Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De eetclub door Saskia Noort

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover De eetclub
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • havo | 4201 woorden
  • 3 maart 2017
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
16 keer beoordeeld

Boekcover De eetclub
Shadow

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot de ontdekking dat de vriendschappen binnen de eetclub niet zo onvoorwaardelijk zijn als zij leken. Langzaam maar zeker wordt het voor Karen duidelijk dat bepaalde mensen belang hebben bij de dood van Evert.

De eetclub door Saskia Noort
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titelbeschrijving:

Saskia Noort, De Eetclub, Groningen 2010

Leesmotivatie:

Ik ging naar de mediatheek om een boek te halen voor Nederlands, maar ik had totaal geen idee welke boeken leuk waren. Ik heb uiteindelijk een paar titels gepakt die me leuk leken en daar de kaften van gelezen, toen sprak deze me het meeste aan.

Samenvatting:

Hoofdstuk 1: Michel en Karen werden om 3 uur ‘s nachts gebeld omdat het huis van Evert en Babette in de brand stond. Babette was gewond, de kinderen mankeerde niks, Evert was nog niet gevonden, maar later blijkt dat Evert de brand niet heeft overleefd.

Hoofdstuk 2: de brandweer had de brand geblust, verder zit iedereen gespannen bij de buurvrouw.


Hoofdstuk 3:De brand in het huis van Evert en Babette blijkt aangestoken en niet veel later duikt er een afscheidsbrief van Evert op in zijn auto. Het is zeker dat het zijn handschrift is. Ook is er in dezelfde ruimte waarin Evert gevonden is een jerrycan gevonden. In het bloed van Babette en de kinderen zijn tranquillizers gevonden.

Hoofdstuk 4: de verhuizing van Amsterdam naar een dorp verliep stroef, Karen was zenuwachtig. De eerste zomer kwamen hun vrienden voortdurend langs met hun honden, kinderen of nieuwe liefdes. Op voorwaarde dat ze konden blijven slapen. Maar eind van het jaar begonnen hun vriendschappen stroef te lopen. Waarom kwamen ze niet terug naar Amsterdam? Ze zouden weinig geïnteresseerd zijn in hun levens en problemen. De vriendschappen verdwenen langzaam maar zeker, maar nieuwe vrienden hadden ze nog niet gemaakt.

Hoofdstuk 5: de avond dat Hanneke Karen uitnodigde om met haar en haar vriendinnen wat te gaan eten bij haar thuis, de eerste ontmoeting met haar vriendinnen Angela, Babette en Patricia.

Hoofdstuk 6: Karen en haar vriendinnen halen Babette op uit het ziekenhuis, maar gezien ze geen onderdak meer had was het plan dat Angela haar thuis op zou vangen, maar haar man Kees vond doet niet zon goed plan omdat ze al zo vaak bij hen thuis was en daardoor ruzie tussen Angela en Kees ontstond. Angela haakt af en dus heeft Babette opnieuw geen onderdak. Er word Karen geen andere keus gelaten, ze besluit zonder te overleggen met haar man Michel dat Babette wel bij haar thuis kan blijven tot ze weer helemaal op de been is en voor zichzelf en de kinderen kan zorgen.

Hoofdstuk 7: na de begrafenis is de vriendengroep nog even met elkaar gaan nazitten. Hanneke vraagt Karen om met haar mee te gaan naar buiten zodat Hanneke even kan roken. Buiten beschuldigt Hanneke de eetclub (de vriendengroep) van het hele ongeval rond Evert en Babette. De vrienden voelen zich volgens Hanneke opgesloten in dit dorp, in de eetclub, in hun leven, in het verdriet en het rouwen. Volgens Hanneke ontliep iedereen Evert toen hij zogenaamd gek geworden was en met zichzelf in de knoop zat. Hanneke voelt zich net als Evert opgesloten. Vervolgens loopt Karen verslagen naar binnen. Ivo, Hanneke’s  man, zal Hanneke mee naar huis nemen, maar dan kan hij haar niet vinden. Hij trekt zijn jas aan en zoekt de tuin af. De auto staat er nog. Hij vraagt Karen om hun kinderen naar huis te brengen en gaat dan zelf op zoek naar zijn vrouw.

Hoofdstuk 8: karen brengt zoals gevraagd de kinderen naar huis, waar Babette even later ook opduikt. Ze wachtte op Hanneke, ze wilde haar even vertellen hoe ze over haar dacht. Karen had geen idee waar ze het over had, en vroeg om uitleg. Babette vertelde dat Hanneke een verhouding heeft gehad met Evert, van wel minstens een half jaar. Evert heeft meteen aan Babette bekent, toen de verhouding verbroken werd ging Evert kapot. De ellende zou allemaal met Hanneke begonnen zijn.

Hoofdstuk 9: een feest onder de leden van de eetclub. Straalbezopen was Karen aan het flirten met de gastheer, wat eigenlijk best wel gênant was.

Hoofdstuk 10: 's avonds komt Michel laat en bezopen thuis na een lange dag werk een nazitten in de kroeg met Simon. Hij komt heel opgewonden de woonkamer in en verteld over de geweldige verhalen over investeringen met Simon. Dan beseft Karen dat Michel haar niet leuk vindt, maar geld, en dat zij hem niet leuk vindt, maar Simon.

Hoofdstuk 11: Karen en Babette praten voor het slapen gaan nog over wat er eerder was gezegd. De relatie tussen Hanneke en Evert, de problemen waar Evert in zat, de depressie. Midden in de nacht word Karen wakker van onrust in haar hoofd. Ze had Hanneke vanmiddag niet uitgehoord, maar haar de rug toegekeerd. Wat als Hanneke ook in de knoop zit met zichzelf? Wat als Evert en Hanneke zich in elkaar herkenden, omdat ze zich hetzelfde voelden?

Hoofdstuk 12: Karen besloot af te spreken met Hanneke om het erover te hebben. Ze wachtte terwijl ze een biertje bestelde, maar algauw bleek dat Hanneke te laat was. Nu gebeurde dat wel vaker, dus bestelde Karen nog een tweede biertje en wachtte ze tot deze op was voor ze zou vertrekken. Ze belde Hanneke nog 1 laatste keer, maar kreeg iemand van de politie aan de lijn. Hanneke had een ongeluk gehad... Ze was in haar hotelkamer van het balkon gevallen en was opgenomen in het AMC...

Hoofdstuk 13: in het ziekenhuis aangekomen treft ze een verslagen Ivo aan. Niemand had Ivo kunnen vertellen, of ze het zou halen. Niemand had hem kunnen vertellen, hoe het met haar ging. Alles zou gebroken zijn, en ze zou geopereerd worden aan een hematoom (een bloeding in de hersenen).De operatie heeft ze gehaald, maar ze is nog niet buiten levensgevaar. Onzeker is of ze wakker word, wanneer ze wakker word, of hoe ze wakker word. Karen word gevraagd voor verhoor. De agente, Dorien Jager, vraagt Karen of ze misschien weet of Hanneke dit zou hebben gedaan uit zelfmoord poging, en waarom ze in een hotel in Amsterdam was. Of ze vermoord zou kunnen zijn, of ze bezoek had gehad, of ze dronk. Alles wat Karen antwoorde, werd keurig genoteerd.

Hoofdstuk 14: na een nieuwe bijeenkomst aan de keukentafel zijn de vrienden allemaal laveloos. Babette en Angela wilden vroeg thuis zijn om de oppas af te lossen, Michel ging vroeg naar bed en kort daarna vertrokken de anderen ook. Simon was straalbezopen en mocht beslist niet autorijden, dus mocht hij de fiets van Michel lenen om thuis te komen. Karen nam hem mee naar een schuurtje en daar ging het dan eindelijk na 2 jaar verlangen gebeuren.

Hoofdstuk 15: *flashback?* voorbereidingen op de 1e verjaardag van De Eetclub, een week lang zonder mannen of kinderen, in een villa van Ivo's golfpark. Het was een cadeautje van Ivo, om de 1e verjaardag van de vriendengroep te vieren.

Hoofdstuk 16: *flashback?* Een poosje na aankomst in de villa, treffen de meisjes Babette huilend aan. Nadat ze is overtuigd om haar vriendinnen in vertrouwen te nemen, verteld ze dat Evert in de knoop zit met zichzelf. Hij was al maanden somber, toen begon hij om de raarste dingen ruzie te maken en tijdens een van de ruzies heeft hij haar zelfs geslagen! Hij belt op met een gigantische wartaal en word boos om niks. Simon heeft zijn huisarts gebeld, en nu is het wachten op psychiatrische hulp voor haar man Evert.

Hoofdstuk 17: Toen Karen de volgende ochtend opstond, was het eerste wat door haar hoofd ging; Simon. Ze voelde zich schuldig, dat niet het eerst wat bij haar op kwam Hanneke was. Niet veel later die ochtend kreeg ze een sms van Simon, die er duidelijk op wees dat hij geen spijt had van wat er die avond ervoor was voorgevallen, en hij het snel weer wilde herhalen. Waarop zij antwoordde: when?xxx.

Hoofdstuk 18: Karen, Babette, Angela, Patricia, Simon, Ivo... Allemaal waren ze in het ziekenhuis om bij Hanneke te gaan kijken. Babette had voor alsnog allemaal verwijten richting Hanneke, over haar affaire met Evert. Als Karen binnen is met Hanneke, alleen, begint ze tegen haar te praten, verteld ze haar wat voor een puinhoop hun levens zijn geworden na ook haar plotselinge actie. Als ook Ivo binnenkomt, verteld Ivo haar dat hun kinderen vandaag langskomen. Maar als dat gezegd is, luidt er een piep door de kamer. Karen staat op, tranen in haar ogen, en vlucht de kamer uit.

Hoofdstuk 19: als Karen wat te eten haalt in de kantine, komt Dorien Jager van de politie bij haar aan tafel zitten. Dorien verteld haar dat de uitslagen van het bloedonderzoek op Hanneke bekend zijn. Er zijn sporen van alcohol en benzodiazepinen (hevige slaappillen) in haar bloed gevonden. Ze vraagt zich af, of het daadwerkelijk een ongeluk is geweest, in plaats van een zelfmoord poging. Daarbij, blijkt dat Evert tonnen verschuldigd was aan Simon, en dat al Karens vrienden als het ware slaven zijn voor Simon Vogel. Karen gelooft er niks van. Karen blijft vol overtuigen geloven dat het een ongeluk was en loopt bij de tafel vandaan. Als ze in Hanneke's kamer komt, is iedereen weg. Simon. Patricia. Angela. Babette. Iedereen is weg, alleen Ivo, zijn schoonmoeder en kinderen zitten er nog. Ivo stuurt Karen weg, en beschuldigt haar van verraad.

Hoofdstuk 20: *flashback?* Evert is opgenomen in het psychiatrische deel van het AMC, tegen zijn wil opgesloten in een 'gesticht'. Verplicht moest hij het daar minstens 3 weken uithouden. Boos was hij, naar zijn vrienden toe, maar vooral naar Simon. Hij was degene die hem hier naartoe heeft gebracht. Elke keer als zijn vrienden op bezoek waren geweest en ze vertrokken, smeekte hij of ze hem alsjeblieft mee wilden nemen, ervan overtuigd dat ze hem probeerden te vergiftigen.

Hoofdstuk 21: als Karen thuiskomt, staat de auto van Michel slordig in de berm geparkeerd in plaats van netjes onder de carpool zoals altijd. Meteen schiet ze in de stres. Hij weet van Mij en Simon, is het eerste wat door haar heen schiet. Zo rustig mogelijk loopt ze naar binnen, waar Michel haar vraagt of zij tegen de politie heeft gezegd dat Hanneke en Evert een verhouding hadden. Ze zegt dat ze niks tegen haar heeft gezegd, maar dat ze boos van haar is weggelopen. Plots begint hij over Simon, waarvan nu ook de financiën worden onderzocht. Hij begint over het imago van zijn bedrijf, dat Simon aandeelhouder is en een deel van de winst ontvangt. Hij word boos als Karen een domme opmerking maakt over zijn vermoeide uiterlijk een gooit hij de theepot, asbak en een paar mokken van het aanrecht. Vervolgens stormt hij woest het huis uit en smijt de deur achter zich dicht. Zo hard, dat het glas eruit valt.

Hoofdstuk 22: Karen word gebeld door Angela, of ze langs wilde komen om te praten over de omstandigheden, met de rest van de eetclub. Als ze binnenkomt word er geen woord gezegd. Dan beginnen ze over het feit dat Karen aan de politie zou hebben verteld dat Evert en Hanneke en affaire hadden. Dat politie de boekhouding van Simon hadden ingenomen en dat er een huiszoeking zou gaan plaatsvinden, hetzelfde gold voor Ivo. Babette zegt dat ze Karen geloofd, dat ze niks heeft gezegd. Angela en Patricia worden boos, vertellen dat ze Hanneke voor het ongeval nog gesproken hebben in het hotel, maar dat ze dit niet aan de politie vertellen omdat ze dan ook willen weten waar ze het over hadden, en daar willen ze niks over los laten, niet eens tegenover Karen en Babette. In een ruzie word de vriendschap beëindigt en verlaat Karen het huis van Angela, gevolgd door Babette.

Hoofdstuk 23: Babette en Karen discussiëren over de ruzie die ze met Patricia en Angela hadden met een glas whisky.

Hoofdstuk 24: *flashback?* Sinterklaasavond, waarop de kamer er gezellig uitzag en prachtig was versierd, en de kinderen vol spanning op de goedheiligman wachtten. Sinterklaas en 4 pieten met ieder een zak vol cadeautjes kwamen binnen. Maar allereerst kregen ze van Simon een mooie grote spelcomputer, wat meteen de lat erg hoog legde voor de rest van de cadeautjes.

Hoofdstuk 25: Karen en Simon hebben afgesproken op het parkeerterrein van de McDonald's. Ze rijden naar een afgelegen plek waar niemand ze kent en niemand over hen zal gaan roddelen. Daar praten ze over zaken, over succes, over het voorval van de avond ervoor en over hun relatie. Deze kon niet langer doorgaan, dacht Karen. Simon vond haar een heerlijke vrouw, maar wilde niks meer als seks. Maar toch voelde ze zich nog steeds aangetrokken tot hem. Op moment dat ze zouden gaan vertrekken word Simon gebeld door Ivo. Ze laten Hanneke gaan...

Hoofdstuk 26: Karen heeft een uitgeprinte email van Evert naar Hanneke uit de aktetas van Simon meegenomen. Daaruit bleek, dat Evert helemaal niet dood wilde. Als Michel thuiskomt, doet ze alsof ze niet weet van Hanneke, want dat hoort ze officieel niet te weten. Hij verteld haar dat ze Hanneke van de beademing af halen, en dat Karen niet welkom is bij het afscheid nemen. Ze verteld Michel dat ze de dood van Evert en Hanneke toch in twijfel trekt, at ze Hannekes kinderen verschuldigd is om uit te zoeken wie dit heeft gedaan.

Hoofdstuk 27: de begrafenis van Hanneke was mooi geregeld, een tocht door het dorp, zakenmensen en vrienden langs de weg, op de route naar de kerk. In de kerk zaten Michel, Karen en hun kinderen achteraan, op een bankje. Michel probeerde Karen te troosten. Dorien Jager stond achter haar, fluisterde constant confronterende dingen over Simon in haar oor. Na de begrafenis word duidelijk dat Dorien van de zaak is gehaald. Karen geeft aan dat ze nog wel eens een gesprek met Dorien aan wilt gaan. Vervolgens beloofde Hanneke dat zede moordenaar zou pakken, voor haar, voor de kinderen, voor Ivo.

Hoofdstuk 28: Karen spreekt af met Dorien, en verteld haar over het mailtje dat ze uit Simons tas heeft gejat, het verhaal over Angela en Patricia die vlak voor haat dood nog bij haar zijn geweest en ze vertelde over de andere mailtjes die in Simons tas lagen. Samen besluiten ze de ander mailtjes uit zijn aktetas te pikken, om daaruit te onderzoeken of hij de moordenaar zou kunnen zijn.

Hoofdstuk 29: Karen gaat langs het Eet-Idee, waar verschillende eettentjes onder 1 dak concurreren. Ze haalt een behoorlijke hoeveelheid eten, en loopt terug naar haar auto. Ze schrikt zich kapot als Simon in haar auto zit, op haar wachtende. Bijna geeft ze toe aan haar verlangen naar hem, bijna vergat ze waarom ze hem weer zou zien. Karen geeft aan dat ze alleen maandags kan. Simon beloofd haar dat hij de maandagavond haar vrij maakt.

Hoofdstuk 30: Michel Babette en Karen halen samen herinneringen op over Evert. Als Michel naar bed gaat, blijkt dat Babette weet van Simon en Karen. Ze had ze zien zoenen bij de schuur nadat ze wakkert was geworden van het lawaai dat ze maakten. Ze biedt op dat zie seks met Simon heeft gehad en vraagt haar om dit aan niemand te vertellen. Als Babette knikt en bevestigd dat ze het niemand zal vertellen, gaan zij ook naar bed. Ondertussen voelt Karen zich een slecht persoon omdat ze vreemd is gegaan met Simon en nog steeds naar hem verlangt.

Hoofdstuk 31: Karen gaat naar het huis van Angela en praat met haar. Geeft haar complimenten en probeert het 'goed te maken' en vervolgens uit te zoeken waarom ze Babette niet meer in huis wilde hebben. Blijkt dat Babette seks heeft gehad met Kees, de man van Angela. En dat terwijl ze de avond ervoor tegen Karen gezegd had dat ze er niet aan moest denken om een ander aan te raken.

Hoofdstuk 32: Karen besluit naar het huis van Ivo te gaan. Ivo bleek niet thuis te zijn maar de werkster liet haar binnen nadat ze vertelde dat ze een vriendin van Hanneke was die wat spullen op kwam halen. Ze breekt in in Hanneke’s mail en vind tallen mailtjes van ene Mo, waarvan ze ook het mobiele nummer vind. Ze schrijft het vluchtig op een blaadje en neemt het mee.

Hoofdstuk 33: Ivo heeft Karen betrapt toen ze het huis verliet en rijd in zijn nieuwe auto achter haar aan om verhaal te halen. Maar zodra Karen beseft dat ze gevolgd word denkt ze dat ze vermoord word en gaat ze er als een betrapte dief vandoor. Ivo geeft aan dat ze de kleding die ze gekregen heeft, nadat ze in het water was gevallen, mag houden maar vervolgens liegt ze over dvd's boeken en een walkman die Ivo helemaal niet in de tas van Karen heeft gevonden. Ivo vraagt Karen om het te laten rusten en vooruit te kijken.

Hoofdstuk 34: Karen komt thuis en stormt meteen naar boven, de kinderen met zich mee, met als smoesje dat de kinderen hadden beloofd hun kamer op te ruimen. Ze zou zelf bezig gaan met werk op kantoor, maar in plaats daarvan belde ze met Mo. Ze zocht uit waar ze elkaar van kenden. Een forum op internet. Een forum over het hebben van 2 liefdes. Ze komt er achter dat Babette Evert sloeg, schopte krabde en nog zo veel meer nadat ze erachter kwam dat Evert en Hanneke iets hadden. Evert had meteen voor zijn huwelijk gekozen. Ook kwam ze erachter dat Hanneke zelf ook ooit opgenomen was geweest. Toen Ze terug wilde in haar mailbox, was iemand haar voor geweest. Alle mailtjes waren verwijdert.

Hoofdstuk 35: Karen heeft Dorien gebeld met de telefoon van Michel om aan te geven dat Hanneke lid was van een forum aan daar veel informatie had achtergelaten. Naar alle verhalen die ze had gehoord, alle mannen binnen de vriendenkring die vreemdgingen, opende ze de sms box van Michel. Deze was helemaal geleegd. Ze had de hele nacht geen oog dicht gedaan en besloot om half 4 dat ze uit bed zou gaan. Beneden goot ze cognac en melk samen en dronk dat op. Later hoorde ze voetstappen over het grind. Steeds dichterbij. Ze dacht dat iemand haar kwam halen. De sleutel in het slot ging om en daar stond Karen, een mes in haar hand, schreeuwend naar Babette die net zeiknat binnenkwam. Michel kwam razendsnel beneden en ging tussen hen in staan. De kinderen bang en wakker. Toen Babette en Karen weer alleen waren, gaf ze aan dat Karen misschien wel gelijk had. Dat Evert misschien toch vermoord was. En dat Hanneke dit zou hebben gedaan, en zich zo schuldig voelde, dat ze zelfmoord pleegde. Karen wilde niks weten van haar stokerij en ging naar bed, haar ogen open tot ze zeker wist dat Babette ook naar haar kamer was.

Hoofdstuk 36: Karen ging naar de plek waar ze afgesproken had met Simon. Ze voelde zich verschrikkelijk schuldig. Ze voelde zich als een slet hoe ze daar op het bed lag. Simon vroeg wat ze bij Ivo deed, maar hij wist het al. Ze vroeg hem recht voor z'n raap of hij dan niet twijfelde aan de dood van Hanneke, of Evert. Simon ontkende eerst, maar in de loop van het gesprek brak hij. Hij vertelde dat hij seks had gehad met Babette, en Babette wilde meer en meer, stuurde naaktfoto's naar hem op kantoor, stalkte hem, en hij wist bijna met zekerheid te zeggen dat Babette verantwoordelijk was voor de dood van hun vrienden. Maar hij kon er niet mee naar de politie. Dan word er geklopt, op de deur van de hotelkamer. Een sissend geluid als de deur opent. Karen krijg de deur niet meer dicht. Iemand werkt tegen. Een pijnlijk gevoel giert door haar lichaam en ze valt stuiptrekkend op de grond. Bloed in haar mond, glas valt op de grond en ze hoort Simon huilend smeken om vergiffenis, om te blijven leven.

Hoofdstuk 37: Babette probeerde Karen de kamer uit te slepen, te vermoorden zoals ze dat bij Evert en Hanneke had gedaan. Simon probeerde haar uit alle macht te kalmeren, zei dat hij alleen van haar hield. Dat dit zo niet kon. Dat hij alleen met Karen neukte omdat hij haar miste. Maar dat was niet zo. Karen vond de kracht om op te staan, griste Simons aktetas en sloeg deze met een hoek tegen haar slaap, vervolgens in haar gezicht. Simon zei haar te stoppen, maar ze wilde niet stoppen. Ze belde Dorien, tegen de woorden van Simon in. Dorien had de zaak terug gekregen, en bij deze ook opgelost. Karen realiseerde zich dat Simon huilde, maar niet om wat er gebeurd was maar om wat er gebeuren gaat.

Hoofdstuk 38: Het vertellen van de waarheid aan Michel, was moeilijk, maar beter als opnieuw liegen. Stukje bij beetje werden Karen en Michel weer comfortabel in elkaars gezelschap. Aanraking met elkaar was nier meer verboden en er werd weer voorzichtig gevreeën. De relatie bouwde zich langzaam weer op, en ze had het gevoel dat ze een beetje van Hanneke bij zich droeg. Dat ze haar stoerheid had overgenomen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens


Hoofdstuk 3:De brand in het huis van Evert en Babette blijkt aangestoken en niet veel later duikt er een afscheidsbrief van Evert op in zijn auto. Het is zeker dat het zijn handschrift is. Ook is er in dezelfde ruimte waarin Evert gevonden is een jerrycan gevonden. In het bloed van Babette en de kinderen zijn tranquillizers gevonden.

Hoofdstuk 4: de verhuizing van Amsterdam naar een dorp verliep stroef, Karen was zenuwachtig. De eerste zomer kwamen hun vrienden voortdurend langs met hun honden, kinderen of nieuwe liefdes. Op voorwaarde dat ze konden blijven slapen. Maar eind van het jaar begonnen hun vriendschappen stroef te lopen. Waarom kwamen ze niet terug naar Amsterdam? Ze zouden weinig geïnteresseerd zijn in hun levens en problemen. De vriendschappen verdwenen langzaam maar zeker, maar nieuwe vrienden hadden ze nog niet gemaakt.

Hoofdstuk 5: de avond dat Hanneke Karen uitnodigde om met haar en haar vriendinnen wat te gaan eten bij haar thuis, de eerste ontmoeting met haar vriendinnen Angela, Babette en Patricia.

Hoofdstuk 6: Karen en haar vriendinnen halen Babette op uit het ziekenhuis, maar gezien ze geen onderdak meer had was het plan dat Angela haar thuis op zou vangen, maar haar man Kees vond doet niet zon goed plan omdat ze al zo vaak bij hen thuis was en daardoor ruzie tussen Angela en Kees ontstond. Angela haakt af en dus heeft Babette opnieuw geen onderdak. Er word Karen geen andere keus gelaten, ze besluit zonder te overleggen met haar man Michel dat Babette wel bij haar thuis kan blijven tot ze weer helemaal op de been is en voor zichzelf en de kinderen kan zorgen.

