De ezelsbrug door Annemarie van Gelder

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover De ezelsbrug
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 524 woorden
  • 10 augustus 2004
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6
7 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Annemarie van Gelder
Genre
Thriller & Detective
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2000
Pagina's
254
Geschikt voor
vmbo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Drugs,
Dementie,
Verslavingen,
Misdaadliteratuur
Prijzen
Schaduwprijs (2001 Winnaar)

Boekcover De ezelsbrug
Shadow
De ezelsbrug door Annemarie van Gelder
Shadow

Jaar van uitgave:
2000

Naam uitgeverij:
Signature/ Baarn
Aantal pagina’s:
254
Samenvatting van het verhaal:

De journaliste Tanja en haar mannelijke collega Corné worden naar Oostervoort gestuurd. Er zijn namelijk geruchten dat in dit dorp een soort gevangenis zou zijn, waar jonge drugsverslaafden tegen hun wil gedwongen afkicken. Het merkwaardige is dat Tanja zelf is opgegroeid in Oostervoort, maar zich daar niets meer van kan herinneren. Terwijl het onderzoek vordert, wordt zij geconfronteerd met flarden uit haar jonge jaren. En het verleden en het heden blijken niet los te staan van elkaar.

De ezelsbrug is het even intrigerende als vernuftige verhaal over een illegale oplossing voor de drugsproblematiek en een jonge vrouw die zichzelf kwijtraakt in een verleden dat ze zich niet kan herinneren.
Informatie over de auteur:

Annemarie van Gelder, geboren te Amsterdam in 1955. Ze studeerde Nederlands en Frans aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Na haar studie werkte ze als journaliste voor diverse kranten en tijdschriften, waaronder De Telegraaf, Ouders van Nu, Flair, Gezondheidsnieuws en Beter. Ze werkte ook lange tijd als redactrice op de PR-afdeling van de Amro-bank.
Annemarie van Gelder geeft momenteel Nederlandse les aan jeugdige asielzoekers.
Ze woont in het Friese Makkinga.
Eventuele bijzonderheden en/ of recensies:
Annemarie van Gelder debuteerde in 2000 met De Ezelsbrug, dat thema’s als geheugenverlies en drugsverslaving behandelt. Met dit boek won zij de Schaduwprijs van 2001 voor het beste debuut.

Persoonlijke verwerking:

Het boek intrigeert mij omdat mensen dingen, die in het verleden gebeurt zijn, zover weg kunnen stoppen dat ze het vergeten zijn. En ze pas herinneren als ze teruggaan naar de plaats van herkomst, zoals in dit boek. Ondanks dat het heden en verleden door elkaar lopen heeft dit boek een prettige, goed leesbare stijl.
Ik ben door dit boek wel weer over het verleden gaan nadenken. En dan kom je er achter dat jezelf ook veel dingen vergeten bent.

Verwerkingsopdracht 8:

Schrijf een gedeelte van het dagboek van de hoofdpersoon.
7/8 oktober
Hoe kon ik dat nou weer doen. Huib en ik zijn samen en nu het wat slechter gaat tussen ons, duik ik maar het bed in met Corné. Ik snap het allemaal niet meer , ik ben zo in de war van alles om me heen.

Vandaag zijn we naar het archief van de plaatselijke krant geweest. Wat een oude rotzooi. Ze hadden niet eens fiches of computerbestanden van de verschenen artikelen. Alleen maar tussen houten latten geklemde jaargangen. Corne zocht geloof ik iets van de twee directeuren van Het Spartahuis. Niet dat mij dat iets kon schelen. Ik kan haast niet geloven dat ik hier in Oostervoort gewoond heb. Alles wat ik vandaag heb doorgebladerd zei me niets.

En tot overmaat van ramp zat Huib ons ’s avonda op te wachten in het hotel. Zogenaamd om te zien hoe het met zijn twee topreporters gaat. Die eikel kwam om een einde te maken aan onze relatie. Kun je zoiets eigenlijk wel relatie noemen? Hij vertelde dat zijn vrouw weer zwanger was. Hij is gewoon bang voor zijn eigen hachje. Schoonpapa is de baas van ‘De Beoordeling’, dus ook de baas over Huib. Ga maar weer gauw naar schoonpapa toe. Hielen likken. Lafaard.

REACTIES

Z.

Z.

heeeeeeeeeel erg goed

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.