De Cock en de moord in extase door A.C. Baantjer

Beoordeling 8.2
Foto van een scholier
Boekcover De Cock en de moord in extase
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 826 woorden
  • 3 april 2006
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 8.2
21 keer beoordeeld

Boekcover De Cock en de moord in extase
Shadow
De Cock en de moord in extase door A.C. Baantjer
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Letterlijk: de cock en de moord in “trance”. In het boek: de moorden werden in een trance gepleegd, de moordenaar was in trance van een vrouw. Fragment: blz 135 aangegeven met potlood. Symobolisch: het staat voor de man die dus die moorden in extase pleegde. Personages: De hoofdpersonage is de Cock, deze maakt in het verhaal wel een beetje een ontwikkeling door omdat hij steeds verder in de zaak komt en er dus meer richting de dader komt. Hij is een oude grijze man en zit al lang in zijn vak, hij is rechercheur bij de politie in Amsterdam en door dit beroep heeft hij een heel goed oog voor detail, zoals toen de pop was verdwenen. Relaties tussen hoofdpersonen: Ze zijn collega’s van elkaar, het ontwikkeld niet echt omdat ze al een tijd samenwerken. Soms gaat de Cock wat anders naar dingen kijken als zijn collega Vledder een goede opmerking maakt, of dat smalle lowietje een opmerking maakt en dat hij zich daar in kan vinden en er verder over na gaat denken, zoals toe Lowie zei dat hij het niet kon begrijpen dat Richard met Peter Shot samenwerkte, daardoor ging de Cock erg nadenken.
Vertelperspectief: Het is een hij/zij perspectief want je ziet het verhaal door verschillende ogen van verschillende mensen. Er zijn meerder gedachtes wel betrouwbaar, dus niet alleen van de hoofdpersoon. De hoeveelheid informatie is soms wel een beetje lastig omdat er in het onderzoek veel namen voorkomen en je moet dus goed je kop erbij houden van wie bij wat hoort, maar dat brengt ook wel een stuk spanning met zich mee. Het was ook wel een beetje wisselend omdat je dacht te weten wie de dader was maar dat het toch anders bleek te zijn. Tijd: De eerste druk was in 1982 dus ik denk dat het ook rond die tijd heeft afgespeeld, want het verhaal speelt zich niet in de toekomst of verleden af. Doordat het in de tegenwoordige tijd afspeet geeft het een juist beeld, omdat iedereen wel een beetje weet hoe Amsterdam er tegenwoordig uit ziet. Er wordt niet echt duidelijk verteld hoeveel tijd er verloopt in het boek, maar ik denk dat er ongeveer 4 a 5
weken verlopen is, want zolang duurt zo`n onderzoek. De tijd is opzich wel van belang want hoe minder tijd ze nodig hebben hoe minder kans dat er weer een moord word gepleegd. Ruimte: Het verhaal speelt zich volledig af in Amsterdam, op twee kleine stukje na, een stukje in Doldersum en Middelie. De stad helpt de Cock wel in zijn onderzoek want doordat hij daar veel mensen kent kunnen zij hem misschien helpen in het onderzoek. Er is niet echt sprake op wisseling van de ruimte alleen dus dat stukje in Doldersum waar richard word vermoord en in Middelie waar de moordenaar ontmaskerd word. De ruimte voldoet wel aan eigen beeld omdat ik zelf wel een beetje weet hoe Amsterdam eruit ziet. Een symbolisch voorwerp vond ik de pop die was verdwenen uit de kamer van de moeder van Richard, deze pop was uiteindelijk de doorbraak in de zaak geweest. Opbouw: Het boek heeft een ABC verdeling, alle gebeurtenissen volgen elkaar op. Ik vind het wel een goede verdeling want het blijft je boeien om erachter te komen wie de daadwerkelijke dader is geweest. Er was niet een verandering van de verteller in de verdeling. Het verhaald had een gesloten einde, dit vond ik een goed einde want nu wist je dus wie het gedaan had. Het begin vond ik wel even apart omdat het begon met het volgen van de daders, hierbij werd je op een verkeerd spoor gezet omdat je ging denken dat Peter Shot de dader was maar dat bleek dus achteraf niet. Dit had de auteur gedaan om je een beetje in verwarring te brengen denk ik. Motieven: De pop die verdween van het kastje die komt later terug als zeg maar de oplossing in het verhaal. Maar ook dat de Cock zichzelf voorsteld met ceeoceekaa dat komt ook veelvuldig terug in het verhaal. De nekschotten bij de vermoorde mensen kwamen ook steeds terug. De pop symboliseerd een beetje de angst van de dader want toen hij de moeder van Richard had gedood raakte hij een beetje in paniek en nam de pop mee om bewijs weg te halen volgens hem. Want die pop had de moeder gekregen van Richard toen hij een keer naar Tsjechie was gegaan samen met Peter de daadwerkelijke dader.
Thema: Het thema is moord, omdat er telkens mensen vermoord werden, ook door de nekschotten waardoor de mensen vermoord werden vind ik dat het thema moord is want het hele boek draait als het ware om de gebeurtenissen rond de moorden. Dit verschilt dus niet met het verhaal. Auteur: A.C. Baantjer is 16 september 1923 geboren in Urk. Een paar jaar nadat hij was geboren, verhuisde het gezin naar Amsterdam. Hij heeft veel meer boeken geschreven, die toebehoren tot de baantjer reeks.

REACTIES

J.

J.

er staan allemaal taalfouten in en de informatie klopt ook niet .

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De Cock en de moord in extase door A.C. Baantjer"