Hoofdstuk 7: na de begrafenis is de vriendengroep nog even met elkaar gaan nazitten. Hanneke vraagt Karen om met haar mee te gaan naar buiten zodat Hanneke even kan roken. Buiten beschuldigt Hanneke de eetclub (de vriendengroep) van het hele ongeval rond Evert en Babette. De vrienden voelen zich volgens Hanneke opgesloten in dit dorp, in de eetclub, in hun leven, in het verdriet en het rouwen. Volgens Hanneke ontliep iedereen Evert toen hij zogenaamd gek geworden was en met zichzelf in de knoop zat. Hanneke voelt zich net als Evert opgesloten. Vervolgens loopt Karen verslagen naar binnen. Ivo, Hanneke’s  man, zal Hanneke mee naar huis nemen, maar dan kan hij haar niet vinden. Hij trekt zijn jas aan en zoekt de tuin af. De auto staat er nog. Hij vraagt Karen om hun kinderen naar huis te brengen en gaat dan zelf op zoek naar zijn vrouw.

Hoofdstuk 8: karen brengt zoals gevraagd de kinderen naar huis, waar Babette even later ook opduikt. Ze wachtte op Hanneke, ze wilde haar even vertellen hoe ze over haar dacht. Karen had geen idee waar ze het over had, en vroeg om uitleg. Babette vertelde dat Hanneke een verhouding heeft gehad met Evert, van wel minstens een half jaar. Evert heeft meteen aan Babette bekent, toen de verhouding verbroken werd ging Evert kapot. De ellende zou allemaal met Hanneke begonnen zijn.

Hoofdstuk 9: een feest onder de leden van de eetclub. Straalbezopen was Karen aan het flirten met de gastheer, wat eigenlijk best wel gênant was.

Hoofdstuk 10: 's avonds komt Michel laat en bezopen thuis na een lange dag werk een nazitten in de kroeg met Simon. Hij komt heel opgewonden de woonkamer in en verteld over de geweldige verhalen over investeringen met Simon. Dan beseft Karen dat Michel haar niet leuk vindt, maar geld, en dat zij hem niet leuk vindt, maar Simon.

Hoofdstuk 11: Karen en Babette praten voor het slapen gaan nog over wat er eerder was gezegd. De relatie tussen Hanneke en Evert, de problemen waar Evert in zat, de depressie. Midden in de nacht word Karen wakker van onrust in haar hoofd. Ze had Hanneke vanmiddag niet uitgehoord, maar haar de rug toegekeerd. Wat als Hanneke ook in de knoop zit met zichzelf? Wat als Evert en Hanneke zich in elkaar herkenden, omdat ze zich hetzelfde voelden?

Hoofdstuk 12: Karen besloot af te spreken met Hanneke om het erover te hebben. Ze wachtte terwijl ze een biertje bestelde, maar algauw bleek dat Hanneke te laat was. Nu gebeurde dat wel vaker, dus bestelde Karen nog een tweede biertje en wachtte ze tot deze op was voor ze zou vertrekken. Ze belde Hanneke nog 1 laatste keer, maar kreeg iemand van de politie aan de lijn. Hanneke had een ongeluk gehad... Ze was in haar hotelkamer van het balkon gevallen en was opgenomen in het AMC...

Hoofdstuk 13: in het ziekenhuis aangekomen treft ze een verslagen Ivo aan. Niemand had Ivo kunnen vertellen, of ze het zou halen. Niemand had hem kunnen vertellen, hoe het met haar ging. Alles zou gebroken zijn, en ze zou geopereerd worden aan een hematoom (een bloeding in de hersenen).De operatie heeft ze gehaald, maar ze is nog niet buiten levensgevaar. Onzeker is of ze wakker word, wanneer ze wakker word, of hoe ze wakker word. Karen word gevraagd voor verhoor. De agente, Dorien Jager, vraagt Karen of ze misschien weet of Hanneke dit zou hebben gedaan uit zelfmoord poging, en waarom ze in een hotel in Amsterdam was. Of ze vermoord zou kunnen zijn, of ze bezoek had gehad, of ze dronk. Alles wat Karen antwoorde, werd keurig genoteerd.

Hoofdstuk 14: na een nieuwe bijeenkomst aan de keukentafel zijn de vrienden allemaal laveloos. Babette en Angela wilden vroeg thuis zijn om de oppas af te lossen, Michel ging vroeg naar bed en kort daarna vertrokken de anderen ook. Simon was straalbezopen en mocht beslist niet autorijden, dus mocht hij de fiets van Michel lenen om thuis te komen. Karen nam hem mee naar een schuurtje en daar ging het dan eindelijk na 2 jaar verlangen gebeuren.

Hoofdstuk 15: *flashback?* voorbereidingen op de 1e verjaardag van De Eetclub, een week lang zonder mannen of kinderen, in een villa van Ivo's golfpark. Het was een cadeautje van Ivo, om de 1e verjaardag van de vriendengroep te vieren.

Hoofdstuk 16: *flashback?* Een poosje na aankomst in de villa, treffen de meisjes Babette huilend aan. Nadat ze is overtuigd om haar vriendinnen in vertrouwen te nemen, verteld ze dat Evert in de knoop zit met zichzelf. Hij was al maanden somber, toen begon hij om de raarste dingen ruzie te maken en tijdens een van de ruzies heeft hij haar zelfs geslagen! Hij belt op met een gigantische wartaal en word boos om niks. Simon heeft zijn huisarts gebeld, en nu is het wachten op psychiatrische hulp voor haar man Evert.

Hoofdstuk 17: Toen Karen de volgende ochtend opstond, was het eerste wat door haar hoofd ging; Simon. Ze voelde zich schuldig, dat niet het eerst wat bij haar op kwam Hanneke was. Niet veel later die ochtend kreeg ze een sms van Simon, die er duidelijk op wees dat hij geen spijt had van wat er die avond ervoor was voorgevallen, en hij het snel weer wilde herhalen. Waarop zij antwoordde: when?xxx.

Hoofdstuk 18: Karen, Babette, Angela, Patricia, Simon, Ivo... Allemaal waren ze in het ziekenhuis om bij Hanneke te gaan kijken. Babette had voor alsnog allemaal verwijten richting Hanneke, over haar affaire met Evert. Als Karen binnen is met Hanneke, alleen, begint ze tegen haar te praten, verteld ze haar wat voor een puinhoop hun levens zijn geworden na ook haar plotselinge actie. Als ook Ivo binnenkomt, verteld Ivo haar dat hun kinderen vandaag langskomen. Maar als dat gezegd is, luidt er een piep door de kamer. Karen staat op, tranen in haar ogen, en vlucht de kamer uit.

Hoofdstuk 19: als Karen wat te eten haalt in de kantine, komt Dorien Jager van de politie bij haar aan tafel zitten. Dorien verteld haar dat de uitslagen van het bloedonderzoek op Hanneke bekend zijn. Er zijn sporen van alcohol en benzodiazepinen (hevige slaappillen) in haar bloed gevonden. Ze vraagt zich af, of het daadwerkelijk een ongeluk is geweest, in plaats van een zelfmoord poging. Daarbij, blijkt dat Evert tonnen verschuldigd was aan Simon, en dat al Karens vrienden als het ware slaven zijn voor Simon Vogel. Karen gelooft er niks van. Karen blijft vol overtuigen geloven dat het een ongeluk was en loopt bij de tafel vandaan. Als ze in Hanneke's kamer komt, is iedereen weg. Simon. Patricia. Angela. Babette. Iedereen is weg, alleen Ivo, zijn schoonmoeder en kinderen zitten er nog. Ivo stuurt Karen weg, en beschuldigt haar van verraad.

Hoofdstuk 20: *flashback?* Evert is opgenomen in het psychiatrische deel van het AMC, tegen zijn wil opgesloten in een 'gesticht'. Verplicht moest hij het daar minstens 3 weken uithouden. Boos was hij, naar zijn vrienden toe, maar vooral naar Simon. Hij was degene die hem hier naartoe heeft gebracht. Elke keer als zijn vrienden op bezoek waren geweest en ze vertrokken, smeekte hij of ze hem alsjeblieft mee wilden nemen, ervan overtuigd dat ze hem probeerden te vergiftigen.

Hoofdstuk 21: als Karen thuiskomt, staat de auto van Michel slordig in de berm geparkeerd in plaats van netjes onder de carpool zoals altijd. Meteen schiet ze in de stres. Hij weet van Mij en Simon, is het eerste wat door haar heen schiet. Zo rustig mogelijk loopt ze naar binnen, waar Michel haar vraagt of zij tegen de politie heeft gezegd dat Hanneke en Evert een verhouding hadden. Ze zegt dat ze niks tegen haar heeft gezegd, maar dat ze boos van haar is weggelopen. Plots begint hij over Simon, waarvan nu ook de financiën worden onderzocht. Hij begint over het imago van zijn bedrijf, dat Simon aandeelhouder is en een deel van de winst ontvangt. Hij word boos als Karen een domme opmerking maakt over zijn vermoeide uiterlijk een gooit hij de theepot, asbak en een paar mokken van het aanrecht. Vervolgens stormt hij woest het huis uit en smijt de deur achter zich dicht. Zo hard, dat het glas eruit valt.

Hoofdstuk 22: Karen word gebeld door Angela, of ze langs wilde komen om te praten over de omstandigheden, met de rest van de eetclub. Als ze binnenkomt word er geen woord gezegd. Dan beginnen ze over het feit dat Karen aan de politie zou hebben verteld dat Evert en Hanneke en affaire hadden. Dat politie de boekhouding van Simon hadden ingenomen en dat er een huiszoeking zou gaan plaatsvinden, hetzelfde gold voor Ivo. Babette zegt dat ze Karen geloofd, dat ze niks heeft gezegd. Angela en Patricia worden boos, vertellen dat ze Hanneke voor het ongeval nog gesproken hebben in het hotel, maar dat ze dit niet aan de politie vertellen omdat ze dan ook willen weten waar ze het over hadden, en daar willen ze niks over los laten, niet eens tegenover Karen en Babette. In een ruzie word de vriendschap beëindigt en verlaat Karen het huis van Angela, gevolgd door Babette.

Hoofdstuk 23: Babette en Karen discussiëren over de ruzie die ze met Patricia en Angela hadden met een glas whisky.

Hoofdstuk 24: *flashback?* Sinterklaasavond, waarop de kamer er gezellig uitzag en prachtig was versierd, en de kinderen vol spanning op de goedheiligman wachtten. Sinterklaas en 4 pieten met ieder een zak vol cadeautjes kwamen binnen. Maar allereerst kregen ze van Simon een mooie grote spelcomputer, wat meteen de lat erg hoog legde voor de rest van de cadeautjes.

Hoofdstuk 25: Karen en Simon hebben afgesproken op het parkeerterrein van de McDonald's. Ze rijden naar een afgelegen plek waar niemand ze kent en niemand over hen zal gaan roddelen. Daar praten ze over zaken, over succes, over het voorval van de avond ervoor en over hun relatie. Deze kon niet langer doorgaan, dacht Karen. Simon vond haar een heerlijke vrouw, maar wilde niks meer als seks. Maar toch voelde ze zich nog steeds aangetrokken tot hem. Op moment dat ze zouden gaan vertrekken word Simon gebeld door Ivo. Ze laten Hanneke gaan...

Hoofdstuk 26: Karen heeft een uitgeprinte email van Evert naar Hanneke uit de aktetas van Simon meegenomen. Daaruit bleek, dat Evert helemaal niet dood wilde. Als Michel thuiskomt, doet ze alsof ze niet weet van Hanneke, want dat hoort ze officieel niet te weten. Hij verteld haar dat ze Hanneke van de beademing af halen, en dat Karen niet welkom is bij het afscheid nemen. Ze verteld Michel dat ze de dood van Evert en Hanneke toch in twijfel trekt, at ze Hannekes kinderen verschuldigd is om uit te zoeken wie dit heeft gedaan.

Hoofdstuk 27: de begrafenis van Hanneke was mooi geregeld, een tocht door het dorp, zakenmensen en vrienden langs de weg, op de route naar de kerk. In de kerk zaten Michel, Karen en hun kinderen achteraan, op een bankje. Michel probeerde Karen te troosten. Dorien Jager stond achter haar, fluisterde constant confronterende dingen over Simon in haar oor. Na de begrafenis word duidelijk dat Dorien van de zaak is gehaald. Karen geeft aan dat ze nog wel eens een gesprek met Dorien aan wilt gaan. Vervolgens beloofde Hanneke dat zede moordenaar zou pakken, voor haar, voor de kinderen, voor Ivo.

Hoofdstuk 28: Karen spreekt af met Dorien, en verteld haar over het mailtje dat ze uit Simons tas heeft gejat, het verhaal over Angela en Patricia die vlak voor haat dood nog bij haar zijn geweest en ze vertelde over de andere mailtjes die in Simons tas lagen. Samen besluiten ze de ander mailtjes uit zijn aktetas te pikken, om daaruit te onderzoeken of hij de moordenaar zou kunnen zijn.

