Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

De eetclub door Saskia Noort

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover De eetclub
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1759 woorden
  • 17 januari 2012
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 7
16 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2004
Pagina's
239
Geschikt voor
vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Zilveren vingerafdruk (2004 Winnaar) , Gouden Strop (2004 Genomineerd) , NS Publieksprijs (2004 Genomineerd)

Boekcover De eetclub
Shadow

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot de ontdekking dat de vriendschappen binnen de eetclub niet zo onvoorwaardelijk zijn als zij leken. Langzaam maar zeker wordt het voor Karen duidelijk dat bepaalde mensen belang hebben bij de dood van Evert.

De eetclub door Saskia Noort
Shadow

OPDRACHT 1.
Titel: De Eetclub
Schrijver: Saskia Noort
Jaar van eerste uitgave van het boek: 2004
Uitgever: Anthos
Titelverklaring: Karen vormt met 4 vriendinnen, en hun mannen, uit het dorp waar ze woont een eetclub. Er ontstaan allemaal problemen binnen deze groep.
Opbouw van het boek: Het boek heeft 38 hoofdstukken. Er staat geen titel bij. Sommige hoofdstukken zijn flashbacks.
Vertelperspectief: Ik- verhaal

OPDRACHT 2
Informatie die je over de auteur hebt gevonden:
Saskia Noort(1973) heeft HAVO gedaan en studeerde journalistiek en theaterwetenschappen in Utrecht. Ze debuteerde in 2003 met haar boek ‘Terug naar de kust’ deze is net als ‘De Eetclub’ verfilmd. Veel van haar boeken zijn ook in verschillende talen verschenen. In 2006 is ze genomineerd voor ‘De gouden strop’ een prijs voor het beste Nederlandstalige misdaadboek. 
Ook schrijft ze columns voor LINDA en de Viva.

OPDRACHT 3
In welke tijd speelt het verhaal zich af? In 2004, niet in het verleden of in de toekomst ofzo.
Hoeveel tijd verstrijkt er in het verhaal? Er zitten een paar flashbacks in. Maar het gebeurd allemaal vrij snel achterelkaar. Ik denk in een maand.
Hoe gebruikt de schrijver tijd om het verhaal te vertellen? Er zitten een aantal flashbacks in. Maar voor de rest gaat het gewoon chronologisch.  Het is wel duidelijk wanneer je terug in de tijd leest, niet verwarrend ofzo.

OPDRACHT 4.
Waar speelt het verhaal zich af? En in wat voor ruimte/omgeving? Welke rol spelen plaatse en ruimte in het verhaal?
Het verhaal speelt zich af in een dorp vlakbij de stad Amsterdam.

OPDRACHT 5
Kies een tweetal hoofdpersonen uit en geef aan wat voor soort mensen dat zijn.
A.    Karen natuurlijk, om haar gaat het verhaal. Ze is net verhuisd naar het dorp en voelt zich nog niet echt thuis. Ze is eerlijk en sociaal. En altijd goed gekleed. Maar een groot deel van het boek is ze vooral in de war en een beetje naïef. Ze heeft als een van de enige vrouwen van de van de Eetclub een baan.
B.    Simon Vogel. Karen gaat vreemd met Simon. Aan het eind komt ook aan het licht dat hij een kind heeft met Babette. Hij is getrouwd met Patricia. Simon is een keiharde zakenman, hij hebben het grootste huis, meeste geld en die dingen. Dat straalt hij ook uit, hij houd van de betere dingen in het leven. Hij sleept veel van de mannen uit de eetclub mee in zijn business. Hij houdt van mooie praatjes. En straalt bovenal seks uit, hij is een erg aantrekkelijke man. Aan het eind blijkt hij niet zo zelfverzekerd en is hij bang voor de waarheid.

Wat hebben deze twee personen met elkaar met elkaar te maken?
Ze zijn allebei lid van de eetclub. En de eerste avond dat Karen bij Simon en zijn vrouw thuis komt voelt zij meteen een verliefd gevoel opkomen. Later krijgen zij een verhouding.
Veranderen deze twee personen in de loop van het verhaal?
Karen veranderd niet echt, er gebeurd gewoon veel waardoor ze erg in de war raakt. Simon veranderd wel. Hij is eerst erg zeker van zijn zaak en weet iedereen er in te laten geloven dat de dood van Hanneke een ongeluk was. Aan het einde, als de waarheid naar boven komt, is hij eigenlijk maar een zielig mannetje. 

OPDRACHT 6
Wat is het genre van je boek? Dit boek is een misdaadthriller.
Wat is het hoofdthema van het boek? Ik denk: bedriegen. Van alle kanten worden Karen en haar vrienden bedrogen, vooral door elkaar, maar ook een beetje door zichzelf. Mensen bedriegen hun partners en verzwijgen geheimen voor elkaar.
Welke andere thema’s spelen ook een belangrijke rol?
status: De vriendschap tussen deze mensen lijkt op een gegeven moment meer te draaien om het hooghouden van de status dan het behouden van de vriendschappen. En iedereen heeft een goede baan en zogenaamd veel geld. Om dit zo te houden blijven ze vrienden met elkaar.
Mysterie: Binnen de groep vind in 2 weken 2 keer zelfmoord plaats. En niemand schijnt te weten wie er iets mee te maken heeft. Dat is natuurlijk vreemd.
liefde: De liefde tussen de partners van de eetclub lijkt onvoorwaardelijk. Dat is natuurlijk een beetje schijn, maar  ze laten het wel zo blijken aan de buitenwereld.
Heeft het boek ook een motto? En zo ja, hoe luidt dat?
Het boek heeft geen duidelijk motto.

OPDRACHT 7 Mening
Ik vind het boek zeker spannend geschreven. Al vanaf de eerste bladzijde wilde ik niets anders meer dan lezen. Je zit er helemaal ingevangen.
Het boek is erg van nu, met gebeurtenissen die echt zouden kunnen voorkomen.
Voor mij was het geen moeilijk taalgebruik. 


OPDRACHT 8
Samenvatting die je van internet hebt gehaald maar die je wel zelf bewerkt hebt.

Karen van der Made wordt wreed in haar slaap gestoord, als ze door een vriendin Patricia wordt opgebeld met de mededeling dat er brand woedt in het huis van een van de andere vriendinnen van de eetclub, Babette. Babette zelf en haar twee kinderen zijn gered, maar haar man Evert is spoorloos. Later lijkt hij zelfmoord te hebben gepleegd door het huis in de brand te hebben gestoken. Alle vriendinnen en hun mannen van de eetclub zijn ontzet. Er wordt ook een brief van Evert gevonden waaruit blijkt dat hij een einde aan zijn leven wilde maken.
Intussen wordt de lezer bekend gemaakt met de wijze waarop Karen deel mag uitmaken van de eetclub: eigenlijk een stelletje verwende vrouwen die het luxueuze leven te danken hebben aan de baan van hun echtgenoten. Ze brengen hun tijd door met drinken (meestal te veel), wat tennissen en roddelen over elkaar. Hanneke Lemstra is de binnenhuisarchitect die haar introduceert in het clubje rijke en verwende vrouwen. Op de dag van de begrafenis van Evert Struyck gaat Hanneke (eigenlijk de beste vriendin van Karen) op de after party uit haar dak: ze loopt dronken weg en een dag later belt ze haar man dat ze in Amsterdam zit. Weer later, wanneer haar man Ivo, Hanneke wil gaan ophalen, blijkt dat ze zelfmoord heeft willen plegen door van het balkon van een hotelkamer te springen. Ze heeft zo ongeveer alles gebroken en is in coma geraakt.

