Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De dochter door Jessica Durlacher

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover De dochter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1139 woorden
  • 23 april 2009
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 6
2 keer beoordeeld

Boekcover De dochter
Shadow

Was ze Florence Nightingale, Maria Magdalena of de heilige Suzanna? Alle drie? Waren die drie in dit geval hetzelfde?

Was ze Florence Nightingale, Maria Magdalena of de heilige Suzanna? Alle drie? Waren die drie in dit geval hetzelfde?

Was ze Florence Nightingale, Maria Magdalena of de heilige Suzanna? Alle drie? Waren die drie in dit geval hetzelfde?

De dochter door Jessica Durlacher
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Boekverslag De dochter
Door Laura Cornelissen


Auteur:Jessica Durlacher
Verschenen in:1e dr.; 2000
Aantal blz.: 278
Uitgever: Amsterdam; De Bezige Bij, 2007

Genre
Psychologische roman

Samenvatting
De 23 – jarige joodse Max Lipschwitz gaat naar het Anna Frank huis met zijn ouders, zusje en oom en tante. Hier ontmoet hij Sabine, een meisje dat gelijk op hem afstapt en een afspraak maakt. Doordat Max nog worstelt met zijn identiteit komt de relatie tussen Max en Sabine langzaam op gang. Sabine is geen doorsnee meisje, ze verlangt naar alle tweede wereld oorlog verhalen. Max zijn vader zwijgt het liefste over de oorlog, maar Sabine krijgt hem langzaam maar zeker aan de praat. Dit gaat Max irriteren. Sabine haar vader is volgens haar een oorlogsheld, maar Max mag nog haar vader, nog haar moeder ontmoeten. Langzaam groeien Max en Sabine naar elkaar toe en gaan ze samenwonen. Een gelukkig stel denkt Max, tot hij op een dag thuis komt en Sabine weg is. Ze heeft alleen een briefje achtergelaten dat Max haar en haar ouders met rust moet laten.
Na vijftien lange jaren ziet Max Sabine plotseling weer, ze zijn in Frankfurt op de Buchmesse. Max is een uitgever geworden en Sabine een succesvolle fotografe. Sabine wordt vergezeld door een beroemde producent uit Hollywood, Sam Zaidenweber. Sam is een Nederlandse man die gevlucht is na de oorlog omdat hij joods is. Sabine is Sam zijn vertrouwelinge, secretaresse, archivaris en misschien wel zijn geliefde. Niets lijkt meer toeval. Sam heeft zijn memoires geschreven en wil die in Nederland en Amerika laten uitgeven. Wachtend tot de memoires klaar zijn gaat Max mee naar Hollywood om daar zijn tweede verhouding met Sabine te beginnen. Helaas verdwijnt ze weer op de dag nadat Sam zijn memoires aan Max en Sabine te lezen heeft gegeven. Max gaat weer naar Nederland met het manuscript, hij mag het pas van Sam in Nederland lezen. In het boek staat dat Sabine geen joods meisje is, ze is juist de dochter van een man die allemaal joden heeft verraden, aangegeven en zelfs vermoord. Om de daden te maskeren heeft hij na de oorlog een joodse naam aangenomen; Edelstein.

Max is de enige die de hele waarheid kan overzien, zelf Sam wist niet het hele verhaal. De ironie is ook dat Sam het boek aan Sabine heeft opgedragen. Kortom, als uitgever zit Max nu met een boek over verraad en vervolging en het is ook nog eens opgedragen aan het resultaat van dat verraad. Er is woede, maar liefde overwint. Waarom zou hij niet kunnen houden van een vrouw met foute ouders, waarom zou Sabine schuldig zijn? Dan vraagt hij of zij hem kan vergeven, zo wisselen slachtoffer en schuldige van plaats.

Personages

Max Lipschwitz
In het begin is hij op zoek naar zijn identiteit, hij weet zich geen lekkere houding te geven. Hij rommelt maar wat aan met Sabine en laat in het begin haast niets van zich horen. Hij groeit meer naar haar toe en ze gaan samenwonen. Max begrijpt Sabine haast niet, hij vindt dat ze teveel zeurt en begrijpt haar interesse in de oorlog niet. Wanneer Sabine vertrekt groeit Max zijn persoonlijkheid sterk. Hij beseft dat Sabine de vrouw is waar hij zijn leven mee wil delen, maar dat hij vaak te gemeen tegen haar is geweest.
Max is een van de hoofdpersonen en een round character.

