De dochter door Jessica Durlacher

Beoordeling 3.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 914 woorden
  • 1 september 2006
  • 3 keer beoordeeld
  • Cijfer 3.3
  • 3 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2000
Pagina's
278
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De dochter
Shadow

Was ze Florence Nightingale, Maria Magdalena of de heilige Suzanna? Alle drie? Waren die drie in dit geval hetzelfde?

Was ze Florence Nightingale, Maria Magdalena of de heilige Suzanna? Alle drie? Waren die drie in dit geval hetzelfde?

Was ze Florence Nightingale, Maria Magdalena of de heilige Suzanna? Alle drie? Waren die drie in dit geval hetzelfde?

De dochter door Jessica Durlacher
Shadow
Samenvatting
Wanneer de 23-jarige Max Lipschitz naar het Anne Frankhuis gaat met zijn joodse familie, ontmoet hij de 21-jarige Sabine Edelstein. Zij is een mooi joods meisje dat hem rondleidt door het museum. Max’ vader, Simon Lipschitz, heeft vroeger tijdens de Tweede Wereld Oorlog in concentratiekampen gezeten, maar zwijgt er liever over. Zijn zus, Judith, is samen met haar man Benno overkomen uit Chicago en logeert bij haar familie. Zij is wel heel open over haar verleden.

Sabine wordt de vriendin van Max, zij interesseert zich heel erg in de geschiedenis van Max’ vader. Het is verbazingwekkend hoe goed Sabine verhalen hierover uit Max’ vader kan krijgen. Sabine trekt na een tijdje bij Max in. Samen zijn ze een onafscheidbare combinatie.


Zeven maanden na het bezoek aan Nederland overlijdt Judith. De verhouding tussen de moeder van Max, Tine Lipschitz, en Judith was zo slecht, dat Tine niet mee wil naar de begrafenis in Jeruzalem. Max en zijn vader gaan alleen, maar uiteindelijk komen Tine en Sabine ook naar Jeruzalem. Hier hebben Max en Sabine een onvergetelijke tijd.

Sabine vertelt alles over haar vaders verleden. Zoals dat hij ondergedoken was bij een familie waar hij een meisje tegenkwam, Lisa Stern, waarmee hij een relatie kreeg. De andere jongen was jaloers en verraadde hen waardoor ze in concentratiekampen terechtkwamen. Sabine ziet haar vader als een held.

Op een gegeven moment als Max thuis komt, ligt er een briefje met ‘zoek me niet, heb een prettig leven’. Toch gaat Max zoeken, maar hij vindt haar niet.

Een aantal jaar later is Max een uitgever en gaat naar de jaarlijkse Buchmesse in Frankfurt. Hier komt hij Sabine tegen. Zij stelt hem voor aan Sam Zaidenweber, een Hollywood-producent en schrijver. Hij schrijft een boek over zijn oorlogsverleden op aan Sabine en Max wordt de uitgever. Na een tijdje in LA gaat de relatie tussen Sabine en Max verder. Max en Sam leren elkaar steeds beter kennen, maar op een gegeven moment krijgt de vrouw van Sam een beroerte. Dezelfde week geeft Sam zijn boek aan Max en Sabine, maar de volgende dag is Sabine weer verdwenen.

Na een tijdje gaat Max terug naar Nederland. In het vliegtuig leest hij het boek en komt erachter dat de vader van Sabine de verrader is en niet degene die een relatie had met Lisa Stern, maar dat Sam dit is. Max zoekt Lisa op en alle puzzelstukjes vallen in elkaar. Dan belt Max Sabine op, en biedt zijn excuses aan.


Tijdsopbouw
Het boek wordt verteld door Max. Hij begint chronologisch bij het moment, ruim 17 jaar geleden, dat hij Sabine ontmoet. Hierbij begint hij te vertellen hoe de relatie verder verloopt tot en met de eerste verdwijning van Sabine. Dit eindigt met het afscheidsbriefje.

Hierna leek het alsof er een stuk van het verhaal weg was. Het begon namelijk 16 of 17 jaar later in Frankfurt, waar de toen 40-jarige Max naartoe was gegaan vanwege de jaarlijkse Buchmesse. Ook hier wordt door middel van een flashback chronologisch en versnelt verteld wat hij de afgelopen 17 jaar in grote lijnen heeft meegemaakt en welke nieuwe belangrijke mensen hij heeft leren kennen.


Na deze flashback wordt er weer verteld vanuit het heden. Max ziet op de Buchmesse een foto van Sabine hangen en gaat naar haar op zoek. Hij komt haar tegen in Frankfurt. Hier worden een paar gebeurtenissen uitgewisseld uit de afgelopen 17 jaar.
Tijdens dit verhaal komen zeer veel flashbacks van Max naar voren. Hij heeft veel herinneringen van Sabine uit de tijd dat zij nog bij hem was. Hij vergelijkt haar ook met nu, waardoor ook veel herinneringen opspelen. Max gaat mee naar LA, waar hij in een hotel logeert en er weer een relatie ontstaat tussen Sabine en hem. Hij werkt hier ook samen met Sam.

Dan verdwijnt Sabine weer. Max helpt Sam nog even met zijn boek, maar gaat dan weer naar Nederland. Tijdens de terugreis lees Max in het vliegtuig het boek van Sam. Dit roept ook weer herinneringen op van wat Sabine gezegd had over haar vader. Hij gaat op zoek naar het verleden, vanaf hier wordt het boek weer tot het einde in het heden geschreven.


Opbouw van het boek
Het hele boek is onderverdeeld in 131 titelloze - en over het algemeen - kleine hoofdstukken. Een hoofdstuk is een fragment, ook een flash-back is een heel hoofdstuk. Dit zorgt er wel voor dat de hoofdstukken veel van lengte kunnen verschillen. Deze hoofdstukjes zorgen voor een duidelijke indeling, zodat je weet wanneer de hoofdpersoon zich ergens anders bevindt.

Het boek is ook verdeeld in 3 delen. Het eerste deel is een flashback op de eerste relatie tussen de twee hoofdpersonen. Na dit eerste deel wordt duidelijk door middel van een lege bladzijde en de tekst ‘deel II’ aangegeven dat er een nieuw deel begint van het boek. Hier krijg je dan door dat er uit het heden wordt verteld, maar er komt wel nog eerst een korte flashback op wat de 17 jaar daarvoor heeft afgespeeld. Hierna begint het verhaal in de tegenwoordige tijd.

Deel drie begint ook weer met een lege bladzijde en met de tekst ‘deel III’. Dit deel begint in een hotel in Frankfurt, waar Sam’s boek officieel bekend wordt gemaakt en waar Sam ook zelf voor het eerst het hele boek ziet. Dit deel is het kleinste deel van de drie.

Doordat het boek in deze drie delen is verdeeld, is het makkelijker te lezen. Je weet hierdoor dat er vanuit een andere tijd of plaats verteld gaat worden.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De dochter door Jessica Durlacher"