ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
Zakelijke Gegevens

Titel: De eerste keer
Auteur: Caja Cazemier
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Jaar van verschijnen: 2002

Samenvatting

Jorien plaatst een oproep op internet om samen met andere mensen in de zomervakantie een fietstocht rond het IJsselmeer te maken. Daar reageren verschillende mensen op: Maartje, Jan-Willem (JW), Donna, Lynn en Jasper. Allen met hun eigen verhaal. Ze gaan op weg van camping naar camping en er komt wat gekibbel in de groep. Lynn wordt verliefd op JW, maar het is niet wederzijds. De ouders van Jorien zijn haar gaan zoeken, dus Jorien moet sich even verstoppen tot ze weg zijn. Maartje heeft heimwee en besluit naar huis te gaan. JW krijgt een vriendinnetje op een camping en wil daar blijven, maar besluit uiteindelijk toch met de groep mee te gaan. Lynn wordt achtergelaten in een discotheek en ontmoet dan een jongen waar ze verliefd op wordt en mee meegaat. Ondertussen bloeit er ook een liefde tussen Jasper en Jorien op. Ze gaan na de reis met zijn vieren naar huis en Jasper en Jorien blijven ook na de tocht een koppel.

Inhoud

De hoofdpersonage is Jorien. Jorien is 16 jaar oud, ze is een doorzetter en weet wat ze wil. Ze heeft rood haar en vele sproeten. Jorien wil meer vrijheid hebben en daarom organiseert ze deze fietsvakantie. Ze is ook erg benieuwd hoe seks nou is en haar dorpsgenoten vinden haar soms een beetje raar. In de loop van het verhaal krijgt ze Jasper als vriendje.
De groep is het vaak oneens met elkaar en dat zorgt voor problemen. Dit wordt opgelost door gewoon te stemmen waar de meeste mensen het mee eens zijn.
In dit verhaal spelen ook Maartje, Jan-Willem, Donna, Lynn en Jasper een grote rol. Zij zijn ook mee op de vakantie. Maartje is een erg onzeker en verlegen meisje. Ze is 16 jaar oud en ze woont samen met haar moeder en heeft er moeite mee om haar in de steek te laten. JW is ook 16 jaar. Hij is erg zelfverzekerd en durft zijn mening te uiten. JW denkt niet alleen aan zichzelf maar ook aan andere. Hij kan erg boos worden van mensen die hem in de steek laten. Donna is ook 16 jaar oud. Donna is erg zelfverzekerd. Ze heeft een vlotte praat, durft veel en is lesbisch. Donna wil graag helpen en steunt iedereen die het moeilijk heeft. Lynn is ook 16 jaar oud en ze wil zelfverzekerd overkomen. Ze heeft een bruin getinte huid en zwarte krullen. Lynn zit op tennis en besteed daar dan ook al haar tijd aan. Lynn wil meer vrijheid en ze is haar tennistrainingen en wedstrijden een beetje zat. Jasper is erg onzeker en durft zijn mening niet goed te uiten. Jasper is 16 jaar en hij wil zelfverzekerder worden. Jasper is lang en mager, een beetje een slungel. Hij heeft acne en rood haar.
Jorien wordt verliefd op Jasper, Lyn op JW. En Jorien’s ouders komen er achter dat Jorien meer vrijheid nodig heeft.
Je leest het verhaal elk hoofdstuk (elke dag) door de ogen van iemand anders. Je kunt zo goed met iedereen meeleven en komt veel te weten over hun gevoelens en gedachtes. Je leert de personages zo ook steeds beter kennen.
Het verhaal speelt zich af op verschillende plekken rond het IJsselmeer. Campings daar en op de fietspaden. Op het eind speelt het zich bij Jasper en Jorien thuis af.
Hij speelt zich af in de zomervakantie ergens rond ‘onze tijd’.
Het wordt chronologisch verteld, maar er wordt wel vaak teruggedacht aan de tijd voor de zomervakantie, dit zijn een soort flashbacks. Dit is waarschijnlijk om je kennis te laten maken met de personen en hun situatie.
Wat de schrijver waarschijnlijk bedoelt is dat je moet praten over je problemen en je jezelf er niet voor hoeft te schamen. Je kunt het beste voor je eigen mening uitkomen. Ook kun je beter rekening houden met anderen en niet alleen maar aan jezelf denken.
De genre is liefde.

Mening

Ik had het boek geleend en het bleef maar op mijn nachtkastje liggen. De omslag sprak me ook niet echt aan. Ik dacht dat het alleen maar om een fietsend groepje gaat, die niks leuks doen verder. Toen begon ik te lezen en bleek dat ik het toch een heel leuk boek vindt, ik had hem dan ook in een adem uit. Ik vind het interessant, makkelijk geschreven en een leuk en origineel onderwerp. De personages zijn wel twee jaar ouder dan ik, maar ik kan me er toch goed in inleven, omdat ik weet dat het bij mijzelf allemaal nog komt.

Het leukste moment vind ik als ze truth or dare gaan spelen. Donna begint en dan vraagt die aan Jorien : Truth or dare? Als Jorien truth zegt krijgt ze een vraag voorgeschoteld en moet ze daar antwoord op geven. Als ze dare zegt krijgt ze een opdracht die ze moet durven. In het begin zegt iedereen truth, maar dan begint langzaamaan iedereen toch meer te durven en zeggen ze dare. Zo moet Lynn een striptease opvoeren en Donna naakt een rondje rond de camping lopen.
Op een gegeven moment worden de vragen echt te gek en dan komt er een ruzie. Dus stoppen ze maar met het spelletje, voor het uit de hand loopt.

Auteur

Caja Cazemier is op 5 september 1958 in Spijkenisse geboren. Na de middelbare school werkte ze een jaar in de gezinsverzorging. In die periode besloot ze Nederlandse taal- en letterkunde te gaan studeren. Ze studeerde af op het onderwerp Jeugdliteratuur voor meisjes in de puberteit. Ruim tien jaar werkte ze als docente Nederlands, eerst in Spijkenisse, later in Leeuwarden. Haar jeugdboeken schreef ze tijdens de vakanties. In 1996 is ze gestopt met lesgeven om meer tijd aan het schrijven te kunnen besteden.
Caja Cazemier debuteerde in 1992 als schrijfster van ‘Portret van Sanne’. De belangstelling van Caja Cazemier gaat uit naar de belevingswereld van jongeren tussen dertien en zestien jaar, vooral de manier waarop meisjes zich in die periode ontwikkelen. Daarbij gaat het om vragen als: wie zijn ze? Hoe denken ze? Waar houden ze zich mee bezig? Met welke problemen hebben ze te maken? Haar inspiratie haalt ze vooral uit de vele verhalen die leerlingen op school vertelden. Caja Cazemier probeert via haar verhalen begrip te vragen voor jongeren die `anders’ zijn of opgroeien in moeilijke omstandigheden. Door haar geschreven boeken zijn:

1992 Portret van Sanne
1994 Iris
1996 Minkes tegenbeeld
1997 Te snel
1998 Weerlicht
1999 De wereld van Ward
2000 Bijna veertien
2002 De eerste keer

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

ik had een 8 voor dit verslag thanks

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast