Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De eetclub door Saskia Noort

Beoordeling 3.2
Foto van een scholier
Boekcover De eetclub
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2574 woorden
  • 18 december 2017
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 3.2
17 keer beoordeeld

Boekcover De eetclub
Shadow

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot de ontdekking dat de vriendschappen binnen de eetclub niet zo onvoorwaardelijk zijn als zij leken. Langzaam maar zeker wordt het voor Karen duidelijk dat bepaalde mensen belang hebben bij de dood van Evert.

De eetclub door Saskia Noort
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Boekverslag: De eetclub.

Korte beschrijving

Saskia Noort

De eetclub

2004

2 punten

Het gaat over een familie die bestaat uit een vrouw (Karen van de Made) en een man (Michel Brouwers). Ze verhuizen naar een dorpje waar ze een vriendengroep krijgen die de eetclub heet. De eetclub heeft veel geheimen en dat zorgt ervoor dat er ongelukken gebeuren en er doden vallen.

Auteur

Saskia Noort

Heeft ze niet

1967

De verbouwing, Huidpijn, Koorts, Terug naar de kust, Nieuwe buren, De naakte waarheid.

Zijn er niet

Thriller, detective

Boek

De eetclub

Het boek heet de eetclub omdat het gaat over een groep vrienden die vaak bij elkaar eten, vandaar de eetclub.

Karen van de Made: bijnaam Ka. Ze is de hoofdpersoon, er worden veel stukken vanaf haar perspectief verteld. Ze is getrouwd met Michel Brouwers. Ze is altijd goed gekleed en verder wordt er niet veel over haar uiterlijk verteld. Ze voelt zich eerst niet zo thuis in het dorp waar ze woont totdat ze de eetclub ontmoet. Maar bij de eetclub valt ze er ook wel een beetje buiten, ze leeft haar leven anders dan de andere vrouwen, ze werkte de ander vrouwen leefde van de inkomens van hun man. Ze is erg sociaal en heeft het beste voor iedereen voor. Ze is altijd eerlijk ook na de gebeurtenissen in de groep daarom past ze ook niet in de groep.

Michel Brouwers: de man van Karen, een erg lieve man zoals ze hem in de eetclub noemen. Over zijn uiterlijk staat er niks. Hij heeft een goeie baan maar raakt geobsedeerd door de manier van geld verdienen van Simon.

Hanneke Lemstra: de eerste vriendin van Karen in het dorp. Ze heeft een wild karakter en een hippe kledingstijl. Ze is getrouwd met Ivo Smit. Ze is de beste vriendin van Karen tot haar dood. Zelfmoord, van een balkon gesprongen volgens de politie. Karen gelooft dat niet en ging t uitzoeken. Ze bleek een affaire te hebben met Evert, zij was de enigste die hem begreep. Ze bleek dus een dubbelleven te lijden waar niemand iets van af wist.

Ivo Smit: de man van Hanneke. Hij speelt niet zo’n hele grote rol in het boek. Na de dood van Hanneke houdt hij het erom dat het een ongeluk was. Hij kan niet te veel zeggen aangezien hij samen met Evert en Simon met de boekhouding heeft gekloot. Zelf weet hij heel goed dat het geen ongeluk was maar kiest de makkelijke weg.

Simon Vogel: de man van Patricia, hij is echt heel erg rijk. Hij heeft felblauwe ogen en zwart haar en zoals Karen zegt: ’onverholen geilheid’. Zijn uiterlijk speelt een grote rol in het boek, de meeste vrouwen kunnen hem niet weerstaan. Hij is niet normaal rijk maar hij is niet echt eerlijk aan het geld gekomen. Door zijn mooie praatje trek hij de rest van de mannen van de eetclub mee in zijn wereldje, totdat er problemen komen, dan is hij ineens een harde zakenman. Later blijkt dat hij gewoon een klein zielig mannetje te zijn maar Karen durft hem toch hard aan te pakken waarna hij alles opbiecht aan de politie aan het einde van het boek.

Patricia Vogel: haar bijnaam is Patries, ze is een klein mager vrouwtje met aubergine kleurige krullen. Ze is getrouwd met Simon. Ze weet niks van al Simons affaires, daar is ze veelste naïef voor. Het gaat haar vooral om het geld, als ze een leuke tas ziet voor 5000 euro haalt ze hem, tis toch niet haar geld. Ze verandert niks door het boek heen.

