Havisten uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Verwachtingen en eerste reactie

Mijn verwachtingen over dit boek waren groot. Bij Ivo Niehe, tv-programma op de Tros hield hij een interview met Jessica Durlacher. Ze sprak over haar boek en dat intrigeerde me. Ze heeft het boek geschreven naar aanleiding van haar eigen jeugd en heeft het boek opgedragen aan kinderen. Mijn eerste reactie was uitzonderlijk. Meteen zat er spanning in het boek en het verleidde mij om verder te lezen.Beknopte samenvatting en analyseMax Lipschitz is de hoofdpersoon van het boek. Het is 1981, zijn leeftijd is 23 jaar. Samen met zijn Joodse familie gaan ze naar het Achterhuis van Anne Frank. Daar ontmoet Max Sabine een mooie Joodse meid die hem zal rondleiden door het Achterhuis. Later zullen zij elkaar vaker zien.

Max is opgegroeid met de joodse geschiedenis. Zijn vader heeft in kampen gezeten en ook zijn tante Judith. Judith heeft heel haar jeugd voor de vader van Max, Simon, gezorgd.

Judith logeert voor een tijd bij de familie samen met haar man Benno. Zij zijn overgekomen uit Chicago. Judith is een vrouw die zeer veel heeft meegemaakt waardoor ze bikkelhard is geworden in tegenstelling tot moeder Tine, die een “gewoon verleden” heeft.

Max spreekt later af met Sabine, het meisje van het Achterhuis. Ze is 21 jaar. Ze worden verliefd en krijgen een verhouding. Eerst is het een relatie die gebaseerd is op vriendschap met seks, “geil neuken”. Die verliefdheid wordt steeds heviger en gaan samenwonen. Sabine was een special meisje voor Max. Sabine was slank in kleren, bloot was ze mollig en handzaam, een kinderlijk onhandige seksbom. Smal gebouwd met kleine zachte hoge borsten, goed ingepakt.

Ze leren veel van elkaar, ze zijn een onafscheidbare combinatie. Sabine is zelf ook Joods, ze is zelf ook opgevoed met het joodse verleden.

Tante Judith stierf in oktober, bijna zeven maanden na haar bezoek aan de familie Lipschitz. De vader van Max vraagt zijn moeder mee te gaan naar Chicago en haar begrafenis bij te wonen. De verhouding tussen tante en moeder was zo onaangenaam dat ze niet met vader me wil gaan naar Chicago. Later blijkt de begrafenis in Jeruzalem, op de olijfberg. Max zal samen met vader naar de begrafenis gaan van hun wonderbaarlijke Judith. Later blijken moeder en Sabine ook in Jeruzalem te zijn, toch. Max en Sabine hebben in Jeruzalem een ongekende tijd.

Het samenwonen verliep niet helemaal over rozen, er ontstonden problemen en onenigheden. Toch waren ze tevreden met de omstandigheden. Er kwam een nog hevigere band. De liefde was echt. Plotseling was Sabine verdwenen. Zeer mysterieus. Ze liet een brief achter; Max mag haar niet gaan zoeken. Ze is niet om hem vertrokken.Hij probeerde haar te zoeken maar het lukte hem niet. Zeventien jaar later werkt hij als uitgever. Op de Buchmesse in Frankfurt is hij ook. Verwonderlijk maar waar, daar ontmoet hij Sabine. Ze komen in contact. Durven elkaar te spreken, er bloeit opnieuw een relatie op. Max heeft veel vragen. Zij kan ze niet gelijk beantwoorden.

Ze stelt Max voor aan Sam Zaidenweber, een Hollywood producent en schrijver. Sam en Max worden goede vrienden. De relatie tussen Sabine en Max is goed. Sabine gaat terug naar LA waar ze nu woont en werkt. Ze werkt voor Sam. Max besluit om haar achterna te gaan en laat zijn werk achter. In LA voelt hij zich aardig op zijn gemak. Sam ging een boek schrijven en Max zal het dan uitgeven. Max en Sabine hebben veel serieuze gesprekken, over vroeger, waarom werd Max verlaten en waarom dan toch verliefd blijven en geen afstand kunnen doen. Hij is bij haar tijdens kerst en oud & nieuw. Het boek is geschreven en is klaar om gepubliceerd te worden, het boek heet “the Milky Way”. Het is opgedragen aan Sabine. Zij mag het verhaal lezen. Dat doet ze, het is voor haar harde waarheid en besluit opnieuw te vluchten. Opnieuw verlaat ze max. Nu vraagt hij zich toch echt af waarom. Het boek van Sam leest hij tijdens zijn reis terug naar Nederland. Max begrijpt nu wat Sabine denkt en doet. Het verhaal van Sam kwam overeen met het verhaal dat Sabine Max vertelde over haar vader. Een soort liefdesdrama tijdens zijn onderduikperiode. Sam moest onderduiken in de oorlog. Zijn onderduikadres is in Friesland bij de familie Fedders van Vliet. De familie heeft een zoon Hans, hij is zeer intellectueel.hans geeft Sam extra stof van zijn school. Zo blijft Sam toch nog een beetje bij. Er komt een joods meisje bij de familie. Zij heet Lisa Stern en is van dezelfde leeftijd als Hans en Sam. Lisa wordt verliefd op Sam en gaat met Hans, waarom? Dat weet zij ook niet goed. Hans is was een mooie jongen. Later verraadt Hans alle onderduikers. Ze moeten naar kampen. Hans zal gaan vechten voor de Duitsers aan het Oostfront. Lisa en Sam worden gescheiden in aparte kampen. Ze komen elkaar later nog tegen, maar er is geen liefde meer tussen hen.

Max wil meer van het verhaal begrijpen en gaat opzoek. De vader van Sabina is Hans, hij veranderde zijn naam in een Joodse naam. Hans Edelstein. Hij wilde zijn verleden vergeten. Eindelijk kan Max begrip voor Sabine tonen.

Sabine blijft weg en zomaar belt ze Max. Waarschijnlijk zullen ze elkaar weer ontmoeten.

 Motieven

 Liefde; liefde tussen Max en Sabine voornamelijk.

 Verlaten worden; Sabine verlaat twee maal Max zonder enige bekende redenen.

 Eenzaamheid; de eenzaamheid van Max na vertrek van Sabine. De eenzaamheid van Sam.

 Vriendschap; vriendschap tussen Max & Sabine, tussen Max & Sam, tussen Sabine &Sam.

 Haat; de Haat van Sam in het verhaal the Milky-Way.

 De zoektocht; de zoektocht in het leven, het volwassen worden. Voor Max en Sabine. Beide op hun eigen manier. Het verhaal van Sabine & Sam, wel met elk hun eigen wending, maar de personen zijn hetzelfde. Personages

Hoofdfiguren

- Max Lipschitz;

Geboren 1957, Max is een intelligente jongen. Hij is opzoek naar nieuwe ervaringen. Zijn ervaring wordt Sabine. Hij studeert literaire wetenschappen. Hij is verslaafd aan lezen. Later zal hij uitgever worden. Schrijven heeft hij ook geprobeerd maar daar zat niet zijn talent. Heel het boek door beleefd hij verschillende dingen waar hij steeds opnieuw andere keuzes moet maken.

- Sabine Edelstein;

Geboren 1959, Sabine was slank in kleren, bloot was ze mollig en handzaam, een kinderlijk onhandige seksbom. Smal gebouwd met kleine zachte hoge borsten, goed ingepakt. Ze studeerde fotografie. Dit zal ook haar werk worden. Sabine loopt rond met veel vragen, die onbeantwoord blijven. Wanneer Max en Sabine bij elkaar zijn, is het niet te scheiden en denken ze er ook niet aan.

- Sam Zaidenweber;

Sam is Hollywood ster, schrijver en producer. Is getrouwd met Anne. Het is een hele ijdele man. Hij heeft de oorlog nauw meegemaakt en besluit een non-fictief verhaal te schrijven over zijn ervaring. The Milky Way. Hij is zeer goed bevriend met Sabine, Sabine stelt Max aan Sam voor. Zij worden ook goed bevriend Sabine heeft alles voor Sam over.Bijfiguren

- moeder Tine Lipschitz; mooi, lief, blond haar en een schoon verleden. Geen goede relatie met haar schoonzus Judith.

- vader Simon Lipschitz; joodse achtergrond, hiermee heeft hij zijn kinderen opgevoed. Heeft een hele goede band met zijn zus. Judith heeft voor hem gezorgd in onmogelijke situaties.

- moeder Edelstein; weduwe van Hans Edelstein, Hans van Vliet. Zij is de moeder van Sabine.

- Lisa Stern; vriendin van Sam en Hans waarmee ze mee ondergedoken hebben. Lisa is na de oorlog naar Jeruzalem vertrokken.

- Judith; zus van Simon Lipschitz. Is een bikkelharde vrouw. Het tegengestelde van Tine. Ze overlijdt zeven maanden na het bezoek in Nederland

- Lana Lipschitz; zij is de zus van Max, in hun jeugd gaan ze goed met elkaar om. Deze band verslechtert. Zij is te veel bezig met het verleden van haar vader.

Anne Zaidenweber; de vrouw van Sam, een lieve vrouw. Wel bezitterig. Ze is 40 jaar getrouwd geweest met Sam. In 1999 overlijdt ze. Perspectief en verteller

Ik perspectief, er zijn wel heel veel dialogen waarbij een ander persoon de ik persoon is.

Sam neemt in zijn boek het ik perspectief over. Ruimte

Veel verschillende ruimtes:

Amsterdam; huis van Ouders lipschitz, het Achterhuis, het appartement waar Sabine en Max samen gingen wonen.

