Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De gele scooter door Elle van den Bogaart

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover De gele scooter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1933 woorden
  • 23 januari 2018
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
11 keer beoordeeld

Boekcover De gele scooter
Shadow

Spike is woedend. Op zijn vader, die hem een verrader vindt. Op de leraar techniek die hem vanmiddag dwarszat. Op de jongen die de koplamp van zijn scooter kapot heeft gemaakt. En zeker op het meisje dat opeens vlak voor hem op de weg gaat fietsen.

Wies schrikt zich rot als ze bijna wordt aangereden door een jongen op een scooter. Ze had hem totaal niet aan horen k…

Spike is woedend. Op zijn vader, die hem een verrader vindt. Op de leraar techniek die hem vanmiddag dwarszat. Op de jongen die de koplamp van zijn scooter kapot heeft gemaakt. En …

Spike is woedend. Op zijn vader, die hem een verrader vindt. Op de leraar techniek die hem vanmiddag dwarszat. Op de jongen die de koplamp van zijn scooter kapot heeft gemaakt. En zeker op het meisje dat opeens vlak voor hem op de weg gaat fietsen.

Wies schrikt zich rot als ze bijna wordt aangereden door een jongen op een scooter. Ze had hem totaal niet aan horen komen. Wanneer hij haar uit begint te schelden, scheldt ze terug. Maar dan pakt de jongen een mes.

Isis fietst in haar eentje over de lange Wessellaan. In de berm ziet ze een gele scooter staan. Als ze vanuit de struiken een meisje hoort gillen, beseft ze dat er iets helemaal mis is. Wat moet ze doen?

Op een regenachtige middag in oktober kruisen de paden van Wies, Isis en Spike elkaar. Vanaf die dag is niets meer hetzelfde.

De gele scooter door Elle van den Bogaart
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

De gele scooter

Naam schrijfster: Elle van den Bogaart

Naam uitgever: Warendorf

Jaar van uitgaven: eerste druk 2003, ik had een boek uit 2005

Samenvatting

Op een regenachtige dag fietst Wies op de Wessellaan. Opeens hoort ze een scooter achter zich. De jongen op de gele scooter(Spike) scheldt haar uit, zij scheldt terug. Ze wordt gedwongen het bos in te gaan, hij verkracht haar daar. Isis fietst op dat moment ook op de Wessellaan. Ze ziet een gele scooter in de bosjes. Ze rijdt wat rustiger. Opeens hoort ze gekreun en geschreeuw vanuit het bos. Ze rijdt snel weg, en roept net iets te hard, klootzak. Spike laat Wies achter in het bos en rent snel naar zijn scooter. Hij volgt Isis, en bedreigt haar. Isis rijdt snel weg, en verliest één van haar tennisschoenen. Wies probeert naar de weg te kruipen, zodat iemand haar ziet en haar kan helpen, maar haar enkel doet zo pijn dat ze niet kan lopen. Een man in een auto ziet haar en stopt. Hij vraagt waar ze woont en brengt haar naar huis. Daar bellen ze de politie. Isis is thuis en vertelt als haar moeder thuiskomt alles. Haar moeder belt ook de politie. Spike had afgesproken met zijn vrienden, maar hij gaat eerst naar huis, want zijn licht is stuk. Hij komt erachter dat hij zijn mes in het bos heeft gelaten. Hij wordt onderweg aangehouden door de politie. Eerst denkt hij dat ze zijn mes hebben gevonden, maar ze stoppen hem voor zijn licht. Opgelucht racet hij snel naar huis. De politie onderzoekt Wies of ze is verkracht, en hoe erg het is met haar enkel. De politie ondervraagt Isis hoe hij eruit zag. Isis herinnerd zich, ik ken hem ergens van! Maar waarvan weet ze niet meer. Als ze op een dag met haar moeder gaat stappen en haar moeder vraagt of ze zin heeft in pizza, weet ze het zeker. Het was de pizzabezorger die bij hun thuis is langs geweest! Spike zit nóg meer in de problemen als hij en zijn vrienden een jongen bedreigen. Hij wordt nu dubbel achterna gezeten door de politie. Wies is ondertussen thuis, het gaat best goed met haar, want haar leuke klasgenootje Kay is op bezoek. Ze vindt hem erg leuk en grappig. Bij hem kan ze alles kwijt. Isis gaat met de politie mee om de jongen te identificeren. De politie is er ondertussen al achter dat de jongen dezelfde jongen is die Wies heeft verkracht. Als Isis de jongen ziet, weet ze het meteen: HIJ IS HET!! De politie pakt hem snel op. Wies moet ook nog even naar het politiebureau om te kijken of hij het écht is. Zij zegt ook dat hij de jongen van die avond is. Kay nodigt Wies uit voor een feestje en ze gaat mee. Isis gaat naar hetzelfde feestje, en daar ziet ze Wies. Ze hoort haar naam, en weet daarom dat ZIJ het is, want niet veel mensen hebben die naam volgens haar. Ze beginnen te praten over het geval, hoe het met ze gaat, wat er allemaal is gebeurt. Daarna gaan ze dansen, uiteindelijk worden ze hele goede vriendinnen.

