We hebben niet alleen een nieuwe site, we hebben ook een nieuwe start gemaakt met ons Instagram-account. Wil je elke dag beginnen met een meme? Nieuws en blogs zien? En soms een handige story of video voor school?


Volg ons nu


Naam: Charlotte de Nijs (H5A) Akkoord:
Datum: 03-02-2006

LEESVERSLAG NEDERLANDS VWO / HAVO

I Tekstbeleving:persoonlijke reactie en waardeoordeel
Ik vond het een erg leuk boek om te lezen. Ik had het boek gekozen omdat we een ander boek van de zelfde schrijfster klassikaal hebben gelezen. Nl terug naar de kust, en dit vond ik zo’n gaaf boek dat ik eigenlijk nog wel een boek van Saskia Noort wilde lezen. Toen heb ik dus voor deze gekozen. Ik wist totaal niet waar het boek over zou gaan. Maar toen ik er in begonnen was kon ik n iet meer stoppen, ik heb het boek in 2 dagen of zo gelezen. Het boek leest ook makkelijk, het was helemaal niet saai ofzo, maar het boek is best een beetje spannend om te lezen. Dus ik denk dat ik het over een tijdje nog eens een keer lees.


II Tekstbestudering: samenvatting, analyse en interpretatie

A: VOORWERK:

1. Complete titelbeschrijving:
Naam auteur: Saskia noort
Titel: De eertclub
Ondertitel: voor mijn geliefde marcel
Uitgeverij: Ambo Anthos uitgevers
Plaatsnaam:Amsterdam
Jaar/druk; eerste druk, 2004
Aantal pagina’s: 239 blz.
Hoofdstuk titels:-
Omslag/motto: Kan ik niet vinden


B: SAMENVATTING

De ik-vertelster Karen van der Made wordt wreed in haar slaap gestoord als ze door een vriendin Patricia wordt opgebeld met de mededeling dat er brand is in het huis van een van de andere vriendinnen van de eetclub, Babette. Babette zelf en haar twee kinderen zijn gered, maar haar man Evert is spoorloos. Later lijkt hij zelfmoord te hebben gepleegd door het huis in de brand te hebben gestoken. Alle vriendinnen van de eetclub zijn ontzet. Er wordt ook een brief van Evert gevonden waaruit blijkt dat hij een einde aan zijn leven wilde maken.
Intussen wordt de lezer bekend gemaakt met de wijze waarop Karen deel mag uitmaken van de eetclub: eigenlijk een stelletje verwende vrouwen die het luxueuze leven te danken hebben aan de baan van hun echtgenoten. Ze brengen hun tijd door met drinken (meestal te veel), wat tennissen en roddelen over elkaar. Hanneke Lemstra is de binnenhuisarchitecte die haar introduceert in het clubje rijke en verwende vrouwen.
Op de dag van de begrafenis van Evert Struyck gaat Hanneke (eigenlijk de beste vriendin van Karen) op de after party uit haar dak : ze loopt dronken weg en een dag later belt ze haar man dat ze in Amsterdam zit. Weer later, wanneer haar man Ivo, Hanneke wil gaan ophalen, blijkt dat ze zelfmoord heeft willen plegen door van het balkon van een hotelkamer te springen. Ze is in coma geraakt.

Karen gelooft niet dat Hanneke zelfmoord heeft willen plegen en spreekt haar vermoedens uit tegenover Dorien Jager, een cliche-type politieagente. Karen weet namelijk uit het roddelcircuit van de eetclub dat Hanneke en Evert een verhouding met elkaar hebben gehad en dat Evert die een week voor de brand heeft verbroken. Intussen merkt de lezer dat vertelster Karen zich ontzettend voelt aangetrokken door Simon, de voor Don Juan en macho studerende echtgenoot van Patricia, terwijl in haar eigen relatie met Michel de spanning weg is geglipt. Dat kan natuurlijk niet goed blijven gaan. Wanneer Michel die avond te veel gedronken heeft en Simon niet naar huis kan rijden vanwege zijn alcoholgebruik, hebben Karen en Simon in het schuurtje een snelle maar hevige vrijpartij. Ze heeft eigenlijk geen schuldgevoel en wil de volgende dag het liefst Simon opnieuw zien en met hem vrijen. Met een sms-je neemt hij contact met haar op. Ze gaat opnieuw op zijn avances in, al komt het niet tot seks.

