Elke schooldag wakker worden met een meme? Laatste nieuws en blogs zien? Handige stories of video's voor school? Of lekker dm'en met ons?Volg ons nu op Instagram


Technische fiche:
titel: “De donkere kamer van Damokles
auteur: W.F.Hermans
druk: 1995
Uitgeverij: G.A van Oorschot, Amsterdam

krantenartikel:

“Winkelier verwikkelt in het verzet.”

Henri Osewoudt gaat bij zijn oom wonen,Bart Nauta, in Amsterdam.Dit doet hij nadat zijn moeder zijn vader vermoord heeft. Op 18-jarige leeftijd trouwt hij met zijn nicht Ria en neemt hij de vroegere winkel van zijn vader over. Hij wordt afgekeurd voor militaire dienst maar gaat wel bij de Burgerwacht. Hij komt in contact met luitenant Dorbeck en geraakt hierdoor bij het verzet betrokken.

Op een dag komt Dorbeck, een verzetsman, in de winkel van Henri en geeft hem de opdracht een filmrolletje te ontwikkelen. Henri stemt toe. Later krijgt hij de opdracht om 2 mensen te gaan neerschieten. Een tijdje hoort hij niets meer van Dorbeck totdat hij 3 jaar later de opdracht krijgt de ontwikkelde foto’s op te sturen. Een paar dagen later belt een Engelse agente, die zich identificeert met een van de foto’s. Henri laat haar onderduiken maar na een paar dagen verdwijnt ze. Wanneer hij 2 verraders vermoordt wordt hij gemarteld en opgepakt maar komt weer vrij. Hij wil naar het Zuiden vluchten met behulp van Dorbeck maar wordt weer opgepakt en opgesloten in Breda. Hij blijkt een verrader te zijn. Hij probeert zijn bestaan te bewijzen door een foto waar hij samen met Dorbeck opstaat.Men vindt zijn fototoestel. Henri ontwikkelt de foto maar hij mislukt. Wanhopig loopt hij de straat op maar wordt neergeschoten.

Hoofdpersonage:
Henri Osewoudt : Hij is de zoon van een sigarenwinkelier. Hij is opgevoed door zijn oom. Hij heeft niet veel contact met anderen behalve zijn (lelijke)nicht waar hij later dan ook mee trouwt. Hij doet aan judo. Hij is lelijk, heeft een hoge stem en geen baard. Hij is afgekeurd door de militaire dienst omdat hij te klein is. Hij speelt de verzetsheld en voert alle opdrachten uit die hij van Dorbeck krijgt.

Beoordeling:
Ik vond het een moeilijk boek omdat er zoveel informatie inzit. Ik heb er lang over gedaan om het boek uit te krijgen. Ik wou deze keer een boek nemen dat mij echt interesseerde, en oorlog is iets dat mij al van kleins af aan fascineert. Het is tegengevallen doordat het verhaal ingewikkeld is maar het taalgebruik is redelijk eenvoudig. Over de spanning heb ik eigenlijk ook niet te klagen, die was bijna constant aanwezig en men kan zich goed inleven in de (VELE) personages.
conclusie: Ik vond het boek persoonlijk te ingewikkeld.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast