Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

De donkere kamer van Damokles door Willem Frederik Hermans

Beoordeling 6.3
Foto van N.
  • Boekverslag door N.
  • 5e klas havo | 573 woorden
  • 1 december 2015
  • 11 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.3
  • 11 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1958
Pagina's
335
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
4 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Onderwerpen
Verfilmd als
Prijzen
Nederland Leest (2012 Winnaar)

Boekcover De donkere kamer van Damokles
Shadow

Lees De donkere kamer van Damokles en je wordt meegetrokken in het jonge leven van Henri Osewoudt, sigarenwinkelier te Voorschoten. Het zijn de jaren van de Duitse bezetting: als Osewoudt moet kiezen, is het zonder bedenktijd, met leven of dood als inzet en blind toeval als bepalende factor. Als een watervlugge bokser zet Willem Frederik Hermans ons op het verkeerde b…

Lees De donkere kamer van Damokles en je wordt meegetrokken in het jonge leven van Henri Osewoudt, sigarenwinkelier te Voorschoten. Het zijn de jaren van de Duitse bezetting: als O…

Lees De donkere kamer van Damokles en je wordt meegetrokken in het jonge leven van Henri Osewoudt, sigarenwinkelier te Voorschoten. Het zijn de jaren van de Duitse bezetting: als Osewoudt moet kiezen, is het zonder bedenktijd, met leven of dood als inzet en blind toeval als bepalende factor. Als een watervlugge bokser zet Willem Frederik Hermans ons op het verkeerde been. Steeds komen de gebeurtenissen in een ander licht te staan. De donkere kamer van Damokles biedt superieur schrijverschap, bloedstollende spanning en een sluipend gevoel van ongemak. Osewoudts leven wordt ons leven. Welke keuzes maken wij?

De donkere kamer van Damokles door Willem Frederik Hermans
Shadow
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

Willem Frederik Hermans - De donkere kamer van DamoklesInhoud

Osewoudt moet inwonen bij zijn oom omdat zijn moeder zijn vader heeft omgebracht. In die tijd wordt hij verlieft op zijn nicht Ria, en daar trouwt hij ook mee. Hij verhuist terug naar Voorschoten, om de sigarenzaak van zijn vader te heropenen en bij zijn moeder te zijn. De oorlog begint, maar Osewoudt wordt afgekeurd en hoeft het leger dus niet in. Op een dag komt een Dorbeck langs. Dorbeck geeft hem de opdracht om foto's te ontwikkelen. Dit mislukt dus hij maakt zelf foto’s van voorwerpen omdat hij het niet wil vertellen. Hierna krijgt Osewoudt tal van opdrachten van Dorbeck. Na al die opdrachten te hebben volbracht word hij opgepakt. Hij ontsnapt en dood zijn vrouw Ria. Hij gaat naar breda om zich te melden, omdat hij denkt dat hij een held is. Dan wordt hij opgepakt en gebracht naar een gevangenis in Engeland. Hij moet bewijzen dat hij geen verrader is en dat Dorbeck heeft bestaan. Het lukt hem niet en hij rent weg, maar wordt neergeschoten en overlijd aan zijn verwondingenThemaDubbelgangersmotief. Dorbeck en Osewoudt lijken sprekend op elkaar, het enige verschil is de haarkleur en baardgroei. Aan het eind zegt Osewoudt zelfs dat hij niks is zonder Dorbeck. Dorbeck is in feite de negatieve kant van Osewoudt, omdat hij precies omgekeerde eigenschappen heeft zoals een blonde Osewoudt en zwarte Dorbeck.TitelverklaringDe titel is afgeleid van de uitdrukking “Het zwaard van Damokles” en dat staat voor continue dreiging. De dreiging is in dit geval niet van het zwaard, maar van de mislukte foto die de onschuld van Osewoudt had moeten bewijzen. De donkere kamer verwijst naar de kamer waar de foto’s werden ontwikkeld, en ook de cellen waar Osewoudt uiteindelijk in verbleef.

Personages

DorbeckHet is onbekend of Dorbeck wel echt bestaat. Hij lijkt in alle opzichten op Osewoudt. Het enige verschil is dat hij donker haar heeft en baardgroei, wat Osewoudt niet heeft. Hij was een soldaat in het Nederlands leger en hij geeft Osewoudt verscheidene opdrachten.Henri OsewoudtHenri Osewoudt woont in voorschoten bij zijn ouders die een sigarenwinkel beheren. Toen zijn vader werd vermoord door zijn moeder verhuist Henri naar zijn oom en tante. Hij begint een relatie met zijn 7 jaar oudere nicht om haar blij te maken. Henri is erg klein in vergelijking met zijn leeftijd en zijn voeten vergroeien door de judolessen. Hij heeft geen baardgroei en heeft blond haar.RuimteHet verhaal wordt voornamelijk afgespeeld in Voorschoten, Osewoudt’s geboortedorp. Even later moet hij onderduiken in Amsterdam, maar hij wordt opgepakt en wordt naar Leiden gebracht. Het lukt hem om te ontsnappen en hij vlucht naar Breda omdat Breda al bevrijd is. Helaas word hij opnieuw opgepakt en deze keer brengen de geallieerden hem naar Groot-Brittannië.Genreoorlogsroman & psychologische romanOpbouwHet verhaal is helemaal chronologisch verteld. Het verhaal heeft 46 hoofdstukken zonder titel en zonder nummer. Het verhaal begint met de jeugd van Henri. In het midden wordt er verteld over wat Henri allemaal heeft beleeft tijdens de oorlog. Aan het einde is Henri gevangengenomen en is zijn leven afgelopenPerspectief

Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van een alwetende verteller. Alle personen worden verteld in de 3e persoon. Het heeft niet een groot effect op het verhaal, maar ik zou toch liever willen dat de persoon het zelf zei.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De donkere kamer van Damokles door Willem Frederik Hermans"

Ook geschreven door N.