Angela Bijlsma: donkerharige mollige vrouw. Ze is getrouwd met Kee Bijlsma. Ze heeft niet zo’n grote rol in het boek. Ze loopt altijd weg voor haar problemen. Als haar man vreemdgaat met haar vriendin zegt ze er niks van, dat zorgt voor praatjes en dat wil ze niet. Ze is een meeloper, als een vriendin een nieuwe jas koopt loopt zij er de week daarna loop zij er ook in. Ze veranderd niet veel alleen waarschuwt ze Karen wel om Babette niet in huis te nemen en verteld waarom zij dat niet wilde.

Kees Bijlsma: hij is de man van Angela. Over hem wordt eigenlijk niks gezegd, alleen is het een echte vrouwenman die flirt met alles wat vrouwelijk is.

Babette Struyk: bijnaam is Babs, ze is getrouwd met Evert. In het begin heeft iedereen medelijden met haar omdat haar huis is afgebrand met haar man erin maar later blijkt dat ze gewoon een hele sluwe vrouw is die Simon wilde en daarom haar eigen huis in de fik heeft gestoken met haar man erin om van hem af te komen. Als ze Karen betrapt met Simon wil je Karen dood hebben, ze had ook Hanneke al betrapt en daarom heeft ze Hanneke van het balkon gegooid. Hanneke was de enigste die haar door had maar na haar dood neemt gelukkig Dorien Jager (agent die zich bezighoudt met Hannekes dood) het van haar over.

Evert Struyk: de man van Babette. In het begin van het boek komt hij om bij de brand. Hij was depressief, omdat hij mishandeld werd door Babette. Hij had een affaire met Hanneke, ze hielt hem een beetje op de been tot ze betrapt werden. Toen ging het slecht met hem, verder is er niet veel bekent.

Het vertelperspectief ligt vooral bij Karen maar ook soms bij andere of de hij/zij vorm verteld.

Het speelt zich af in een dorpje dicht bij Amsterdam, er staat niet hoe het heet. Aangezien ze allemaal uit de stad komen voelen ze zich beter dan de rest. Het speelt zich vooral af in hun huizen en in het ziekenhuis waar Hanneke ligt.

In 2004 denk ik ongeveer daar staat niks over.

Het verhaal speelt zich af in een paar maanden, maar er zitten ook terugblikken in van 4 jaar geleden. De hoofdstukken 4, 5, 8, 10, 15, 16, 20 en 24 zijn terugblikken dus het zijn wel echt terugblikken van een heel hoofdstuk. De hoofstukken die geen terugblikken zijn spelen zich wel chronologisch af.

Het loopt wel chronologisch alleen 8 hoofdstukken zijn terugblikken maar de rest is wel gewoon in de goeie volgorde.

Schuld

Samenvatting

De samenvatting is eerst de flashbacks en daarna het verhaal.

Het boek gaat over Karen. Zij is een vrouw die gelukkig getrouwd is met Michel. Ze hebben ook 2 kinderen. Zij verhuizen vanuit Amsterdam naar een kleiner dorpje, omdat zij het niet meer veilig vinden daar in Amsterdam en vooral niet voor hun kinderen.

In hun nieuw dorp vind Karen het vreselijk. Ze kent niemand en de meeste vrienden uit de stad komen ook niet meer zo vaak. Na anderhalf jaar dwingt ze zichzelf om een vriendin te zoeken. Ze wil kennis gaan maken met Hanneke, want dat lijkt haar een erg leuke vrouw. Gelukkig kan haar dochtertje goed met haar zoon opschieten dus maken ze snel een speelafspraak. Als Hanneke haar zoon komt ophalen, kunnen Karen en zij het heel erg goed met elkaar vinden. Hanneke lende een paar leuke vrouwen die ook meer mensen willen ontmoeten. Zo organiseert Hanneke de eerste bijeenkomst bij haar thuis.

Bij die bijeenkomst zijn nog 3 andere vrouwen. Met zijn vijlen hebben ze het vreselijk leuk en ze bedenken om een eetclub op te richten met hun mannen erbij.

Hun mannen nemen ze allemaal mee bij de housewarmingparty van Patricia. Op dat feestje kunnen ook de mannen vreselijk goed met elkaar opschieten. Dan komt ze Simon tegen. De rijke man van Patricia en ze heeft sinds toen een zwak voor hem.

Sinds toen doen de 5 families alles samen en in die paar maanden ontstond er een hechte vriendschap. De mannen werden allemaal erg succesvol. Simon gaat ook Michel helpen. Hij gaat samen met Simon bouwen.

Dan krijgen de vrouwen een cadeautje van Ivo. De vrouwen gaan samen een weekje naar Portugal. Nadat ze dat hoorden ontstond er een leuk feestje dat een beetje uit te hand liep.

In Portugal krijgen ze te horen dat het niet goed gaat met Ever. Hij schijnt helemaal doorgedraaid te zijn. Babette verteld dan dat het erg slecht met Evert gaat.Evert wordt dan opgenomen. In het begin zoeken ze hem allemaal nog regelmatig op. Niemand ging meer langs Evert behalve Babette en Hanneke. Later als Evert weer thuis komt is hij heel erg somber en niemand vind hem meer leuk gezelschap.

Als ze met zijn allen Sinterklaas vieren, komen Babette en Evert veel te laat. Evert en Simon krijgen dan ruzie. Hanneke zegt dan tegen Karen dat ze zich maar moet voorbereiden op het einde van de eetclub.

Vanaf hier begint eigenlijk het heden. Want het boek begint met de brand bij Evert en Babette.

Midden in de nacht krijgen Karen en Michel een telefoontje dat er brand is bij Babette en Evert. Ze gaan er heen. Na een tijdje blijkt dat Evert het niet overleefd heeft. Babette was nog buiten bewustzijn en met de kinderen ging het goed. Het blijkt dat de brand is aangestoken. Een paar dagen later vraagt Angela, de beste vriendin van Babette, of Babette ook bij Karen in huis kan komen, want het lijkt haar geen verstandig idee als Babette bij haar komt. Karen vind het een beetje raar, maar doet het toch.

Op de begrafenis van Evert gaat Karen even met Hanneke praten. Die zegt dat het hun schuld allemaal is, omdat iedereen hem in de steek had gelaten. Hanneke en Karen krijgen ruzie en Karen loopt dan naar binnen. Die nacht is Karen in een keer spoorloos verdwenen. Later blijkt dat Hanneke in een hotel in Amsterdam zit en de volgende dag terug komt. Ze maakt een afspraak met Karen om elkaar te spreken in een café. Als Karen daar op haar wacht, komt Hanneke maar niet. Dan hoort ze door de telefoon dat Hanneke van het balkon is gevallen en in het AMC ligt. Karen is er van overtuigd dat het geen zelfmoord kon zijn, want daar vond ze Karen geen type voor. Ze werden allemaal verhoord door Dorien Jager.

Daarna zitten ze allemaal bij Karen thuis. Karen voelt zich heel eenzaam zonder Hanneke in de groep. Ze drinken zich allemaal klem en de meeste gaan naar huis. Simon zoekt steeds toenadering tot Karen, maar zij vindt dat niet leuk war haar man bijzit. Later als Michel naar bed is, is alleen Simon er nog. Simon is te dronken om te rijden. Als Karen een fiets voor hem haalt in het schuurtje volgt Simon haar. Ze wil Simon en hij wilt haar. Ze beginnen hevig te zoenen en vrijen verder in het schuurtje. Die volgende dag smsen Simon en Karen dat ze het heerlijk vonden en het nog wel een keer willen. De politie gaat door met de verhoren en iedereen van de eetclub houdt het erop dat het gewoon een ongeluk moest wezen. Als Karen wordt verhoord door Dorien Jager, praat ze net wat teveel en komt Dorien erachter dat ze allemaal hun hand boven elkaar hoofd houden. Volgens Dorien heeft Simon er wat mee te maken. De rest van de eetclub voelt zich verraden en wil Karen voorlopig niet meer zien. De enige die Karen geloven zijn Michel, Babette en Simon. Simons boekhouding wordt in beslag genomen en dat is voor alle leden van de eetclub niet goed, want alle mannen werken samen met Simon.