Andere plaatsen; Jeruzalem, de Buchmesse in Frankfurt, LA en Friesland. Stijl

Kleine hoofdstukken, korte goede zinnen. Ze schrijft met veel dialogen. Haar woordkeus vind ik prima tot moeilijk. Het boek komt op die manier volwassen over. Je moet een redelijk vocabulaire hebben om het boek te kunnen volgen. Verder schrijft ze met veel spanning, je weet niet wat er zal gaan gebeuren, tot in de details dan.

Er is ook sprake van een raamvertelling. Het boek van Sam wordt voorgelezen door Max terwijl hij het leest. Thema

Zoektocht naar volwassenheid en afkomst. Max en Sabine groeien beide op in het verhaal. Sabine zoekt daarbij ook naar haar afkomst. Van wie is zij “De dochter”.

Max zoek vooral naar zijn identiteit op het gebied van, hoe staat hij tegenover vrouwen en wie is de ware voor mij. Misschien heeft hij die al. Tijd

Het boek heeft verschillende tijdperiodes. Allereerst; 1981; daarna, van 1998 tot 1999; het boek van Sam ging over de Tweede Wereldoorlog.

Het is niet chronologisch geschreven. Er komen ook verschillende flashbacks in voor. Eigenlijk continu. Er wordt verteld over een onderwerp zolang het onderwerp aanhoud gaat men verder in de tijd. Het volgende onderwerp kan dan weer een tijdje geleden zijn.

Het boek telt 278 pagina en bestaat uit 131 kleine hoofdstukken. Titelverklaring

Sabine is “De dochter”. “De dochter” van Sam. De dochter van haar ouders. De dochter van de ouders van Max. Een dochter is een begrip met veel betekenissen. Het is geen vast begrip met een vast uiterlijk. Het blijft wel altijd je lieve dochter. Ook Sabine heeft verschillende eigenschappen. Goede en slechte, en die zijn kenmerkend voor personen. Sabine zocht naar haar Thuis, waar ze zich als dochter kon voelen. Max beschrijft in het verhaal hoe Sabine zich voelt. Sabine zoekt naar haar verleden.Verwerkingopdracht 7Korte beschrijving

De drieëntwintig jarige Max Lipschitz ontmoet de jonge Sabine Edelstein in het Anne frankhuis. Vanaf dat moment horen ze bij elkaar, de gereserveerde Max en de door het verleden geobsedeerde Sabine. Tot Sabine na bijna anderhalf jaar schijnbaar zonder enige aanleiding verdwijnt. Vijftien jaar later ziet hij haar terug in het gezelschap van een beroemde joodse studiobaas uit Hollywood. Dan laaien de vragen weer op langzaam zal Max erachter komen dat de redenen voor haar verdwijning schokkender zijn dan hij ooit had kunnen vermoeden.Oordeel

De dochter, dit boek heeft mij enorm aangesproken, waarom? Dit probeer ik uit te leggen.

Natuurlijk is het boek niet perfect en is alles gebeurd op de manier hoe ik het had willen zien. Bijvoorbeeld; dat Sabine opnieuw verdween aan het einde boek. Als ik het had geschreven zou dat in ieder geval anders zijn gegaan. Maar mijn tijd komt nog wanneer ik een boek ga schrijven.

Sterke punten in het verhaal; dat is eigenlijk het hele verhaal. Het thema, de manier van uitschrijven, de opvoering van spanning, en het feit dat het geen cliché is. Als ik kan raden wat er gebeurd is er al snel weinig aan. Tot het laatst wist ik niet wat er zou kunnen komen. Het verlangen om het boek uit te hebben was daarom groot. De spanning werd daardoor ook steeds heviger.

Het thema, voor zover ik het kon achterhalen vind ik een zeer goed onderwerp. Eerst dacht ik dat het een liefdesdrama was maar het is veel meer. De liefde is meer bijzaak. De zoektocht, dat is waar het om draait. Sabine en Max proberen zich te identificeren.

Mensen zou ik willen aanraden dit boek te lezen, ik wil wel weten of mensen hetzelfde denken over het verhaal als ik.Zakelijke gegevens

De dochter, Jessica Durlacher,

september 2000, 278 pagina’s,

Uitgeverij De bezige bij, Amsterdam.

Eindevaluatie en beoordeling

Dit boek is goed. Haar manier van schrijven intrigeerde me. De spanning blijft voortdurend in het verhaal. Er werd geen echte climax opgebouwd. Het was een groot verhaal met verschillende subonderwerpen. Het boek had een open einde. Het had nog veel langer door kunnen gaan, met dezelfde spanning.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Lieve Matthijs
Ik heb heel veel aan je uittreksel gehad, dank je wel!

19 jaar geleden

A.

A.

Hai Matthijs, ik wil niet reageren op je verslag hoor, is erg goed en ik heb het ook gebruikt voor school!

Groetjes Anne-Juul

16 jaar geleden