De Cock en de dood van een clown door A.C. Baantjer

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 867 woorden
  • 10 augustus 2006
  • 19 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.2
  • 19 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1984
Pagina's
238
Geschikt voor
vmbo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De Cock en de dood van een clown
Shadow
De Cock en de dood van een clown door A.C. Baantjer
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: De Cock en de dood van een clown
Auteur: A.C. Baantjer

Personen:
De Cock: De Cock is zijn naam. Het is een oude man van rond de 50 jaar. De Cock is een oude man met grijzig haar en een bril. Hij is erg intelligent en lost meestal de zaken op. Hij kan het niet hebben dat zijn naam soms verkeerd wordt schreven en spelt deze daarom altijd hij zegt dat de Cock met ceeooceekaa. Vaak is het moeilijk te volgen wat de Cock allemaal denkt. De Cock denkt erg goed na over de stappen die hij neemt bij een onderzoek van een moord. En dat die stappen dan leiden tot een goed eind resultaat vind ik erg goed. Ik vind de Cock ook goed omdat hij met weinig informatie toch moorden kan oplossen. En dat hij Buitendam nog kan ontlopen vind ik altijd geweldig hoe hij doet.

Dick Vledder:
Dick Vledder is de jongere collega van de Cock, hij wil meestal heel snel een dader hebben als ze een verdachte hebben wil hij hem meestal meteen oppakken en hij weet ook heel vaak niet wat de Cock bedoelt met de stappen die hij in zo’n onderzoek neemt. Hij is snel in zijn eind oordeel en kan dan niet wachten tot ze de dader hebben te pakken. Met verhoren beschuldigd hij altijd iedereen en soms schiet het de verdachten een verkeerd keelgat in en moet de Cock hem weer tegen houden, naar een goede discussie.


Perspectief:
Het verhaal wordt door meerdere ogen verteld. Het is een hij/zij perspectief.

Thema:
Het onderwerp van het boek is het opsporen van de dader. De Cock en Vledder beschouwen het opsporen van de dader als een groot avontuur.
En doen het op hun eigen manier.

Titel:
De Cock en de dood van een clown. Deze titel is zo gegeven omdat er een clown wordt vermoord en daar gaat het hele boek over. En de Cock moet deze zaak oplossen. Dat is wat de titel eigenlijk duidelijk maakt.

Motto:
Dit boek heeft geen motto. Niet alle boeken hebben een motto!

Samenvatting:
Er komt een man op het bureau (Mijnheer van Vlaanderen) bij de Cock die vertelt dat zijn Juwelen ter waarde van 1miljoen gulden zijn gestolen maar er geen enkel spoor van braak is.
Als die man weg is gaat de telefoon omdat er een dode clown op een vlondertje aan de Schreiers toren ligt. De Cock en Vledder gaan er meteen op af. Er ligt een clown met een werpmes in zijn rug op het vlondertje. Hij was van een groepje artiesten die samen optraden. Die zelfde avond moest die Clown ( Pierrot) optreden in Groningen en er was inderdaad iemand die optrad. De impresario liet zijn gezicht hangen en de Cock en Vledder gingen terug naar het bureau. ’s Middags kwam de zoon van mijnheer van Vlaanderen (Maurice) op het bureau en verteld dat zijn vader iets was vergeten te zeggen namelijk dat hij alleen het woord “vlindertje” kon herinneren. de Cock ging uitzoeken. Na een tijdje komt hij er achter dat in dat groepje artiesten ook een "vlindertje" zat. De Cock ging naar haar toe. Hij vroeg een aantal dingen die met de moord hadden te maken en over juwelen ze zei dat ze daar niets over wist. De volgende dag hoorden ze dat Vlindertje was vermoordt. Ze lag op haar knieën voor een stoel met de handen gevouwen en ook een werpmes in haar rug. Na onderzoek in het huis van Vlindertje bleek dat Maurice in het huis was geweest. Toen de Cock hem daarover wat ging vragen zei hij dat hij bij vlindertje was geweest, en dat zij de volgende dag de juwelen aan hem zou geven. De Cock ging de zaak verder onderzoeken en kwam er achter dat Pierrot speelschulden had bij een goktent. Hij moest deze afbetalen en had aan de goktent houder gevraagd of hij

zijn schulden af kon betalen met juwelen. Even later kwamen ze er achter dat Peter van Dongen (Impresario van het artieste groepje) ook hypnotiseur was. De Cock wist bijna zeker dat peter van dongen de juwelen had gestolen en Pierrot en Vlindertje had vermoord hij wist alleen niet hoe hij het moest bewijzen. Op eens wist hij het.
en ging naar een vriend van Pierrot (Henri Jonkers) en vroeg of hij wou meewerken aan het plan van de Cock. Henri Jonker schreef een briefje naar Peter van Dongen om hem naar een bepaalde plek te lokken. Henri Jonkers kreeg onder zijn kleren een ijzeren plaat om zijn lichaam te beschermen.
Peter van Dongen kwam naar de afgesproken plek n.l. bij de schreiers toren. Peter van Dongen had zich Verkleed als een oude man met een lange baard. De Cock wist meteen dat hij het was. Ineens liet de man zij stok los en begon te rennen hij hief zijn hand en probeerde een mes in Henri Jonkers te steken. Het werpmes viel op de grond. Peter van Dongen rende weg, maar keek niet goed uit en viel op een auto. Peter van Dongen kwam in het ziekenhuis terecht en werd gearresteerd wegens moord op twee mensen en poging tot moord en wegens diefstal van juwelen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De Cock en de dood van een clown door A.C. Baantjer"