Hoofdstuk 29: Karen gaat langs het Eet-Idee, waar verschillende eettentjes onder 1 dak concurreren. Ze haalt een behoorlijke hoeveelheid eten, en loopt terug naar haar auto. Ze schrikt zich kapot als Simon in haar auto zit, op haar wachtende. Bijna geeft ze toe aan haar verlangen naar hem, bijna vergat ze waarom ze hem weer zou zien. Karen geeft aan dat ze alleen maandags kan. Simon beloofd haar dat hij de maandagavond haar vrij maakt.

Hoofdstuk 30: Michel Babette en Karen halen samen herinneringen op over Evert. Als Michel naar bed gaat, blijkt dat Babette weet van Simon en Karen. Ze had ze zien zoenen bij de schuur nadat ze wakkert was geworden van het lawaai dat ze maakten. Ze biedt op dat zie seks met Simon heeft gehad en vraagt haar om dit aan niemand te vertellen. Als Babette knikt en bevestigd dat ze het niemand zal vertellen, gaan zij ook naar bed. Ondertussen voelt Karen zich een slecht persoon omdat ze vreemd is gegaan met Simon en nog steeds naar hem verlangt.

Hoofdstuk 31: Karen gaat naar het huis van Angela en praat met haar. Geeft haar complimenten en probeert het 'goed te maken' en vervolgens uit te zoeken waarom ze Babette niet meer in huis wilde hebben. Blijkt dat Babette seks heeft gehad met Kees, de man van Angela. En dat terwijl ze de avond ervoor tegen Karen gezegd had dat ze er niet aan moest denken om een ander aan te raken.

Hoofdstuk 32: Karen besluit naar het huis van Ivo te gaan. Ivo bleek niet thuis te zijn maar de werkster liet haar binnen nadat ze vertelde dat ze een vriendin van Hanneke was die wat spullen op kwam halen. Ze breekt in in Hanneke’s mail en vind tallen mailtjes van ene Mo, waarvan ze ook het mobiele nummer vind. Ze schrijft het vluchtig op een blaadje en neemt het mee.

Hoofdstuk 33: Ivo heeft Karen betrapt toen ze het huis verliet en rijd in zijn nieuwe auto achter haar aan om verhaal te halen. Maar zodra Karen beseft dat ze gevolgd word denkt ze dat ze vermoord word en gaat ze er als een betrapte dief vandoor. Ivo geeft aan dat ze de kleding die ze gekregen heeft, nadat ze in het water was gevallen, mag houden maar vervolgens liegt ze over dvd's boeken en een walkman die Ivo helemaal niet in de tas van Karen heeft gevonden. Ivo vraagt Karen om het te laten rusten en vooruit te kijken.

Hoofdstuk 34: Karen komt thuis en stormt meteen naar boven, de kinderen met zich mee, met als smoesje dat de kinderen hadden beloofd hun kamer op te ruimen. Ze zou zelf bezig gaan met werk op kantoor, maar in plaats daarvan belde ze met Mo. Ze zocht uit waar ze elkaar van kenden. Een forum op internet. Een forum over het hebben van 2 liefdes. Ze komt er achter dat Babette Evert sloeg, schopte krabde en nog zo veel meer nadat ze erachter kwam dat Evert en Hanneke iets hadden. Evert had meteen voor zijn huwelijk gekozen. Ook kwam ze erachter dat Hanneke zelf ook ooit opgenomen was geweest. Toen Ze terug wilde in haar mailbox, was iemand haar voor geweest. Alle mailtjes waren verwijdert.

Hoofdstuk 35: Karen heeft Dorien gebeld met de telefoon van Michel om aan te geven dat Hanneke lid was van een forum aan daar veel informatie had achtergelaten. Naar alle verhalen die ze had gehoord, alle mannen binnen de vriendenkring die vreemdgingen, opende ze de sms box van Michel. Deze was helemaal geleegd. Ze had de hele nacht geen oog dicht gedaan en besloot om half 4 dat ze uit bed zou gaan. Beneden goot ze cognac en melk samen en dronk dat op. Later hoorde ze voetstappen over het grind. Steeds dichterbij. Ze dacht dat iemand haar kwam halen. De sleutel in het slot ging om en daar stond Karen, een mes in haar hand, schreeuwend naar Babette die net zeiknat binnenkwam. Michel kwam razendsnel beneden en ging tussen hen in staan. De kinderen bang en wakker. Toen Babette en Karen weer alleen waren, gaf ze aan dat Karen misschien wel gelijk had. Dat Evert misschien toch vermoord was. En dat Hanneke dit zou hebben gedaan, en zich zo schuldig voelde, dat ze zelfmoord pleegde. Karen wilde niks weten van haar stokerij en ging naar bed, haar ogen open tot ze zeker wist dat Babette ook naar haar kamer was.

Hoofdstuk 36: Karen ging naar de plek waar ze afgesproken had met Simon. Ze voelde zich verschrikkelijk schuldig. Ze voelde zich als een slet hoe ze daar op het bed lag. Simon vroeg wat ze bij Ivo deed, maar hij wist het al. Ze vroeg hem recht voor z'n raap of hij dan niet twijfelde aan de dood van Hanneke, of Evert. Simon ontkende eerst, maar in de loop van het gesprek brak hij. Hij vertelde dat hij seks had gehad met Babette, en Babette wilde meer en meer, stuurde naaktfoto's naar hem op kantoor, stalkte hem, en hij wist bijna met zekerheid te zeggen dat Babette verantwoordelijk was voor de dood van hun vrienden. Maar hij kon er niet mee naar de politie. Dan word er geklopt, op de deur van de hotelkamer. Een sissend geluid als de deur opent. Karen krijg de deur niet meer dicht. Iemand werkt tegen. Een pijnlijk gevoel giert door haar lichaam en ze valt stuiptrekkend op de grond. Bloed in haar mond, glas valt op de grond en ze hoort Simon huilend smeken om vergiffenis, om te blijven leven.

Hoofdstuk 37: Babette probeerde Karen de kamer uit te slepen, te vermoorden zoals ze dat bij Evert en Hanneke had gedaan. Simon probeerde haar uit alle macht te kalmeren, zei dat hij alleen van haar hield. Dat dit zo niet kon. Dat hij alleen met Karen neukte omdat hij haar miste. Maar dat was niet zo. Karen vond de kracht om op te staan, griste Simons aktetas en sloeg deze met een hoek tegen haar slaap, vervolgens in haar gezicht. Simon zei haar te stoppen, maar ze wilde niet stoppen. Ze belde Dorien, tegen de woorden van Simon in. Dorien had de zaak terug gekregen, en bij deze ook opgelost. Karen realiseerde zich dat Simon huilde, maar niet om wat er gebeurd was maar om wat er gebeuren gaat.

Hoofdstuk 38: Het vertellen van de waarheid aan Michel, was moeilijk, maar beter als opnieuw liegen. Stukje bij beetje werden Karen en Michel weer comfortabel in elkaars gezelschap. Aanraking met elkaar was nier meer verboden en er werd weer voorzichtig gevreeën. De relatie bouwde zich langzaam weer op, en ze had het gevoel dat ze een beetje van Hanneke bij zich droeg. Dat ze haar stoerheid had overgenomen.

Hoofdpersoon en personages:

Hoofdpersoon: Karen van der Made

Belangrijke bij rollen: De andere leden van De Eetclub, namelijk: Michel Brouwers, Evert Struyk, Babette Struyk, Angela Bijlsma, Hanneke Lemstra, Ivo Smit , Patricia Vogel, Simon Vogel

relatie tussen hoofdpersonen en de andere personages
Michel en Karen zijn getrouwd en hebben samen 2 kinderen.
 

Evert en Karen konden elkaar niet zo heel goed, Karen kende Evert eigenlijk voor slijk uit verhalen van de andere leden van de Eetclub.

Babette en Karen zijn vriendinnen, eerst niet zo heel close maar na de dood van Evert en het ongeval van Hanneke groeiden ze uit tot beste vriendinnen. Ook heeft Babette een tijdje bij Karen gewoond doordat haar onderdak was afgebrand.

Angela en Karen zaten dan wel in dezelfde vriendenkring maar konden het niet zo goed met elkaar vinden.

Hanneke en Karen waren beste vriendinnen, Hanneke was Karen haar anker binnen de vriendengroep, degene waarop ze altijd terug kon vallen.

Ivo en Karen konden het goed met elkaar vinden maar na het ongeval van Hanneke en de openbaarmaking van de verhouding tussen Hanneke en Evert heeft hij haar de rug toe gekeerd.

Patricia en Karen waren altijd goed bevriend maar na de onthulling van de verhouding tussen Evert en Hanneke sloot ook zij haar buiten en liet Karen stikken.

Simon en Karen waren altijd close. Karen had al 2 jaar lang een oogje op Simon, vond hem altijd een aantrekkelijke man. Halverwege het verhaal hadden ze seks, en dat is hier en daar vaker gebeurd.

verhaallijnen
er is maar 1 verhaallijn in dit boek, je ziet het uit de ‘’ogen’’ van karen, er zitten veel flashbacks in.

veranderingen hoofdpersoon
Ja, door alles wat er gebeurd verliest ze haar vriendinnen, athans waarvan ze dacht dat het vriendinnen waren, haar man verandert in een gestreste geprikkelde man en ze verliest 2 van haar vriendinnen aan de dood.

waar spelen de gebeurtenissen zich af?
Ik weet niet zeker waar het verhaal zich precies afspeelt, gezien er steeds 'het dorp' word gezegd, maar wel zeker is dat het in Nederland is, en dat het waarschijnlijk ergens rondom Amsterdam is, waar Karen eerst heeft gewoond en waar Hanneke naartoe is gegaan toen ze plots verdween.

zijn deze plaatsen belangrijk voor het verhaal?
de plaatsen zijn niet belangrijk voor het verhaal.


wanneer spelen de gebeurtenissen zich af? Waaraan kun je deze gegevens afleiden?
2002, dat is het jaartal waarin Evert overlijd volgens het rouw bericht in hoofdstuk 3, blz. 21. Verder kun je het nergens uit afleiden.

is het verhaal chronologisch of niet-chronologisch?
Totaal niet chronologisch want tijdens het lezen raakte ik steeds in de war door de flashbacks. Hanneke lag in coma, het volgende hoofdstuk waren ze op een sinterklaasfeest.

hoe lang is de periode waarover verteld word?
Ik denk wel een jaar ongeveer, alhoewel dat niet helemaal duidelijk word. Alleen aan het eind van het verhaal word aangegeven dat het maanden heeft geduurd voordat de relatie tussen Karen en Michel weer een beetje normaal verliep.

Wat is het perspectief van dit verhaal?
Het gehele verhaal is vanuit het perspectief van Karen geschreven, zij verteld vanuit de ik-vorm alles wat zij meemaakt maar ook alles wat ze denkt en voelt. Alles wat ze ziet, waar ze mee worstelt, wat ze wil en wat ze niet wil.

titelverklaring
De titel van dit boek, De Eetclub, slaat op de vriendenkring. De vrouwen in dit boek hebben een vriendengroep/clubje opgericht en deze heet de eetclub. Ze zitten vaak aan de eettafel te drinken en eten terwijl ze allerlei verschillende dingen bespreken.
 

genre
de eetclub is een detective en een thriller

mijn mening:
- Spannend; naarmate het boek vordert word duidelijk dat de dood van Hanneke en Evert geen zelfmoord maar moorden waren, hoogstwaarschijnlijk iemand binnen die vriendenkring.

- interessant; er worden steeds nieuwe vermoedens gewekt. Ik dacht bijna het gehele boek dat Simon de moorden had gepleegd, wat dus eigenlijk Babette bleek te zijn. Het bleef interessant doordat er steeds nieuwe informatie opdook.

- grappig; er is letterlijk niemand die niet is vreemdgegaan in dit boek, dat vond ik persoonlijk best wel grappig.

biografie
Saskia Noort (1967) is schrijfster en columniste. In 2003 zette ze in een klap de Nederlandse literaire thriller op de kaart. Ze is bekend om haar vertelkunst en haar gave de tijdgeest zeer goed te verbeelden. Ze was best verkopende thrillerauteur in 2010, 2011 en 2012. Van haar thrillers werden in totaal 2,7 miljoen exemplaren verkocht.

Enkele boeken die ze heeft uitgebracht:
* terug naar de kust
* Huidpijn
* Debet
* Koorts
* Afgunst
* Verbouwing
* Nieuwe buren
* De naakte waarheid

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De eetclub door Saskia Noort"