Bron: http://www.scholieren.com/boekverslag/65797

Ik heb zelf ook wat dingen ingevoegd en weg gehaald.

Mijn mening

Ik heb dit boek gekozen omdat, de titel met wel aansprak en het ik hoorde van meerdere mensen dat het boek erg leuk is. Ik heb op internet eerst nog wat recensies gezocht en het waren allemaal positief dus wilde ik het boek ook wel graag gaan lezen. En nog een voordeel was dat het niet een heel dik boek was, dat was wel lekker na dat ik ‘voor jou’ had gelezen. Ik vond het boek aan het begin meteen al heel spannend, meteen op bladzijde 5 word er Wies verkracht (denken ze) en Isis bedreigd.  Ik vond je het ook echt heel leuk dat het zo realistisch was, ik kon mezelf echt in Wies verplaatsen niet dat ik een keer verkracht ben maar ik heb ook heel vaak me aanrijding aan de politie moeten vertellen en uiteindelijk ben je daar wel klaar mee en dat was Wies ook. Ik vind het ook een heel modern boek omdat, er niet van die ouderwetse woorden in zitten die ik niet eens ken. Dit las wel heel lekker anders moet je al die woorden op gaan zoeken en dan ben je toch wel weer uit je verhaal, maar op zich vind ik het ook wel weer iets te modern want er word ook met kanker in het boek gescholden en daar ben ik heel erg op tegen. Spike zegt dat zijn vader de kanker kan krijgen omdat zijn vader vreemd ging en zijn moeder zo erg liet vallen.

Verhaalaspecten

Spanning

Er werden heel vaak trucs gebruikt om het verhaal spannend te maken, bijvoorbeeld dat Wies aan het begin van het boek verkracht word en Isis bedreigd. In het boek heb je de hele tijd open plekken want het boek switch het hele boek tussen 3 personages; Wies, Isis en Spike. Je krijgt wel antwoord maar ze laten je even in spanning omdat ze op een spannend moment naar iemand anders over gaan. De omgeving speelt ook een hele grote rol in het boek en de omgeving word ook heel duidelijk omschreven in het boek, citatie bladzijde 5 ‘De eenzame Wessellaan die ze nog voor boeg heeft, is lang en begint al een beetje donker te worden. De lantarenpalen staan nog niet aan.’’ Hier zie je ook echt dat alles goed beschreven word, en zo kan ik zelf heel goed een beeld in mijn hoofd maken van hoe alles er uit zou moeten zien. De schrijver maakt ook spanning in het boek door dat de hoofdpersonages de hele tijd in een nare situatie zitten, en ook al meteen vanaf bladzijde 1 die je leest. In het boek gebruikt de schrijver globale spanning, de spanning gaat door het hele boek heen want je wilt weten of Spike gepakt gaat worden.

Personages

Hoofdpersonen:

· Wies; Wies was vroeger heel zelfverzekerd maar na dat Spike haar had verkracht is die zelfverzekerdheid van haar ver te zoeken. Wies woont nog bij haar ouders. Je las in het begin van het verhaal dat ze een navelpiercing heeft.

· Spike; Spike is de jongen die Wies verkracht heeft en Isis bedreigd. Hij heeft vaak een grote mond. Hij is bang voor de gevolgen voor zijn misdaad, maar hij heeft geen spijt van wat hij heeft gedaan. Hij word snel boos en is vaak chagrijnig. Hij is erg agressief en komt daardoor vaak in de problemen. Hij doet zich ook veel stoerder voor dan dat hij echt is. Spike zijn ouders zijn gescheiden, hij woont nu bij zijn moeder omdat de band met zijn goed is. Hij is boos op zijn vader omdat zijn vader zijn moeder heel slecht heeft behandeld. Spike heeft bruine ogen en een gouden oorring.

· Isis; Isis is een best verlegen meisje. Isis was getuigen van de verkrachting al heeft ze er niet veel van gezien, maar wel Spike die haar bedreigde. Isis woont bij haar ouders en bij haar broer Oscar.

Bijfiguren:

· Simone; de vriendin van Isis.

· Astrid; de vriendin van Wies.

· Kay; de vriend van Wies.

· De politie; ze spelen een hele grote rol in het verhaal want hun onderzoeken de hele zaak.

Thema/onderwerpen en motieven

Het thema van dit boek is angst en moed, omdat je gewoon die angst houd dat je ooit weer verkracht word, je gepakt word of dat iemand je staat op te wachten op die gene je bedreigd heeft. En moed omdat je alles aan je ouders en de politie moet vertellen en dat kan heel moeilijk zijn.

Het motief van dit boek is je alleen voelen.

Opbouw

Het verhaal is in een chronologische tijdvolgorden omdat het van 6 oktober naar 7 oktober naar 8 oktober gaat. De verhaallijn in dit verhaal is niet moeilijk omdat het gewoon van dag op dag gaat, er lopen wel verschillende verhalen door elkaar maar ik heb daar geen moeite mee met lezen. Het is een happy end want Isis en Wies worden bevriend met elkaar en Spike word opgepakt.

Tijd

Het verhaal speelt zich af in deze tijd dus het is wel heel makkelijk om te begrijpen. Het verteltemp ligt echt heel laag in dit boek, 1 dag (woensdag 6 oktober) is wel 47 bladzijden. Er zitten ook geen sprongetjes in het verhaal, niks word vergeten de schrijver gaat op alles in. Ik vind dit op zich best fijn om te lezen want anders houden zr misschien dingen achter en nu weet je precies wat er allemaal. Er zitten ook wel wat geen flashbacks in het boek. 

Vertelsituaties

Je ziet het verhaal door de ogen van de schrijver, soms zie schuin gedrukte zinnen dan zie je het door de ogen over wie het hoofdstuk gaat. Het boek is dus geschreven in een alwetende-vertelsituatie. Doordat je alles van elke personage weet leest dat heel erg fijn, want er worden geen dingen achter gehouden. En doordat er dingen schuin gedrukt zijn (zegt de gene waar het hoofdstuk over gaat) weet je toch nog weer iets meer en dat is best prettig, je weet precies hoe die gene zich voelt.

Plaats en ruimte

In het boek word er wel gezegd waar ze zijn zoals op het politiebureau, of in de bosjes op de Wessellaan. Kamers worden ook helemaal uit geschreven. Citatie bladzijde 39, ‘De onderzoekskamer is aan het einde van de lange gang. De art opent met een sleutel de deur en dit keer is het wel de steriele kamer die ze in gedachten had. Ale muren, een onderzoeksbed, en kamerscherm, een wasbak, vier stoelen, een tafel en een witte kast.’

Taalgebruik

Het taalgebruik in het boek snapte ik best wel want het boek komt uit deze tijd. Dat is best makkelijk lezen want je hoeft niet de hele tijd aan iemand te vragen wat iets betekent. Ben je ook wel wat sneller klaar met lezen haha. Ik vind het wel vervelend dat er word gescholden met kanker in het boek.

Schrijvers informatie

Elle van den Bogaart is geboren op 6 april 1959 in Nuland. Ze woont nog steeds in Nederland, waar weet ik niet precies dat kon ik niet vinden. Toen ze haar HBO-J-diploma had ging ze werken als psychologisch assistente in Eindhoven. In 2003 schreef ze haar eerste roman, ‘De gele scooter’ een meisje dat verkracht word en een meisje dat bedreigd word omdat ze getuigen is. Dit boek had veel succes dus schreef ze haar 2de roman ‘Krassen’ over een jongen wiens moeder een einde aan haar leven maakte. Het 3de boek dat ze schreef heet ‘Duizend kilometer’ over probleemjongeren die leven op een zorgboerderij. Haar 4de boek ‘Prooi’ over jongens prostitutie. Haar 5de boek ‘Vermist’ een jongere roman, het gaat over een vermissing van een meisje. Het 6de boek heet ‘De val’ dat gaat over een onmogelijke liefde tussen ene jongen en een meisje, die jongen is betrokken bij een bende. Elle won in 2005 de debutantenprijs van de jonge jury voor haar eerste boek ‘De gele scooter’. Daarnaast stond zij ook op de lijst voor de kerntitels van de jonge jury voor haar boeken Prooi, No deal en Verdoofd.

Elle is een Nederlandse kinderboeken schrijver.

Ik kon nergens vinden of de boeken op haar eigen leven slaat, ik denk eerlijk gezegd van niet anders had het wel ergens gestaan.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Elle_van_den_Bogaart

REACTIES

J.

J.

Het was een perfecte boek om te lzeen

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De gele scooter door Elle van den Bogaart"