De erfenis door Connie Palmen

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 503 woorden
  • 11 augustus 2006
  • 7 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 7 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1999
Pagina's
318
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De erfenis
Shadow
De erfenis door Connie Palmen
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: De erfenis
Auteur: Connie Palmen

Literatuur:
Lotte overleidt an het einde van het boek. Het taalgebruik is heel orgineel en gaat erg diep. Het karakter van de hoofdpersonen wordt heel erg uitgediept.

Communicatie:
Lotte Inden probeerd de lezer iets duidelijk te maken. Over het leven. Ze roept telkens zinnen van andere schrijvers erbij. Je gaat er over na denken en bent het met haar eens.
Aan het begin van het verhaal vraag je je af hoe Lotte zal overlijden. Hoe Max hierop gaat reageren en hoe ver ‘de grote roman’ is als Lotte dood gaat.

Probleem:
Lotte Inden is ernistig ziek en huurt een jongen in om haar tot haar dood te begeleiden. Met haar leven én haar boek.


Spanning:
Het verhaal begint met wat Max heeft gezegd op de begafenis van Lotte Inden. De spanning bouwt zich op. Je vraagt je af wat er gaat gebeuren. Hoe is die vrouw dood gegaan? De spanning wordt doorbroken als je leest dat Lotte Inden ziek was.

Het vertelperspectief:
Het verhaal is een vertellende ik. Max verteld het verhaal. Hij weet wat er gebeurd is. Dat komt omdat het begint met: “In mijn toespraak op de begrafenis van Lotte Inden vertelde ik...” En daarna volgt een flashback die door loopt tot het moment vlak voor het begin.

De volgorde:
De volgorde is nadat er in het begin een flashback is geweest chronologish. Max verteld vanaf zijn ontmoeting met Lotte Inden tot aan de dood van Lotte.

De verteltijd:
De tijd die verstrijkt namate het verhaal verder gaat is 5 jaar. Op bladzijde 6 staat: “5 jaar geleden nam ze me in dienst.” En Max verteld dit na de dood van Lotte, die zich op het einde van het boek plaatsvind.
Er is een tijdsverdichting omdat de schrijfster niet alles wat in de 5 jaar gebeurd is letterlijk beschrijft.

De verhaalruimte:
Het hele verhaal speelt izhc in totaal op 2 plaatsen af. In Lotte`s huis en een stukje van het verhaal als ze op vakantie gaan naar Bretagne. Lotte`s huis is voor haar een belangrijke plek. Dat is de reden waarom het verhaal zich daar voornamelijk afspeelt.


De personages:
Lotte Inden is een hele wijze vrouw. Je leert haar goed kennen omdat ze hard op denkt. Ze zegt dingen die ze echt zo voelt. Ze moet Max leren haar Roman af te maken en daarom zegt ze alles wat ze denkt en wat er mee te maken heeft. Max is heel open en eerlijk. hij is homo maar houd van Lotte. Niet van zijn ouders.

Thema:
Liefde, omdat Max van Lotte houd en Lotte van Max. Vooral aan het einde. Maar ook dood. Zowel Lotte als Max weten allebei heel goed dat ze naar Lotte`s dood toe werken. Alles draait om haar dood. Ze zijn zo met het boek bezig omdat ze niet alle tijd meer heeft. Dus ook tijd is een thema.

Symboliek:
“Morgen is ook de toekomst.” Leef zoalng je leeft en maak er iets van zolang het nog kan. Dat wil het boek zeggen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De erfenis door Connie Palmen"