De charmeur door Jan & Sanne Terlouw

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1574 woorden
  • 25 juni 2007
  • 63 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.7
  • 63 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2006
Pagina's
302
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De charmeur
Shadow
De charmeur door Jan & Sanne Terlouw
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
1 Gegevens over het boek
Auteur: Jan Terlouw en Sanne Terlouw
Titel: De Charmeur
Titel verklaring: Het heet zo vanwege de het slachtoffer een charmeur was en vaak vreemd ging.
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Jaar van de Uitgave: eerste druk in april 2006, zevende druk in februari 2007
Genre: detective roman en relatie tussen mensen.

2 Gegevens over de schrijver
Jan Terlouw
Geboren: 15 november 1931
Studie: Wis- en natuurkunde, gepromoveerd in kernfysica. heeft ook lange politieke carrière: was gemeenteraadslid, fractievoorzitter D66, Lid van Tweede Kamer, Minister van Economische Zaken, Secretaris-Generaal, Commissaris der Koningin in Gelderland en sinds 1999 Senator van de Eerste Kamer.
Debuut: De avonturen van oom Willibrord (1970),

Genres: Jeugdboeken, verhalen
Geschreven boeken
1970 Oom Willibrord
1970 Pjotr
1971 Bij ons in Caddum
1971 Koning van Katoren
1972 Oorlogswinter
1973 Briefgeheim
1974 De heks van IJsselstein
1975 De nieuwe trapeze; een reeks originele verhalen en gedichten voor de basisschool
1976 Oosterschelde; Windkracht 10
1978 De derde kamer
1983 De kloof
1983 Naar zeventien zetels en terug; politiek dagboek; 9 maart 1981 - 5 november1982
1986 Gevangenis met open deuren
1989 De kunstrijder
1995 De uitdaging en andere verhalen

1998 Eigen Rechter
2005 Herfstdagboek
2006 De Charmeur

Veel van Terlouws boeken spelen in de wereld die wij kennen, maar hij heeft ook een aantal verhalen in een fantasieland gesitueerd. Koning van Katoren en De Kloof spelen beide in landen die de schrijver zelf bedacht heeft. De achtergrond doet daardoor een beetje sprookjesachtig aan, maar de problemen waarmee de hoofdpersonen te maken krijgen, zijn wel uit het dagelijks leven gegrepen.
De boeken van Jan Terlouw vallen regelmatig in de prijzen. Voor Koning van Katoren en Oorlogswinter ontving hij in 1972 en 1973 de Gouden Griffel en De Kunstrijder werd in 1990 onderscheiden met de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. In 2000 werd Eigen rechter genomineerd door de Jonge Jury. Zijn boeken zijn echter niet alleen populair in Nederland. Ze zijn vertaald in het Frans, Duits, Engels, Fins, Hongaars, Italiaans, Pools, Spaans (Castiliaans, Catalaans, Baskisch en Galicisch), IJslands, Zweeds, Zuidafrikaans, Fries, Tsjechisch, Deens, Japans en zelfs in twee Keltische talen: het Iers en het Welsh.
In 1973 kreeg Terlouw voor Koning van Katoren bovendien de Österreichischer Staatspreis für Kinder- und Jugendliteratur. Behalve schrijven heeft Jan Terlouw nog een groot aantal andere bezigheden. Rondom zijn huis heeft hij veel dieren verzameld, waaronder koeien, kippen en twee Haflingers (paarden) die hij cadeau kreeg toen hij afscheid nam als Commissaris van de Koningin van Gelderland. Al die beesten kosten een hoop tijd, maar dat vindt Terlouw niet erg. En als hij even wat anders wil, heeft hij altijd nog zijn Harley Davidson waarop hij vaak tochtjes maakt door de omgeving.

Sanne Terlouw
Sanne Terlouw is neerlandica, schrijfster, en heeft de Libelle Romanprijs gewonnen met haar debuut "het strijkkwartet". Samen met haar vader heeft ze "de charmeur" geschreven, een detective, met veel aandacht voor een goede vader-dochter relatie.

3 Samenvatting
Job komt vrij na zeven jaar onschuldig in de gevangenis te hebben gezeten. Zijn vrouw is intussen van hem gescheiden, en hij heeft geen contact meer gehad met zijn dochter, Leonie. Die is intussen 20 jaar en studente psychologie. Ze hoort van zijn vrijlating en gaat hem ophalen. Onmiddellijk is er weer een band tussen hen, en al na korte tijd trekt Leonie bij haar vader in.
Een vriendin, Sophie, vraagt Jobs hulp: een vriend van haar is omgekomen, men denkt dat het een ongeluk is, maar zij denkt dat hij vermoord is. En ze verdenkt de vrouw van het slachtoffer. Job is vast wel in staat om haar te helpen, denkt ze. Hoe ze daar bij komt, weet Job niet, maar hij wil wel helpen. En als dat nodig blijkt op onderzoek uit. Hij heeft nog wat maatjes overgehouden aan zijn verblijf in de gevangenis, en hij heeft een appeltje te schillen met de commissaris.
Samen met Leonie heeft hij detectivebureau Reders en Reders, noemt hij altijd . Maar hij geniet ervan om de commissaris die hem veroordeeld heeft nu voor te zijn. Want intussen is het inderdaad een politieonderzoek geworden. Het is moord.
Na veel onderzoek, wordt Leonie plotseling ontvoerd, 3 dagen later is ze weer terug. Job en Leonie zoeken uit waar het pand is en vinden het in de haven in IJmuiden. Ze gebruiken de ontvoering om de dader te pakken door Sophie te laten verdwijnen en dan het pand in de haven in de gaten te houden uit eindelijk komt de dader daar toch en wordt gearresteerd.

4 Persoonlijke beleving
Ik vond het een erg spannend boek, maar ook serieus ,want het verhaal gaat niet de hele tijd over alleen de moordzaak ,maar ook over de relatie tussen Leonie en Job, het spannende was dat je tot het einde niet wist wie de moordenaar was. Er is maar 1 boek die ik heb gelezen waarvan een misdadiger langer is onbekend gebleven, maar daar werd het pas in de laatste zin bekend gemaakt.
Ik kon het beste meeleven met Job en Leonie , want die hadden de hoofdrol en zijn duidelijk geschreven. Het is niet zo dat de moordenaar een slecht persoon is aan het einde vertelt hij waarom hij de moord heeft gepleegd en je kunt niet zeggen dat hij goed zat, maar hij had een duidelijk motief wat iedereen kan overkomen.

5 Ruimte
De plaatsen worden niet tot in detail beschreven, maar er is wel een duidelijk beeld. “De ramen stonden open en de achterdeur ook. Ik dacht dat Elyse wel in de tuin zou zitten, dus ik ging naar buiten. Daar, aan de perenboom, hing ze. Haar magere handen tikten bij ieder vlaagje wind tegen de stam van de boom.” Hier wordt de tuin heel globaal beschreven, zodat je wel een beeld hebt van de tuin, maar niet tot in detail.
Het verhaal speelt zich af in Nederland, dus het is gewoon lekker Nederlands weer door het hele boek heen. Het weer heeft niet echt een belangrijke rol, behalve het gedeelte dat ze gaan zeilen, want dat kun je niet zonder wind.

6 Tijd
Het verhaal speelt zich af van een half jaar na de vrijlating van Job tot het eind van de moordzaak en dat ze de man vinden die de mogelijk alibi van Job heeft van toen die veroordeeld werd. Het wordt dus chronologisch verteld. Er komen 1 flashbacks in voor als de dader verteld waarom hij de moord heeft gepleegd. Er zijn tijdversnellingen, maar geen tijdvertragingen of tijdverdichting, want vaak zijn ze ’s ochtends ergens meebezig en dan zijn bij het einde van de middag of begin van de avond. Tijdsprongen komen regelmatig voor soms van een paar dagen tot een week of twee. Het doel van de tijd is soms om spanning op te weken zoals toen Leonie ontvoerd was en iets duidelijk te maken over de personages zoals Job verteld over een paar bajesklanten die hem nog iets te goed hebben.

7 Perspectief
Het perspectief is een wisselend hij/zij perspectief, want de ene keer wordt er iets verteld wat Leonie mee maakt en dan iets over Job, je hebt niet toegang tot hun gedachtes tenzij ze het vertellen in 1 van de aantal brainstorm sessie om de moordenaar te vinden, dus in deze zin wekt het ook een beetje spanning op.

9 Personages
Job is een man van 43, die 7 jaar ten onrecht in de gevangenis heeft gezeten vanwege een moord op zijn oom Bart. Hij werkt parttime als bioloog bij een farmaceutisch bedrijf. De erfenis die hij eindelijk heeft gekregen van zijn vermoorde oom zorgt er voor dat hij financieel goed zit. Zijn vrouw Wies is van hem gescheiden zes en een half jaar geleden.
Job heeft soms last van ochtend humeur. Hij is ook erg doortastend en heeft een neiging naar eerlijkheid maar dat heeft waarschijnlijk te maken met de 7 jaar gevangenis te maken. Hij is vaak ook erg serieus en hard, maar heeft ook een zachte kant en die kant zie je vaak als hij samen met Leonie is en toen Leonie ontvoerd werd. Hij maakt zich ook niet meer druk om Wies, het kan hem niet erg veel schelen.

Leonie is een jonge vrouw van 20 die haar vader voor het laatst had gezien 7 jaar terug voor dat hij de gevangenis in ging. Ze wou hem wel bezoeken maar dat mocht niet van Wies, haar moeder, als ze het stiekem wel deed was ze door het lint gegaan. Ze studeert nu psychologie, waar van ze weet dat haar ouders het waarschijnlijk niks aan vinden. Eerst woonde ze met haar moeder in een dorpje in de buurt van de stad daarna trekt ze in bij haar vader. Ze werkt ook op donderdag in de bibliotheek waar ze Sophie leert kennen die later vraag om de hulp bij de moord op Gerard Brandenburg.
Leonie is een beetje ijdel en heeft ook last van ochtendhumeur. Ze is ook doortastend en wil eerlijkheid, nadat ze deze moord hebben opgelost wil Leonie verder met het op lossen van de moord op Oom Bart.

10 Stijl
De stijl van dit boek is nogal vreemd omdat het door 2 personen is geschreven. Je merkt bij na geen verschil, maar sommige stukjes zij net anders. Het eerste hoofdstuk begin gelijk heel detectiveachtig, terwijl het later in het verhaal stukjes tussen zitten dat een soort gezellig gebabbel is, niet erg nuttig, maar gewoon gezellig. Jan en Sanne Terlouw hebben bijna dezelfde stijl van schrijven, achteraf wisten ze ook niet meer wie wat had geschreven.

11 Thema
Het probleem in dit boek is de moord op te lossen van Gerard Brandenburg. Het gevolg daarvan is dat ze een drugshandeltje ontdekken en dat Leonie ontvoerd wordt. Er wordt per ongeluk ook nog iemand anders vermoord maar dat was niet de bedoeling van de moordenaar.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

goed verslag en je hebt me schoolcarriere gered met dit verslag :P

11 jaar geleden

T.

T.

waar is 8?

6 jaar geleden

een scholier

een scholier

goed verslag! ik mis alleen no de motieven. Heeft mij heel erg geholpen.

1 maand geleden

Andere verslagen van "De charmeur door Jan & Sanne Terlouw"