Elke schooldag wakker worden met een meme? Laatste nieuws en blogs zien? Handige stories of video's voor school? Of lekker dm'en met ons?


Samenvatting

Henri Osewoudt is klein en lelijk. Toen Henri klein was vermoorde zijn moeder zijn vader in een vlaag van waanzin. Zijn moeder wordt opgesloten in een gesticht en Henri gaat bij zijn oom Bart Nauta en tante in Amsterdam wonen. Zij hebben ook een dochter. Op de middelbare school gaat Henri niet veel om met zijn klasgenoten. Hij leeft in een isolement en gaat alleen om met zijn zeven jaar oudere nicht. Hij wordt niet gepest, omdat hij iedereen aankan. Hij doet namelijk aan judo. Hierdoor vergroeien zijn voeten wel. Volgens zijn leeftijdsgenoten is hij raar, omdat hij zich niet hoeft te scheren en omdat hij een hele hoge stem heeft.

Als Henri 18 is trouwt hij met zijn lelijke nicht, Ria. Samen met Ria en zijn moeder (die inmiddels vrijgelaten is uit het gesticht) zet hij de sigarenzaak van zijn vader voort. Hij neemt ook een huurder in huis. Hij heet Moorlag en hij zakt constant voor zijn staatsexamen.

Als de oorlog uitbreekt is Osewoudt niet geschikt om bij het leger te gaan. Hij is namelijk een halve centimeter te kort. Wel gaat hij bij de burgerwacht. Hij loopt wacht bij het plaatselijk postkantoor.

Op een dag komt Luitenant Dorbeck Osewoudts sigarenzaak binnengelopen. Dorbeck en Osewoudt lijken als twee druppels water op elkaar. Dorbeck vraagt aan Osewoudt of hij een filmrolletje voor hem wilt ontwikkelen. Na de overgave van Nederland geeft Dorbeck Osewoudt een militair kostuum. Dit kostuum moet Osewoudt in zijn tuin begraven. Een paar dagen later komt Dorbeck terug met nog een paar filmrolletjes die Osewoudt moet ontwikkelen. Ook geeft Dorbeck Osewoudt een pistool. De filmrolletjes moeten naar een bepaald adres gestuurd worden.

Osewoudt mislukt de rolletjes te ontwikkelen. Het enige wat hij te zien krijgt zijn allemaal donkere vlekken. Hij koopt van al zijn spaargeld een camera, model Leica. Met deze Leica neemt hij een paar foto’s van voorwerpen en doelen die met de oorlog te maken hebben. Deze foto’s stuurt hij op naar het adres.

In de zomer van 1941 vraagt Dorbeck of Osewoudt naar Haarlem kan komen. Osewoudt moet zijn pistool meenemen. In Haarlem ontmoet hij Dorbeck en Zewuster. Hij gaat samen met Zewuster mee. Samen schieten ze twee mannen neer.  Op de weg terug komt hij de zoon van de drogist tegen. Deze volgt hem en stelt hem lastige vragen. De zoon is een NSB’er.

Als hij thuis komt, ontwikkelt hij het rolletje dat hij van Dorbeck in 1940 heeft gekregen. Op een van de foto’s staat Dorbeck met twee vrouwen voor het huis van de familie Jagtman. Een aantal jaren laten komt de hele famiie Jagtman om, omdat er een brandend vliegtuig op hun huis stort.

In 1944 neemt Dorbeck weer contact op met Osewoudt. Hij krijgt de opdracht om een rolletje met foto’s te ontwikkelen en de foto’s dan te versturen naar een bepaald adres. Hij ontwikkelt de foto’s, maar besluit ze zelf te gaan posten. Hij houdt de postbus in de gaten en ziet dat een heilsoldate de brief meeneemt. Hij probeert haar te volgen, maar verliest haar uit het oog. 

Een paar dagen later wordt hij opgebeld door een mevrouw genaamd Elly Meier. Ze zegt dat ze een spionne uit Engeland is. Om te bewijzen dat ze werkelijk is wie ze zegt, laat ze een paar foto’s van Dorbeck zien, die Osewoudt naar hem had opgestuurd. Hij biedt haar onderdak bij zijn oom Bart. Als hij terug is in Den Haag, hoort hij van Moorlag dat de Duitsers hem opwachten in zijn huis en dat Ria en zijn moeder zijn opgepakt door Gestapo. Hij gaat met Moorlag naar Leiden waar een vriend van Moorlag, een student, valse persoonsbewijzen maakt voor Osewoudt en Elly. Omdat zijn haar op zijn persoonsbewijs zwart lijkt, laat hij zijn haar zwart verven. Dit laat hij doen door Marianne. Zij is een ondergedoken Joodse student. Marianne brengt voor hem het persoonsbewijs bij Elly. Elly is inmiddels al op straat gezet en opgepakt. Osewoudt duikt onder en gaat foto’s ontwikkelen voor Labare.

Osewoudt gaat naar Amsterdam en vertelt aan zijn oom dat Ria en zijn moeder vast zitten.

Osewoudt krijgt als opdracht van Dorbeck om naar het station in Amersfoort te gaan.  Daar zal hij een vrouw ontmoeten in een leidersuniform van de Nationale Jeugdstorm. Samen reizen ze door naar Lunteren. Hier moeten Lagendaal (die voor Gestapo werkt) zijn vrouw en een Nationale Jeugdstormleidster uit de weg worden geruimd. De aanslag lukt. Op de weg naar huis wordt de vrouw, waarmee hij samen werkte, opgepakt. 

Als hij terug is ontmoet hij Marianne in de bioscoop. Tijdens de voorstukje verlaat hij de zaal al, omdat een oproep voor Osewoudts aanhouding tegen beloning wordt getoond. Als hij de bioscoop uit loopt wordt hij opgepakt. Hij wordt verhoord en mishandeld. Hij wordt zo erg mishandeld dat hij naar het ziekenhuis moet. ’s Nacht wordt hij door gemaskerde mannen uit het ziekenhuis bevrijd.  Deze mannen brengen hem naar Leiden. Als hij bij Labare is ontmoet hij Marianne opnieuw. Die nacht worden ze door de Duitsers overvallen. Osewoudt weet te ontkomen, maar wordt later toch opgepakt. Als hij in de cel zit, wordt hij bezocht door Ebernuss. Ebernuss houdt zich bezig met de vraag of Dorbeck echt is of niet. Hij zorgt ervoor dat Marianne wordt vrijgelaten. Marianne is zwanger.

Omdat Ebernuss wilt uitzoeken of Dorbeck werkelijk bestaat, moet Osewoudt naar een bijeenkomst van een illegale gemeenschap voor ondergrondse helden gaan. Hij denkt dat hij Dorbeck daar wel zal ontmoeten. Ebernuss geeft Osewoudt zijn Leica en samen gaan ze naar Amsterdam.

In de gemeenschap is een man waarvan Osewoudt denkt dat het Dorbeck is.  Deze man geeft Osewoudt giftige kristallen die hij in het drankje van Ebernuss moet doen. Als hij dit gedaan heeft, vluchten Osewoudt en Dorbeck met de auto van Ebernuss. In een leegstaand huis fotografeert Osewoudt zichzelf samen met Dorbeck in de spiegel.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

In de gemeenschap is een man waarvan Osewoudt denkt dat het Dorbeck is.  Deze man geeft Osewoudt giftige kristallen die hij in het drankje van Ebernuss moet doen. Als hij dit gedaan heeft, vluchten Osewoudt en Dorbeck met de auto van Ebernuss. In een leegstaand huis fotografeert Osewoudt zichzelf samen met Dorbeck in de spiegel.

Dorbeck vertelt hem dat Ria samenwoont met de zoon van de drogist (dezelfde man die hem lastige vragen stelde). Hij krijgt een verplegerskostuum en een nieuw persoonsbewijs. Dorbeck vertelt ook dat Marianne in een kraamkliniek ligt. Hij gaat naar de kraamkliniek toe. Als hij daar aankomt, wordt hij naar de kelder van de kliniek gebracht. Hier wordt hij geconfronteerd met het lijkje van het kind.  

Een Duitse soldaat brengt hem naar Voorschoten, waar hij Ria vermoordt. Hij vermoordt de soldaat in Dordrecht. Vervolgens vraagt hij hulp aan een pastoor. Met hulp van een arts en illegaliteit komt hij in Breda aan. Hier meldt hij zich bij het hoofdkwartier van Nederlandse Strijdkrachten. Hij wordt gearresteerd, omdat met denkt dat hij een landverrader is. Hij wordt overgebracht naar Engeland, waar een ene Selderhorst zijn zaak behandelt. Hij wordt beschuldigt van heel veel oorlogsmisdaden. Dorbeck is de enige die zijn onschuld kan verklaren, maar die is nergens vindbaar. Oom Bart geeft een te vage verklaring.  Jagtman en Moorlag zijn dood en Marianne woont in een kibboets. Als eindelijk de Leica van Osewoudt wordt gevonden, blijkt de foto van Osewoudt en Dorbeck onbruikbaar. Als Osewoudt in een vlaag van waanzin na de oorlog uit de gevangenis probeert te ontsnappen, wordt hij neergeschoten.

Lijst van karakters

Henri Osewoudt   Dit is de hoofdpersoon. Hij is klein en lelijk. Hij is goed in judo. Hij denkt dat hij een verzetsheld is. Zijn moeder vermoordde zijn vader toen hij nog klein was.

Dorbeck   Hij is zogenaamd een luitenant. Hij geeft Osewoudt verschillende opdrachten en instructies. Aan het eind van het boek is de grote vraag of Dorbeck werkelijk bestaat of dat hij een reflectie van Osewoudt is.

Ria   De vrouw van Osewoudt. Ze is lelijk en zeven jaar ouder dan Osewoudt. Ze wordt door Osewoudt vermoord.

Marianne   Zij is een Joodse studente. Ze is verliefd op Osewoudt en in verwachten van zijn kind.

Moorlag   Een student waarmee Osewoudt samenwoont. Hij heeft veel moeite met het behalen van zijn staatsexamen.

Oom Bart Nauta   De oom van Osewoudt. Osewoudt groeit bij hem op. Bart biedt onderdak aan Elly. Ook is hij de vader van Ria.

Elly Meier   Zij is een Engelse spionne die met Dorbeck samenwerkt. Ze wordt opgepakt.

Ebernuss   Hij is een Duitser die probeert uit te zoeken of Dorbeck werkelijk bestaat.

Evert Turlings   Hij is de zoon van de drogist. Hij verraadt Osewoudt. Hij is een NSB’er. Later gaat Ria met hem samen wonen

Pater Beer   De pastoor waar Osewoudt om hulp vraagt, nadat hij Ria heeft vermoord.

Labare   Biedt Osewoudt onderdak als dat nodig is.

Annelies van Doormaal   Handlanger in de moord op Lagendaal.

Meinarends   Vriend van Moorlag. Hij zorgt voor de twee persoonsbewijzen.

Selderhorst   De Nederlandse inspecteur die moet onderzoeken of Osewoudt de waarheid spreekt of niet. 

Gestapo   Duitse officier.

Dit verslag is gebaseerd op verschillende verslagen en samenvattingen. De lijst met personages is gebaseerd op de namen die in de samenvatting genoemd worden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast