ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!
Het boek “De Donkere Kamer van Damokles” gaat over het leven van Henri Osewoudt tijdens de 2e wereldoorlog.

Als Henri Osewoudt 12 jaar is, vermoord zijn moeder zijn vader. Osewoudt gaat naar zijn oom in Amsterdam, en zijn moeder wordt in een gesticht gezet. Zijn nicht Ria neemt hem mee naar bed, Osewoudt vindt dat heel normaal. Osewoudt blijft heel klein, en krijgt geen baard. Op zijn 18e trouwt hij met zijn nicht Ria en heropent hij zijn vaders sigarenwinkel. Hij woont boven de winkel, samen met Ria, zijn moeder en Moorlag, een student Theologie aan wie hij een kamer verhuurd heeft.

De 2e wereldoorlog begint. Een soldaat komt in de winkel en vraagt of Osewoudt een paar foto's kan ontwikkelen. Hij heet Dorbeck, en ziet er bijna hetzelfde uit als Osewoudt. Hij geeft Osewoudt het fotorolletje en gaat weer weg. Twee dagen later komt Dorbeck terug. Hij komt niet voor de foto's, maar voor kleren. Nederland heeft zich overgeven, maar hij weigert mee te werken met de Duitsers. Hij wil zijn uniform kwijt en normale kleren. Osewoudt geeft hem een pak, en verstopt het uniform in de kelder. Als Dorbeck een paar weken later de kleren terug komt brengen, laat hij een fotorolletje achter. Osewoudt verwacht dat het zeer belangrijke foto's zijn, en gaat ze meteen ontwikkelen. Als hij alleen maar zwarte vlekken op de foto's ziet, denkt hij dat hij de foto's verpest heeft en koopt hij zelf een dure camera om foto's van de Duitsers te maken. Dorbeck vertelt hem dat er eigenlijk niets op het rolletje stond, en vraagt hem de volgende dag naar het station in Haarlem te komen. Hij geeft Osewoudt ook een pistool. In Haarlem moet Osewoudt iemand neerschieten. Dat doet hij, maar zijn buurman heeft het toevallig gezien. Osewoudt weet hem met moeite te overtuigen dat hij dat niet was.

Osewoudt krijgt een briefje van Dorbeck: of hij zijn foto's wil opsturen naar een postbus nummer. Dat doet hij, maar hij wil Dorbeck graag nog een keer spreken, dus gaat hij naar het postkantoor om te zien wie de postbus komt legen. Hij ziet een heilsoldate de foto's pakken, en loopt haar achterna. Maar hij kan haar niet bijhouden, en gaat terug naar het postkantoor. Daar vraagt hij van wie de postbus is, maar de postbus is volgens de man achter het loket niet verhuurd. 's Avonds wordt hij gebeld door iemand die zegt dat ze Elly heet. Osewoudt kent haar niet, maar ze vraagt of hij naar haar toe wil komen. Als hij bij haar is, verteld ze dat ze uit Engeland is gekomen, en dat ze hem moest bellen. Als bewijs laat ze een van de foto's zien die Osewoudt een paar dagen geleden verstuurd had. Osewoudt weet verder niets van Elly, en begrijpt niet dat ze naar hem moest gaan. Ze heeft wel een erg slecht vervalst persoonsbewijs, en alleen maar geld dat niemand meer gebruikt. Osewoudt geeft haar voor een tijdje onderdak bij zijn oom in Amsterdam. Als Osewoudt weer terug is, krijgt hij van Moorlag te horen dat de Duitsers zijn moeder en zijn vrouw gearresteerd hebben, en dat Osewoudt ook gearresteerd wordt als hij teruggaat. Met Moorlag gaat Osewoudt op zoek naar een vermomming en een vervalst persoonsbewijs voor hem en Elly. In ruil voor de persoonsbewijzen, moet Osewoudt wat foto's ontwikkelen voor het verzet. Osewoudt had iemand gevraagd het nieuwe persoonsbewijs aan Elly te geven, maar zijn oom had Elly op straat gezet.

Osewoudt moest Dorbeck bellen. Die zegt dat Elly verraden is door iemand in Utrecht, en hij vraagt hem naar een station in Amersfoort te gaan en daar iemand aanspreken die dan verder vertelt wat hij moet doen. Osewoudt moet een man neerschieten, maar eerst moet een nep-kindermeisje het zoontje van die man meenemen. Osewoudt schiet de man neer, en gaat dan naar het station om dat kindermeisje en de jongen op te zoeken. Samen zitten ze in de trein als er controle is. Het persoonsbewijs van het meisje klopt niet, en ze moet mee. Osewoudt zit nu met het kind opgescheept. Hij wil het bij zijn oom onderdak geven, maar hij krijgt te horen dat zijn oom gearresteerd is door de duisters. Osewoudt laat het kind ergens in Amsterdam alleen achter. Een paar dagen later gat Osewoudt met Marianne, een meisje dat hij heeft ontmoet naar de bioscoop, maar daar stond ineens zijn eigen foto op het scherm. Hij werd gezocht. Osewoudt vluchtte het gebouw uit, maar hij werd aangehouden en zo hardhandig "verhoord", dat hij naar het ziekenhuis moet. Hij wordt bevrijd door vier mannen, maar ze laten hem gewoon op straat achter, zonder hem een onderduikadres te geven. Hij gaat naar de man waar hij foto’s moest ontwikkelen, en daar vindt hij Marianne weer. ‘s Avonds laat dringen de Duitsers het huis binnen. Osewoudt weet bijna te ontsnappen, maar hij wordt toch nog opgepakt. Osewoudt zit 9 maanden in de gevangenis. Hij heeft bericht van Marianne gehad dat ze zwanger is van hem.

De commandant van de gevangenis zegt dat hij wil deserteren, en dat Osewoudt hem daarbij moet helpen. Osewoudt brengt hem bij Dorbeck, en daar vergiftigd hij hem. Dorbeck wil Osewoudt het land uit helpen, en laat Osewoudt zich als verpleegster verkleden. Zelf gaat hij Marianne ophalen. Marianne blijkt al in het ziekenhuis te liggen om te bevallen. Osewoudt gaat meteen kijken. Marianne blijkt een miskraam te hebben gehad. Osewoudt komt met moeite in het bevrijde gedeelte van Nederland, maar daar wordt hij opgepakt door Nederlands militairen. Ze zien hem aan voor een verschrikkelijke oorlogsmisdadiger die honderden Nederlanders heeft vermoord.

Niemand kan aantonen dat Henri een verzetsheld is, dat kan alleen Dorbeck doen. Maar niemand gelooft dat Dorbeck bestaat. Oseoudt heeft een foto gemaakt met hem en Dorbeck samen voor de spiegel, die foto kan als bewijs dienen, maar de camera is kwijt. De camera wordt gevonden, maar de foto met Dorbeck is mislukt. Wanhopig rent Henri weg; hij wordt neergeschoten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast