Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De Cock en de moord in extase door A.C. Baantjer

Beoordeling 9.8
Foto van een scholier
Boekcover De Cock en de moord in extase
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo | 1661 woorden
  • 18 juli 2012
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 9.8
5 keer beoordeeld

Boekcover De Cock en de moord in extase
Shadow
De Cock en de moord in extase door A.C. Baantjer
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Motivatie - Waarom boek gekozen ?

Ik kijk de televisieserie van Baantjer.

Ik was eigenlijk wel benieuwd of zijn boeken ook leuk zijn.

Ik houd ook van detective en misdaad boeken.

Zakelijke Gegevens

Titel: De Cock en de moord in extase

Acteur : Albert Cornelis Baantjer ″Appie″ Baantjer

Uitgeverij : De Fontein

Datum : 1991

Plaats: Baarn

Aantal blz. : 252

Aantal hf : 21 niet getiteld

Druk : 7e druk

Eerste Druk: 1982

Genre: Detective,Misdaad roman

Land : Nederland

Leeftijd: 18 +

Doelgroep : Volwassen

1. Hoofdpersonen

Jurriaan de Cock :
beroep - Rechercheur

Een wat oudere man rond de 60 jaar. Hij weet veel. Doet wat hij zelf wil. Dat vinden sommige mensen erg vervelend. Hij kan goed op schieten met zijn collega’s. Behalve met commissaris Buitendam. De Cock vindt dat Buitendam zich niet met de zaken moet bemoeien. Hij komt rustig over niet fel. Wel af en toe een beetje nors. Hij heeft veel geduld met het oplossen van zaken. Hij wil het goed uitgezocht hebben. Gelooft niet snel wat mensen zeggen. Heeft van vroeger nog wat handig vrienden uit het criminelencircuit. Hij draagt altijd een grijs hoedje die geruit is,en grijs colbert met stropdas. En een donkere broek. een lange licht bruine jas. En zwarte schoenen en heeft grijs haar. Wat ouderwets wel netje en zakelijk.

Dick Vledder :
beroep - Rechercheur

Een jonge rechercheur die net bij de politie is.

Hij is rond de 25 jaar. Hij moet nog veel leren. Hij wil alles zo snel mogelijk doen. Daardoor wordt hij vaak brutaal bij verhoren. Veel mensen worden boos op hem omdat hij brutaal is. Is verder een goede, vriendelijk ,aardig man wordt onrustig als het niet snel genoeg gaat.

Weet vaak niet wat hij doet en wordt daardoor onhandig. Hij maak vaak vreemde opmerkingen waar mensen boos van kunnen worden. Hij is aan de andere kant ook weer erg handig. en denk vaak goed en weet dan een oplossing. Hij kan het wel hij moet nog veel leren van zijn leermeester De Cock. Hij draag altijd een T-shirt (vaak blauw niet altijd) en grijze broek. Hij heeft licht blond haar. En donkerbruine leren jack/ jas. Loopt altijd met zijn handen in zijn broekzakken.

Bijpersonen

Monique van het Veer :

Is een mooie jonge vrouw rond 24 jaar. Blond haar. Ze gebruikt haar uiterlijk om mensen te ’gebruiken’. Is zeer egoïstisch. Een vrouw die altijd netjes is gekleed en make-up op heeft. De vriendin van Richard van Slooten.

Richard van Slooten:

Hij heeft de overval gepleegd en daarbij een man doodgeschoten. Hij heeft wel lef. Is wel aardig. Maar laat zich veel te snel beïnvloeden. Wil ‘erbij horen’. Durft geen nee te zeggen. Hij heeft een sweater met een joggingbroek aan. En witte sneakers . Zwart haar.

Mevrouw van Slooten :

Moeder van Richard van Slooten. Een wat oudere vrouw rond de 45 jaar. Hoort de gesprekken over de voorbereiding van de overval. En ze wou wraak. Om dat haar zoon was doodgeschoten. En ging op eigen houtje het oplossen. Dat was niet slim want ze werd zelf doodgeschoten. Ze was netje gekleed. Ze heeft een colbert en een rok aan met hakken eronder. Ze heeft grijs haar .

