hem vanmiddag dwarszat. Op de jongen die de koplamp van zijn scooter kapot heeft gemaakt. En …

Spike is woedend. Op zijn vader, die hem een verrader vindt. Op de leraar techniek die hem vanmiddag dwarszat. Op de jongen die de koplamp van zijn scooter kapot heeft gemaakt. En zeker op het meisje dat opeens vlak voor hem op de weg gaat fietsen.

Wies schrikt zich rot als ze bijna wordt aangereden door een jongen op een scooter. Ze had hem totaal niet aan horen komen. Wanneer hij haar uit begint te schelden, scheldt ze terug. Maar dan pakt de jongen een mes.

Isis fietst in haar eentje over de lange Wessellaan. In de berm ziet ze een gele scooter staan. Als ze vanuit de struiken een meisje hoort gillen, beseft ze dat er iets helemaal mis is. Wat moet ze doen?

Op een regenachtige middag in oktober kruisen de paden van Wies, Isis en Spike elkaar. Vanaf die dag is niets meer hetzelfde.

De gele scooter door Elle van den Bogaart
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Auteur

Haar naam is Elle van den Bogaart. Ze is geboren op 6 april 1959 te Nuland. Naast schrijfster is ze ook psychodiagnostisch-medewerker in een ziekenhuis.  Ze heeft namelijk na het VWO de studie’s ‘HBO-J’ en ‘psychologisch medewerker’ afgerond.

Ze is getrouwd en heeft 4 kinderen. Wat toevallig is, is dat dit boek, ‘De Gele Scooter’, het allereerste boek is wat zij heeft geschreven.  Het volgende boek heet ’Krassen’. Haar derde boek heet ’Duizend kilometer’.

Personages

Wies

Wies is een meisje met een leuk karakter. Ze is zelfverzekerd en is niet op haar mondje gevallen, maar dat verandert sterk in de loop van het verhaal. Zij is het meisje dat is verkracht. Ze wilt het liefst haar gevoelens en vooral de herinnering opkroppen.

Spike

Spike is de jongen die Wies heeft verkracht. Hij doet zich voor als een stoere, zelfverzekerde jongen, die zich niets wijs laat maken en geeft een grote mond. Maar vanbinnen is hij een klein jongetje met een gebroken hart, hunkerend naar liefde en aandacht. 

Isis

Isis is een wat verlegen meisje, ze staat positief in het leven en heeft dus ook de moed en kracht om aanwijzingen te zoeken en te bedenken rond te verkrachting. Door het ongeval is ze vanbinnen erg beschadigd.

Eigenschappen

Omgeving

Het verhaal speelt zich vermoedelijk af in de stad, ergens in Nederland.

Tijd

Het verhaal speelt zich af in het heden, gezien het jaar van verschijnen en het taalgebruik.

Indeling

Er zijn aparte hoofdstukken. Afwisselend vanuit welk oogpunt. Je beleeft het verhaal vanuit de drie hoofdpersonen: Wies, Spike en Isis.

Samenvatting

Wies fietst alleen op de afgelegen Wessellaan. Zonder te weten snijdt ze een jongen op een scooter af. De jongen, Spike, is erg opgefokt en toont na het ongeval onredelijk gedrag. Sterker nog, voordat ze het doorheeft, heeft ze een discussie met Spike. De discussie loopt uit de hand, geweld en zelfs een mes komt aan te pas. Wies probeert tegen haar verstand in voor zichzelf op te komen, maar dat heeft slechte gevolgen: Ze wordt hardhandig de bosjes in getrokken en vervolgens verkracht.

Toevallig fietst Isis op hetzelfde moment langs. Ze is klaar met tennissen en is op weg naar huis. Ze vindt het opvallend dat er een gele scooter staat zonder toezicht. Dat houdt haar bezig. Terwijl ze zich bedenkt waar de eigenaar kan zijn hoort ze vanuit de bosjes gekreun en gegil. Ze weet dat dit niet goed kan zijn en raakt in paniek. In een opwelling roept ze net iets te hard 'klootzak' en fietst razendsnel weg. Spike voelt zich betrapt. Hij laat Wies namelijk achter in het bos, haalt Isis in, en bedreigt haar. Daarna is hij weg.

Dit wil je ook lezen:

Terwijl Isis in shock wegrijdt, probeert Wies met haar laatste kracht de weg te bereiken zodat ze zichtbaar is en geholpen kan worden. Kort daarna ziet een man in een auto haar, en stopt. Hij vraagt waar ze woont en brengt haar naar huis.

Daar bellen ze de politie.

 Ook Isis heeft inmiddels haar huis bereikt en lucht direct haar hart als ze haar moeder ziet. Zij bellen ook de politie. Dit is het begin van een hoop onderzoeken.

Spike had vlak na de ongeplande verkrachting afgesproken met zijn vrienden. Nietsvermoedend rijdt hij op zijn gele scooter naar zijn vrienden. Onderweg wordt hij aangehouden door de politie. In eerste instantie denkt hij dat het in verband staat met de verkrachting, maar ze houden hem alleen aan voor zijn koplamp. Het doet het namelijk niet. Hij is opgelucht, maar zijn scooter laat hij in het vervolg liever thuis. Dat doet hem aan het denken zetten. Hij wilt absoluut niet gepakt worden voor de verkrachting. Maar even later beseft hij dat die kans klein is, aangezien hij het mes waarmee hij Wies heeft bedreigd waarschijnlijk op plaats delict heeft laten liggen. Spike baalt, van alles. Naast deze bende heeft hij ook nog problemen thuis. Hij kan niet op zijn ouders rekenen. Tussen hen is er namelijk eerder oorlog dan vrede. De enige oplossing die hij kan bedenken is afleiding zoeken bij vrienden.

Isis en haar moeder gaan even de stad in. Ze wilt Isis op een andere gedachte brengen. Het is overduidelijk dat ze constant met de verkrachting bezig is. Ze kijkt niet alleen om zich heen uit angst om de jongen weer te zien, maar ook om een ‘blink’ op te vangen waarvan ze de jongen kent. Isis weet namelijk zeker dat ze diezelfde jongen eerder heeft gezien. Uit het niets weet ze waar ze de jongen van kent. Het is de pizzabezorger! Ze bellen direct de politie.

De politie maakt hier werk van. Uit opdracht van de politie lokt de baas van de pizzeria Spike een uur eerder naar werk. Spike heeft het geld hard nodig dus trapt hier blind in.

De politie gaat samen met Isis dichtbij de pizzeria staan zodat Ze goed kunnen zien of hij daadwerkelijk diezelfde jongen is. Isis herkent hem meteen. De politie houdt Spike aan en moet onmiddellijk mee naar het bureau vanwege poging tot verkrachting.

Isis, en later Wies, moeten ook naar het bureau om Spike te identificeren. Ze herkennen hem beiden en Spike wordt gearresteerd.

Tijdens het proces van verwerking heeft Wies een oogje op een jongen, Kay. Hij steunt haar door die moeilijke periode en dat heeft hun band alleen maar sterker gemaakt.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Tijdens het proces van verwerking heeft Wies een oogje op een jongen, Kay. Hij steunt haar door die moeilijke periode en dat heeft hun band alleen maar sterker gemaakt.

Op een avond vraagt Kay haar mee uit. Isis is er toevallig ook. Isis hoort de naam ’Wies’ vallen. Het kan dus niet missen dat het dé Wies is, die Isis zo graag wil ontmoeten. Ze loopt voorzichtig richting Wies en ze stellen zich aan elkaar voor. Later gaan Wies en Isis ook nog samen dansen. En ontstaat er (waarschijnlijk) een mooie vriendschap.

Mening

Ik houd sowieso erg van lezen, maar toen Kimberly mij uit een aantal ‘Lijsters-boeken’ liet kiezen, trok dit boek gelijk mijn aandacht. Niet door de kaft, die vind ik niet zo mooi, maar de inhoud sprak me erg aan. Na het lezen van het boek is mijn mening absoluut hetzelfde gebleven.

Dit zijn namelijk dingen die zich vrijwel dagelijks voordoen. Ik vind het interessant om te weten hoe die politieonderzoeken verlopen. Maar wat echt indruk heeft gemaakt, is wat voor impact zo’n incident heeft op de verdere levens van alle (hoofd)personen.

Daarnaast heeft dit boek heeft echt mijn ogen geopend. De jongen die zich heeft verlaagd om een meisje te verkrachten, heeft een moeilijke jeugd gehad. Ik wil bijna zeggen dat ik hem zieliger vind dan de twee meiden in het boek. Zij worden namelijk wel gesteund door familie en vrienden…

Al met al vind ik het een goed boek. Het heeft in ieder geval veel teweeg gebracht. Wat ook niet onbelangrijk is, ik heb er veel van opgestoken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De gele scooter door Elle van den Bogaart"