Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

De dochter door Jessica Durlacher

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover De dochter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • havo/vwo | 682 woorden
  • 18 juni 2015
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 7
3 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2000
Pagina's
278
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Onderwerpen

Boekcover De dochter
Shadow

Was ze Florence Nightingale, Maria Magdalena of de heilige Suzanna? Alle drie? Waren die drie in dit geval hetzelfde?

Was ze Florence Nightingale, Maria Magdalena of de heilige Suzanna? Alle drie? Waren die drie in dit geval hetzelfde?

Was ze Florence Nightingale, Maria Magdalena of de heilige Suzanna? Alle drie? Waren die drie in dit geval hetzelfde?

De dochter door Jessica Durlacher
Shadow

De Bezige Bij
Amsterdam 2002
278 blz

Samenvatting
Deel 1
Max Lipschitz gaat naar het Anne Frank huis met zijn familie, en ontmoet hier Sabine Edelstein. Nadat Sabine hier op hem af was gestapt, spreken ze af. Heel langzaam komt er een relatie uit. Als Max Sabine mee naar huis neemt, blijkt dat ze heel geïnteresseerd is in de Jodenvervolging. Sabine is al snel deel van het gezin, terwijl Max haar gezin niet eens kent. Toch laat hij het gaan en op een dag vind hij een briefje dat Sabine ze het niet meer aan kan en dat ze de relatie niet meer wil.

Deel 2
Max is alleen achtergebleven en zit met heel veel vragen. Hij leeft jarenlang door zonder haar maar denkt regelmatig aan haar. Dan besluit hij haar te zoeken, en vind hij haar in Frankfurt als hij haar in een taxi ziet stappen. Max praat wat met de man Sam met wie Sabine is en ze besluiten uit eten te gaan. Eerst gaat het wat moeizaam tussen Sabine en Max, maar na een tijdje ontstaat er weer een relatie. Maar Max vind het lastig dat Sabine zoveel met Sam omgaat, en vooral dat ze niet wil vertellen wat hun relatie is. Ook al is Sam getrouwd met kinderen. Max emigreert naar Amerika en laat zijn werk een beetje liggen. Max snapt nog steeds niet wat Sabine en Sam nou zijn, en waarom Sam zo interessant is, maar negeert dit. Tot op en dag Sabine weer verdwijnt. Sabine wil niet met hem verder en Max heeft wederom geen idee waar ze is of wat ze doet. Sam gaat weer terug naar Nederland en in het vliegtuig hier naar toe leest hij Sam’s boek. Het eerste deel gaat over de tijd die hij ondergedoken zat, met Lisa Stern. Lisa Stern en Sam kende elkaar dus omdat ze samen ondergedoken zaten bij familie van Vliet, met de zoon Hans. Deze zoon heeft hun verraden en hierna hebben ze elkaar nooit meer gezien. Dan gaat hij opzoek naar Lisa, en komt erachter dat Hans de vader van Sabine is en dat Sabine dit ook zeker weet omdat ze ook laatst naar Lisa was geweest. Nu snapt Max waarom Sabine altijd zo geïnteresseerd was in de Jodenvervolging.

Deel 3
Als hij met Ester gaat praten (moeder Sabine) komt hij er ook achter dat Sabine naar Amerika is gegaan doordat ze erachter kwam wie haar vader was. Als de vrouw van Sam doodgaat en Max naar de begrafenis gaat, heeft Sabine Sam gebeld omdat ze Max wilde bereiken. Dan belt Max haar dronken op en vraagt haar of zij hem kan vergeven, omdat alles nu duidelijk voor hem is.

Vorm
Het boek is geschreven in de ik-vorm. Alles word in de ogen van Max vertelt. Je leest ook zijn gedachten en het proces van zijn handelingen. Het verhaal is chronologisch, maar ze slaan tussen deel 1 en deel 2 een paar jaar snel over. In deze tijd is Max zonder Sabine. Het verhaal speelt zich in meerdere plekken af, in Nederland, in Frankfurt, in Jeruzalem en in Los Angeles.

Thematiek en Motieven
Het gaat over een liefde die steeds niet lukt, over hun liefdesrelatie. Het gaat over Max en Sabines relatie en hoe Sabine hem steeds alleen laat. Ook is de zoektocht naar Sabines afkomst heel belangrijk, want hierdoor maakt ze steeds andere keuzes.

De motieven zijn de Jodenvervolging, omdat Sabine hier zo geobsedeerd door is. Over het verleden en hoe het te maken heeft met het heden. Ook zou ik het wel een beetje mysterie kunnen noemen. Dit omdat Max constant dingen probeert te ontdekken omdat Sabine zoveel niet vertelt.

Mening
Ik vond het een heel mooi boek. Ik vond de relatie tussen Sabine en Max heel interessant en spannend om te lezen. Maar wat ik veel leuker vond is om te lezen hoe Max haar geheimen niet kan uitvogelen. En vooral hoe hij er dan uiteindelijk achter komt en om te lezen hoe alles uiteindelijk in elkaar zit. De schrijfstijl vond ik ook goed, gedetailleerd maar toch was bijna ieder stukje interessant. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De dochter door Jessica Durlacher"