De eetclub door Saskia Noort

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover De eetclub
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1785 woorden
  • 5 augustus 2010
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
7 keer beoordeeld

Boekcover De eetclub
Shadow

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot de ontdekking dat de vriendschappen binnen de eetclub niet zo onvoorwaardelijk zijn als zij leken. Langzaam maar zeker wordt het voor Karen duidelijk dat bepaalde mensen belang hebben bij de dood van Evert.

De eetclub door Saskia Noort
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Zakelijke gegevens
A.    Auteur            Saskia Noort
B.    Titel                De Eetclub
C.    Uitgever            Anthos
D.    Plaats van uitgave        Amsterdam
E.    Saskia Noort, “De Eetclub”, Anthos, Amsterdam 2004

2 a.     Beschrijf de kaft
Je ziet een vrouw met een glas wijn in haar hand
2 c.     Genre
Thriller
2 d.     Is de tekst onderverdeeld in hoofdstukken, zo ja hoeveel hoofdstukken
zijn er?
Ja, er zijn 38 hoofdstukken

2 e.     Hoeveel pagina’s heeft de tekst
239

3    Is de verteller auctoriaal, personaal of een ik-persoon?
Hoe zie je dat in de tekst?
Wat zijn de gevolgen van dit perspectief?

Ik-persoon, het word verteld door Karen. En het gevolg is dat je het daardoor “van dichterbij meemaakt”.

4    Noem zoveel mogelijk opvallende herhalingen in de tekst. Groepeer ze vervolgens, stel daarna de motieven vast en formuleer tenslotte het thema.

Herhaling:
Vreemdgaan – affaires
Motieven:
-    Liefde: de liefde tussen de stellen
-    Vertrouwen: Ze moeten elkaar kunnen vertrouwen, maar iedereen liegt en bedriegt
-    Uiterlijke Schijn: ze proberen om niet aan de buitenkant te laten zien dat ze problemen hebben
Thema: Vriendschap die toch geen vriendschap blijkt te zijn.

5 a.    Belangrijkste verhaalpersonages:
Karen:
Karen is een beetje de hoofdpersoon in het verhaal, haar bijnaam is Ka. Ze is getrouwd met Michiel. Samen hebben ze 2 meisjes. Ze vind dat ze niet echt bij de eetclub past omdat ze nog werkt en een andere manier van leven heeft.
Michiel:

Michiel is de man van Karen, hij wordt door de mensen van de eetclub omschreven als de lieve man, de trouwe hond.
Simon:
Simon is een van de belangrijkste bijpersonen, hij is erg rijk en daarom geliefd bij iedereen. Hij is getrouwd met Patricia. Verder gaat Simon vaak vreemd.


5 b.     De relaties
Karen en Michiel:
Ze zijn getrouwd en hebben een niet zo geweldig huwelijk. Op een gegeven moment wordt Karen verliefd op Simon na een keer vreemd te zijn gegaan met hem.
Karen en Simon:
Karen is heel erg verliefd op Simon, hij is rijk, aantrekkelijk, slim enz. Ze gaat vreemd met hem.
Michiel en Simon:
Over deze relatie wordt niet echt veel verteld, ik denk dat Michiel jaloers is op de successen van Simon.
5 c.    Het uiterlijk en innerlijk van de personen, maken ze een bepaalde ontwikkeling door?
Karen:
Karen is een schijnbaar knappe vrouw, ze is rond de 35 en altijd erg goed gekleed.
Innerlijk: Ze is heel sociaal, wil dat iedereen eerlijk is en is een doorzetter

Ontwikkeling: Op het einde van het boek wil ze per se erachter komen hoe de dood van Hanneke en Evert heeft kunnen gebeuren, hierbij wordt ze een ongevoelig persoon en liegt ze alleen nog maar
Michiel:
Over het uiterlijk van Michiel wordt niet veel verteld
Innerlijk: Hij is erg lief, geeft veel om zijn vrouw – ook al denkt zij dat hij niks meer om haar geeft – en raakt een beetje geobsedeerd door de manier van geld verdienen van Simon
Ontwikkeling: Ik denk niet dat Michiel een ontwikkeling doormaakt
Simon:
Simon is een hele aantrekkelijke man, hij heeft veel succes behaald met zijn bedrijf en weet iedere vrouw om zijn vinger te winden.
Innerlijk: Hij is niet trouw aan zijn vrouw, hij gaat zo’n beetje vreemd met iedere vrouw uit de eetclub.
Ontwikkeling: in het begin lijkt het alsof Simon een ontzettend harde man is, die alleen houdt van vrouwen en geld verdienen, maar op het einde van het boek blijkt dat hij zomaar een zielig ventje is als blijkt dat hij te maken heeft met de moorden

5 d.     Op welke wijze leer je de personages kennen:

Karen

Doordat ze de hoofdpersoon is, je weet zo wat ze denkt en voelt.
Michiel:
Door de beschrijving van Karen.
Simon:
Door de beschrijving van Karen.

6 a.     In welke tijd speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich in de 21e eeuw af, het is allemaal heel modern.
6 b.    Hoeveel tijd verloopt er tussen het begin en het einde van de verhaalgebeurtenissen?
De vertelde tijd is een paar maanden, maar omdat er heel veel flashbacks in zitten, is het niet echt goed te schatten.

6 c.     Is de tekst chronologisch of niet?

Nee, absoluut niet, er zitten heel veel flashbacks in.

7 a.     Wat zijn de belangrijkste plaatsen waar de handeling zich afspeelt?

De belangrijkste plekken zijn de huizen van de mensen in Amsterdam.
7 b.     Is de ruimtebeschrijving in contrast of in overeenstemming met de gebeurtenissen?
Het is in overeenstemming met de gebeurtenissen, want als de hoofdpersoon zich rot voelt wordt de omgeving sober beschreven en andersom ook.

7 c.     In welk sociaal milieu speelt de handeling?
Het speelt zich in een universitair milieu af.

8    Citeer een korte tekstpassage en beschrijf de belangrijkste kenmerken van de schrijfstijl
Bladzijde 209:
Ik realiseerde me dat ze niet wist dat Hanneke dood was en dat dit nieuws hard aan zou komen. ‘Ben je aan het rijden?’ vroeg ik. ‘Ja, maar dat geeft niet, want ik bel handsfree. Vertel, wat is er met haar?’ ‘Volgens mij moet je de auto toch maar even langs de kant zetten…’”
Stijl:
De stijl is soms heel grof, er wordt veel in gescheld en als er over seks geschreven wordt, wordt alles tot in detail verteld.

9    Geef een korte chronologische samenvatting
Karen van de Made vertrekt met haar man Michel, dochters Sophie en Annabelle van de grote stad(Amsterdam) naar het dorp. Daar doet ze na verloop van tijd steeds meer vriendschappen op. Het zijn bij elkaar ook allemaal stelletjes. De vijf echtparen richten een vriendenclub op, genaamd ‘De Eetclub’, bestaande uit Karen, Michel, Babette, Evert, Patricia, Simon, Angela, Kees, Ivo en Hanneke. De ‘vrienden’ houden de uiterlijke schijn van hun ‘succesvolle leven’ voor elkaar op en verdedigen het succes en het geluk tegen elke prijs. Iedereen is verbonden met elkaar door het werk van de mannen, die allemaal afhankelijk zijn van Simon, die met veel geld o.a. verkregen door het exploiteren van sekslijnen, investeert in de bars en restaurants van Kees, de zaak van Michel (de man van Karen), partner in de zaken van Evert en dan is er nog Ivo, de accountant van het bedrijf (hij is de man van Hanneke).
Op een koude winternacht gaat de villa van Evert en Babette in vlammen op. Babette en de twee kinderen overleven op het nippertje deze ramp, maar Evert overlijdt.