Simon en Karen spreken nog een keer af. Ze vinden dat het tussen hun moet blijven en niemand er ooit achter mag komen. Als Simon telefoon krijgt ziet Hanneke een mailtje van Hanneke in zijn koffertje liggen. Die neemt ze mee. Het is een mailtje van Evert naar Hanneke, die een week voor de brand was gestuurd. Evert klonk in dat mailtje niet depressief. Hanneke wist dus dat die was vermoord, zij had op het punt gestaan om dit te bewijzen.

Als Karen thuis komt hoort ze dat ze Hanneke van de beademing af gaan halen, omdat ze het niet meer redt. Michel weet ook niet of hij Karen moet geloven met haar theorieën over de dood van Evert en Hanneke. Karen mag nog net wel op de begrafenis komen, maar ze gaat achterin zitten. Ze komt Dorien Jager daar tegen en die verteld dat ze van de zaak is afgehaald.

De volgende dag gaat Karen naar Dorien toe om met haar te praten. Dorien verteld dat Simon vele miljoenen heeft verdient met sekslijnen en Simon blijkt al aardig wat mensen te hebben opgelicht. Karen laat haar het mailtje van Evert lezen. Dorien wil dat ze meer mailtjes uit het koffertje van Simon haalt. Als Karen Simon tegen komt, maken ze een afspraak om elkaar nog 1 keer te ontmoeten. Thuis praat Karen met Babette en die verteld dat ze haar met Simon had gezien. Karen biecht alles op aan Babette.

Die volgende dag gaat Karen naar Angela. Ze maken het goed en Angela verteld dat ze Babette niet in huis wou, omdat Babette en kees, de man van Angela, een verhouding hadden gehad. Angela zegt dat ze moet oppassen dat Babette niks doet bij Michel.

Karen gaat naar het huis van Hanneke en Ivo, maar er is niemand thuis. Ze gaat naar haar mailinbox en lees allemaal rare berichten van ene MO. MO. Blijkt een brouw te zijn die Hanneke kent van een forum. Karen vertelt haar hele verhaal over de dood van Hanneke en zegt dat ze denkt dat Hanneke is vermoord. Mo verteld dat ze contact kreeg met Hanneke doordat zij reageerde op een oproep voor vrouwen die van 2 mannen houden. Mo verteld Karen dat Babette Evert vreselijk kleineerde en financieel helemaal kapot maakte. Evert werd ook mishandeld door Babette. Hij deed alleen nooit iets terug uit angst dat hij de kinderen nooit meer zou kunnen zien.

Karen is bang dat Babette het ook probeert bij Michel. Thuis checkt ze zijn telefoon, maar er staan geen berichten van Babette in.

Karen ging naar het Motel waar ze had afgesproken met Simon. Ze had Dorien van te voren al verteld, maar nu was haar telefoon stuk, dus kon ze haar niet meer bereiken als het nodig zou zijn. Karen en Simon gaan praten en als Karen heel boos wordt bekend Simon dat hij niet altijd eerlijk is geweest op zakelijk gebied. Hij scheen ook een verhouding met Babette te hebben gehad, maar hij had er een einde aan gemaakt. Babette smst en mailt en achtervolgt hem nog de hele dag. Karen komt erachter dat Babette zelf de brand heeft aangestoken en dat zij Hanneke van het balkon heeft gegooid. Op dat moment wordt er op de deur geklopt. Babette komt binnen en spuit een soort van peperspray op Karen, die helemaal niks meer ziet. Babette wordt razend op Simon dat hij met Karen een verhouding had. Zij vindt dat zij en Simon elkaar toebehoren. Zij weet dat ze Simon kan maken en breken, doordat ze teveel weet. Babette wil Karen gaan vermoorden. Karen slaat uiteindelijk Babette voor haar slaap en ze is knock-out. Karen belt dan de politie en biecht alles op aan hun.

Thuis vertelt Karen alles helemaal eerlijk aan Michel. Hij is er helemaal kapot van, maar gaat niet bij haar weg. Simon blijkt nog niet veel veranderd te zijn. Hij heeft nog steeds gladde praatjes tegenover de krant. Als Karen Angela en Patricia tegen komt, draaien die snel hun hoofd om. Karen en Michel besluiten om te gaan verhuizen om een nieuw leven te beginnen. Uiteindelijk is het weer helemaal goed tussen Haar en Michel.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De eetclub door Saskia Noort"