Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De eetclub door Saskia Noort

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover De eetclub
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 2272 woorden
  • 17 oktober 2007
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6
12 keer beoordeeld

Boekcover De eetclub
Shadow

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot de ontdekking dat de vriendschappen binnen de eetclub niet zo onvoorwaardelijk zijn als zij leken. Langzaam maar zeker wordt het voor Karen duidelijk dat bepaalde mensen belang hebben bij de dood van Evert.

De eetclub door Saskia Noort
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
BASISSCHEMA
Auteur De auteur is Saskia Noort
Titel De titel van het boek is De eetclub
Jaar Het boek is voor het eerst verschenen in het jaar 2004. Ik heb de 31e druk uit het jaar 2006 gelezen.

Titelverklaring Het boek heeft de titel ‘De eetclub’ omdat de personages in het boek een eetclub beginnen. Eigenlijk gaat het hele boek over de eetclub, de mensen eten vaak bij elkaar en geven samen feestjes. Sinds de eetclub is ontstaan kwamen de problemen
Hoofdgedachte Als een lid van een vriendenclub van welgestelde echtparen om het leven komt bij een brand, blijkt dat de vriendschappen niet zo onvoorwaardelijk zijn als ze leken.


Motto: Dit boek heeft geen motto.

Opdracht
Het boek is opgedragen aan Marcel want er staat: Voor mijn geliefde Marcel.
Thema Het thema is liegen, want binnen de eetclub wordt vrijwel de hele tijd tegen elkaar gelogen en bedriegen ze elkaar. Zo raakt iedereen maar vooral Karen verstrikt in een web vol leugens. Maar uiteindelijk, zoals altijd, komen alle leugens toch uit.
Begin Het boek begint met dat Karen word opgebeld dat er brand is in het huis van een van hun vrienden, babette . Babette en haar kinderen overleven het maar haar man, Evert, overlijdt. Later zegt de politie dat Evert zelfmoord heeft gepleegd en vinden ze een briefje waarin staat dat hij een einde aan zijn leven wilde maken. Iedereen is ontzet omdat het gezinnetje er zo gelukkig uitzag. Ze wisten wel dat er wat problemen waren maar iedereen dacht dat die al bijna waren opgelost.
Eind Het boek eindigt ermee dat Karen bij Simon komt om een einde te maken aan hun verhouding. Op een gegeven moment klopt er iemand op de deur. Als Karen de deur open doet krijgt ze een enorme stroomstoot. Deze komt van Babette, ze is woedend omdat ze zelf een relatie had met Simon. Daarom heeft ze het huis net Evert in de brand gestoken en Hanneke van het Balkon gegooid. Een paar minuten later staat Dorien Jager voor de deur met de politie en wordt Babette opgepakt. Thuis vertelt Karen alles helemaal eerlijk aan Michel. Hij is er helemaal kapot van, maar gaat niet bij haar weg. Simon blijkt nog niet veel veranderd te zijn. Hij heeft nog steeds gladde praatjes tegenover de krant. Als Karen Angela en Patricia tegen komt, draaien die snel hun hoofd om. Karen en Michel besluiten om te gaan verhuizen om een nieuw leven te beginnen.
Personen: Karen van de Made:
Zij is de hoofdfiguur in dit boek. Veel stukken worden ook vanuit haar perspectief verteld. Ze is getrouwd met Michel Brouwers. Over haar uiterlijk wordt verder niet echt veel geschreven, alleen dat ze wel altijd goed gekleed is. Ze is sociaal en heeft altijd het beste met andere voor. In het begin is ze wel oppervlakkig, maar op het laatst na al die gebeurtenissen wil zij als enige nog maar eerlijk zijn.

Personages:

Michel Brouwers:
Hij is de man van Karen. Hij is een erg lieve man en zoals ze hem in de eetclub noemen, een trouwe hond. Hij heeft ook een goede baan, maar raakt op een gegeven moment een beetje geobsedeerd door de manier van geld verdienen van Simon en dat wil hij ook graag. Over zijn uiterlijk wordt verder niet veel vermeld.