Karen vangt Babette bij haar thuis op, maar langzaam maar zeker komt ze erachter dat de vriendschappen minder voorwaardelijk zijn dan ze lijken en dat bepaalde mensen zelfs belang hebben gehad bij de dood van Evert.
Zo zochten de vrienden troost bij elkaar op de avond na het incident.
Op diezelfde avond vertrok Hanneke na een woede uitbarsting. Ivo ging haar vrijwel meteen achterna. Uiteindelijk wordt ze weer gevonden, maar het blijft slecht gaan met haar en Hanneke blijft nog steeds aan de drank.
Karen leert via de eetclub ook Patricia en Simon kennen. Meteen bij de eerste ontmoeting is er een zekere spanning tussen Karen en Simon, waar hij gretig op inspeelt door te flirten.
Ondertussen wordt Karen zowel door Babette als door Hanneke in vertrouwen genomen. Zo spreekt Karen op een middag weer af met Hanneke om een vertrouwelijk gesprek. Hanneke komt echter maar niet opdagen. Later blijkt dat Hanneke van het balkon is gesprongen, wat haar uiteindelijk het leven kostte.
Een avond waarop iedereen weer samen is en veel hun verdriet wegdrinken, loopt de spanning tussen Simon en Karen opnieuw op. Dit loopt uit op een vrijpartij.
Niet veel later kwam Karen erachter dat Evert en Hanneke een relatie gehad bleken te hebben. De twijfel begon bij haar op te spelen of Babette of Ivo iets met het overlijden van Evert en Hanneke te maken had. Na een gesprek met de poltie liet ze onbewust doorschemeren van de affaire. Dit werd haar door veel van de vriendengroep kwalijk genomen. Karen bleef zeggen dat ze niks, althans niet bewust, heeft gezegd. Angela en Patricia namen dit haar kwalijk, maar lieten in datzelfde gesprek ook uitlekken dat zij vlak voor Hannekes dood, nog een gesprek met haar gevoerd hadden, wat ook verdenkingen bij Karen opwekte.
Ook bleken Simon en Evert een zakelijk conflict te hebben. Op basis van Karens verklaring werd Simon door de politie gezien als iemand met een belangrijk motief voor Everts dood. Simons boekhouding wordt doorzocht, maar Simon maakt zich er niet druk om, omdat er naar zijn zeggen toch niks te vinden is. Bij diezelfde ontmoeting zag Karen in het zakenkoffertje van Simon een afscheidsbrief van Evert aan Hanneke, samen met een paar andere e-mailtjes.
Karen zoekt contact met ex-agente op de zaak, Dorien Jager. Met haar bespreekt ze wat er is gebeurd en vraagt haar om raad. Samen besluiten ze dat Karen de mails te pakken moet krijgen door nog een keer met Simon af te spreken. Dit gebeurt, alleen de poging mislukt.

Maar er komt nog een affaire bij het rijtje. Ook Michel en Babette bleken met elkaar geslapen te hebben. Hierover heeft Babette tegen Karen gelogen en Karen weet niet meer wie ze op hun woord moet geloven. Ook durft ze Babette niet meer aan haar kinderen toe te vertrouwen.
Ondertussen probeert Karen er nog steeds met behulp van Dorien uit te komen: bij een latere ontmoeting met Simon confronteerde ze hem met de situatie en dus ook het achterhouden van de e-mailtjes en correspondentie. Simon draait eromheen en probeert de situatie af te doen door avances op Karen te maken. Karen laat dit echter niet toe en houdt vol. Op dat moment breekt Simon en vertelt hij dat hij een tijdje een verhouding had gehad met Babette. Uiteindelijk besloot hij het te stoppen, omdat hij vond dat ze bij Evert hoorde en hij wou bij Patricia blijven. Hij vertelde van Babettes uitspraak na Everts dood: “Nu staat hij ons in ieder geval niet meer in de weg.”
Op dat moment wordt er op de deur geklopt. Het is Babette. Ze viel zowel Simon als Karen aan en ramde ze in elkaar. Toen ze door ging op Simon, kon Karen met haar laatste kracht het koffertje van Simon pakken en Babette op haar hoofd ermee neerslaan. Uiteindelijk werd dus duidelijk dat Babette Evert en Hanneke had vermoord.



10    Verklaar de titel
De titel van het boek is: De Eetclub. Dit komt omdat een aantal stellen samen een club hebben opgericht waarbij ze voor elkaar koken, er gebeurt verder vanalles tussen de personen.
11    Kun je dit boek met andere boeken of met een film vergelijken? Leg dit
uitvoerig uit.
Nee, ik kan geen boek bedenken die over hetzelfde onderwerp gaat,

12    Beschrijf de stijl
Zie punt 8.

13    Geef drie argumenten waarom dit boek goed of slecht is.
Ik heb heel veel goede dingen over het boek gehoord, maar toen ik klaar was met lezen vond ik het tegenvallen, ik had er echt meer van verwacht. Maar ik vond wel dat het af en toe spannend was, omdat je wou weten wie de dader was van de moorden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De eetclub door Saskia Noort"