Karen gelooft niet dat Hanneke zelfmoord heeft willen plegen en spreekt haar vermoedens uit tegenover Dorien Jager, een opdringerige politieagente. Karen weet namelijk uit het roddelcircuit van de eetclub dat Hanneke en Evert een verhouding met elkaar hebben gehad en dat Evert die een week voor de brand heeft verbroken. Intussen merkt de lezer dat vertelster Karen zich ontzettend voelt aangetrokken door Simon, de lekkere macho studerende echtgenoot van Patricia, terwijl in haar eigen relatie met Michel de spanning weg is geglipt. Dat kan natuurlijk niet goed blijven gaan. Wanneer Michel die avond te veel gedronken heeft en Simon niet naar huis kan rijden vanwege zijn alcoholgebruik, hebben Karen en Simon in het schuurtje een snelle maar hevige vrijpartij. Ze heeft eigenlijk geen schuldgevoel en wil de volgende dag het liefst Simon opnieuw zien en weer met hem vrijen. Met een sms’je neemt hij contact met haar op. Zij gaat hierop in, al leidt dit niet tot seks.
Intussen hebben de vriendinnen van de eetclub door dat Karen informatie heeft gegeven aan de politie. Angela en Patricia willen daarop niets meer met haar te maken hebben, maar Babette, die sinds de brand met haar zoons bij Karen en Michel woont, trekt partij voor Karen. Inmiddels wordt besloten de toestand waarin Hanneke nog steeds verkeert (ze ligt nog in coma) te beëindigen. Op de begrafenis ontmoet ze weer de politieagente Dorien Jager die door toedoen van de slimme Simon van de “zaak is gehaald.” Simon blijkt met alle mannen van de vriendinnen een zakelijke relatie te hebben, waarvan hij zelf ook flink beter is geworden.

Karen heeft weer een ontmoeting met Simon om hem te vertellen dat ze het eigenlijk niet meer wil, maar Simon heeft teveel macht over haar. Als hij tijdens een autorit wordt opgebeld op twee telefoons tegelijk, merkt Karen dat hij een e-mail van Evert aan Hanneke in zijn koffer heeft. Ze weet de mail mee te smokkelen. Het is e-mail waaruit blijkt dat Evert onmogelijk een week later zelfmoord zou willen plegen. Intussen hoort Karen van Dorien Jager dat Simon een sluwe zakenman is met gemene trucjes, zo heeft hij o.a. haar vader enige duizenden guldens lichter gemaakt. Wanneer ze vertelt van de e-mail, vraagt Dorien het contact met Simon toch nog even in stand te houden om zo de zaak te kunnen oplossen. Karen breekt in op de computer van Hanneke en leest een chatbox waarin ene Mo wordt genoemd. Ook staat diens 06-nummer in het bericht. Ze neemt contact op met Mo en die vertelt haar van een site waarop Mo en Hanneke contact hebben gehad om te praten over hun relatieproblemen. Hanneke vertelt daarin openhartig over de relatie met Evert en over de slechte kwaliteiten van diens vrouw Babette, die hem zou terroriseren.

Als Karen opnieuw contact zoekt met Angela, hoort ze dat Babette eigenlijk degene is die het met alle mannen doet. Ook bijvoorbeeld met de man van Angela, Kees. Dat was de reden dat ze Babette na de brand niet in haar huis wilde opnemen. Radeloos denkt Karen nu dat Babette het ook op haar man Michel heeft voorzien. Midden in de nacht kan ze niet slapen, ze maakt wat warme melk en ze merkt dat er iemand om het huis sluipt. Wanneer ze een mes heeft gepakt en wil toeslaan, merkt ze dat het Babette is, die ook vertelt dat ze niet kon slapen.

Karen heeft een afspraak met Simon in een Van der Valk-motel. Hij wil nog een keer seks met haar. Hij vertelt van zijn zakelijke, half criminele problemen met Evert. Hanneke dreigde die bekend te maken aan de politie. Plotseling wordt er geklopt en Karen krijgt een enorme stroomstoot. Het is Babette, die blind van woede is omdat Simon, met wie ze zelf een seksuele relatie heeft gehad, nu met Karen aanpapt. Zelfs Simon is bang van haar. Babette spuit in de rondte met traangas en draagt Simon op Karen van kant te maken, maar Karen hervindt zich en slaat Babette met een koffertje van Simon buiten westen. Dan staat ineens Dorien Jager op de stoep bij Van der Valk en is de dubbele moordzaak opgelost.
In het slothoofdstuk moet Karen haar overspel met Simon nog opbiechten aan Michel. Er volgen moeilijke maanden, maar ze besluiten te verhuizen. Nog een keer, daags voor haar vertrek, ziet Karen Angela en Patricia,. Ze staren haar verwonderd na. In haar hoofd heeft ze nog wel Hanneke zitten, eigenlijk de enige echte vriendin van de eetclub.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De eetclub door Saskia Noort"