De Engelenmaker door Stefan Brijs

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover De Engelenmaker
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1684 woorden
  • 11 december 2013
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
5 keer beoordeeld

Boekcover De Engelenmaker
Shadow

Op 13 oktober 1984 keert na een afwezigheid van bijna twintig jaar Doktor Victor Hoppe terug naar zijn geboortedorp Wolfheim, vlak bij het drielandenpunt in de buurt van Vaals en Aken. De bekrompen dorpelingen reageren argwanend op zijn komst, zeker als blijkt dat hij drie kinderen van een paar weken oud bij zich heeft: een identieke drieling met een schrikwekkende af…

Op 13 oktober 1984 keert na een afwezigheid van bijna twintig jaar Doktor Victor Hoppe terug naar zijn geboortedorp Wolfheim, vlak bij het drielandenpunt in de buurt van Vaals en A…

Op 13 oktober 1984 keert na een afwezigheid van bijna twintig jaar Doktor Victor Hoppe terug naar zijn geboortedorp Wolfheim, vlak bij het drielandenpunt in de buurt van Vaals en Aken. De bekrompen dorpelingen reageren argwanend op zijn komst, zeker als blijkt dat hij drie kinderen van een paar weken oud bij zich heeft: een identieke drieling met een schrikwekkende afwijking. Na enkele bijzondere genezingen wordt de dokter toch aanvaard in het dorp en gestaag groeit zijn populariteit. Zijn kinderen zijn echter zelden te zien en dat voedt de geruchten. Langzaam groeit het besef dat ze alle drie ernstig ziek zijn. Maar er blijkt meer aan de hand, niet alleen met de kinderen, ook met de dokter zelf die, gegijzeld door zijn verleden, een beslissing neemt die hem onsterfelijkheid moet bezorgen. De engelenmaker is een roman vol geruchten en rumoer, gefluister en geroddel. Een verhaal over geloof en wetenschap, werkelijkheid en verbeelding, macht en onmacht, zin en onzin. Een roman waarin iedereen naar de waarheid op zoek is en uiteindelijk alleen zijn eigen waarheid vindt en gelooft.

De Engelenmaker door Stefan Brijs
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Algemenen gegevens:

Titel: De engelenmaker

Auteur: Stefan Brijs

Uitgever: Atlas

Jaar van uitgaven: 2005

Mening:

Ik heb dit boek gekozen omdat toen ik op vakantie was en een keer niks te doen was wou ik een leuk boek lezen. Toen had ik dit boek van mijn zus geleend omdat ze zij dat ze hem heel goed vond. En ik dacht dat het voor dit boekverslag wel een geschikt boek zou zijn, ook omdat hij bekroond is met de gouden uil.

Samenvatting:

‘De Engelenmaker’ bestaat uit drie delen en wordt verteld vanuit het oogpunt van verschillende personen in het boek

Het eerste deel speelt in het heden en vertelt hoe Doktor Victor Hoppe terugkomt in zijn geboorteplaats Wolfheim, een dorpje vlakbij het drielandenpunt. Met zijn hazenlip en zijn rode haren maakt hij een eigenaardige indruk. Hij heeft drie kinderen bij zich, die naar geruchten een spleet over hun hele gezicht hebben. De bewoners van Wolfheim moeten niets hebben van de rare dokter, maar na een aantal genezingen wordt hij toch geaccepteerd samen met zijn zoons, de spleten over hun gezichten blijken littekens van een hazenlip te zijn. De kinderen lijken sprekend op elkaar, en hebben veel weg van hun vader. De kinderen heten Michaël, Rafaël en Gabriël, net als de aartsengelen. Toch is er iets mis met de kinderen, ze blijven klein en zijn vaak ziek, en net als hun vader tonen ze weinig emoties. De dokter huurt een huishoudster, Frau Maenhout, in. Frau Maenhout komt steeds meer te weten over de dokter en zijn kinderen. De dokter gedraagt zich namelijk erg vreemd; hij toont geen emoties. Nu zou men hem autistisch hebben genoemd, het syndroom van Asperge, maar toen kenden ze dat nog niet. Hij wil absoluut niet dat zij de kinderen over God vertelt (maar wel over Jezus) en de kinderen mogen nooit naar buiten. Daarbij houdt de dokter veel afstand tot de kinderen, hij wil ook dat ze hem vader noemen i.p.v. pap of papa. Als Frau Maenhout bijna achter de waarheid is, die overigens erg schokkend blijkt te zijn, komt zij door een vreselijk ‘’ongeluk’’ om het leven.

In het tweede deel, dat afwisselt tussen Victor Hoppes jeugd en zijn tijd na zijn studie, wordt duidelijk wat er met de dokter en zijn kinderen aan de hand is. Victor Hoppe heeft de eerste jaren van zijn leven als ‘debiel’ in een gesticht doorgebracht. De enige die gelooft dat hij niet debiel is, is Zuster Marthe. Zij leert Victor lezen en zij is dan ook de enige aan wie hij dat laat horen. Na een paar jaar haalt zijn vader hem uit het gesticht. Victor komt terecht op een internaat en daarna op de universiteit. Victor Hoppe heeft in die jaren bedacht dat men slecht of goed kon zijn, niet ertussenin. Hij zag God als het kwaad, omdat hij zijn zoon, Jezus, die in zijn ogen het goede was, in de steek liet toen hij aan het kruis werd gehangen. Victor Hoppe vergeleek zich dan ook veel met Jezus en merkte dat ze veel gelijkenissen hadden, maar hij blijkt een genie te zijn en studeert verder in embryologie. Hij verraste de wetenschap door jonge muizen te produceren die uitsluitend mannelijke of vrouwelijke ouders hadden. Hierna kreeg hij een baan op de universiteit in Aken, en daar kreeg hij geld om muizen te klonen, wat hem ook lukte, alleen later werd het project stopgezet nadat men op basis van zijn aantekeningen de klonering kon herhalen en Dokter Hoppe weigerde het te demonstreren. Daarna ging hij zelf verder en slaagde er uiteindelijk in zichzelf te klonen. Hier loog hij de draagmoeder voor, die hij een kind van zichzelf had beloofd. Rex Cremer, de stafarts van de universiteit, is de enige die weet wat er precies aan de hand is. Hij raakt verstrikt in wat hij weet. Nadat de baby’s ter wereld waren gekomen, had Dokter Hoppe ze zelf meegenomen.


In het derde deel, weer het heden, komt Rex Cremer weer opnieuw in aanraking met Doktor Hoppe. Hij ontmoet ook zijn kinderen en Doktor Hoppe vertelt hem wat er mis is met de kinderen. Ze worden te snel oud; elk jaar van hun leven telt voor tien tot vijftien jaar. Dit komt door een ’fout’ in hun chromosomen. Dan komt ook de draagmoeder van de jongetjes haar ‘kinderen’ opzoeken, ze heeft spijt van haar beslissing ze niet te nemen. Maar als ze bij Doktor Hoppes huis aankomt is er al één dood, Michaël. Want dokter Hoppe heeft besloten ze niet meer eten te geven of nog aandacht aan hen te besteden, het experiment (het klonen) was immers mislukt en hij hield zich alweer met andere dingen bezig. Ze brengt de laatste dagen van hun leven met ze door, en als ze erachter komt dat de Dokter de kinderen, inmiddels was Rafaël ook al overleden, op sterk water had gezet had ze hem aangevallen en had hij haar uiteindelijk vermoord. Terwijl de dorpsbewoners de kruistocht van Jezus op de Vaalserberg (vlakbij het dorp) volgen, kruisigt Doktor Hoppe zichzelf. Hij eindigt aan het kruis (net zoals Jezus), terwijl het hele dorp sprakeloos toekijkt. Rex Cremer was ondertussen weer naar het huis van Dokter Hoppe teruggekeerd, en na het aanschouwen van de 3 jongens, Gabriël was nu ook gestorven, op het sterke water en de dode draagmoeder erbij niet aangekund. Hij had vervolgens het hele huis in brand gestoken, opdat niemand hier ooit achter kwam. Rex Cremer voelde zich namelijk verantwoordelijk voor het hele gebeuren. Toen hij zo snel als hij kon uit Wolfheim wegreed kreeg hij zelf een ongeluk waarbij ook hij om het leven kwam.

www.scholieren.com/boekverslag/65258

Open plekken:

Het boek heeft best veel open plekken. Een van die open plekken is dat je niet weet waar dr. Hoppe zijn kinderen vandaan heeft en van wie. Pas later in het boek, ergens in het midden, word het duidelijk dat hij ze heeft gekregen door experimenten te doen met 2 vrouwen die samen een kindje wouden krijgen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Het boek heeft best veel open plekken. Een van die open plekken is dat je niet weet waar dr. Hoppe zijn kinderen vandaan heeft en van wie. Pas later in het boek, ergens in het midden, word het duidelijk dat hij ze heeft gekregen door experimenten te doen met 2 vrouwen die samen een kindje wouden krijgen.

Een van de anderen open plekken is of Vera en Lothar Weber mee doen aan het experiment van dr. Hoppe, pas heel laat in het boek word het duidelijk dat ze wel mee doen.

Personages:

Hoofdpersoon:  Viktor Hoppe is de hoofdpersoon. Hij toont bijna nooit emoties, heeft geen gevoel voor humor en is hij heel erg in zichzelf gekeerd. Hij is wel een super goede dokter In het boek word ook duidelijk dat hij waarschijnlijk het syndroom van Asperge heeft. Ook is hij in strijd met god.
 

-doel: Hij wil laten zien aan iedereen dat hij beter is dan God, door mensen levens te scheppen en ook levens te nemen als hij denkt dat dat beter is.

- helpers: hij heeft niet echt helpers, hij is heel erg op zichzelf. Wel helpt vrouw Maenhout hem in het begin ( niet echt met het bereiken van zijn doel maar meer met huishoudelijke zaken) maar na een tijdje word zij juist een tegenstander.

- tegenstanders: wetenschappers, zij vinden dat de dr. te ver gaat en niet goed kan bewijzen wat hij heeft gedaan. Ze beschuldigen hem onder anderen van fraude.

 Mevrouw Maenhout, zij vind dat de dokter zijn zonen niet goed behandeld en wil hem tegenhouden.  Ook wil ze zorgen dat hij zijn zonen af moet staan maar hier krijgt ze de kans niet voor.

Rex Cremer, werkt hem niet echt heel erg tegen maar zit er wel over in of het wel allemaal goed is wat de dokter doet. Hij probeert meer zichzelf te redden.

-wereld beeld: hij ziet alles heel zwart wit. Kan niks anders zien als goed en kwaad, niks ertussen in. Ook is hij heel afstandelijk tegen andere mensen, hij vind dat ze maar dom zijn.
Verhouding fabel en sujet:

Er is verschil tussen fabel en sujet. Het boek is opgedeeld in drie delen, het 1e en 3e deel zijn chronologisch. Maar in het 2e deel worden er alleen maar flashbacks verteld.

Er zijn een aantal flashbacks. In het tweede deel van het boek ken je Victor als een klein kind en daarna als een jonge student. Een andere flashback is wanneer de gekke vrouw terug denkt aan de tijd dat ze de jongetjes nog in haar buik had. Verder zijn er veel vooruitwijzingen zoals de namen van de drie kinderen. De namen van de aartsengelen, later leer je waarom Victor hen die namen heeft gegeven. Ook het te snel ouder worden van de drie kleuters is een vooruitwijzing naar de experimenten van Victor.

Perspectief en betrouwbaarheid:

Het verhaal word ‘verteld’ door een alwetende verteller. Dat zie je in het boek doordat je de gedachten van iedereen komt te weten. Hierdoor is het ook heel betrouwbaar, je weet van iedereen wat ze denken.

Thematiek:

Verhaallaag: Het gaat vooral om de strijd tussen goed een kwaad. Dokter Hoppe heeft 3 zonen, die hij heeft gemaakt via klonering. Hij heeft hier grote problemen mee gekregen. Ondanks alle kritiek  wil hij het nog een keer proberen wat niet lukt. Aan het eind van het boek pleegt hij zelfmoord door zich op te hangen aan een kruis

Titelverklaring: Het verhaal gaat grotendeels over het klonen van mensen, ook hebben de zonen van de dokter de namen van de aartsengelen gekregen. Hij is dus de engelenmaker, hij gaat de strijd aan met God. En ziet zichzelf meer als Jezus.

Motieven: godsdienst, goed en kwaad, de uitspraak van de dokter ‘soms is wat onmogelijk lijkt alleen maar moeilijk’.

Thematische laag: Godsdienst

Mening:

Ik vond het boek echt super leuk, er gebeuren wel een beetje aparte dingen maar dat vond ik wel leuk en hierdoor werd het ook wat interessanter. Wat ik vooral leuk vond is hoe je er langzamerhand achterkomt wat er met de zonen van dr. Hoppe aan de hand is en hoe de jeugd van dr. Hoppe was. Ook is het fijn dat het boek in drie delen is gedeeld, hierdoor leest het boek wat makkelijker.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De Engelenmaker door Stefan Brijs"