Intussen hebben de vriendinnen van de eetclub door dat Karen informatie heeft gelekt naar de politie. Angela en Patricia willen daarop niets meer met haar te maken hebben, maar Babette, die sinds de brand met haar zoons bij Karen en Michel woont, trekt partij voor Karen. Inmiddels wordt besloten de comateuze toestand waarin Hanneke nog steeds verkeert te beeindigen. Karen is persona non grata op de begrafenis, maar ze ontmoet op de begrafenis weer de politieagente Dorien Jager die door toedoen van de slimme Simon van de “zaak is gehaald.” Simon blijkt met alle mannen van de vriendinnen een zakelijke relatie te hebben, waarvan hij zelf ook flink beter is geworden.

Karen heeft weer een ontmoeting met Simon om hem te vertellen dat ze het eigenlijk niet meer wil, maar Simon heeft teveel macht over haar. Als hij tijdens een autorit wordt opgebeld op twee telefoons tegelijk, merkt Karen dat hij een e-mail van Evert Struyk aan Hanneke in zijn koffer heeft. Ze weet de mail mee te smokkelen. Het is e-mail waaruit blijkt dat Evert onmogelijk een week later zelfmoord zou willen plegen. Intussen hoort Karen van Dorien Jager dat Simon een sluwe zakenman is met gemene trucjes, zo heeft hij o.a. haar vader enige duizenden guldens lichter gemaakt. Wanneer ze vertelt van de e-mail, vraagt Dorien het contact met Simon toch nog even in stand te houden om zo de zaak te kunnen oplossen. Karen breekt in op de computer van Hanneke en leest een chatbox waarin ene Mo wordt genoemd. Ook staat diens 06-nummer in het bericht. Ze neemt contact op met Mo en die vertelt haar van een site waarop Moo en Hanneke contact hebben gehad om te praten over hun relatieproblemen. Hanneke vertelt daarin openhartig over de relatie met Evert en over de slechte kwaliteiten van diens vrouw Babette, die hem zou terroriseren.

Als Karen opnieuw contact zoekt met Angela, hoort ze dat Babette eigenlijk de kwaaie genius is en het met alle mannen doet. Ook bijvoorbeeld met de man van Angela, Kees. Dat was de reden dat ze Babette na de brand niet in haar huis wilde opnemen. Radeloos denkt Karen nu dat Babette het ook op haar man Michel heeft voorzien. Midden in de nacht kan ze niet slapen, ze maakt wat warme melk en ze merkt dat er iemand om het huis sluipt. Wanneer ze een mes heeft gepakt en wil toeslaan, merkt ze dat het Babette is, die ook vertelt dat ze niet kon slapen.

Karen heeft een afspraak met Simon in een Van der Valk-motel. Hij wil nog een keer seks met haar. Hij vertelt van zijn zakelijke, half criminele problemen met Evert. Hanneke dreigde die bekend te maken aan de politie. Plotseling wordt er geklopt en Karen krijgt een enorme stroomstoot. Het is Babette, die blind van woede is omdat Simon, met wie ze zelf een seksuele relatie heeft gehad, nu met Karen aanpapt. Zelfs Simon is bang van haar. Babette draagt Simon op Karen van kant te maken, maar die hervindt zich en slaat Babette met een koffertje van Simon buiten westen. Dan staat ineens Dorien Jager op de “stoep” bij Van der Valk en is de dubbele moordzaak opgelost. Een even snel als voorspelbaar einde van een niet zo heel erg spannende thriller. Wel een lekker leesboek voor in de vakantie, op het strand, geen literatuur met hoofdletter L.

