De dagen van de bluegrassliefde door Edward van de Vendel

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1263 woorden
  • 11 september 2006
  • 13 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.7
  • 13 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1999
Pagina's
88
Geschikt voor
onderbouw vmbo/havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Gouden Zoen (2000 Winnaar)

Boekcover De dagen van de bluegrassliefde
Shadow
Tycho is achttien en na zijn eindexamen gaat hij voor het eerst alleen op reis: hij wordt junior assistant in een Amerikaans kinderkamp. Daar sluit hij meteen vriendschap met de Noor Oliver, even oud als Tycho en voetballer. Het wordt een zinderende zomer, die hun leven voor altijd verandert.
Tycho is achttien en na zijn eindexamen gaat hij voor het eerst alleen op reis: hij wordt junior assistant in een Amerikaans kinderkamp. Daar sluit hij meteen vriendschap met de No…
Tycho is achttien en na zijn eindexamen gaat hij voor het eerst alleen op reis: hij wordt junior assistant in een Amerikaans kinderkamp. Daar sluit hij meteen vriendschap met de Noor Oliver, even oud als Tycho en voetballer. Het wordt een zinderende zomer, die hun leven voor altijd verandert.
De dagen van de bluegrassliefde door Edward van de Vendel
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
De dagen van de bluegrassliefde

1. Keuzeverantwoording
Ik heb de dagen van de Bluegrassliefde gelezen, omdat ik een boek van de boekenlijst moest lezen voor een boekverslag. Ik zag dit boek en toen leek het me wel een leuk boek vanwege de titel en de dikte ( het is een best dun boekje). Door de titel dacht ik dat het een liefdesboek zou zijn. Dat sprak me wel aan.
De omslagtekst had ik gelezen. Daar stond dat Tycho en Oliver hartstochtelijk verliefd op elkaar zouden worden op een internationaal kinderkamp in Amerika. Dat maakte me wel nieuwsgierig. Mijn idee van het boek was dat twee homoseksuele op elkaar verliefd zouden worden op een zomerkamp en dat leek me wel boeiend, want daar had ik nog nooit wat over gelezen.
Van de schrijver had ik nog nooit gehoord.


2. Samenvatting deze samenvatting heb ik van: http://www.jeugdenseksualiteit.be/html/documentatie/boekbesprekingen/fictie/VANDEVENDEL.htm
Tycho ontmoet Oliver voor het eerst op Schiphol. Beiden zijn onderweg naar Amerika om daar deel te nemen aan een internationaal kamp. Aan het einde van de reis heeft Tycho het gevoel dat ze elkaar al een leven lang kennen, het is vriendschap op het eerste gezicht.
En het wordt algauw meer dan dat. Met een verbazende vanzelfsprekendheid worden deze twee jonge mannen verliefd op elkaar. Dat behoeft geen naam, er is geen tekst en uitleg bij nodig, het gebeurt gewoon, �So what?� Dat kunnen de opwindende ritmes van de blues tijdens en avondje uit alleen maar versterken.
Het lijkt erop dat hun kampgenoten geen graten zien in deze relatie, maar toch hebben de jongens het gevoel dat dat slechts schijn is. Ze willen met z�n twee�n zijn, laten het kamp voor wat het is en trekken naar Olivers huis in Noorwegen.
Daar kunnen ze zich nog een week of wat samen isoleren, maar als Olivers voetbaltrainer opdaagt om hem over te halen mee te doen aan een toernooi, dringt de confrontatie met de buitenwereld zich op. Geen van beiden weet daar goed raad mee. Oliver weet niet hoe hij Tycho moet introduceren in zijn voetbalwereld, Tycho wil zich niet opdringen maar kan Oliver ook niet missen. Hun relatie komt serieus onder druk te staan.

3. Vertellersperspectief
Het boek is op een personale manier geschreven. De gebeurtenissen worden door de ogen van alleen Tycho gezien. Alleen zijn gevoelens en gedachten worden beschreven.

Doordat je alleen Tycho’s gedachten kan lezen, weet je in het begin niet wat Oliver van Tycho vindt, en hoe de kampleden over Oliver en Tycho.

4. Tijd en volgorde
Het verhaal speelt zich in een gewoon moderne tijd af, want ze vliegen naar Amerika en de ouders van Tycho bellen hem een keer als hij in Noorwegen is (bij Oliver). En er worden door Oliver ook voetbalspelers van deze tijd genoemd.
Er staat niet letterlijk in het boek hoeveel tijd er verstrijkt, maar waarschijnlijk ongeveer anderhalve maand � twee maanden ( hoelang de zomervakantie duurt).
Het boek is in een chronologische tijdvolgorde geschreven. Alleen in het begin zijn een paar flashbacks over Nina die met Tycho voor het eerst naar bed is geweest.

5. Verhaalruimte
Het verhaal speelt zich op drie plaatsen af. Eerst in Nederland gewoon bij Tycho thuis, daarna in Amerika bij ‘the littel world camp’ (kamp waar Oliver en Tycho heen gaan) en daarna in Noorwegen in Gj’vik (waar Oliver woont). De plaatsen brengen geen speciale sfeer met zich mee.

6. Personages
Er zijn eigenlijk maar twee echt belangrijke personen. Dat zijn Tycho en Oliver.
Tycho Zeling:
Tycho is 18 en komt uit Nederland, hij heeft kort blond haar in stekels.
In het begin lees je dat Tycho niet zoveel vrienden heeft. En de vrienden die hij heeft zijn vooral meisjes.
Tycho merkt pas dat hij homo is in Amerika als hij Oliver onder de douche ziet staan. In het begin schaamt hij zich er vooral voor, maar later komt hij er openlijk voor uit.
Tycho vond ik wel een aardige jongen, want hij doet niet onaardig tegen andere mensen en laat iedereen in zijn waarde. Hij is een hele gewone jongen. Niet zoveel op aan te merken.

Oliver Kielsberg:
Oliver is ook 18 en komt uit Gj’vik, Noorwegen. Hij heeft bruin krullend haar.
Zijn ouders zijn gescheiden. Zijn grootste hobby is voetballen. Later wil hij prof- voetballer of keeper worden.
Hij vindt zichzelf niet homo, maar hij zegt: ‘Dat zal ik nooit vertellen, want ik ben namelijk geen ‘soper’ (homo). Ik ben alleen nogal verliefd op jou. En jij bent toevallig een jongen. Dat is alles.’
Oliver vond ik ook wel een aardige jongen net als Tycho. Alleen is Oliver soms een beetje eigenaardig. Hij is een beetje onvoorspelbaar. Oliver weet ook niet zo goed wat hij wil. Aan de ene kant wil hij graag met Tycho zijn, maar aan de andere kant niet, omdat hij geen homo zou willen zijn. Hij is bang dat mensen dat niet accepteren.

7. Thema en motieven
Het thema van het boek is homoliefde.
Ik heb voor de motieven liefde, homoseksualiteit en psychologie gekozen.
Voor liefde heb ik gekozen, omdat Oliver en Tycho verliefd op elkaar zijn en vaak de liefde met elkaar bedrijven en daar wordt best veel over verteld.
Ik heb voor homoseksualiteit gekozen, omdat Tycho en Oliver homo�s zijn die elkaar leuk vinden. Je leest veel over hoe ze ermee omgaan. En ook hoe Tycho erachter komt dat hij homo is. En psychologie vind ik er ook wel bij passen, want je leest heel erg veel over de gevoelens en gedachtes van Tycho die echt aan het nadenken is over van alles en nog wat en vooral over waarom Oliver bepaalde dingen doet.

8. Hoogtepunt(en)
Er zitten geen echte hoogtepunten en dieptepunten in het verhaal. Er zitten natuurlijk wel hoogte- en dieptepunten in de relatie van Oliver en Tycho, maar niet in de spannendheid of interessantheid van het boek.
Een hoogtepunt in de relatie van Oliver en Tycho is dat ze er voor het eerst samen voor uitkomen dat ze elkaar leuk vinden.
Een dieptepunt is als Tycho en Oliver ruzie krijgen, omdat Oliver niet gezien wilt worden met Tycho en waardoor Tycho het idee heeft dat Oliver zich voor hem schaamt en hij voelt zich een beetje opgesloten in Olivers huis.

9. Opvallende zaken
Opvallende zaken in dit boek zijn de Engelse zinnetjes/woordjes tussendoor. Zoals: ‘Take a journeyn take a walk!’. Ik denk dat, dat is gedaan om in het Nederlands toch een beetje de sfeer van het Amerikaanse kamp te proeven.

En de schrijver heeft het boek in drie delen ingedeeld. Het eerste gedeelte heet ‘Eerste helft’, het tweede gedeelte heet ‘rust’. En het derde gedeelte heet ‘tweede helft’. Dat heeft te maken met Oliver, want die is een grote voetbalfanaat. Dat is eerst wel even verwarrend, want dan snap je niet dat, dat zo is, maar na lange tijd begin je dat toch wel door te krijgen.

10. Mening
Ik vond het boek best leuk. Het was niet heel boeiend, maar ook niet langdradig. Het was ook niet een heel spannend boek, maar niet saai.
Je leefde erg met Tycho mee. Dat komt vooral door de personale schrijfmanier.

Het taalgebruik was best simpel. Dat vond ik wel beter. Alleen de Engelse stukjes waren best ingewikkeld soms, want dan moest ik omschakelen.

Ik vond het meer een lectuur boek. Het boek is eigenlijk best simpel, je hoeft er niet veel bij na te denken.

Ik heb niet echt wat van het boek geleerd. Mensen die er wel wat van zouden leren zijn homoseksuele mannen en mensen die homo’s haten. Misschien krijgen zij er dan meer begrip voor.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De dagen van de bluegrassliefde door Edward van de Vendel"