Martin van der Meulen :

Was vader van een gezin van 3 kinderen. Hij is onbewust het doel van een overval. Hij is doodgeschoten. Hij werkt bij het bedrijf van Beusekom & Woudrichem geldtransporten. Hij was netje gekleed. Had bedrijfskleding aan. Had een spijkerbroek aan en T-shirt. Met een jack erover en zwart schoenen. Hij heeft blond haar

Peter Shot :

Een overvaller en een junk. Hij heeft Richard van Slooten geholpen bij de overval. Hij is van Amerikaanse afkomst. En werd daar voor diverse overvallen en moorden gezocht. Hij is naar Amsterdam gevlucht. En is in Amsterdam aan Heroïne verslaafd geraakt. Hij woont in een kraakpand. Hij is later vermoord door Peter van duin. In opdracht van Monique van het Veer. Een wat slonzige man. Die wel in een blauwe spijkerbroek aan had .En een sweater met zwarte schoenen. Heeft bruin haar.

Peter van der Duin :

Luistert naar alles wat Monique van het Veer zegt. Hij is verliefd op haar. en doet daarom alles voor haar. Is een gemeen Iemand. Die mensen probeert op te praten en zwart te maken. Is netjes gekleed. Een zwart colbert met bruine schoenen. en een grijze broek. En heeft bruin haar.

Commissaris Buitendam

De baas van de Cock en Vledder. Bemoeit zich met veel dingen. De Cock vind dat vaak irritant. Loop altijd in de donkerblauwe colbert een donkblauwe broek . En een donkerblauw shirt. eronder en zwarte lakschoenen.

Peter van Woudrichem

Is een vreemde man je krijgt van hem geen duidelijk beeld in Het boek. hij liegt veel en draait veel. Beschuldigd mensen vals en vind dat de politie er niks aan doet. Netje gekleed .Colbert met zwarte broek. En zwarte lakschoenen.

3. Titel

Voorkant

Op de voorkant en achterkant staat de titel. En op de voorkant staat de Warmoesstraat in Amsterdam, waaraan het politiebureau is gevestigd.

Achterkant

Een samenvatting van het verhaal. De titel staat ook op de achterkant. En het ISNB-nummer.

Over de acteur

Albert Cornelis Baantjer .
Hij is geboren in 16 september 1923 te Urk. Baantjer kwam uit een gezin met drie kinderen1945 solliciteert hij bij de Politie van Amsterdam1948 werkte hij voor de Politie van Amsterdam In 1952 trouwde hij met Marretje van der Vaart Hij begon een jaar later aan zijn opleiding als rechercheur hij toe kwam hij terecht bij het bureau Warmoesstraat in Amsterdam Baantje woonde in Medembik Zijn vrouw overleed 16 april 2007 op 78 jarige leeftijd Baantjer zelf overleed op 30 augustus 2010 op 86 jarige leeftijd. Kort voor zijn 78e verjaardag.

Flashbacks

Er komen veel flashbacks in het verhaal voor.

Bv. Dat Monique van het Veer aan het volgen zijn. En dat ze dat op de volgende bladzijde. Rustig koffie bij de Cock thuis.

Thema van het boek

Moord

Plaats

Amsterdam Noord-Holland en in verschillende straten in Amsterdam Diever in de provincie Drenthe
Doldersum in de provincie Drenthe
Een Boerderij in Middelie waar Monique van het Veer verschuilt zat in de Provincie
Noord- Holland

4. Ruimte

Verschillende straten in Amsterdam

Politiebureau in Amsterdam

Op straat

Boerderij

Tijd/ Tijdsvolgorde

Het speelt zich in deze tijd af ze gebruiken moderne methodes.

Dat zie je aan de drugsproblemen en overlast in Amsterdam,

Het speelt ongeveer een 2 a 3 maanden

Het is chronologische volgorde.

Taalgebruik

Het is echt voor volwassenen geschreven. Want de schrijver gebruikt moeilijk woorden en uitdrukkingen. Ik vond het zelf moeilijk om te lezen. En dat is niet vaak zo.

Vertelperspectief

Vanuit de ogen van de Cock en Vledder. Dat merk je aan aan hoe het geschreven i .

De bedoeling van de schrijver

Om mensen te vermaken of te amuseren.

Einde van het boek

Het is boek heeft een gesloten einde want, je weet wie de moordenaars zijn.

5. Samenvatting van het boek

Richard van Slooten en Peter Shot plegen een overval op een geldtransport.
Ze maken 3 miljoen euro buit. Ze schieten de chauffeur Martin van der Meulen dood. Ze vluchten met een Alfa Romeo/Jaguar richting Diever in Drenthe. De Cock en Vledder krijgen de zaak. Ze hebben de resultaten van het lab. De vingerafdrukken zijn van Richard van Slooten. Collega’s uit Drenthe bellen, dat ze Richard van Slooten dood hebben gevonden. De Cock en Vledder zijn druk bezig om getuigen te vinden. Er zit op het politiebureau een vrouw op de Cock te wachten. Ze heet Monique van het Veer. Ze is de echtgenote van Richard van Slooten. Ze heeft belangrijke informatie. Nu moeten ze dus zoeken naar Peter Shot . Vledder vraagt aan de politie in Houston (Amerika) of zij wat weten van Peter Shot. De Cock en Vledder gaan naar de begrafenis van Martin van der Meulen. Als ze weer terug lopen naar hun auto, zit er een man in hun auto. Hij heet Peter van der Duin. Het is een ex-collega van Martin. Ze reden jaren samen glas- en aardwerk naar Slowakije. Daarna gaat Martin bij transportbedrijf van Beusekom & Woudrichem werken. Tijdens een bedrijfsfeestje danst van Woudrichem met Rita van der Meulen (de vrouw van Martin). N.a.v. de danspartij ontstaan allerlei geruchten. Martin trekt daar zich niets van aan. Tijdens de begrafenis van Richard krijgt De Cock een telefoontje van z’n collega. Die zegt dat de moeder van Richard niet bij zijn begrafenis is. De Cock en Vledder gaan naar het huis van mevrouw van Slooten. Ze treffen haar thuis dood aan. Vledder hoort van politie in Houston, dat Peter Shot meerdere malen is veroordeeld voor autodiefstallen en overvallen. Hij is nog steeds hoofdverdachte in deze zaak. Twee jongens hebben zich gemeld bij het politiebureau. Ze hebben Peter Shot dood gevonden. De Cock en Vledder gaan er heen. Ze treffen de Peter Shot aan. Hij is dood gegaan aan een overdosis heroïne en twee kogels door zijn hoofd. Ze zijn alle drie op dezelfde manier vermoord. Opeens herinnerde de Cock zich de opmerking van Monique. Zij zei: ’Die verknipte de junk (Peter Shot) met z’n revolver’. De Cock en Vledder rijden richting het huis van Monique. Die slaat op de vlucht. Ze achtervolgen haar . Opeens horen ze een knal. Monique was in de berm beland. Peter van der Duin zat bij haar in de auto. Monique zal haar hele leven in een rolstoel zitten. Peter van der Duin zal het einde van de week niet halen.

6. Het cijfer van het boek

Een 9, want het is goed geschreven en erg spannend.

Eigen mening

Het is op een spannend wijze geschreven. Daardoor is het een geweldig boek. Ik heb zelden zo ’n goede Misdaadroman gelezen. Je wil het boek gewoon in één keer uit lezen. Het is moeilijk om te stoppen met lezen.

Beoordelingswoorden

Spannend – het is spannend geschreven je weet tot het eind de moordenaar niet.

Interessant- hoe ze deze zaak gaan oplossen.

Onbegrijpelijk – wat mensen doen om aan geld te komen .

Droevig – dat er zoveel mensen werden vermoord .

Langdradige – alle details werden verteld. (Het verveelde niet ) 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De Cock en de moord in extase door A.C. Baantjer"