De eetclub door Saskia Noort

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover De eetclub
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1215 woorden
  • 19 november 2012
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
15 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2004
Pagina's
239
Geschikt voor
vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Zilveren vingerafdruk (2004 Winnaar) , Gouden Strop (2004 Genomineerd) , NS Publieksprijs (2004 Genomineerd)

Boekcover De eetclub
Shadow

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot de ontdekking dat de vriendschappen binnen de eetclub niet zo onvoorwaardelijk zijn als zij leken. Langzaam maar zeker wordt het voor Karen duidelijk dat bepaalde mensen belang hebben bij de dood van Evert.

De eetclub door Saskia Noort
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

De Eetclub
Auteur: Saskia Noort
Uitgever: Anthos

Inleiding
Ik heb dit boek gekozen omdat ik al eerder een boek van Saskia Noort heb gelezen, en haar manier van schrijven mij erg aanspreekt. Ook is iedereen erg over dit boek te spreken, dus was ik wel benieuwd geworden naar wat er nou zo goed aan is.

Samenvatting
Het verhaal gaat over Karen, ze komt samen met haar man Michel en hun twee dochters in het dorp Bergen wonen. Ze zijn het leven in de grote stad (Amsterdam) zat, maar de voornaamste reden is dat ze hun kinderen er niet willen laten opgroeien. Het eerste jaar komen er nog geregeld vrienden uit Amsterdam om ze op te zoeken maar Karen krijgt steeds meer de drang nieuwe vriendinnen hier in hun nieuwe leefomgeving te leren kennen. Op een gegeven moment komt ze in contact met een aantal vrouwen. Als blijkt dat ze het wel met elkaar kunnen vinden richten ze een clubje op, De Eetclub. Alles is gezellig totdat er brand komt bij Evert en Babette. Karen en Michel worden midden in de nacht opgebeld en iedereen is in rep en roer. Babette en de kinderen worden uit het brandende huis gered maar voor Evert was het te laat. Ze denken dat Evert zelfmoord heeft gepleegd, want hij was in die tijd psychisch niet helemaal in orde. De groep steunt elkaar in deze moeilijke tijd maar langzamerhand komt Karen erachter dat er iets aan de hand is in De Eetclub. Er ontstaan onderlinge relaties. Karen voelt zich sterk tot Simon aangetrokken, en ook zij krijgen een affaire. Op de dag dat Evert wordt begraven vraagt Hanneke of Karen even met haar meekomt naar buiten. Hun gesprek loopt uit op een ruzie en Hanneke loopt weg. Sinds die avond wordt Hanneke vermist. Dan krijgt De Eetclub het verschrikkelijke bericht te horen dat Hanneke is verongelukt, ze is van het balkon gevallen. Karen vraagt zich af of dit een ongeluk is of dat iemand haar heeft geduwd. De Eetclub zet zich af tegen Karen, maar zij gaat door met haar onderzoek. Ze vindt dat ze dat is verschuldigd tegenover Hanneke en ziet in dat al de vriendschappen van De Eetclub allemaal nep waren. Karen vindt een e-mail van Evert in het koffertje van Simon tijdens één van hun afspraakjes. In die e-mail klinkt Evert helemaal niet depressief. Dan weet Karen zeker dat Evert geen zelfmoord heeft gepleegd. Karen gaat met de rechercheur praten, ze spreken samen af dat Karen nog één keer met Simon afspreekt, want ze moet dat koffertje te pakken zien te krijgen. Als ze met Simon afspreekt in een hotelkamer, komt Babette opeens binnenstormen. Dan voelt ze pijn in haar been en valt op de grond. Ze heeft overal pijn en kan niet meer goed kijken, maar ze kan nog wel hun gesprekken volgen. Babette heeft het over wat ze samen hebben en dat dit niet de afspraak was, ze is helemaal over haar toeren.
Babette heeft alles gedaan, ze heeft Evert en Hanneke vermoord, omdat ze een geheime relatie hadden en Hanneke wist dat Babette Evert had vermoord. Simon wist hiervan maar heeft dit nooit toegegeven. Ook heeft Simon veel mensen opgelicht met zijn werk. Babette is zo overstuur dat ze Karen wil vermoorden omdat ze iets met Simon had terwijl hij alleen van haar was. Karen kan Babette nog net op tijd neerslaan en belt dan de politie. Ze biecht het hele verhaal op, ook aan Michel van haar affaire met Simon. Maar Michel vergeeft het haar en wil opnieuw beginnen.
Ze hebben geen zin meer om in dit dorp te blijven wonen waar ze elke dag weer worden herinnerd aan deze afschuwelijke tijd. En dus verhuizen ze om ergens anders een nieuw leven te beginnen.

Spanning
Er zit veel spanning in dit boek. Die spanning word vooral gecreëerd doordat de schrijfster alles zo gedetailleerd omschrijft. Ook de open plekken in het verhaal zorgde voor spanning, die werden dan weer opgevuld door flashbacks, maar die flashbacks zorgde juist weer voor meer open plekken.

Personages
Karen van de Made is de hoofdpersoon in dit boek. Ze is getrouwd met Michel Brouwers. Over haar uiterlijk wordt verder niet echt veel geschreven, alleen dat ze altijd goed gekleed is. Karen voelt zich eerst helemaal niet thuis in het dorp. Later als ze de eetclub hebben, valt ze er een beetje buiten, omdat ze een toch een iets ander leven leid. Ze altijd erg sociaal en heeft altijd het beste met andere voor.

Michel Brouwers is de man van Karen. Hij is een erg lieve man en heeft een goede baan. Over zijn uiterlijk wordt niet veel verteld.

Hanneke Lemstra was de eerste vriendin die Karen in het dorp kreeg. Ze is een hippe vrouw met een wild karakter. Hanneke is getrouwd met Ivo Smit.

Thema
Dit boek heeft meerdere thema’s. Het thema moord is daar een van. Er wordt een dubbele moord gepleegd, al weet je dat in het begin van het boek nog niet. Je hebt wel al vrij snel door dat er iets niet klopt aan de zelfmoorden. Een groot deel van het boek gaat over Karen haar zoektocht naar de leugens achter de moorden.
Een ander belangrijk thema is relaties. Als eerste staat vriendschap. De vrienden van Karen zijn alles voor haar. Verder zijn er huwelijken, affaires en zakenrelaties.
Alles wat Karen doet en alle beslissingen die ze maakt staan in het teken van deze thema’s.

Tijd en opbouw
Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Het is niet chronologisch geschreven, want in meer dan de helft van het boek zitten flashbacks. De hoofdstukken 4,5,8,10,15,16,24 zijn terugblikken. Er is dan een heel hoofdstuk lang een terugblik. De andere hoofdstukken spelen zich gewoon in de normale tijd in het heden af.

Mening
Ik vind de eetclub echt een heel erg goed boek. Met heel veel open plekken die de spanning er goed in houden. Die open plekken werden veroorzaakt door de vele flashbacks, die waren soms wel een beetje verwarrend. Aan het begin was het vaak niet helemaal duidelijk of je nou een flashback of het heden las, maar door verder te lezen werd dat vaak wel snel duidelijk.
Het was geen langdradig boek, en eigenlijk ook best leerzaam, je moet niet iedereen vertrouwen, want iemand kan zich anders voordoen dan hij is. De personages vond ik ook goed neergezet, soms wat overdreven, maar wel goed.
Het boek eindigt wel heel abrupt, je weet niet hoe het verder gaat met de overgebleven leden van de eetclub, dat wordt wel heel onduidelijk verteld. Misschien was het leuk geweest dat daar nog wat over geschreven werd.
Ik zou dit boek wel aanraden, het is spannend, interessant en erg vermakelijk.

Auteur
Saskia Noort, geboren in 1967, is schrijfster en columniste. Ze is getrouwd met Marcel Schellekens, kunstenaar, en heeft twee kinderen. Na haar havo, studeerde Saskia journalistiek en theaterwetenschap in Utrecht.Al een meerdere jaren schrijft Saskia Noort voor een groot aantal bladen, waaronder Viva Marie Claire, VT Wonen en LINDA.

Saskia Noort debuteerde in 2003 als auteur met de literaire thriller Terug naar de kust, waarvan er meer dan 150.000 exemplaren zijn verkocht. Haar tweede thriller is De eetclub, waarvan inmiddels 250.000 exemplaren zijn verkocht. Voor beide boeken werd Saskia genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige misdaadboek.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Inleiding
Ik heb dit boek gekozen omdat ik al eerder een boek van Saskia Noort heb gelezen, en haar manier van schrijven mij erg aanspreekt. Ook is iedereen erg over dit boek te spreken, dus was ik wel benieuwd geworden naar wat er nou zo goed aan is.

Samenvatting
Het verhaal gaat over Karen, ze komt samen met haar man Michel en hun twee dochters in het dorp Bergen wonen. Ze zijn het leven in de grote stad (Amsterdam) zat, maar de voornaamste reden is dat ze hun kinderen er niet willen laten opgroeien. Het eerste jaar komen er nog geregeld vrienden uit Amsterdam om ze op te zoeken maar Karen krijgt steeds meer de drang nieuwe vriendinnen hier in hun nieuwe leefomgeving te leren kennen. Op een gegeven moment komt ze in contact met een aantal vrouwen. Als blijkt dat ze het wel met elkaar kunnen vinden richten ze een clubje op, De Eetclub. Alles is gezellig totdat er brand komt bij Evert en Babette. Karen en Michel worden midden in de nacht opgebeld en iedereen is in rep en roer. Babette en de kinderen worden uit het brandende huis gered maar voor Evert was het te laat. Ze denken dat Evert zelfmoord heeft gepleegd, want hij was in die tijd psychisch niet helemaal in orde. De groep steunt elkaar in deze moeilijke tijd maar langzamerhand komt Karen erachter dat er iets aan de hand is in De Eetclub. Er ontstaan onderlinge relaties. Karen voelt zich sterk tot Simon aangetrokken, en ook zij krijgen een affaire. Op de dag dat Evert wordt begraven vraagt Hanneke of Karen even met haar meekomt naar buiten. Hun gesprek loopt uit op een ruzie en Hanneke loopt weg. Sinds die avond wordt Hanneke vermist. Dan krijgt De Eetclub het verschrikkelijke bericht te horen dat Hanneke is verongelukt, ze is van het balkon gevallen. Karen vraagt zich af of dit een ongeluk is of dat iemand haar heeft geduwd. De Eetclub zet zich af tegen Karen, maar zij gaat door met haar onderzoek. Ze vindt dat ze dat is verschuldigd tegenover Hanneke en ziet in dat al de vriendschappen van De Eetclub allemaal nep waren. Karen vindt een e-mail van Evert in het koffertje van Simon tijdens één van hun afspraakjes. In die e-mail klinkt Evert helemaal niet depressief. Dan weet Karen zeker dat Evert geen zelfmoord heeft gepleegd. Karen gaat met de rechercheur praten, ze spreken samen af dat Karen nog één keer met Simon afspreekt, want ze moet dat koffertje te pakken zien te krijgen. Als ze met Simon afspreekt in een hotelkamer, komt Babette opeens binnenstormen. Dan voelt ze pijn in haar been en valt op de grond. Ze heeft overal pijn en kan niet meer goed kijken, maar ze kan nog wel hun gesprekken volgen. Babette heeft het over wat ze samen hebben en dat dit niet de afspraak was, ze is helemaal over haar toeren.
Babette heeft alles gedaan, ze heeft Evert en Hanneke vermoord, omdat ze een geheime relatie hadden en Hanneke wist dat Babette Evert had vermoord. Simon wist hiervan maar heeft dit nooit toegegeven. Ook heeft Simon veel mensen opgelicht met zijn werk. Babette is zo overstuur dat ze Karen wil vermoorden omdat ze iets met Simon had terwijl hij alleen van haar was. Karen kan Babette nog net op tijd neerslaan en belt dan de politie. Ze biecht het hele verhaal op, ook aan Michel van haar affaire met Simon. Maar Michel vergeeft het haar en wil opnieuw beginnen.
Ze hebben geen zin meer om in dit dorp te blijven wonen waar ze elke dag weer worden herinnerd aan deze afschuwelijke tijd. En dus verhuizen ze om ergens anders een nieuw leven te beginnen.

Spanning
Er zit veel spanning in dit boek. Die spanning word vooral gecreëerd doordat de schrijfster alles zo gedetailleerd omschrijft. Ook de open plekken in het verhaal zorgde voor spanning, die werden dan weer opgevuld door flashbacks, maar die flashbacks zorgde juist weer voor meer open plekken.

Personages
Karen van de Made is de hoofdpersoon in dit boek. Ze is getrouwd met Michel Brouwers. Over haar uiterlijk wordt verder niet echt veel geschreven, alleen dat ze altijd goed gekleed is. Karen voelt zich eerst helemaal niet thuis in het dorp. Later als ze de eetclub hebben, valt ze er een beetje buiten, omdat ze een toch een iets ander leven leid. Ze altijd erg sociaal en heeft altijd het beste met andere voor.

Michel Brouwers is de man van Karen. Hij is een erg lieve man en heeft een goede baan. Over zijn uiterlijk wordt niet veel verteld.

Hanneke Lemstra was de eerste vriendin die Karen in het dorp kreeg. Ze is een hippe vrouw met een wild karakter. Hanneke is getrouwd met Ivo Smit.

Thema
Dit boek heeft meerdere thema’s. Het thema moord is daar een van. Er wordt een dubbele moord gepleegd, al weet je dat in het begin van het boek nog niet. Je hebt wel al vrij snel door dat er iets niet klopt aan de zelfmoorden. Een groot deel van het boek gaat over Karen haar zoektocht naar de leugens achter de moorden.
Een ander belangrijk thema is relaties. Als eerste staat vriendschap. De vrienden van Karen zijn alles voor haar. Verder zijn er huwelijken, affaires en zakenrelaties.
Alles wat Karen doet en alle beslissingen die ze maakt staan in het teken van deze thema’s.

Tijd en opbouw
Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Het is niet chronologisch geschreven, want in meer dan de helft van het boek zitten flashbacks. De hoofdstukken 4,5,8,10,15,16,24 zijn terugblikken. Er is dan een heel hoofdstuk lang een terugblik. De andere hoofdstukken spelen zich gewoon in de normale tijd in het heden af.

Mening
Ik vind de eetclub echt een heel erg goed boek. Met heel veel open plekken die de spanning er goed in houden. Die open plekken werden veroorzaakt door de vele flashbacks, die waren soms wel een beetje verwarrend. Aan het begin was het vaak niet helemaal duidelijk of je nou een flashback of het heden las, maar door verder te lezen werd dat vaak wel snel duidelijk.
Het was geen langdradig boek, en eigenlijk ook best leerzaam, je moet niet iedereen vertrouwen, want iemand kan zich anders voordoen dan hij is. De personages vond ik ook goed neergezet, soms wat overdreven, maar wel goed.
Het boek eindigt wel heel abrupt, je weet niet hoe het verder gaat met de overgebleven leden van de eetclub, dat wordt wel heel onduidelijk verteld. Misschien was het leuk geweest dat daar nog wat over geschreven werd.
Ik zou dit boek wel aanraden, het is spannend, interessant en erg vermakelijk.

Auteur
Saskia Noort, geboren in 1967, is schrijfster en columniste. Ze is getrouwd met Marcel Schellekens, kunstenaar, en heeft twee kinderen. Na haar havo, studeerde Saskia journalistiek en theaterwetenschap in Utrecht.Al een meerdere jaren schrijft Saskia Noort voor een groot aantal bladen, waaronder Viva Marie Claire, VT Wonen en LINDA.

Saskia Noort debuteerde in 2003 als auteur met de literaire thriller Terug naar de kust, waarvan er meer dan 150.000 exemplaren zijn verkocht. Haar tweede thriller is De eetclub, waarvan inmiddels 250.000 exemplaren zijn verkocht. Voor beide boeken werd Saskia genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige misdaadboek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De eetclub door Saskia Noort"