De eerste zonde door Mariet Meester

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 664 woorden
  • 31 juli 2007
  • 2 keer beoordeeld
  • Cijfer 8
  • 2 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1997
Pagina's
187
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De eerste zonde
Shadow
De eerste zonde door Mariet Meester
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Eerste persoonlijke reactie
Ik vond het boek interessant want er gebeuren heel verschillende en onvoorspelbare dingen in voor. Met verschillend bedoel ik, er zitten heel grappige maar ook heel trieste stukjes in zoals: blz.89 “Een paar keer moest ik hem onderbreken omdat ik bepaalde begrippen niet kende, zoals ‘erectie’. Dat je van seks kinderen kreeg wist ik, maar dat het mannelijk geslachtsdeel groter kon worden, het leek me een wonder.” Die uitspraak vind ik heel leuk gevonden het is een heel grappige manier waarop Tulp (de hoofdpersoon in het boek) dat zegt. Maar er zijn ook zielige stukjes, Tulp koop op ’n dag een ‘lovebird’ voor Danilo (de gevangene) zodat hij zich niet meer zo allen voelt, maar wat hier mee gebeurt: blz.131 “Het was geen wuiven, het was uitpersen. Een dikke vloeistof van een onbestemde kleur droop langzaam over de raampjes eronder.” Ook vind ik het boek spannend omdat je je echt af ga vragen wat er gaat gebeuren, je word er heel nieuwsgierig van want het kan zoveel zijn.

Bespreking van een verhaalaspect
Ruimte

“Tulp, een meisje van 12 woont in een van de merkwaardigste stadjes in Nederland: de Drentse justitie-kolonie Veenhuizen.”

Het verhaal speelt zich af in Veenhuizen een Drentse justitie kolonie. Deze ruimte speelt een belangrijke rol omdat het hele verhaal over de gevangenissen en buurt daar gaat. Het gaat over de gevangenissen de Rode Pannen enz. en die heb je niet in Limburg of ergens anders. De sfeer is er heel rustig iedereen in het dorp houd zich aan de regels juist omdat het een saai dorpje is is dit belangrijk in het boek, want er gebeurt eindelijk iets. Het zou zich dus ook niet ergens anders af kunnen spelen.

Leeservaring omschrijven
a. Blijf moedig, blijf het risico nemen teleurgesteld te raken.
b. De belangrijkste gebeurtenis is dat Tulp Danilo in haar leven ‘laat komen’.
Nora en Tulp moeten veel verboden dingen doen om met Danilo in contact te blijven

c. Hoofdpersoon
Tulp: Tulp is een meisje van 12 jaar, eigenlijk heet ze Sophia Margaretha Charlotte. Ze woont in het best bewaakte dorp van Nederland, de Drentse gevangenis kolonie, Veenhuizen. Haar vader is de directeur van de kolonie.
Ze wordt verliefd op een van de gedetineerden. En ze doet steeds meer verboden dingen, met uiteindelijk vergaande gevolgen.

Bijpersonen
Nora: Tulps beste vriendin. Eigenlijk heet ze Noorkje. Nora’s vader is bewaker in de kolonie. Nora en Tulp zijn eigenlijk altijd samen, ze voelen zich bijna als een persoon. Als Danilo is ontsnapt krijgen ze voor het eerst ruzie. Tulp wil Danilo helpen, maar Nora is van mening dat ze hem aan moeten geven. De ruzies worden steeds erger, doordat ze na de vakantie allebei naar een andere school gaan groeien ze uit elkaar.


Danilo: De ontsnapte gedetineerde. Hij heet eigenlijk Jan de Boer. In een brief schrijft hij dat hij zich wil verdrinken in de gevangenisgracht. Tulp leest zijn brief en besluit hem te helpen. Hij ontsnapt uit de gevangenis en schuilt in de geheime hut van Tulp en Nora. Tulp wordt verliefd op hem.

d. Het is een chronologisch verhaal
e. Het taalgebruik in het boek is gemakkelijk er staan geen moeilijke woorden in.

Verwerkingsopdracht
Schrijf voor een jongerentijdschrift een recensie over het boek. Geef een korte indruk van de inhoud en beschrijf daarna je mening die je met je argumenten ondersteund.

Tulp een meisje van 12 jaar snuffelt op ‘n dag rond in de kamer van haar vader en vind daar een brief van een gedetineerde en word nieuwsgierig van het lezen van zijn brieven, ze besluit hem te gaan zoeken en te gaan redden. Ze gaat dingen doen die haar verboden zijn.
Het is een leuk boek want het blijft spannend je wilt door blijven lezen. Omdat je leest wat Tulp denkt, voel je ook met haar mee je kan je goed inleven in haar. Het boek lees ook gemakkelijk dat is natuurlijk belangrijk aan een boek er wordt geen moeilijk taalgebruik in gebruikt je kunt fijn door lezen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De eerste zonde door Mariet Meester"