Hanneke Lemstra:
Zij is een erg hip geklede vrouw met een heel wild karakter. Over haar uiterlijk wordt verder niet veel vermeld. Zij is getrouwd met Ivo Smit. Zij was de beste vriendin van Karen, tot dat Hanneke dood gaat.

Ivo Smit:
Hij is de man van Hanneke. Over zijn uiterlijk wordt verder niet veel verteld. Ook heeft hij niet zo’n grote rol in het boek. Zelf weet hij heel goed dat de dood van Hanneke het geen ongeluk kon zijn. Hij kiest dan voor de makkelijkste weg en geeft Karen de schuld door te zeggen dat zij teveel heeft gepraat tegen de politie.

Simon Vogel:
Hij is de man van Patricia. Hij is stinkend rijk. Hij heeft opvallende felle blauwe ogen en is buitengewoon aantrekkelijk volgens Karen. Hij is niet heel groot en zwart haar en zoals Karen zegt in het boek straalt hij een”onverholen geilheid” uit. Zijn uiterlijk speelt een belangrijke rol in het verhaal, want de meeste vrouwen kunnen hem niet weerstaan. Aan het einde van het boek blijkt dat hij eigenlijk maar een heel zielig klein mannetje is, dat bang is voor de waarheid. Karen durft hem toch hard aan te pakken en biecht alles op aan de politie.

Patricia Vogel:
Klein en heel mager vrouwtje met aubergine kleurige krullen. Zij is getrouwd met Simon. Ze weet niet echt veel van alle affaires die Simon heeft, want ze is daar veel te naïef voor. Haar gaat het meer om het geld. Aan het einde van het boek is ze nog steeds niet zoveel veranderd Ze blijft erg naïef en kiest altijd de makkelijkste weg.

Angela Bijlsma:
Donkerharig en mollige vrouw. Zij is getrouwd met Kees Bijlsma. Zij speelt niet zo’n grote rol in het verhaal. Zij loopt erg voor haar problemen weg. Babette scheen een paar keer met Kees naar bed zijn gegaan, maar daar heeft ze verder nooit over gepraat, omdat dat te veel verhalen veroorzaakt. Aan het einde van het boek is zij ook niet veel veranderd. Zij heeft alleen Karen achteraf verteld waarom ze Babette niet in huis wou hebben en haar gewaarschuwd voor haar.

Kees Bijlsma:
Hij is de man van Angela. Over hem wordt bijna niet in het boek gepraat. Hij heeft verder ook niet echt een rol in het boek. Zijn karakter wordt verder ook niet echt beschreven, behalve dat hij een echte vrouwenman is en graag met vrouwen flirt.


Babette Struyk:
Zij is een lange slanke vrouw. Altijd heel bruin, zelfs in de winter. Zij is de vrouw van Evert. Zij lijkt een hele lieve kwetsbare vrouw. Aan het einde van het boek blijkt dat ze een erg sluwe vrouw is die eigenlijk Simon wil. Zij heeft zelf de brand aangestoken, zodat ze van Evert af was. Hanneke was de enige die haar door had, daardoor heeft ze haar van het balkon gegooid.

Evert Struyk:
Hij is de man van Babette. In het begin van het boek komt hij om bij de brand in hun huis. Hij werd op een gegeven moment nog heel depressief in zijn leven, maar dat kwam omdat hij werd mishandeld door Babette.

Dorien Jager:
Zij is een agente die zich bezig houdt met de dood van Hanneke. Ze is een mollige vrouw met kort borstelig haar. Dorien bleek het wel de hele tijd bij het rechte eind te hebben. Later blijkt ze gewoon een hele lieve vrouw te zijn.

Alle personen, behalve Dorien Jager, zijn vrienden door de eetclub. Daarnaast zijn Karen van de Made en Michel Brouwers getrouwd. Net als Hanneke Lemstra en Ivo Smit, Simon Vogel en Patricia Vogel, Angela Bijlsma en Kees Bijlsma, Babette Struyk en Evert Struyk. Al deze mensen zijn hoofdpersonen omdat het boek over hen gaat. Dorien Jager wordt in het boek genoemd omdat ze de dood van Evert en Hanneke onderzoek en is een bijpersoon.

Tijd de hoofdstukken 4,5,8,10,15,16,20 en 24 spelen zich in de verleden tijd af, de anderen spelen zich in de tegenwoordige tijd af.
Het verhaal zelf neemt maar een paar maanden in beslag.
Het boek telt 239 bladzijden
Tijdsverloop
continu niet continu
chronologisch
niet chronologisch X
Het verhaal is niet helemaal chronologisch verteld. De verhaallijn gaat wel chronologisch, maar de hoofdstukken 4,5,8,10,15,16,20 en 24 zijn terugblikken. Die terugblik duurt het hele hoofdstuk, dus zo’n heel hoofdstuk speelt in een andere tijd. Er zijn in totaal 8 terugblikken. De andere hoofdstukken die zich in het heden afspelen sluiten gewoon op elkaar aan.

Perspectief Het verhaal is vanuit een ik-perspectief geschreven.

Verhaallijnen In het boek is er maar één verhaal lijn, want bij elkaar is het een verhaal dat over de hoofdstukken door elkaar is gehaald.
Spanning
1 De eerste 3 bladzijdes gaat over een man die vindt dat hij zijn leven helemaal verprutst heeft, hij is op dat moment erg dronken. Op een gegeven moment wilt hij uit een stoel opstaan maar hij valt, hij komt met zijn hoofd tegen de punt van een tafel en is bewusteloos. Dit is een open plek omdat je niet weet waarom hij vindt dat hij zijn leven verprutst heeft en wie die man eigenlijk is.
Later kom je te weten dat de man Evert is, de vraag waarom hij zijn leven heeft verprutst kom je niet echt duidelijk te weten omdat ze er een beetje omheen draaien.

2 In hoofdstuk 3 zegt Karen Michel : “Ik vraag me steeds af… We wisten dat het niet goed ging met Evert. Hadden we niet meer moeite voor hem moeten doen?” Ik denk dat dit een open plek is omdat je denkt: Wat was er mis met Evert? Later blijkt dat Evert al een tijdje depressief was en dat Karen en Michel daar iets van wisten.

3 Hanneke zegt in hoofdstuk 7 dat ze allemaal gevangen zitten net als Evert, maar wat bedoeld ze hiermee?
De eetclub is op dit moment bij elkaar om na te praten over de begrafenis van Evert. Ze hebben allemaal wat teveel gedronken. Op een gegeven moment is Hanneke weg, Karen gaat haar zoeken en vind haar buiten in de kou. Hanneke begint erover dat ze zich gevangen voelt net als Evert. Karen wilt hier niets over weten en loopt terug naar binnen. Later in het verhaal kom je te weten dat Hanneke bedoelt dat je ze zich gevangen voelt net als iedereen; in het dorp, in het huwelijk(door haar verhouding met Evert) enz.

4 Waarom zou Hanneke zelfmoord hebben gepleegd? In hoofdstuk 19 wordt er gezegd dat Hanneke zelfmoord heeft gepleegd. Karen denkt dat dat niet zo is, waarom zou ze zelfmoord plegen? Op het einde kom je te weten dat Hanneke geen zelfmoord heeft gepleegd van door Babette van het balkon is geduwd en daardoor is overleden.

5 Waarom Angela Babette niet wilde opvangen na de brand? Karen vangt Babette en de kinderen wel op. Deze open plek wordt aan het einde van het boek ingevuld. De man van Angela had een verhouding met Babette en ze was bang dat ze weer gevoelens kregen voor elkaar. Daarom wilde Angela Babette niet in huis hebben.