In het slothoofdstuk moet Karen haar overspel met Simon nog opbiechten aan Michel. Er volgen moeilijke maanden, maar ze besluiten te verhuizen. Nog een keer, daags voor haar vertrek, ziet Karen Angela en Patricia, de residuen van de eetclub. Ze staren haar verwonderd na. In haar hoofd heeft ze nog wel Hanneke zitten, eigenlijk de enige echte vriendin van de eetclub. De andere vriendinnen vallen onder Bredero’s motto “Al sietmen de luy, men kenstse niet.”

C: ANALYSE EN INTERPRETATIE:

1. Titel- en ondertitelverklaring:

Verklaring van de titel:
De titel is wel duidelijk, het boek gaat namelijk over een club van 5 paren die vaak samen etentjes organiseren onder elkaar, “ de eetclub.
Karen en Evert komen uit de stad, op het platteland voelt Karen zich erg eenzaam, ze heeft helemaal geen vrienden. Op een gegeven moment dwingt ze zichzelf om een vriendin te zoeken. Ze komt Hanneke tegen op een basisschool, als ze haar kinderen gaat ophalen. Via Hanneke komt ze in contact met nog 3 vrouwen. Ze worden vrienden en ook hun mannen kunnen het met elkaar vinden.


2. Motto / opdracht:
Ik kan geen motto vinden.


3. Genre en subgenre:
Genre:
De eetclub is een literaire thriller. De misdaad in het boek speelt een hele belangrijke rol.


4. Thema:
Misdaad: want het gaat om het oplossen van de moord op Hanneke en Evert. Bovendien doen de mensen zich anders voor dan ze zijn.

Het thema kan ook zijn: Moord , er komen namelijk twee moorden voor, de moord van Evert en die van Hanneke. Dat het geen zelfmoord was wordt steeds duidelijker.

5. Idee:
Als je ergens schuld aan hebt kun je beter de waarheid zeggen, want alles komt uiteindelijk toch uit.


6. Motieven:

- Liegen. De hele eetclub liegt eigenlijk tegen elkaar. De hele eetclub liegt eigenlijk tegen elkaar, en ook tegen zichzelf. (2,4,7,8) Er wordt niet letterlijk herhaald dat er gelogen wordt, maar het gebeurt gewoon wel. Door al het gelieg binnen de eetclub wordt eigenlijk de moord/ zelfmoord van Hanneke gepleegd, dus het liegen heeft zeker te maken met wie er nou eigenlijk schuld heeft aan de moorden.

- Oppervlakkigheid. Als er problemen komen, rent iedereen er als het ware voor weg. ( 2,4,5,9) Er wordt niet letterlijk herhaald/ gezegd dat de mensen oppervlakkig zijn, maar het is wel zo.

- Liefde, uiteindelijk valt iedereen terug op de persoon waar hij/ zij het meeste van houdt.( 1,4,7,8) Er wordt wel letterlijk herhaald, dat de personen terug willen naar degene van wie ze het meest houden, bijv. Karen heeft er heel erg spijt van dat ze is vreemdgegaan met Simon, want ze wil Michel niet kwijt. En Babette houdt meer van Simon als van Evert, dus zij wil Simon. Door de liefde heeft Babette Evert vermoord.

- Verraad, iedereen verraadt elkaar in de eetclub om er zelf beter van te worden. De ( 1,4,5,8) Er wordt onder andere tegen Karen gezegd dat zij de relatie enzo van Ivo en Hanneke heeft verraden tegenover Dorien de Jager, en zo Ivo verdacht heeft gemaakt. Doordat iedereen iedereen verraadt, wordt het veel moeilijker om de echte schuldige te vinden.

- Vreemd gaan. Er schijnen meer mensen affaires met elkaar te hebben of hebben gehad, waardoor al die problemen kwamen

7. Structuur:

- Tijd:
Het verhaal zelf neemt maar een paar maanden in beslag, maar sommige terugblikken zijn tot ongeveer 4 jaar geleden. Het verhaal is niet helemaal chronologisch verteld. De hoofdlijn gaat wel chronologisch, maar de hoofdstukken 4,5,8,10,15,16,20 en 24 zijn terugblikken. Die terugblik is dan wel het hele hoofdstuk lang, Dus zo’n heel hoofdstuk speelt in een andere tijd Er zijn dus in totaal 8 terugblikken. De andere hoofdstukken die zich in het heden afspelen sluiten gewoon op elkaar aan. Het verhaal is niet continu verteld, want er wordt vaak van perspectief veranderd.

- 2 Plaats:
Het speelt zich af in een dorp dat vlakbij Amsterdam ligt. De naam van het dorp wordt niet vermeld. Dat plaatsje heeft wel een rol in het verhaal, omdat die vriendengroep allemaal uit de stad komen, voelen ze zich als het ware wat beter dan de rest, omdat zij zogenaamd weten hoe het allemaal hoort. Het speelt zich vooral af in hun huizen zelf. Bepaalde delen ook in het ziekenhuis waar Hanneke dan ligt. Het weer lijkt wel een beetje afgesteld op de stemming, als het goed weer is, voelt de hoofdpersoon(Karen) zich meestal wat rustiger.


8. Personages:

Karen van de Made:
Haar bijnaam is Ka. Zij is de hoofdpersoon in dit boek. Veel stukken worden ook vanuit haar perspectief verteld. Ze is getrouwd met Michel Brouwers. Over haar uiterlijk wordt verder niet echt veel geschreven, alleen dat ze wel altijd goed gekleed is. Zij voelt zich eerst helemaal niet thuis in dat dorp. Later als ze de eetclub hebben, valt ze er altijd al wel een beetje buiten, omdat ze een toch iets ander leven leidt, omdat ze ook nog werkt en de meeste vrouwen van de eetclub dat niet doen. Ze is wel altijd erg sociaal en heeft altijd het beste met andere voor. In het begin is ze wel vrij naief en oppervlakkig, maar op het laatst na al die gebeurtenissen wil zij als enige nog maar eerlijk zijn. Ze weet dan ook dat ze niet meer bij de eetclub past. Zij was wel altijd de meest sympathieke van het stel.

Michel Brouwers:
Hij is de man van Karen. Hij is een erg lieve man en zoals ze hem in de eetclub noemen, een trouwe hond. Hij heeft ook een goede baan, maar raakt op een gegeven moment een beetje geobsedeerd door de manier van geld verdienen van Simon en dat wil hij ook graag. Over zijn uiterlijk wordt verder niet veel gezegd

Hanneke Lemstra:
Zij is de eerste vriendin die Karen krijgt in dat dorp. Zij is een erg hip geklede vrouw met een heel wild karakter. Over haar uiterlijk wordt verder niet veel vermeld. Zij is getrouwd met Ivo Smit. Zij was de beste vriendin van Karen, tot dat Hanneke dood gaat. Ze scheen van een balkon gesprongen te zijn. Karen gelooft het niet, dus gaat ze het uitzoeken. Hanneke bleek een affaire gehad te hebben met Evert en dat zij als enige Evert altijd begreep en dat ze eigenlijk een erg dubbel leven leidde, waar Karen helemaal niks van af wist.

Ivo Smit:
Hij is de man van Hanneke. Over zijn uiterlijk wordt verder niet veel verteld. Ook heeft hij niet zo’n grote rol in het boek. Als Hanneke dood gaat, houdt hij het erop dat het een ongeluk is. Hij kan zich niet teveel permitteren bij de politie, omdat hij erg veel heeft gesjoemeld met de boekhouding van Simon en Evert en daardoor erg rijk is geworden. Zelf weet hij wel heel goed dat het geen ongeluk kon zijn. Hij kiest dan voor de makkelijkste weg en geeft Karen de schuld dat zij teveel heeft gepraat tegen de politie.

Simon Vogel :
Hij is de man van Patricia. Hij is echt stinkend rijk. Hij heeft opvallende felle blauwe ogen en is buitengewoon aantrekkelijk volgens Karen. Hij is niet heel groot. Zijn uiterlijk speelt een belangrijke rol in het verhaal, want de meeste vrouwen kunnen hem niet weerstaan. Hij is erg rijk, maar later blijkt dat hij niet op een hele eerlijke manier aan dat geld is gekomen. Doordat hij mooie praatjes houdt, sleept hij de rest van de mannen van de eetclub in zijn wereldje, tot dat er problemen komen. Dan blijkt Simon de harde zakenman te zijn. Aan het einde van het boek blijkt dat hij eigenlijk maar een heel zielig klein mannetje is, dat bang is voor de waarheid. Karen durft hem toch hard aan te pakken dan en die biecht alles op aan de politie.


Patricia Vogel:
Haar bijnaam is Patries. Klein en heel mager vrouwtje met aubergine kleurige krullen. Zij is getrouwd met Simon. Ze weet niet echt veel van alle affaires die Simon heeft, want die is daar veel te naïef voor. Haar gaat het meer om het geld. Zo had ze en keer een jasje van Dolce &Gabbana gekocht omdat ze die zo mooi vond. Hij had haar 5000 euro gekost, maar het was toch Simons geld. Aan het einde van het boek is ze nog steeds niet zoveel veranderd Ze blijft erg naïef en kiest altijd de makkelijkste weg.

Angela Bijlsma:
Donkerharig en mollige vrouw. Zij is getrouwd met Kees Bijlsma. Zij speelt niet zo’n grote rol in het verhaal. Zij loopt erg voor haar problemen weg. Babette scheen een paar keer met Kees naar bed zijn gegaan, maar daar heeft ze verder nooit over gepraat, omdat dat te veel verhalen veroorzaakt. Zij is een beetje een meeloper, want toen Patricia dat jasje van Dolce &Gabbana had gekocht, liep zij er 3 weken later mee. Aan het einde van het boek is zij ook niet veel veranderd. Zij heeft alleen Karen achteraf verteld waarom ze Babette niet in huis wou hebben en haar gewaarschuwd voor haar.

Kees Bijlsma:
Hij is de man van Angela. Over hem wordt bijna niet in het boek gepraat. Hij heeft verder ook niet echt een rol in het boek. Zijn karakter wordt verder ook niet echt beschreven, behalve dat hij een echte vrouwenman is en graag met vrouwen flirt.

Babette Struyk:
Haar bijnaam is Babs. Zij is een lange slanke vrouw. Altijd heel bruin, zelfs in de winter. Zij is de vrouw van Evert. In het begin heeft iedereen medelijden met haar, omdat haar huis is afgebrand met Evert erin. Zij lijkt een hele lieve kwetsbare vrouw. Ze komt bij Karen in huis wonen in die is in het begin erg op haar gesteld. Babbette verteld Karen van de affaire tussen Hanneke en Evert en doet net of het Hanneke’s schuld is. Aan het einde van het boek blijkt dat ze een erg sluwe vrouw is die eigenlijk Simon wil. Als zij Karen betrapt met Simon, wil ze Karen doden. Zij heeft zelf de brand aangestoken, zodat ze van Evert af was. Hanneke was de enige die haar door had, daardoor heeft ze haar van het balkon gegooid. Aan het einde komt gelukkig net Dorien Jager eraan en die neemt haar mee.

Evert Struyk:
Hij is de man van Babette. In het begin van het boek komt hij om bij de brand in hun huis. Hij werd op een gegeven moment nog heel depressief in zijn leven, maar dat kwam omdat hij werd mishandeld door Babette. Verder had hij nog een affaire met Hanneke. Zij hield hem een beetje op de been, totdat ze werden betrapt. Toen ging het erg slecht met hem. Verder is er niet zoveel over hem bekend.

Dorien Jager:
Zij is een agente die zich bezig houdt met de dood van Hanneke. Ze is een mollige vrouw met kort borstelig haar. In het begin denkt Karen dat ze iets tegen hun heeft en dat ze Simon wil pakken. Later gaat Karen met haar praten en dan als Karen bijna wordt vermoord door Babette komt Dorien haar redden. Dorien bleek het wel de hele tijd bij het rechte end te hebben. Later blijkt ze gewoon een hele lieve vrouw te zijn.


9. Tijd:
Het verhaal zelf neemt maar een paar maanden in beslag, maar sommige terugblikken zijn tot ongeveer 4 jaar geleden. Het verhaal is niet helemaal chronologisch verteld. Het meeste is wel chronologisch, maar de hoofdstukken 4,5,8,10,15,16,20 en 24 zijn terugblikken. Die terugblik is dan wel het hele hoofdstuk lang, Dus zo’n heel hoofdstuk speelt in een andere tijd. Er zijn dus in totaal 8 terugblikken. De andere hoofdstukken die zich in het heden afspelen sluiten gewoon op elkaar aan. Het verhaal is niet hetzelfde verteld, want er wordt vaak van perspectief veranderd.

10. Perspectief / vertelsituatie:
Hij/ zij perspectief. Het verhaar wordt nl. verteld door de ogen van Karen. haar bijnaam is Ka. Zij is de hoofdfiguur in dit boek. Veel stukken worden ook vanuit haar perspectief verteld.

Ruimte
Plaats:
Het speelt zich af in een dorp dat vlakbij Amsterdam ligt. De naam van het dorp wordt niet vermeld. Dat plaatsje heeft wel een rol in het verhaal, omdat die vriendengroep allemaal uit de stad komt, voelt ze zich als het ware wat beter dan de rest, omdat zij zogenaamd weet hoe het allemaal hoort. Het speelt zich vooral af in hun huizen zelf. Bepaalde delen ook in het ziekenhuis waar Hanneke dan ligt. Het weer lijkt wel een beetje afgesteld op de stemming, als het goed weer is, voelt de hoofdpersoon(Karen) zich meestal wat rustiger.

12. Taalgebruik en stijl:
De stijl waarin het boek is geschreven spreekt mij erg aan. Saskia Noort gebruikt niet heel veel lange zinnen, maar ook niet te kort. Er zitten genoeg beschrijvingen in zodat je weet hoe het een beetje in elkaar zit.. Er zit er bijna geen beeldspraak in, dat is wel beter, want dat vind ik irritant lezen. Het taalgebruik is ook erg makkelijk, er zitten haast geen moeilijke woorden in en je leest het ook zo uit. Als je een maal begint kun je bijna niet meer stoppen. Maar dat vond ik ook bij dat andere boek dat we moesten lezen van haar: terug naar de kust.


13. Achtergronden van de schrijver en het boek:
recencies:
Recensie 1

http://www.crimezone.nl/showbook.php?titleID=1085

Saskia Noort debuteerde ruim een jaar geleden met Terug naar de kust, haar eerste literaire thriller. En niet zonder succes, want ze werd direct genomineerd voor de Gouden Strop en was in een klap een van de best verkochte Nederlandse misdaadauteurs (bijna 30.000 exemplaren gingen over de toonbank!). Uitzonderlijk goed, zeker voor een Nederlands debuut.

Zojuist verscheen haar tweede thriller, De eetclub, bij uitgeverij Anthos en waar ik me bij de eerste nog liet ‘afschrikken’ bij de gedachte een echt vrouwenboek in handen te hebben (en het dus niet las), liet ik me hierdoor nu niet direct uit het veld slaan. De eetclub werd een geslaagde kennismaking met thrillerschrijfster Saskia Noort.

De eetclub is een bijzonder goed geschreven psychologische thriller die je direct vanaf het begin in zijn greep houdt. Anders dan mijn collega-recensent Miranda stoorde ik mij in het geheel niet aan de gecreeerde setting waarbij mening slof sigaretten en flessen wijn de revue passeren. Saskia Noort geeft op overtuigende wijze gestalte aan de vriendschap tussen vier stellen en de scheuren die daar langzaam maar zeker in ontstaan. Zeer bedachtzaam componeert ze het geheel naar een spannende, verrassende ontknoping. Een topper en een terechte nominatie voor de Gouden Strop 2004.
Een negatieve recensie is nergens te vinden, het schijnt wel dat er een in de NRC heeft gestaan, maar deze is niet meer te achterhalen.

Saskia heeft er in het begin veel moeite mee gehad. “De recensie van Terug naar de kust in het NRC vond ik erg vervelend. Die van De eetclub heb ik niet eens willen lezen. Maar daar staan zoveel leuke reacties tegenover dat ik het nu niet meer zo erg vind allemaal. De ergste reactie was de opmerking van een journalist die me vroeg: ‘en wanneer ga je nu eens een echt boek schrijven?'. Dat is zó beledigend.”


Recensie 2
http://www.crimezone.nl/showbook.php?titleID=1085
Saskia Noort debuteerde vorig jaar met de thriller ‘Terug naar de kust’. Met dit boek had ze direct een nominatie voor de Gouden Strop te pakken, niet niks voor een debuterend schrijfster. De tweede thriller van Noort, ‘De eetclub’, komt half mei uit. ‘De eetclub’ gaat over vijf gezinnen, woonachtig in hetzelfde dorp. Alle gezinnen zitten goed in de slappe was en wonen in mooie vrijstaande villa’s. De mannen zijn succesvolle zakenmannen en de vrouwen vermaken zich met binnenhuisarchitectuur, goede wijn en het kopen van mooie spullen. De gezinnen kennen elkaar via de eetclub, opgezet door de vrouwen. Op een dag gaat het huis van een van de gezinnen in vlammen op en Evert Struyk komt daarbij om. Evert zou psychotisch zijn en het huis zelf in brand hebben gestoken. Het verhaal wordt verteld vanuit Karen, een van de vrouwen van de eetclub. Ze neemt haar vriendin Babette (de vrouw van Evert) in huis na de brand. Al snel blijkt dat er behoorlijk veel intriges waren binnen de eetclub. Er zijn stiekeme verhoudingen, de mannen zijn onderling betrokken bij schimmige geldtransacties en de vriendschappen blijken helemaal niet zo onvoorwaardelijk te zijn. Karen gaat zich steeds meer afvragen of dit nou werkelijk haar vrienden zijn en of ze niet al die tijd in een facade hebben geleefd. Gaandeweg ontdekt ze dat de dood van Evert misschien wel een andere achtergrond heeft dan gedacht en dat de uiterlijke schijn van de gezellige eetclub bedrog is.

‘De eetclub’ is typisch een boek dat je in een ruk uitleest. Het is vaardig geschreven, smeuige kost en leest bijzonder gemakkelijk weg. De structuur van het verhaal leent zich goed voor allerlei intriges. Zet vijf rijke en verveelde gezinnen bij elkaar en binnen de kortste tijd ontstaan er verhoudingen, geheimen, roddels en komt dus zelfs moord voor. Geen van de personen is sympathiek, ze roepen allemaal irritatie op vanwege hun arrogantie, hun leegheid, afhankelijkheid en schijnheiligheid. Dat stoorde mij een beetje. Ook hoofdpersoon Karen, de meest sympathieke van het stel, blijkt een afhankelijke tut te zijn die zich door de eerste beste geile man laat inpakken. Noort wijdt naar mijn zin iets teveel uit over ‘vriendinnen die samen Chablis drinken, vijgen, pesto-ciabatta, gamba’s en coquilles eten, en geurige appeltaart toe nemen’. Ik vermoed dat ze hiermee de leegheid van het materiele bestaan van deze dames wil weergeven, maar soms had ik het gevoel dat ik in een hip tijdschrift voor yuppen aan het lezen was.

Met dit boek gaat Saskia Noort vast en zeker weer scoren, het zal ongetwijfeld een groot lezerspubliek aanspreken. Wat reclame in de damesbladen zal haar goed doen, dit publiek zal ongetwijfeld smullen van haar boek. Het is een smeuig boek, voor de liefhebber van ‘popachtige’ intriges. Ik heb me er prima mee vermaakt, maar heel veel emotie roept het bij mij niet op.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast

K.

K.

Er staat bij de titelverklaring: Karen en Evert komen van de stad (of zo iets) , maar het moet dan zijn: Karen en Michel,(omdat hun zijn verhuist). Evert is de man van Babette.

11 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast