ADVERTENTIE
Heb jij je pws of sectorwerkstuk al ingeleverd bij het Rijksmuseum?

Heeft jouw PWS of Sectorwerkstuk een link met het Rijksmuseum? Vergeet dan niet voor 1 februari je verslag in te sturen voor de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd en maak kans op €1500 en een traineeship!

A Beschrijving:1 Schrijver: Saskia Noort2 Titel: De eetclub3 Druk: Eerste druk4 Uitgever, jaar, plaats: Ambo Anthos uitgevers, 2004, Amsterdam5 Jaar van eerste druk: 20046 Aantal pagina’s: 239 blz7 Motto en/of opdracht:

Het boek is opgedragen:”Voor mijn geliefde Marcel”8 Indeling:

Het boek begint met een proloog, die tekst is hier schuin gedrukt. Dit vertelt een deel van het leven van hoe Evert over zijn leven dacht.

Dan volgen er 38 hoofdstukken die aangegeven zijn met nummers.Het boek is verder ingedeeld in alinea’s en witregels. Na zo’n witregel gaat het verhaal weer iets verder in de tijd.

Hoofdstuk 4,5,9,10,15,16,20 en 24 zijn terugblikken waaraan Karen denkt. Die terugblikken worden dan grotendeels vanuit het ik-perspectief verteld vanuit Karen. Sommige stukken zijn ook in het personaal perspectief verteld.9 Samenvatting van de inhoud:

Ik heb deze samenvatting in chronologische volgorde geschreven, dit is dus niet de volgorde van het boek, maar eerst de flashbacks.

Het boek gaat over Karen. Zij is een vrouw die gelukkig getrouwd is met Michel. Ze hebben ook 2 kinderen. Zij verhuizen vanuit Amsterdam naar een kleiner dorpje, omdat zij het niet meer veilig vinden daar in Amsterdam en vooral niet voor hun kinderen.

In hun nieuw dorp vind Karen het vreselijk. Ze kent niemand en de meeste vrienden uit de stad komen ook niet meer zo vaak. Na anderhalf jaar dwingt ze zichzelf om een vriendin te zoeken. Ze wil kennis gaan maken met Hanneke, want dat lijkt haar een erg leuke vrouw. Gelukkig kan haar dochtertje goed met haar zoon opschieten dus maken ze snel een speelafspraak. Als Hanneke haar zoon komt ophalen, kunnen Karen en zij het heel erg goed met elkaar vinden. Hanneke lende een paar leuke vrouwen die ook meer mensen willen ontmoeten. Zo organiseert Hanneke de eerste bijeenkomst bij haar thuis.

Bij die bijeenkomst zijn nog 3 andere vrouwen. Met zijn vijlen hebben ze het vreselijk leuk en ze bedenken om een eetclub op te richten met hun mannen erbij.Hun mannen nemen ze allemaal mee bij de housewarmingparty van Patricia. Op dat feestje kunnen ook de mannen vreselijk goed met elkaar opschieten. Dan komt ze Simon tegen. De rijke man van Patricia en ze heeft sinds toen een zwak voor hem.

Sinds toen doen de 5 families alles samen en in die paar maanden ontstond er een hechte vriendschap. De mannen werden allemaal erg succesvol. Simon gaat ook Michel helpen. Hij gaat samen met Simon bouwen.

Dan krijgen de vrouwen een cadeautje van Ivo. De vrouwen gaan samen een weekje naar Portugal. Nadat ze dat hoorden ontstond er een leuk feestje dat een beetje uit te hand liep.

In Portugal krijgen ze te horen dat het niet goed gaat met Ever. Hij schijnt helemaal doorgedraaid te zijn. Babette verteld dan dat het erg slecht met Evert gaat.Evert wordt dan opgenomen. In het begin zoeken ze hem allemaal nog regelmatig op. Niemand ging meer langs Evert behalve Babette en Hanneke. Later als Evert weer thuis komt is hij heel erg somber en niemand vind hem meer leuk gezelschap.

Als ze met zijn allen Sinterklaas vieren, komen Babette en Evert veel te laat. Evert en Simon krijgen dan ruzie. Hanneke zegt dan tegen Karen dat ze zich maar moet voorbereiden op het einde van de eetclub.Vanaf hier begint eigenlijk het heden. Want het boek begint met de brand bij Evert en Babette.

Midden in de nacht krijgen Karen en Michel een telefoontje dat er brand is bij Babette en Evert. Ze gaan er heen. Na een tijdje blijkt dat Evert het niet overleefd heeft. Babette was nog buiten bewustzijn en met de kinderen ging het goed. Het blijkt dat de brand is aangestoken. Een paar dagen later vraagt Angela, de beste vriendin van Babette, of Babette ook bij Karen in huis kan komen, want het lijkt haar geen verstandig idee als Babette bij haar komt. Karen vind het een beetje raar, maar doet het toch.

Op de begrafenis van Evert gaat Karen even met Hanneke praten. Die zegt dat het hun schuld allemaal is, omdat iedereen hem in de steek had gelaten. Hanneke en Karen krijgen ruzie en Karen loopt dan naar binnen. Die nacht is Karen in een keer spoorloos verdwenen. Later blijkt dat Hanneke in een hotel in Amsterdam zit en de volgende dag terug komt. Ze maakt een afspraak met Karen om elkaar te spreken in een café. Als Karen daar op haar wacht, komt Hanneke maar niet. Dan hoort ze door de telefoon dat Hanneke van het balkon is gevallen en in het AMC ligt. Karen is er van overtuigd dat het geen zelfmoord kon zijn, want daar vond ze Karen geen type voor. Ze werden allemaal verhoord door Dorien Jager.

Daarna zitten ze allemaal bij Karen thuis. Karen voelt zich heel eenzaam zonder Hanneke in de groep. Ze drinken zich allemaal klem en de meeste gaan naar huis. Simon zoekt steeds toenadering tot Karen, maar zij vindt dat niet leuk war haar man bijzit. Later als Michel naar bed is, is alleen Simon er nog. Simon is te dronken om te rijden. Als Karen een fiets voor hem haalt in het schuurtje volgt Simon haar. Ze wil Simon en hij wilt haar. Ze beginnen hevig te zoenen en vrijen verder in het schuurtje. Die volgende dag smsen Simon en Karen dat ze het heerlijk vonden en het nog wel een keer willen. De politie gaat door met de verhoren en iedereen van de eetclub houdt het erop dat het gewoon een ongeluk moest wezen. Als Karen wordt verhoord door Dorien Jager, praat ze net wat teveel en komt Dorien erachter dat ze allemaal hun hand boven elkaar hoofd houden. Volgens Dorien heeft Simon er wat mee te maken. De rest van de eetclub voelt zich verraden en wil Karen voorlopig niet meer zien. De enige die Karen geloven zijn Michel, Babette en Simon. Simons boekhouding wordt in beslag genomen en dat is voor alle leden van de eetclub niet goed, want alle mannen werken samen met Simon.

Simon en Karen spreken nog een keer af. Ze vinden dat het tussen hun moet blijven en niemand er ooit achter mag komen. Als Simon telefoon krijgt ziet Hanneke een mailtje van Hanneke in zijn koffertje liggen. Die neemt ze mee. Het is een mailtje van Evert naar Hanneke, die een week voor de brand was gestuurd. Evert klonk in dat mailtje niet depressief. Hanneke wist dus dat die was vermoord, zij had op het punt gestaan om dit te bewijzen.

Als Karen thuis komt hoort ze dat ze Hanneke van de beademing af gaan halen, omdat ze het niet meer redt. Michel weet ook niet of hij Karen moet geloven met haar theorieën over de dood van Evert en Hanneke. Karen mag nog net wel op de begrafenis komen, maar ze gaat achterin zitten. Ze komt Dorien Jager daar tegen en die verteld dat ze van de zaak is afgehaald.

De volgende dag gaat Karen naar Dorien toe om met haar te praten. Dorien verteld dat Simon vele miljoenen heeft verdient met sekslijnen en Simon blijkt al aardig wat mensen te hebben opgelicht. Karen laat haar het mailtje van Evert lezen. Dorien wil dat ze meer mailtjes uit het koffertje van Simon haalt. Als Karen Simon tegen komt, maken ze een afspraak om elkaar nog 1 keer te ontmoeten. Thuis praat Karen met Babette en die verteld dat ze haar met Simon had gezien. Karen biecht alles op aan Babette.

Die volgende dag gaat Karen naar Angela. Ze maken het goed en Angela verteld dat ze Babette niet in huis wou, omdat Babette en kees, de man van Angela, een verhouding hadden gehad. Angela zegt dat ze moet oppassen dat Babette niks doet bij Michel.

Karen gaat naar het huis van Hanneke en Ivo, maar er is niemand thuis. Ze gaat naar haar mailinbox en lees allemaal rare berichten van ene MO. MO. Blijkt een brouw te zijn die Hanneke kent van een forum. Karen vertelt haar hele verhaal over de dood van Hanneke en zegt dat ze denkt dat Hanneke is vermoord. Mo verteld dat ze contact kreeg met Hanneke doordat zij reageerde op een oproep voor vrouwen die van 2 mannen houden. Mo verteld Karen dat Babette Evert vreselijk kleineerde en financieel helemaal kapot maakte. Evert werd ook mishandeld door Babette. Hij deed alleen nooit iets terug uit angst dat hij de kinderen nooit meer zou kunnen zien.

Karen is bang dat Babette het ook probeert bij Michel. Thuis checkt ze zijn telefoon, maar er staan geen berichten van Babette in.

Karen ging naar het Motel waar ze had afgesproken met Simon. Ze had Dorien van te voren al verteld, maar nu was haar telefoon stuk, dus kon ze haar niet meer bereiken als het nodig zou zijn. Karen en Simon gaan praten en als Karen heel boos wordt bekend Simon dat hij niet altijd eerlijk is geweest op zakelijk gebied. Hij scheen ook een verhouding met Babette te hebben gehad, maar hij had er een einde aan gemaakt. Babette smst en mailt en achtervolgt hem nog de hele dag. Karen komt erachter dat Babette zelf de brand heeft aangestoken en dat zij Hanneke van het balkon heeft gegooid. Op dat moment wordt er op de deur geklopt. Babette komt binnen en spuit een soort van peperspray op Karen, die helemaal niks meer ziet. Babette wordt razend op Simon dat hij met Karen een verhouding had. Zij vindt dat zij en Simon elkaar toebehoren. Zij weet dat ze Simon kan maken en breken, doordat ze teveel weet. Babette wil Karen gaan vermoorden. Karen slaat uiteindelijk Babette voor haar slaap en ze is knock-out. Karen belt dan de politie en biecht alles op aan hun.

Thuis vertelt Karen alles helemaal eerlijk aan Michel. Hij is er helemaal kapot van, maar gaat niet bij haar weg. Simon blijkt nog niet veel veranderd te zijn. Hij heeft nog steeds gladde praatjes tegenover de krant. Als Karen Angela en Patricia tegen komt, draaien die snel hun hoofd om. Karen en Michel besluiten om te gaan verhuizen om een nieuw leven te beginnen. Uiteindelijk is het weer helemaal goed tussen Haar en Michel.B Structuurelementen:1 Tijd:

Het verhaal zelf neemt maar een paar maanden in beslag, maar sommige terugblikken zijn tot ongeveer 4 jaar geleden. Het verhaal is niet helemaal chronologisch verteld. De hoofdlijn gaat wel chronologisch, maar de hoofdstukken 4,5,8,10,15,16,20 en 24 zijn terugblikken. Die terugblik is dan wel het hele hoofdstuk lang, Dus zo’n heel hoofdstuk speelt in een andere tijd Er zijn dus in totaal 8 terugblikken. De andere hoofdstukken die zich in het heden afspelen sluiten gewoon op elkaar aan. Het verhaal is niet continu verteld, want er wordt vaak van perspectief veranderd.2 Plaats:

Het speelt zich af in een dorp dat vlakbij Amsterdam ligt. De naam van het dorp wordt niet vermeld. Dat plaatsje heeft wel een rol in het verhaal, omdat die vriendengroep allemaal uit de stad komen, voelen ze zich als het ware wat beter dan de rest, omdat zij zogenaamd weten hoe het allemaal hoort. Het speelt zich vooral af in hun huizen zelf. Bepaalde delen ook in het ziekenhuis waar Hanneke dan ligt. Het weer lijkt wel een beetje afgesteld op de stemming, als het goed weer is, voelt de hoofdpersoon(Karen) zich meestal wat rustiger.3 Personen:

Geen van de personen is sympathiek, ze roepen allemaal irritatie op vanwege hun arrogantie, hun leegheid, afhankelijkheid en schijnheiligheid

Karen van de Made: Haar bijnaam is Ka. Zij is de hoofdfiguur in dit boek. Veel stukken worden ook vanuit haar perspectief verteld. Ze is getrouwd met Michel Brouwers. Over haar uiterlijk wordt verder niet echt veel geschreven, alleen dat ze wel altijd goed gekleed is. Zij voelt zich eerst helemaal niet thuis in dat dorp. Later als ze de eetclub hebben, valt ze er altijd al wel een beetje buiten, omdat ze een toch iets ander leven leid., omdat ze ook nog werkt en de meeste vrouwen van de eetclub dat niet doen. Ze is wel altijd erg sociaal en heeft altijd het beste met andere voor. In het begin is ze wel vrij naïef en oppervlakkig, maar op het laatst na al die gebeurtenissen wil zij als enige nog maar eerlijk zijn. Ze weet dan ook dat ze niet meer bij de eetclub past. Zij was wel altijd de meest sympathieke van het stel.

Michel Brouwers: Hij is de man van Karen. Hij is een erg lieve man en zoals ze hem in de eetclub noemen, een trouwe hond. Hij heeft ook een goede baan, maar raakt op een gegeven moment een beetje geobsedeerd door de manier van geld verdienen van Simon en dat wil hij ook graag. Over zijn uiterlijk wordt verder niet veel vermeld.

Hanneke Lemstra: Zij is de eerste vriendin die Karen krijgt in dat dorp. Zij is een erg hip geklede vrouw met een heel wild karakter. Over haar uiterlijk wordt verder niet veel vermeld. Zij is getrouwd met Ivo Smit. Zij was de beste vriendin van Karen, tot dat Hanneke dood gaat. Ze scheen van een balkon gesprongen te zijn. Karen geloofd het niet dus gaat het uitzoeken. Hanneke bleek een affaire gehad te hebben met Evert en dat zij als enige Evert altijd begreep en dat ze eigenlijk een erg dubbel leven leidde, waar Karen helemaal niks van af wist.

Ivo Smit: Hij is de man van Hanneke. Over zijn uiterlijk wordt verder niet veel verteld. Ook heeft hij niet zo’n grote rol in het boek. Als Hanneke dood gaat, houdt hij het erop dat het een ongeluk is. Hij kan zich niet teveel permitteren bij de politie, omdat hij erg veel heeft gesjoemeld met de boekhouden van Simon en Evert en daardoor erg rijk is geworden. Zelf weet hij wel heel goed dat het geen ongeluk kon zijn. Hij kiest dan voor de makkelijkste weg en geeft Karen de schuld dat zij teveel heeft gepraat tegen de politie.

Simon Vogel : Hij is de man van Patricia. Hij is echt stinkend rijk. Hij heeft opvallende felle blauwe ogen en is buitengewoon aantrekkelijk volgens Karen. Hij is niet heel groot en zwart haar en zoals Karen zegt in het boek straalt hij een”onverholen geilheid” uit. Zijn uiterlijk speelt een belangrijke rol in het verhaal, want de meeste vrouwen kunnen hem niet weerstaan. Hij is erg rijk, maar later blijkt dat hij niet op een hele eerlijke manier aan dat geld is gekomen. Doordat hij mooie praatjes houdt, sleept hij de rest van de mannen van de eetclub in zijn wereldje, tot dat er problemen komen. Dan blijkt Simon de harde zakenman te zijn. Aan het einde van het boek blijkt dat hij eigenlijk maar een heel zielig klein mannetje is, dat bang is voor de waarheid. Karen durft hem toch hard aan te pakken dan en die biecht alles op aan de politie.

Patricia Vogel: Haar bijnaam is Patries. Klein en heel mager vrouwtje met aubergine kleurige krullen. Zij is getrouwd met Simon. Ze weet niet echt veel van alle affaires die Simon heeft, want die is daar vel te naïef voor. Haar gaat het meer om het geld. Zo had ze en keer een jasje van Dolce &Gabbana gekocht omdat ze die zo mooi vond. Hij had haar 5000 euro gekost, maar het was toch Simons geld. Aan het einde van het boek is ze nog steeds niet zoveel veranderd Ze blijft erg naïef en kiest altijd de makkelijkste weg.

Angela Bijlsma: Donkerharig en mollige vrouw. Zij is getrouwd met Kees Bijlsma. Zij speelt niet zo’n grote rol in het verhaal. Zij loopt erg voor haar problemen weg. Babette scheen een paar keer met Kees naar bed zijn gegaan, maar daar heeft ze verder nooit over gepraat, omdat dat te veel verhalen veroorzaakt. Zij is een beetje een meeloper, want toen Patricia dat jasje van Dolce &Gabbana had gekocht, liep zij er 3 weken later mee. Aan het einde van het boek is zij ook niet veel veranderd. Zij heeft alleen Karen achteraf verteld waarom ze Babette niet in huis wou hebben en haar gewaarschuwd voor haar.

Kees Bijlsma: Hij is de man van Angela. Over hem wordt bijna niet in het boek gepraat. Hij heeft verder ook niet echt een rol in het boek. Zijn karakter wordt verder ook niet echt beschreven, behalve dat hij een echte vrouwenman is en graag met vrouwen flirt.

Babette Struyk: Haar bijnaam is Babs. Zij is een lange slanke vrouw. Altijd heel bruin, zelfs in de winter. Zij is de vrouw van Evert. In het begin heeft iedereen medelijden met haar, omdat haar huis is afgebrand met Evert erin. Zij lijkt een hele lieve kwetsbare vrouw. Ze komt bij Karen in huis wonen in die is in het begin erg op haar gesteld. Hanneke verteld Karen van de affaire tussen Hanneke en Evert en doet net of het Hanneke’s schuld is. Aan het einde van het boek blijkt dat ze een erg sluwe vrouw is die eigenlijk Simon wil. Als zij Karen betrapt met Simon, wil ze Karen doden. Zij heeft zelf de brand aangestoken, zodat ze van Evert af was. Hanneke was de enige die haar door had, daardoor heeft ze haar van het balkon gegooid. Aan het einde komt gelukkig net Dorien Jager eraan en die neemt haar mee.

Evert Struyk: Hij is de man van Babette. In het begin van het boek komt hij om bij de brand in hun huis. Hij werd op een gegeven moment nog heel depressief in zijn leven, maar dat kwam omdat hij werd mishandeld door Babette. Verder had hij nog een affaire met Hanneke. Zij hield hem een beetje op de been, tot dat ze werden betrapt. Toen ging het erg slecht met hem. Verder is er niet zoveel over hem bekend.

Dorien Jager: Zij is een agente die zich bezig houdt met de dood van Hanneke. Ze is een mollige vrouw met kort borstelig haar. In het begin denkt Karen dat ze iets tegen hun heeft en dat ze Simon wil pakken. Later gaat Karen met haar praten en dan als Karen bijna wordt vermoord door Babette komt Dorien haar redden. Dorien bleek het wel de hele tijd bij het rechte end te hebben. Later blijkt ze gewoon een hele lieve vrouw te zijn.4 Vertelperspectief:

Het verhaal is geschreven en in personaal perspectief. Het perspectief ligt bij Karen, maar veel stukken wordt ook in de hij/zij vorm verteld.5 Verhaalconventie:

Dit is een realistisch verhaal. De gebeurtenissen die erin worden beschreven zouden allemaal zo kunnen gebeuren. De plaats waar het zich afspeelt bestaat ook echt. Het is ook zo levensecht geschreven. Ook de reden van de gebeurtenissen als bijvoorbeeld jaloezie en de drang naar meer geld kunnen ook zo in het gewone leven voorkomen.6 Stijl:

De stijl waarin het boek is geschreven spreekt mij erg aan. Saskia Noort gebruikt niet heel veel lange zinnen, maar ook niet te kort zodat het net een telegram lijkt. Er zitten genoeg beschrijvingen in zodat je weet hoe het een beetje in elkaar zit, maar ook niet teveel overbodige. Er zitten wel erg veel bijvoeglijke naamwoorden in, dat vind ik af en toe wel wat lastig. Verder zit er bijna geen beeldspraak in, dat vind ik erg fijn, want ik vind dat altijd lastig lezen. Het taalgebruik is ook erg makkelijk, er zitten haast geen moeilijke woorden in en je leest het ook zo uit. Als je een maal begint kun je bijna niet meer stoppen.C Bedoeling:1 Verklaring van de titel:

De titel de eetclub slaat op de groep van 5 gezinnen die allemaal bevriend met elkaar zijn. Ze gaan vaak samen eten en drinken en houden vaak feestjes met elkaar. Er zijn niet echt meer verklaringen voor de titel, alleen dat sinds de eetclub is ontstaan de problemen kwamen.2 Verklaring van het motto:

Het boek heeft geen motto.3 Motieven:

Liegen. De hele eetclub liegt eigenlijk tegen elkaar.

Oppervlakkigheid. Als er problemen komen rent iedereen er als het ware voor weg.4 Leidmotieven/herhalingen:

Vreemd gaan. Er schijnen meer mensen affaires met elkaar te hebben of hebben gehad, waardoor al die problemen kwamen5 Thema:

Schuld6 Idee:

Als je ergens schuld aan hebt kun je beter de waarheid zeggen, want alles komt uiteindelijk toch uit.D Schrijver:1 Biografische bijzonderheden:

Saskia Noort (1967) is freelance journaliste, columniste en auteur. Ze is getrouwd met Marcel Schellekens, kunstenaar, en heeft twee kinderen. Na haar havo, studeerde Saskia journalistiek en theaterwetenschap in Utrecht. Sinds begin jaren negentig schreef en schrijft Saskia Noort voor een groot aantal bladen, waaronder Viva, Marie Claire, Topsante en Ouders van Nu. Momenteel schrijft ze columns voor het glossymagazine Linda.

Saskia Noort debuteerde in 2003 als auteur met de literaire thriller Terug naar de kust, waarvan er meer dan 25.000 exemplaren zijn verkocht. Onlangs verscheen haar tweede thriller De eetclub. Voor beide boeken werd Saskia genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige misdaadboek. De rechten van zowel De eetclub als Terug naar de kust zijn inmiddels verkocht aan een Duitse uitgever.2 Stroming:

thriller.3 Plaats van werk in oeuvre:

Ook thriller4 Verband werk/leven:

Ze heeft journalistiek gestudeerd en schrijft columns, daardoor houdt ze van schrijven en is een boek schrijven voor haar weggelegd.5 Literaire prijzen:

Genomineerd voor de gouden strop 2003 met “Terug naar de kust”.

Genomineerd voor de NS Publieksprijs 2004 met “de eetclub”.

Genomineerd voor de gouden strop met”de eetclub”.E BeoordelingIk vond het boek de eetclub van Saskia Noort echt heel goed. Dit is een psychologische thriller die gaat over een vrienden groep bestaande uit 5 gezinnen waar problemen ontstaan. De onderwerpen in dit boek zijn heel herkenbaar, omdat het hele normale dingen zijn en daarom vond ik het ook heel interessant om te kezen. Het leuke vond ik de diepgang hoe het hoofdpersoon over de rest van de leden van de eetclub, die eigenlijk heel oppervlakkig zijn. Het boek eindigt wel heel abrupt, je weet niet hoe het verder gaat met de overgebleven leden van de eetclub, dat wordt wel heel onduidelijk verteld. Misschien had van Noort daar nog wat meer over kunnen schrijven.

Er komen een heleboel dingen in het boek voor als, moord en brand. Van Noort heeft heel goed de gevoelens van de verschillende personages beschreven. Er gebeurde wel steeds erg veel in het boek, het ene was nog niet gebeurd en het volgende begon alweer. Ik vond dat zelf heel prettig, want daardoor bleef het boek spannend en wou ik als maar blijven doorlezen. Dat kwam ook vooral, omdat de gebeurtenissen heel schokkend leken, maar toch vreemd, want niet kon zomaar gebeuren en de manier hoe het hoofdpersoon dat wil uitvogelen is heel boeiend. Aan het einde was het wel een hele verlichting toen ik erachter kwam wat er nou eigenlijk precies was gebeurd. Het einde was ook heel erg onvoorspelbaar.

Het hoofdpersoon, Karen, vond ik heel goed beschreven. Ik merkte dat zij in het begin erg werd beïnvloed door de rest van de eetclub, maar dat ze door het boek een bepaalde ontwikkeling meemaakt. De andere personen passen er ook perfect bij om het verhaal compleet te maken. Ze hebben allemaal wel wat, de een is heel rijk, de ander is depressief, de ander is vreselijk oppervlakkig. Je ziet heel vaak dat heel erg botst. De relaties tussen de personen vond ik af en toe wat minder goed beschreven. Over bepaalde mensen wist ik niet goed hoe het hoofdpersoon daar nou over dacht.

Het boek heeft een zeer goede opbouw. Het begint met een proloog, dat is een brief die Evert schrijft over zijn leven, daar begrijp je niet zo heel veel van in het begin. Het boek begint gelijk spannend, dus je leest er al gelijk makkelijk in weg. Het boek had veel spannende momenten en die zaten ook allemaal op de goede plek. Het boek was erg makkelijk om te lezen, want bijna alles werd vanuit hetzelfde perspectief verteld. Er zitten wel veel flashbacks in, maar die zijn wel duidelijk aangegeven en die zijn ook allemaal een hoofdstuk lang. Er zaten verder geen saaie of onbegrijpelijke delen in. Het taalgebruik was ook erg makkelijk. Ik heb e r haast geen moeilijk woord in gezien. Ik vond dat sommige bijpersonen nog wel wat beter beschreven hadden kunnen worden, zodat je iets meer een idee kreeg hoe de rest van de leden van de eetclub nou waren. Er kwamen redelijk veel gesprekken in het boek voor, maar die waren makkelijk door te lezen.

Al met al vond ik het een schitterend boek om te lezen en vind ik het zeker een aanrader. Dit boek heeft mij bewezen dat niet alle Nederlandse literatuur saai is.Extra opdrachtRecensie 1

http://www.crimezone.nl/showbook.php?titleID=1085

Saskia Noort debuteerde vorig jaar met de thriller ‘Terug naar de kust’. Met dit boek had ze direct een nominatie voor de Gouden Strop te pakken, niet niks voor een debuterend schrijfster. De tweede thriller van Noort, ‘De eetclub’, komt half mei uit. ‘De eetclub’ gaat over vijf gezinnen, woonachtig in hetzelfde dorp. Alle gezinnen zitten goed in de slappe was en wonen in mooie vrijstaande villa’s. De mannen zijn succesvolle zakenmannen en de vrouwen vermaken zich met binnenhuisarchitectuur, goede wijn en het kopen van mooie spullen. De gezinnen kennen elkaar via de eetclub, opgezet door de vrouwen. Op een dag gaat het huis van één van de gezinnen in vlammen op en Evert Struyk komt daarbij om. Evert zou psychotisch zijn en het huis zelf in brand hebben gestoken. Het verhaal wordt verteld vanuit Karen, één van de vrouwen van de eetclub. Ze neemt haar vriendin Babette (de vrouw van Evert) in huis na de brand. Al snel blijkt dat er behoorlijk veel intriges waren binnen de eetclub. Er zijn stiekeme verhoudingen, de mannen zijn onderling betrokken bij schimmige geldtransacties en de vriendschappen blijken helemaal niet zo onvoorwaardelijk te zijn. Karen gaat zich steeds meer afvragen of dit nou werkelijk haar vrienden zijn en of ze niet al die tijd in een façade hebben geleefd. Gaandeweg ontdekt ze dat de dood van Evert misschien wel een andere achtergrond heeft dan gedacht en dat de uiterlijke schijn van de gezellige eetclub bedrog is.‘De eetclub’ is typisch een boek dat je in één ruk uitleest. Het is vaardig geschreven, smeuïge kost en leest bijzonder gemakkelijk weg. De structuur van het verhaal leent zich goed voor allerlei intriges. Zet vijf rijke en verveelde gezinnen bij elkaar en binnen de kortste tijd ontstaan er verhoudingen, geheimen, roddels en komt dus zelfs moord voor. Geen van de personen is sympathiek, ze roepen allemaal irritatie op vanwege hun arrogantie, hun leegheid, afhankelijkheid en schijnheiligheid. Dat stoorde mij een beetje. Ook hoofdpersoon Karen, de meest sympathieke van het stel, blijkt een afhankelijke tut te zijn die zich door de eerste beste geile man laat inpakken. Noort wijdt naar mijn zin iets teveel uit over ‘vriendinnen die samen Chablis drinken, vijgen, pesto-ciabatta, gamba’s en coquilles eten, en geurige appeltaart toe nemen’. Ik vermoed dat ze hiermee de leegheid van het materiële bestaan van deze dames wil weergeven, maar soms had ik het gevoel dat ik in een hip tijdschrift voor yuppen aan het lezen was.Met dit boek gaat Saskia Noort vast en zeker weer scoren, het zal ongetwijfeld een groot lezerspubliek aanspreken. Wat reclame in de damesbladen zal haar goed doen, dit publiek zal ongetwijfeld smullen van haar boek. Het is een smeuïg boek, voor de liefhebber van ‘popachtige’ intriges. Ik heb me er prima mee vermaakt, maar heel veel emotie roept het bij mij niet opRecensie 2http://www.crimezone.nl/showbook.php?titleID=1085Saskia Noort debuteerde ruim een jaar geleden met Terug naar de kust, haar eerste literaire thriller. En niet zonder succes, want ze werd direct genomineerd voor de Gouden Strop en was in één klap een van de best verkochte Nederlandse misdaadauteurs (bijna 30.000 exemplaren gingen over de toonbank!). Uitzonderlijk goed, zeker voor een Nederlands debuut.Zojuist verscheen haar tweede thriller, De eetclub, bij uitgeverij Anthos en waar ik me bij de eerste nog liet ‘afschrikken’ bij de gedachte een echt vrouwenboek in handen te hebben (en het dus niet las), liet ik me hierdoor nu niet direct uit het veld slaan. De eetclub werd een geslaagde kennismaking met thrillerschrijfster Saskia Noort.De eetclub is een bijzonder goed geschreven psychologische thriller die je direct vanaf het begin in zijn greep houdt. Anders dan mijn collega-recensent Miranda stoorde ik mij in het geheel niet aan de gecreëerde setting waarbij mening slof sigaretten en flessen wijn de revue passeren. Saskia Noort geeft op overtuigende wijze gestalte aan de vriendschap tussen vier stellen en de scheuren die daar langzaam maar zeker in ontstaan. Zeer bedachtzaam componeert ze het geheel naar een spannende, verrassende ontknoping. Een topper en een terechte nominatie voor de Gouden Strop 20043 Verslag van de recensies, meningen en argumentenRecensie1:

De eetclub’ is typisch een boek dat je in één ruk uitleest. Het is vaardig geschreven, smeuïge kost en leest bijzonder gemakkelijk weg. De structuur van het verhaal leent zich goed voor allerlei intriges. Zet vijf rijke en verveelde gezinnen bij elkaar en binnen de kortste tijd ontstaan er verhoudingen, geheimen, roddels en komt dus zelfs moord voor. Geen van de personen is sympathiek, ze roepen allemaal irritatie op vanwege hun arrogantie, hun leegheid, afhankelijkheid en schijnheiligheid. Dat stoorde mij een beetje. Ook hoofdpersoon Karen, de meest sympathieke van het stel, blijkt een afhankelijke tut te zijn die zich door de eerste beste geile man laat inpakken. Noort wijdt naar mijn zin iets teveel uit over ‘vriendinnen die samen Chablis drinken, vijgen, pesto-ciabatta, gamba’s en coquilles eten, en geurige appeltaart toe nemen’. Ik vermoed dat ze hiermee de leegheid van het materiële bestaan van deze dames wil weergeven, maar soms had ik het gevoel dat ik in een hip tijdschrift voor yuppen aan het lezen was.

Het is een smeuïg boek, voor de liefhebber van ‘soapachtige’ intriges. Ik heb me er prima mee vermaakt, maar heel veel emotie roept het bij mij niet op.Recensie 2:De eetclub is een bijzonder goed geschreven psychologische thriller die je direct vanaf het begin in zijn greep houdt. Anders dan mijn collega-recensent Miranda stoorde ik mij in het geheel niet aan de gecreëerde setting waarbij mening slof sigaretten en flessen wijn de revue passeren. Saskia Noort geeft op overtuigende wijze gestalte aan de vriendschap tussen vier stellen en de scheuren die daar langzaam maar zeker in ontstaan. Zeer bedachtzaam componeert ze het geheel naar een spannende, verrassende ontknoping. Een topper en een terechte nominatie voor de Gouden Strop 20044 Waar ik het er meest mee eens ben:

Ik ben het meeste eens met de tweede recensie. Ik stoor mij ook niet aan die gecreëerde setting en ik vind het allemaal erg goed bedacht. De ontknoping vond ik ook zeer verrassend en spannend, want de lieve Babette bleek ineens niet meer zo lief te wezen

Ik vind het ook leuk dat dit boek genomineerd is voor de gouden strop.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

B.

B.

er klopt niet heel veel van eigenlijk. veel spelfouten en rare zinsformulering. deze zin klopt niet: Die nacht is Karen in een keer spoorloos verdwenen.
Hanneke was verdwenen :) maar de verhaallijn is er goed in beschreven

14 jaar geleden

R.

R.

dank voor dit geweldige boekverslag, het is de beste die ik voor mijn beide mondelingen ben tegen gekomen, nu haal ik vast een tien. Applausje!

15 jaar geleden

M.

M.

Heel goed verslag, mag k vragen waar je op school hebt gezeten?

14 jaar geleden

B.

B.

jullie hebben geluk ik moet het inleveren via teletop (plagiaat detectie)
en moet het dus zelf maken maar dit is zeker goede steun

9 jaar geleden

M.

M.

Alsjeblieft leer werkwoorden vervoegen O MAN

2 jaar geleden