Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De Engelenmaker door Stefan Brijs

Beoordeling 4
Foto van een scholier
Boekcover De Engelenmaker
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • aso | 732 woorden
  • 28 september 2007
  • 41 keer beoordeeld
Cijfer 4
41 keer beoordeeld

Boekcover De Engelenmaker
Shadow

Op 13 oktober 1984 keert na een afwezigheid van bijna twintig jaar Doktor Victor Hoppe terug naar zijn geboortedorp Wolfheim, vlak bij het drielandenpunt in de buurt van Vaals en Aken. De bekrompen dorpelingen reageren argwanend op zijn komst, zeker als blijkt dat hij drie kinderen van een paar weken oud bij zich heeft: een identieke drieling met een schrikwekkende af…

Op 13 oktober 1984 keert na een afwezigheid van bijna twintig jaar Doktor Victor Hoppe terug naar zijn geboortedorp Wolfheim, vlak bij het drielandenpunt in de buurt van Vaals en A…

Op 13 oktober 1984 keert na een afwezigheid van bijna twintig jaar Doktor Victor Hoppe terug naar zijn geboortedorp Wolfheim, vlak bij het drielandenpunt in de buurt van Vaals en Aken. De bekrompen dorpelingen reageren argwanend op zijn komst, zeker als blijkt dat hij drie kinderen van een paar weken oud bij zich heeft: een identieke drieling met een schrikwekkende afwijking. Na enkele bijzondere genezingen wordt de dokter toch aanvaard in het dorp en gestaag groeit zijn populariteit. Zijn kinderen zijn echter zelden te zien en dat voedt de geruchten. Langzaam groeit het besef dat ze alle drie ernstig ziek zijn. Maar er blijkt meer aan de hand, niet alleen met de kinderen, ook met de dokter zelf die, gegijzeld door zijn verleden, een beslissing neemt die hem onsterfelijkheid moet bezorgen. De engelenmaker is een roman vol geruchten en rumoer, gefluister en geroddel. Een verhaal over geloof en wetenschap, werkelijkheid en verbeelding, macht en onmacht, zin en onzin. Een roman waarin iedereen naar de waarheid op zoek is en uiteindelijk alleen zijn eigen waarheid vindt en gelooft.

De Engelenmaker door Stefan Brijs
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Biografie Stefan Brijs werd geboren op 29 december 1969 in Genk, waar hij ook opgroeide. In 1990 studeerde hij af als leerkracht en begon te werken als opvoeder in z’n vroegere middelbare school. Daarna woonde Stefan een drietal jaar in Zonhoven, maar keerde dan toch terug naar zijn geboortestad. Vanaf 1999 begon hij zijn carrière als voltijds schrijver. Op dat moment had de auteur al drie boeken gepubliceerd en werkte hij ook als recensent voor enkele kranten. Begin 2003 verhuisde hij naar Koningshooikt, een deelgemeente van Lier. Zijn boek “De Engelenmaker” verscheen in oktober 2005. Inmiddels zijn de vertaalrechten verkocht aan tien landen, waaronder Amerika, Engeland, Frankrijk en Duitsland. Op de koop toe zijn ook de filmrechten van het boek ondertussen al verkocht. Het boek werd bekroond met de Gouden Uil (lezersprijs) in 2006 en de Vijfjaarlijkse Prijs voor Proza van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal-en Letterkunde. Ook werd “De Engelenmaker” genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en de AKO Literatuurprijs. Korte Inhoud Als dokter Victor Hoppe na twintig jaar terugkeert naar zijn geboortedorp Wolfheim, in de buurt van Vaals en Aken, komt een golf van ongerust over de dorpelingen. Zeker als blijkt dat hij een drieling bij zich heeft met een verschrikkelijke afwijking. Nadat dokter Hoppe echter een kind redt van de verstikkingsdood veroorzaakt door een knikker, wordt hij toch aanvaard in de gemeenschap. Zijn populariteit bereikt een hoogtepunt. De inwoners krijgen zijn kinderen zelden te zien en stilaan gonst het van de geruchten en het besef dat de kinderen wel eens ernstig ziek zouden kunnen zijn. Er is nog meer aan de hand, niet alleen met de kinderen, maar ook met de dokter. Hij wordt gekweld en achtervolgd door zijn verleden. Een ingrijpende beslissing moet hem de onsterfelijkheid bezorgen…
Genre De engelenmaker" is een psychologische roman over het scheppen van leven. Titelverklaring De roman gaat over het klonen van mensen: dokter Hoppe heeft uit zijn eigen cellen zijn drie identieke zonen geschapen die hij de namen van de drie aartsengelen Michael, Gabriel en Rafael geeft. Hij is dus de engelenmaker: hij gaat namelijk de strijd aan met God de Vader die hij personifieert met het Kwaad. Zelf ziet hij zich meer als een Jezusfiguur, wat aan het einde van de roman duidelijk wordt. Recensie Stefan Brijs, De engelenmaker. Het fragment vertelt hoe Doktor Victor Hoppe terugkomt in zijn geboorteplaats Wolfheim, een dorpje vlakbij het drielandenpunt. Met zijn hazenlip en zijn rode haren maakt hij een eigenaardige indruk. Hij heeft drie kinderen bij zich, die een spleet over hun hele gezicht zouden hebben. Ze heten Michaël, Rafaël en Gabriël, net als de aartsengelen. Het tweede deel vertelt dat Victor Hoppe de eerste jaren van zijn leven als debiel in een gesticht heeft doorgebracht. Na een paar jaar haalt zijn vader hem eruit en hij komt uiteindelijk terecht op de universiteit. Al snel wordt duidelijk dat klonen, en wel van muizen, zijn ding is. Maar de staf twijfelt aan hem omdat hij zich steeds zo raar gedraagt. In het laatste stukje is het hele dorp op bedevaart naar La Chapelle. Er volgt een beschrijving van de lijdensweg, zoals die al eerder beschreven was toen de jonge Victor op school die bedevaart deed. Bij de statie van de kruisiging echter zien de bewoners op de plaats van Jezus het lijk van Victor Hoppe hangen. Hij heeft zichzelf aan het kruis genageld en wanneer de bewoners aankomen, valt het lijk van het kruis. Deze ingrijpende roman is zeer ingenieus opgebouwd, er is op elk moment spanning. De personages zijn allesbehalve ordinair maar hij bouwt het zo op dat je als het ware sympathie krijgt voor iemand die je anders als freak zou bestempelen. Het toch ietwat complexe boek eindigt met een onverwachte apotheose. Het bewijst de fijne lijn tussen wetenschap en geloof, tussen een genie en een waanzinnige, en dit alles op een geloofwaardige manier. Het boeit voortdurend en zelfs nadat je het gelezen hebt blijft het nazinderen. Kortom een zeer geslaagd boek, misschien een beetje bizar, maar dat doet niets af van de genialiteit waarmee Brijs de spanning kan opbouwen tot een allesonthullend einde. Hij tast de grenzen van het onmogelijke af, maar zoals Hoppe zelf ook zegt: “Alles wat onmogelijk lijkt, is misschien alleen maar moeilijk”. Gebruikte bronnen Anoniem, De engelenmaker. Internet, s.t. (http://stefanbrijs.be/index.php?page=de_engelenmaker) Wikipedia, Stefan Brijs. Internet, (25 oktober 2006). (http://nl.wikipedia.org/wiki/Stefan_Brijs)

REACTIES

S.

S.

Het tweede deel vertelt dat Victor Hoppe de eerste jaren van zijn leven als debiel in een gesticht heeft doorgebracht. Na een paar jaar haalt zijn vader hem eruit en hij komt uiteindelijk terecht op de universiteit.

Victor vertelt helemaal niet in het boek!
Hij vertelt helemaal niks!
behalve een enkele keer ja of nee, en natuurlijk uitleg over zijn kloontechnieken!

Een grove fout in het boekverslag!

15 jaar geleden

O.

O.

Sybren, volgens mij staat er dat 'het tweede deel vertelt dat'. Niet 'victor hoppe vertelt dat'. Daar zit echt verschil in. Een deel van een boek kan in mijn ogen best vertellen over iets. Het is een verhaal. Dit boekverslag zegt niet dat Victor Hoppe vertelt over zijn jeugd.
Maar dit is mijn mening, en jij hebt de jouwe.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De Engelenmaker door Stefan Brijs"