Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De buitenvrouw door Joost Zwagerman

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover De buitenvrouw
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 638 woorden
  • 10 augustus 2006
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
17 keer beoordeeld

Boekcover De buitenvrouw
Shadow

Theo Altena, leraar Nederlands en gelukkig getrouwd, krijgt een affaire met de Surinaamse docente Iris Pompier. Een roman over liefde, leugens en zelfbedrog. Maar ook over moedwil en misverstand in het multiculturele Nederland.

Theo Altena, leraar Nederlands en gelukkig getrouwd, krijgt een affaire met de Surinaamse docente Iris Pompier. Een roman over liefde, leugens en zelfbedrog. Maar ook over moedwil …

Theo Altena, leraar Nederlands en gelukkig getrouwd, krijgt een affaire met de Surinaamse docente Iris Pompier. Een roman over liefde, leugens en zelfbedrog. Maar ook over moedwil en misverstand in het multiculturele Nederland.

De buitenvrouw door Joost Zwagerman
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: De buitenvrouw Auteur: Joost Zwagerman Druk: Dertiende druk Plaats van uitgave: Amsterdam Jaar van uitgave: 1996 Jaar van eerste uitgave: Oktober 1994 Titelverklaring: De titel van dit boek is eenvoudig te verklaren. Iris Pompier is namelijk een Surinaamse die getrouwd is met Sidney maar ondertussen een affaire heeft met Theo terwijl juist getrouwd is met Sylvia. In het Surinaams is de vrouw met wie je een relatie hebt buiten je huwelijk een buitenvrouw, en een binnenvrouw is de vrouw met wie je getrouwd bent. Dit verklaard dus de titel ‘De Buitenvrouw’. Motto: Het motto van De Buitenvrouw is de verklaring van het woord Buitenvrouw uit het Surinaams-Nederlandse woordenboek. Het betekent: naast wettige echtgenote of vaste concubine een partner die elders woont. Het legt uit dat Theo een buitenechtelijke relatie heeft met Iris, die op haar beurt ook een buitenechtelijke relatie heeft met Theo.
Opdracht: Ook over de opdracht kan ik niks vertellen, die is er namelijk niet. Omslag: Op de omslag is nauwelijks wat te zien. Vrijwel de hele omslag is zwart, er is alleen op de bovenkant een deel van een Surinaamse vrouw te zien, die hoogstwaarschijnlijk Iris Pompier moet voorstellen. Verder is er een lelie te zien, de betekenis daarvan weet ik niet. Ruimte: Het verhaal speelt zich hoofdzakelijk af in Alkmaar en Hoorn. Alkmaar is de woonplaats van Theo en Sylvia Altena, ze wonen daar in een nieuwbouwwijk. Hoorn is de woonplaats van Iris en Sidney Pompier en tevens ook de plaats waar de school staat waar Theo en Iris allebei les geven. Ook Iris en Sidney wonen in een nieuwbouwwijk, alleen zijn de inwoners van Hoorn er nog duidelijk niet aan gewend dat er buitenlanders, en dan vooral zwarten, in hun dorp wonen. Wat dat betreft is Hoorn nog een ouderwets dorp met moderne huizen. Tijdsverloop: Het verhaal speelt zich in het heden af, het precieze jaartal is niet bekend. In het verhaal zitten heel veel flashbacks, maar geen flashforwards. Soms is het wel verwarrend, op het ene moment zit je in het heden, dan zit je opeens 15 jaar terug in de tijd, dan moet je wel even snel overschakelen. De verteltijd is 239 pagina’s. Perspectief: In dit verhaal zijn de vertellend ik en de belevend ik dezelfde persoon. Theo Altena verteld het verhaal terwijl hij het zelf ook beleefd. Hij is de hoofdpersoon, hoewel Iris Pompier ook een hoofdpersoon is. Ook andere personages praten in het verhaal maar Theo is degene die het uitlegt en je kan bij hem in zijn gedachten kijken, dat kan bij andere personages niet. Het verhaal is auctoriaal verteld. Vertelde tijd: De vertelde tijd is een beetje onduidelijk. Het verhaal speelt zich in het heden af, maar gaat vooral over de affaire tussen Iris en Theo en die heeft 14 maanden geduurd. Maar Theo vertelt ook over gebeurtenissen uit zijn jeugd en eerdere gebeurtenissen uit zijn huwelijk met Sylvia. Daaruit kan je opmaken dat de vertelde tijd eigenlijk het hele leven van Theo Altena is. Maan aan de andere kant gaat het verhaal over de affaire die 14 maanden duurde, maar hij vertelde pas nadat er al 13 maanden voorbij waren en hij heeft het eigenlijk dan alleen over de laatste dagen van de 14e maand.
Mijn mening over ’De Buitenvrouw’: De buitenvrouw vond ik een leuk boek om te lezen. Sommige stukjes waren heel grappig. Alleen aan het einde werden sommige stukjes een beetje langdradig. Ook vond ik dat het verhaal opeens was afgelopen met een raar einde. Maar over het algemeen was het boek erg leuk om te lezen. Het was wel een vulgair boek, maar dat is af en toe wel leuk, eens een keer wat anders dan de gewone boeken die veel bescheidener over seks praten dan Joost Zwagerman doet. Normaal lees ik dit soort boeken niet, daarom is het wel leuk om eens wat anders te lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De buitenvrouw door Joost Zwagerman"