De eetclub door Saskia Noort

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 595 woorden
  • 12 juni 2007
  • 26 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.1
  • 26 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2004
Pagina's
239
Geschikt voor
vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Zilveren vingerafdruk (2004 Winnaar) , Gouden Strop (2004 Genomineerd) , NS Publieksprijs (2004 Genomineerd)

Boekcover De eetclub
Shadow

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot de ontdekking dat de vriendschappen binnen de eetclub niet zo onvoorwaardelijk zijn als zij leken. Langzaam maar zeker wordt het voor Karen duidelijk dat bepaalde mensen belang hebben bij de dood van Evert.

De eetclub door Saskia Noort
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Zakelijke gegevens
Titel: de eetclub
Schrijver: Saskia Noort
Uitgever(s) : Anthos
Uitgave: Amsterdam, 2004

2 Thema:
schuld (moord, relaties en bedrog)

3 Genre:
thriller

4 Perspectief:
het verhaal wordt verteld vanuit een wisselend perspectief. Het perspectief ligt eigenlijk bij Karen, de ik persoon. Toch worden er ook veel stukken verteld in de hij/zij vorm.

Tijd:
Het verhaal zelf duurt een paar maanden, maar er zijn ook terugblikken tot ongeveer 4 jaar terug.

Plaats:
Het verhaal speelt zich af in het dorp Bergen, dat vlak bij Amsterdam ligt. Vooral in de huizen van de hoofdpersonen of in het ziekenhuis waar Hanneke ligt.


5 Hoofdpersonen:
• Karen van de Made: een werkende, sociale vrouw die zich bij de eetclub niet echt thuisvoelt
• Michel Brouwers: de echtgenoot van Karen.
• Hanneke Lemstra: de eerste en beste vriendin van Karen uit het dorp. Heeft een affaire met Evert gehad
• Simon Vogel: echtgenoot Patricia, erg rijk, heeft een affaire met Karen.
• Patricia Vogel: naïeve echtgenoot van Simon, vooral getrouwd om het geld.
• Babette Stuyk: de vrouw van Evert waarvan lijkt dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Uiteindelijk blijkt Babette de veroorzaker van alle problemen in de eetclub.

Bijpersonen:
• Ivo Smit: echtgenoot Hanneke
• Angela Bijlsma: meeloperige vriendin van Patricia.
• Kees Bijlsma: echtgenoot van Angela

• Evert Stuyk: echtgenoot Babette, overlijd in het begin van het boek, ze denken door zelfmoord maar het blijkt moord te zijn. Hij had een affaire met Hanneke.
• Dorien de Jager: de agente die zich bezig houdt met de dood van Hanneke en die Karen redt uit de handen van Babette.

6 Samenvatting:
Op een koude winternacht gaat de villa van Evert en Babette in vlammen op. Evert komt hierbij om het leven. Karen, de hoofdpersoon, vangt Babette en de kinderen op in hun huis. In de nacht na de begrafenis loopt Hanneke weg en vertrekt naar Amsterdam. De volgende dag wordt ze dood aangetroffen. Men vermoedt dat ze zelfmoord heeft gepleegd omdat ze de dood van Evert niet kan verwerken, ze had namelijk een relatie met hem. Karen heeft hierbij haar twijfels, ze denkt niet dat de dood van Evert en die van Hanneke zelfmoord zijn geweest. Ze gaat op zoek naar de werkelijkheid en komt erachter dat de Eetclub helemaal niet zo’n ‘geweldige’ vriendengroep was, ze hadden allemaal problemen die geheim moesten blijven en Simon had eigenlijk de macht binnen het hele stel. Ze besluit om alles op een rijtje te zetten en de dader te achterhalen. Dorien de Jager probeert ook de dader te vinden. Karen denkt eerst dat ze erop uit is om Simon te pakken, maar als dat niet zo blijkt te zijn, schakelt Karen de hulp van Dorien in. Het blijkt dat Babette de dader is van alles. Ze heeft haar man Evert vermoord, omdat ze van Simon houd. Toen Hanneke daarachter kwam heeft ze ook Hanneke vermoordt. Ook heeft ze geprobeerd Karen te vermoorden maar dat is mislukt, omdat Dorien haar heeft geholpen.

7 Eigen mening:
Ik vond het een erg leuk boek om te lezen, want het was herkenbaar. Er gebeurde natuurlijk wel extreem veel wat in de meeste levens niet gebeurt, maar toch zijn het wel dingen die in alle levens kunnen gebeuren. Het boek leest ook makkelijk weg en je blijft lezen, omdat je nieuwsgierig bent naar de dader. Je zoekt zelf ook en dat houd het erg leuk. Je kan je alles wat er gebeurt en hoe Karen zich daarbij voelt goed voorstellen. Ook is het verhaal goed opgebouwd, want als er flashbacks zijn duren die een heel hoofdstuk, zodat je ook niet in de war raakt. Kortom, een erg leuk boek, dat makkelijk leest!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De eetclub door Saskia Noort"