De familie Goldwasser door Ariëlla Kornmehl

Beoordeling 5
Foto van een scholier
Boekcover De familie Goldwasser
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo/havo | 828 woorden
  • 10 februari 2011
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 5
3 keer beoordeeld

Boekcover De familie Goldwasser
Shadow
De familie Goldwasser door Ariëlla Kornmehl
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie




Biografische Gegevens





De auteur is Ariëlla Kornmehl, 35 jaar en geboren in Amsterdam.

De titel van het boek is: De familie Goldwasser.

Jaartal van de 1ste druk is 2007, maar in 2001 is er een geheel herziene versie van de roman Huize Goldwasser, verschenen bij een andere uitgever.

Het boek heeft 126 bladzijdes

















Samenvatting



De hoofdpersoon van het boek is een jonge vrouw van twintig, traditioneel joods opgevoed en ze studeert filosofie. Haar voornaam wordt in de roman niet genoemd.

Ze wordt verliefd op een ´goj´, iemand die niet joods is, en hij heet Paul.

Doordat Paul niet joods is, komt ze voor een moeilijke keuze te staan, want haar vader wil haar verstoten. Ze heeft dus de keuze voor haar familie of voor Paul. Uiteindelijk kiest ze toch voor Paul en ze wordt verstoten door haar familie.

Een jaar later blijkt dat Paul kanker heeft en hij zal niet lang meer leven. Dat was ook zo, Paul overleed snel en de vrouw bleef radeloos achter.

Yves, haar broer, zoekt weer contact met haar op omdat ze niemand meer heeft. Na een paar maanden heeft Yves haar overgehaald om weer op een traditionele joodse avond te komen om haar familie weer te zien. Met geen succes, ze was er een kwartier en zonder iets te zeggen is ze weggegaan.

Een paar jaar na de gebeurtenis besluit ze om Yves weer op te zoeken, die in Hamburg woont met zijn vrouw en 2 kinderen. Als ze daar aankomt laat Yves´ dochter van 4 haar binnen en ziet ze meteen foto´s van vroeger op de kast staan.











Thema:

De vrouw moet kiezen tussen haar geliefde of haar familie en ze twijfelt of ze de goede keuze heeft gemaakt.



Titel:

´De familie Goldwasser´ => De joodse familie heet Goldwasser. De dochter wordt uit de familie gestoten omdat ze verliefd wordt op een ‘goj”











De hoofdpersoon:

De vrouw is het ik-figuur in het boek, ze heeft geen naam, maar door Paul wordt ze Liefje genoemd en door haar vader Kleine. Ze is ongeveer in de twintig. Ze is Joods en wordt uit de familie gestoten. Ze praat constant tegen een jij-figuur. De jij-figuur is haar overleden vriend Paul.



Bijfiguren:

- Paul is de vriend van de ik-persoon, gaat halverwege het boek dood aan kanker

- Yves is de broer van de ik-persoon. Hij is de enige van de familie met wie de ik-persoon nog contact heeft nadat ze weten dat ze iets met Paul heeft.

- De vader is een Joodse man die zich erg aan de tradities en normen hecht. de ik-persoon is zijn lievelingetje totdat hij erachter komt dat ze met Paul gaat, dan wil hij niks meer met haar te maken hebben.











Emotieve argumenten

Ja, het roept gevoelens bij mij op. Verdriet, want zij word verstoten door haar familie en verder in het boek omdat Paul overlijdt.

Je leeft ook heel erg met de hoofdpersoon mee, want ze vertelt alles in de ik-figuur waardoor je haar gevoelens gaat snappen.



Esthetische argumenten

Ik vind de tekst mooi omdat het in een ik-perspectief staat geschreven en dat Paul de jij-persoon is, dus dan is het net alsof het boek voor hem is geschreven.

Dat vind ik ook origineel, want niet veel boeken zijn zo geschreven.



Morele argumenten:

De ik-persoon neemt op het begin het standpunt van kwaad in. Ze kiest ervoor haar familie te verlaten voor haar geliefde. Na het overlijden van haar vriend probeert ze langzaam weer contact met haar vader te zoeken.



Realistische argumenten:

Het verhaal komt zeker realistisch op mij over, omdat het zo ook voorkomt in het echte leven. Je ziet bij veel Nederlandse gezinnen dat ze niet zomaar een Marokkaanse of Turkse schoondochter- of zoon willen. Meestal komt dit voor bij ouders van meisjes.



Structurele argumenten:

De verspringen in het boek zijn best lastig, want soms komt er een alinea die niet aansluit op de tekst die daarvoor staat, maar als je dan verder leest word het wel duidelijk waar ze zijn en wat er word bedoelt.

Het hoogtepunt bevind zich in het midden en op het einde heeft ze flashbacks naar haar tijd met Paul.

Intentionele argumenten:



De schrijver wil laten zien dat in veel gezinnen je niet echt zelf mag kiezen wie je vriend(in) is. Ouders hebben veel invloed op die keuze, vooral in andere culturen. Ze zeggen wel eens dat je familie krijgt en je vrienden kunt kiezen, voor sommige mensen gaat die uitspraak dus niet op.





Is het onderwerp nieuw voor je?



Ja, het onderwerp is nieuw voor mij. Ik heb nog nooit een boek gelezen over een joodse familie waarvan de dochter wordt verstoten als ze verliefd is op een goj.

Ik wist ook niet dat de joodse cultuur daar zo streng in waren.

Ik vond het dus wel schokkend dat zij zomaar werd verstoten.

een vergelijkbare roman is van Naima el Bezaz, die uit een Marokkaanse gemeenschap wordt verstoten ( “De verstotene.”). Ik heb het boek zelf nooit gelezen maar wel verhalen erover gehoord.



REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De familie Goldwasser door Ariëlla Kornmehl"