Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De gele scooter door Elle van den Bogaart

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
Boekcover De gele scooter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 983 woorden
  • 31 oktober 2007
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
45 keer beoordeeld

Boekcover De gele scooter
Shadow

Spike is woedend. Op zijn vader, die hem een verrader vindt. Op de leraar techniek die hem vanmiddag dwarszat. Op de jongen die de koplamp van zijn scooter kapot heeft gemaakt. En zeker op het meisje dat opeens vlak voor hem op de weg gaat fietsen.

Wies schrikt zich rot als ze bijna wordt aangereden door een jongen op een scooter. Ze had hem totaal niet aan horen k…

Spike is woedend. Op zijn vader, die hem een verrader vindt. Op de leraar techniek die hem vanmiddag dwarszat. Op de jongen die de koplamp van zijn scooter kapot heeft gemaakt. En …

Spike is woedend. Op zijn vader, die hem een verrader vindt. Op de leraar techniek die hem vanmiddag dwarszat. Op de jongen die de koplamp van zijn scooter kapot heeft gemaakt. En zeker op het meisje dat opeens vlak voor hem op de weg gaat fietsen.

Wies schrikt zich rot als ze bijna wordt aangereden door een jongen op een scooter. Ze had hem totaal niet aan horen komen. Wanneer hij haar uit begint te schelden, scheldt ze terug. Maar dan pakt de jongen een mes.

Isis fietst in haar eentje over de lange Wessellaan. In de berm ziet ze een gele scooter staan. Als ze vanuit de struiken een meisje hoort gillen, beseft ze dat er iets helemaal mis is. Wat moet ze doen?

Op een regenachtige middag in oktober kruisen de paden van Wies, Isis en Spike elkaar. Vanaf die dag is niets meer hetzelfde.

De gele scooter door Elle van den Bogaart
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting

Wies fiets alleen op de Wessellaan, dat was een hele lange donkere weg. Dan hoort een scooter achter haar. Ze schrikt maar fietst gewoon door en dan stopt de scooter recht voor haar neus. Ze moet plotseling op haar rem. Er zit een jongen op de scooter, hij begint haar uit te schelden dat ze niet goed aan de kant reed.
Wies scheld terug want ze laat zich niet op de kop zitten. Maar dan pakt de jongen een mes en bedreigt haar. Ze wordt de bosjes in gesleurd en de jongen verkracht haar.
Isis komt op dat zelfde moment er langs fietsen, ze komt weer van het tennissen. Ze ziet een gele scooter aan de kant van de weg liggen en begint langzamer fietsen. Ze blijft wel aan de rechterkant rijden want ze vindt het wel wat griezelig. Ze zit bij zichzelf te denken: hij staat vast te plassen. Maar dan ziet ze de helm er nog blij liggen ook! Maar jongens doen hun helm toch niet af als ze gaan plassen, denkt ze bij zich zelf?

Dan hoort ze een meisje gillen, als ze dan ook nog van haar trapper afglijd schreeuwt ze heel hard: klootzak! Wies en Spike hoorde dit. Spike raakte bang, ging meteen van Wies af en reed op de scooter achter Isis aan. Hij liet haar stoppen en bedreigde haar dat als ze ook maar iets door zou vertellen er hetzelfde zal gaan gebeuren bij Wies.
Isis zag dat hij op een gele scooter reed en dat hij een zwart jack aan had. Isis herkende Spike ergens van, maar waarvan weet ze niet meer.
Wies wordt wakker in het bos en na een tijdje weet ze weer wat er gebeurd is. Als ze op wil gaan staan doet het overal pijn, vooral haar enkel. Ze kruipt naar de berm zodat iemand haar misschien wel kan zien. Een man die in een auto voorbij komt rijden ziet haar daar liggen en brengt Wies naar huis. Haar ouders raakten overstuur en haalde de politie erbij. Ze moest allemaal vragen beantwoorden en ze moest inwendig onderzocht worden. De politieagente stelt allemaal vragen waarvan ze eigenlijk niets meer wil weten. Misschien waren er wel sporen achtergelaten bij de verkrachting. Ook haar zere enkel werd goed bekeken, het is zwaar gekneusd.
Spike heeft er spijt van wat hij heeft gedaan. Hij was heel erg bang dat 1 van die meiden hem zou herkennen. Hij kon maar beter niet meer op zijn gele scooter gaan rijden. Zijn jack en oude broek (waarin zijn mes altijd zat) deed hij ook maar een tijdje niet meer aan, omdat daar misschien wel sporen in zaten.
Thuis aangekomen was ze helemaal overstuur. Haar moeder was op dat moment niet thuis. Ze raakte overstuur en wist niet wat ze moest doen. Even later kwam haar moeder weer thuis, ze heeft alles verteld en de politie gebeld. en vertelde alles tegen haar moeder en die belde de politie
Spike bedenkt zich ineens dat hij z’n mes heeft laten liggen in het bos en besluit het op te halen. Te laat het mes was al weg gehaald, waarschijnlijk door de politie.
Hij was op zijn scooter gegaan omdat hij er dan sneller zou zijn.
Als hij weer naar huis gaat houdt de politie hem aan. Hij schrikt heel erg en weet niet wat hij moet zeggen, maar gelukkig voor hem was het omdat hij geen licht had.
Wies voelt zich heel erg naar. Ze voelt zich vies en hoopt dat de jongen snel aangehouden wordt. Ze vraagt zich af wie het meisje was dat schold, waarom had zij haar niet geholpen?
Ook Isis vraagt zich af wie het meisje is en hoe het met haar gaat.
De politie vertelde haar dat het steeds beter met haar ging.

Ze vraagt zich nog steeds af waar ze de jongen toch van kent.
Na een lange tijd nadenken weet ze in een keer wie de jongen was: de pizzabezorger!
Met Wies gaat het steeds een beetje beter. Haar ouders steunen haar erg. Ook Kay, een jongen die ze kent. Ze nodigt hem bij haar uit en aan hem kan ze haar hele verhaal kwijt.
Bij Spike thuis gaat het slecht. Zijn ouders zijn al heel lang gescheiden. Hij woont alleen bij zijn moeder en zijn broertje woont bij zijn vader. Hij heeft een hekel aan zijn vader omdat hij heeft zijn moeder zo vaak pijn gedaan. Ook stuurt zijn vader geen geld meer op, hierdoor hebben Spike en zijn moeder weinig geld om te besteden.
Isis is naar de politie gegaan en heeft hen verteld dat ze dacht dat de jongen de pizzabezorger is.
Met een smoes hebben de politie en Isis Spike naar de pizzeria gelokt zodat de politie hem kon arresteren. Isis moest vanaf een afstand kijken of de jongen de pizzabezorger het wel echt was. Spike werd in de boeien geslagen nadat ze wist dat hij het was. Hij moest mee naar het bureau. Wies moet ook naar het bureau.. Ze moet de dader aanwijzen. Ze herkent hem direct. Ze hebben hem. Wies heeft na dit ongeval wel zin om weer eens wat te doen. Ze gaat samen met Kay naar een feest.
Op het bureau ontmoeten Isis en Wies elkaar. Isis verteld dat ze meteen aangifte had gedaan bij de politie. Wies is blij om dat te horen en ze spreken nog een keer af om wat leuks te gaan doen. Na dit alles heeft Wies wel zin om weer eens wat te doen. Ze gaat samen met Kay naar een feest.

Mening

Ik vond het boek realistisch, voorspelbaar (en daarom saai). Het was realistisch omdat een verkrachting iedereen kan over komen. En het was voorspelbaar omdat het eigenlijk een standaard boek is, omdat als je eigenlijk de 1e paar bladzijdes leest al weet hoe het afloopt. Daarom vond ik het eigenlijk ook saai, ik had het spannender verwacht.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De gele scooter door Elle van den Bogaart"