Technieken
Techniek Voorbeeld(en) met paginaverwijzing

informatie achterhouden Pag. 156. Evert`s brief brandde in mijn zak. Maar ik kon hem Michel niet laten lezen zonder uit te leggen hoe ik eraan gekomen was.
vertraging Pag. 230. Mijn tanden boorden zich in mijn tong en ik viel met een smak neer, lag stuiptrekkend op de grond. De metalige smaak van bloed sijpelde mijn keel in, vermengde zich met braaksel, dat leek te stollen, mij de adem benam, en ik kon niets zien, het was alsof de vlammen uit mijn ogen sloegen.
vooruitwijzing Er komt geen vooruitwijzing voor in het boek.
terugblik Pag. 26. De dag waarop wij verhuisden naar dit dorp was ik ziek. Werkelijk ziek van angst.
flashback Pag. 26. De dag waarop wij verhuisden naar dit dorp was ik ziek. Werkelijk ziek van angst.
wisselen verhaallijn Pag. 25/26. De overgang van hoofdstuk 3 naar 4. Hoofdstuk 3 speelt zich af in de tegenwoordige tijd en in hoofdstuk 4 denkt ze terug aan toen het allemaal begon.
Cliffhanger Pag. 197/198. Toen ik eenmaal uit het zicht was, keek ik op mijn horloge. Het was half twee. Om kwart over drie kwamen de kinderen uit school. Voor die tijd moest ik klaar zijn.

Plaats Het speelt zich af in een dorp dat vlakbij Amsterdam ligt. De naam van het dorp wordt niet vermeld.
Ruimte Het speelt zich vooral af in hun huizen zelf. Bepaalde delen ook in het ziekenhuis waar Hanneke dan ligt.
Bouw Het verhaal is heel raar verdeeld over de hoofdstukken, omdat een beetje door de war gehaald is. Daarmee bedoel ik dat het boek begint met het bijna einde van de eetclub en een paar hoofdstukken verder lees je over het begin van de eetclub. Zo gaat dat het steeds verder.
Waarden en normen Een verschil is dat Karen getrouwd is, kinderen heeft en toch vreemd gaat dat zou ik nooit doen. Nog een verschil is dat Karen zelf de dood van Hanneke gaat uitzoeken, dat zou ik ook nooit doen want dat lijkt me veel te gevaarlijk.

Boek / film Het boek is nog niet verfilmd.
Auteur Biografie
Saskia Noort (1967) is schrijfster en columniste. Ze is getrouwd met Marcel Schellekens, kunstenaar, en heeft twee kinderen. Na haar havo, studeerde Saskia journalistiek en theaterwetenschap in Utrecht. Sinds begin jaren negentig schreef en schrijft Saskia Noort voor een groot aantal bladen, waaronder Viva, Marie Claire, TopSanté en Ouders van Nu. Momenteel schrijft ze columns voor VT Wonen, Playboy en het glossymagazine LINDA.

Saskia Noort debuteerde in 2003 als auteur met de literaire thriller Terug naar de kust, waarvan er meer dan 200.000 exemplaren zijn verkocht. Haar tweede thriller is De eetclub, waarvan inmiddels 300.000 exemplaren zijn verkocht. Voor beide boeken werd Saskia genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige misdaadboek. In Duitsland, Rusland, Denemarken en Noorwegen verschenen vertalingen van De eetclub en Terug naar de kust. De rechten van zowel De eetclub als Terug naar de kust zijn inmiddels verkocht aan uitgeverijen in Engeland, Zweden, Finland, Bulgarije, Brazilië, Frankrijk, Italië, Spanje en Griekenland. Ook zullen beide boeken worden verfilmd. Daarnaast is van Saskia Noort verschenen Aan de goede kant van 30, een bundeling columns.

In mei 2006 verscheen Nieuwe buren, een adembenemend spannende en provocerende thriller over seks en liefde, en over de drang naar vrijheid – maar ook over de allesoverheersende angst daarvoor.

Diversen
Ik vond het een leuk maar heel verwarrend boek. Dat kwam omdat de tijden in de hoofdstukken door elkaar lopen. Dat was vooral in het leesverslag moeilijk uit te leggen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De eetclub door Saskia Noort"