Sabine Edelstein
Sabine is een gesloten figuur, in het begin is ze heel kwetsbaar en heeft veel last van huilbuien. Ze is geobsedeerd door het oorlogsverleden van haar joodse voorgangers. Wanneer Max haar vijftien jaar later terug ziet lijkt ze heel hard geworden, maar ze is nog steeds zo geobsedeerd als vroeger, alleen het wordt nu pas duidelijk waarom. Ze maakt verder geen ontwikkelingen door.
Sabine is een van de hoofdpersonen en een round character.

Sam Zaidenweber
Sam is een joodse man waar Sabine vijftien jaar bij is geweest. Als minnares daar kom je niet achter maar wel als zijn vertrouwelinge, secretaresse en archivaris. Sam heeft zijn memoires geschreven en Max gaat deze uitbrengen in Nederland en waarschijnlijk ook Duitsland. Sam wordt op het laatst belangrijk voor Max.
Sam is een helper en een flat character.

Tijd
Het is een chronologisch verteld verhaal. Het begint op het moment van Max en Sabine elkaar voor het eerst zien. Je merkt telkens dat je iets verder in de tijd gaat en slechts een keer maak je een tijdsprong van vijftien jaar.


Ruimte
Het speelt zich half af in Nederland, een beetje in Duitsland en voor de rest in Amerika. Het is vaak open maar soms ook wel weer gesloten, hierdoor krijg je daar geen hoogte over.

Titelverklaring
De reden voor de titel krijg je pas redelijk laat in het boek te weten. Sabine is namelijk geen joodse meisje, ze is juist de dochter van een man die allemaal joden heeft verraden, aangegeven en vermoord. Het boek gaat grotendeels over haar en haar relatie met Max en hoe hij over haar denkt. De dochter is dus als het ware een onthulling van haar levensgeheim en levensproblemen. Het wijst ook naar de verdwijningen van Sabine en haar zoektocht naar een goed vaderfiguur.

Vertelsituatie
Max Lipschwitz is de persoon die alles vertelt. Het is een ik – perspectief.

Stijl en taalgebruik
Het was makkelijk geschreven, je kon alles goed begrijpen, het taalgebruik was niet moeilijk om te volgen.

Thema’s en motieven
Er zijn verschillende thema’s en motieven die je vanuit verschillende personages kan bekijken. Het belangrijkste is het oorlogsverleden van hun ouders, dit heeft namelijk veel invloed op de rest van hun leven.
* Max probeert heel duidelijk afstand te nemen van zijn vaders verleden, ook zijn vader wil er niet over praten. Max probeert het te verdringen totdat hij erachter komt dat het verleden meer geheimen en pijn verbergt dan dat hij ooit kon vermoeden.
* Sabine blijkt een onstilbare honger te hebben naar oorlogsverhalen wat een kloof zet tussen Max en Sabine. Erover praten doet Sabine niet, “eens zal ik je alles vertellen.” Alleen gebeurt dit niet.

* Wanneer Sabine erachter komt dat haar vader niet joods is maar een verrader vertrekt ze naar Amerika. Ze zegt dan tegen iedereen dat haar vader dood is. Max vraagt hoe het met haar vader gaat als hij in Frankfurt is, Sabine zegt dan dat hij dood is en scheld haar vader zelfs uit. Hieruit blijkt dat ze het zichzelf heel erg aantrekt over haar vaders verleden.
* De kinderen van Sam zijn vroeg uit huis gegaan omdat ze het niet aankonden dat hun vader wel oorlogsverhalen met Sabine deelde maar niet met hun moeder of met hun.
* Sabine kan bijna niet leven met het idee dat haar vader een verrader is en verdwijnt daardoor op de meest vreemde momenten. Max is hierdoor telkens in de waan dat het aan hem ligt.

Eigen mening
Ik vond het een mooi boek, soms een beetje verwarrend doordat er soms dingen leken te missen. Dit kwam doordat Sabine zo vaak verdween zonder uitleg.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De dochter door Jessica Durlacher"