Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De gebroeders Leeuwenhart door Astrid Lindgren

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover De gebroeders Leeuwenhart
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 514 woorden
  • 4 april 2014
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
6 keer beoordeeld

Boekcover De gebroeders Leeuwenhart
Shadow
De gebroeders Leeuwenhart door Astrid Lindgren
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

De Gebroeders Leeuwenhart is een  Zweeds boek van de schrijver Astrid Lingren. Het boek heet in het Zweeds; Bröderna Lejonhjärta.

Nu ga ik het boek samenvatten.

In een dorp wonen twee broers samen met hun moeder. En vader is jaren geleden verdwenen op zee. De jongste van de twee, Karel de Leeuw. Is 8 jr. en is ziek. Hij mag nooit naar buiten en is heel bang dat hij dood gaat. Zijn broer Jonathan is daarentegen heel gezond en geliefd bij bijna iedereen in het dorp. Op een dag vliegt het huis in de fik en Karel ligt nog steeds ziek op de bank. Jonathan pakt Karel op en zoekt een weg uit het huis. Ze springen uit het raam. Maar dat bleek opeens heel hoog te zijn en Jonathan was op slag dood. Karel was dan wel zwaar gewond, maar toch leefde hij nog. Volgens de cultuur waarin Karel leeft ga je na je dood naar de hemel. Hun hemel noemen ze Nangijala. Met Karel ging het na de dood van Jonathan steeds slechter. Uiteindelijk voelde hij dat hij op een avond zou sterven. En dat gebeurde. Hij kwam in Nangijala, op een plek genaamd het Kersendal. Hij liep naar een huisje. Het huisje heette Ryttargården. Wat Zweeds is voor paardenboerderij. Jonathan is er ook. In het kersendal woont ook een vrouw genaamd Sofia. Zij woont in een huis met een duivenhok er naast. Zij zorgt ervoor dat er post verstuurd kan worden tussen het Kersendal en de andere kan van de berg, het Bramendal. Alleen in het Bramendal is het alleen niet zo veilig als in het Kersendal. Er worden dan ook regelmatig duiven doodgeschoten. Er is in het Bramendal namelijk een dictator aan de macht. Genaamd Tengil. Tengil heeft ook een draak, genaamd Katla. Ze woond in een grot. En ze eet alle mensen op die tegen Tengil zijn. Als Joanthan vetrekt naar het Bramendal om Tengil en zijn draak te proberen te verslaan word hij in de bergpas gevangen genomen. Hij word eerst naar de gevangenis gebracht op de berg waar Tengil woont om vervolgens naar Katla gebracht te worden.Maar in de gevangenis komt hij Jonathan tegen. Ze ontsnappen samen uit de gevangenis door een van de bewakers te misleiden. Terwijl ze dat doen krijgen ze te weten dat als Katla doodgaat Tengil al zijn macht verliest. Dus gaan ze opweg naar de berg waar Katla woont. Daar zit ook een belangrijke verzetsstrijder uit het Bramendal gevangen die op het punt staat om opgegeten te worden, ze moeten dus zich flink haasten. Als ze aankomen blijkt Katla naar buiten te zijn gebracht om de gevangenen op te eten. Dan Tengil blaast op zijn hoorn om Katla het teken te geven om de eerste gevangene op te eten. En dan onstaat er een gevecht die Jonathan wint door Tengil van de berg te gooien en Katla te onthoofden. Maar omdat Jonathan verlamd is geraakt door het vuur springen Jonathan en Karel van de berg om zelfmoord te plegen. En dan gaan ze naar Nangilima.

REACTIES

I.

I.

stom

7 jaar geleden

D.

D.

Je kan iets meer vanuit het verhaal vertellen en niet wat je ervan "vind"

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De gebroeders Leeuwenhart door Astrid Lindgren"