De ezelsbrug door Annemarie van Gelder

Beoordeling 2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1083 woorden
  • 3 augustus 2006
  • 1 keer beoordeeld
  • Cijfer 2
  • 1 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2000
Pagina's
254
Geschikt voor
vmbo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Schaduwprijs (2001 Winnaar)

Boekcover De ezelsbrug
Shadow
De ezelsbrug door Annemarie van Gelder
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Zakelijke gegevens
De titel van het boek is De ezelsbrug en het is geschreven door Annemarie van Gelder. Het is in het jaar 2000 uitgegeven door uitgeverij Signature in Baarn.

Gegevens over de schrijver
Annemarie van Gelder heeft behalve De ezelsbrug ook nog drie andere boeken geschreven, dit zijn: Het moederbeest(2002), De wenskinderen(2004) en Dreiging aan het meer(2003).
Annemarie van Gelder is geboren in Amsterdam in 1955 ze studeerde Nederlands en Frans aan de VLVU te Amsterdam. Tijdens haar studie werkte ze een periode als leerling-journaliste bij De Telegraaf.
Toen na haar afstuderen bleek dat er in het onderwijs nauwelijks werk was, was de overstap naar de journalistiek snel gemaakt. Ze leerde de fijne kneepjes van het vak als journaliste en redactrice bij verschillende kranten en bedrijven in de Randstad.


Korte inhoud
De ezelsbrug gaat over Tanya die samen met haar mannelijke collega Corné die samen naar Oostervoort worden gestuurd. Er zijn namelijk geruchten dat in dit dorp een soort gevangenis zou zijn, waar jonge drugsverslaafden tegen hun wil gedwongen afkicken.
Maar wat zeer merkwaardig is dat Tanya zelf is opgegroeid in Oostervoort, maar hier zich niks van blijkt te herinneren. Flarden van haar leven flitsen voorbij en hoe langer ze in Oostervoort is hoe meer er terug komt van haar jeugd herinneringen. Het wordt zelfs zo erg dat Tanya er ziek van word, ze kan haar eten niet binnen houden en als dat allemaal nog niet genoeg is breekt haar minnaar hun relatie. Het gaat heel erg slecht met Tanya en Corné weet niet wat hij met haar aanmoet.
Het verleden en het heden blijken niet los van elkaar te staan, maar alles met elkaar te maken te hebben. Wat er in het verleden gebeurt is blijkt nog van alles met Tanya’s leven te doen, eerst kan ze zich niet veel herinneren, maar aan het eind van het boek komt alles terug.

Hoofdpersoon
De hoofdpersoon in dit verhaal is Tanneke(Tanya) Rombach. In het boek leer je Tanya als klein meisje en al volwassen vrouw kennen, er gebeurt erg veel met haar.
In het begin heeft ze een relatie met haar getrouwde baas Huib, door hem wordt ze naar Oostervoort gestuurd, samen met Corné. Tussen hen hangt ook een soort spanning. Corné wil wel wat meer van Tanya en dat gebeurt op een gegeven moment ook, maar hierna is Tanya te veel in de war hier nog aan te denken.
Als klein meisje had Tanya een vriendin Wendy (Wendelmoet) ze dacht niet zonder haar te kunnen leven en doet alles wat Wendy van haar verlangt. Er zijn dingen gebeurd waar Tanya nog steeds erg last van heeft. Wendy had haar in haar macht, en ondanks alles wou Tanya bij haar zijn.

Tanya heeft een erg moeilijke tijd. Ze probeert alles te verwerken maar het lukt haar niet en begint gek te worden. Huib komt kijken hoe het met hun verhaal gaat maar breekt op dat moment hun relatie, dit alles wordt Tanya te veel. Corné weet zich geen raad met haar.
Als Tanya en Corné weer terugmoeten heeft Tanya een boel op een rijtje weten te zetten, maar de dood van Wendy zal ze nooit vergeten, die val een wirwar van opspattend en zuigend water en toen zag ze niks meer.

Bijpersonen
Corné, de collega waar Tanya mee naar Oostervoort wordt gestuurd, is niet vies van vrouwen. Eerst ziet hij niks in Tanya maar later komt er een spanning tussen hun twee. Als Tanya zichzelf niet meer is blijft hij haar steunen en maakt zich zorgen om haar.
Corné probeert uit te pluizen wat er met Tanya aan de hand is door informatie te vragen aan mensen die ze van vroeger zou moeten kennen. Hij komt erachter dat er iets aan de hand moet zijn met haar vriendin Wendy, hij denkt dat het komt doordat Wendy overleden is en Tanya dat nooit heeft kunnen verwerken.

Huib is de minnaar van Tanya. Hij is getrouwd met de dochter van zijn baas, hij is hoofdredacteur bij “de opening”, de krant waar Tanya en Corné voor schrijven.
Hij heeft een relatie met Tanya en ze proberen dit geheim te houden voor zijn vrouw, maar dat is hun niet gelukt. Nu blijkt zijn vrouw zwanger te zijn. Hij breekt met Tanya en daarna verneem je niks meer van hem in het boek.

Waar en wanneer
Het verhaal speelt zich af in Nederland, Oostervoort in twee verschillende tijden. De ene helft van het verhaal speelt zich af in het jaar 1995 en de andere helft in het jaar 1972.
De plaats speelt in dit verhaal een zeer belangrijke rol, want daar gaat een groot deel van het boek over. Het had net zo goed in een ander klein dorpje kunnen zijn, maar de plaats is wel belangrijk.
Er zit een logische verhaallijn in, het gaat wel steeds van de ene naar de andere tijd maar het sluit allemaal op elkaar aan.

Titelverklaring
De titel betekent letterlijk een geheugensteuntje, dit heeft niet veel met het verhaal te maken. Maar het verhaal gaat wel over Tanya’s geheugen en steeds krijgt zij weer meer flarden uit haar leven te zien.
Ook komt het in het verhaal voor, dat Tanya en Wendy samen bij een bruggetje staan. Tanya moet erover lopen via de leuning van Wendy, als straf dat ze te laat was. Tanya is bang, en Wendy zegt dat als ze dat maar goed onthoud en ze nooit weer zoiets doet ze ook niet meer op de brug hoeft, ze moet het zien als een geheugensteuntje een ezelsbrug.

Eigen mening
Het is een super mooi boek, erg intrigerend. Het idee dat je niks meer van je verleden weet totdat je weer op de plaats komt waar alles vandaan zou moeten komen en je ineens weer van alles weet.
Dat het verleden en het heden door elkaar heen lopen is geen probleem voor het lezen, het blijft spannend om door te lezen. Erg gebeuren dingen die je nooit verwacht had en je leeft mee met de personen in het boek.
Het was aangrijpend en ontroerend, je had soms het idee dat je in het vertrek stond waar het verhaal zich afspeelde en wou dan ook ineens wat schreeuwen en ineens besef je dat je je er niet mee kan bemoeien het grijpt je aan.
Het zijn geen alledaagse gebeurtenissen en sommige dingen zijn gelopen zoals ze liepen wat af en toe wel jammer was, je wou dan graag dat er wat anders was gebeurt.
Het is aan te raden dit boek te lezen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De ezelsbrug door Annemarie van Gelder"