Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De buitenvrouw door Joost Zwagerman

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
Boekcover De buitenvrouw
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1082 woorden
  • 2 juni 2001
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
23 keer beoordeeld

Boekcover De buitenvrouw
Shadow

Theo Altena, leraar Nederlands en gelukkig getrouwd, krijgt een affaire met de Surinaamse docente Iris Pompier. Een roman over liefde, leugens en zelfbedrog. Maar ook over moedwil en misverstand in het multiculturele Nederland.

Theo Altena, leraar Nederlands en gelukkig getrouwd, krijgt een affaire met de Surinaamse docente Iris Pompier. Een roman over liefde, leugens en zelfbedrog. Maar ook over moedwil …

Theo Altena, leraar Nederlands en gelukkig getrouwd, krijgt een affaire met de Surinaamse docente Iris Pompier. Een roman over liefde, leugens en zelfbedrog. Maar ook over moedwil en misverstand in het multiculturele Nederland.

De buitenvrouw door Joost Zwagerman
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Gegevens van het boek: titel: De buitenvrouw
auteur: Joost Zwagerman
plaats van uitgave: Amsterdam (grote lijsters) jaar van eerste druk: 1994
genre: relatieroman
literaire stroming/tijdvak: moderne roman Vragen dunne vragen (details) 1 Is dit verhaal waar gebeurd? 2 Speelt racisme een belangrijke rol in het boek? 3 Waarom slaat Sydney Iris? 4 Spelen contrasten een grote rol in dit boek? 5 Is Theo gelukkig met Sylvia? dikke vragen (discussie en nadenkvragen) 1 Waarom heeft de hoofdfiguur zoveel aandacht nodig? 2 Waarom voelt Theo zich zo aangetrokken tot Iris? 3 Wat voor ’n excusen en uitvluchten verzint Theo allemaal voor Sylvia? 4 Waardoor beeindigen Theo en Iris hun relatie? 5 Is dit boek te vergelijken met andere boeken van Zwagerman?
Verhaalpersonages: 1 Theo Altena
2 Sylvia Houtman
3 Iris Pompier
4 Sydney Pompier Tijd: 20e eeuw Plaats: Alkmaar, Hoorn Probleem: Theo Altena heeft een verhouding met een donkere collega, een gymlerares, op zijn school. Dit proberen ze beiden geheim te houden, maar het is ondertussen, zonder dat zij dat weten, een publiek geheim geworden. Ze zijn alle twee getrouwd, Theo gelukkig, Iris iets minder. Gebeurtenissen: Theo is leraar Nederlands op het Westfries College in Hoorn. Hij is gelukkig getrouwd met Sylvia Houtman en hij woont in een nieuwbouwwijk in Alkmaar. Door zich toegeeflijk op te stellen denkt hij zich populair te maken bij de leerlingen, maar deze maken hier uiteraard misbruik van. Als hij met 4 havo meegaat op werkweek naar Tilburg ontmoet hij Iris Pompier, de creoolse gymlerares van het college. Hij ontdekt dat ze twee gezamenlijke tussenuren hebben, hij vraagt haar om samen iets te gaan drinken. Dit loopt uit op een 14 maanden durende verhouding. Hierdoor gaat Theo in tegen racisme, op school en tegen zijn schoonvader. Iris en Theo denken dat hun verhouding geheim is gebleven, maar eigenlijk weet bijna de hele school er al vanaf. In Theo’s klassen vinden onschuldige plagerijtjes plaats, deze lopen uit de hand als Theo op zijn bureau pornografische foto’s, met de tekst ‘Blackie is the best’. Als gevolg hiervan slaat hij een leerling die zich weigert te melden bij de rector. De vader van die leerling kondigt aan dat hij naar de inspecteur of naar de rechter te gaan. Iris vertelt alles aan haar echtgenoot, hij slaat haar. Ze maakt een eind aan haar verhouding met Theo. Sylvia doet alle langzamerhand boven tafel komende bewijsstukken af als overwerktheid en overspannenheid van Theo. Theo kan zijn rustige, burgerlijke leventje voortzetten. Oplossing van het probleem: Ze besluiten samen om te stoppen met hun verhouding, omdat ze beiden toch te veel van hun echtgenoten houden.
Kies 4 personages uit je boek en licht je keuze toe. 1. Sylvia Houtman is een bijfiguur (beetje hoofdpersoon), omdat ze een vrij grote rol in het verhaal speelt, door dat Theo veel van haar houdt besluit ook hij een punt achter zijn verhouding met Iris te zetten, maar je leert niet echt haar gedachten en gevoelens kennen. Ze is trouw aan Theo en ze is naïef. 2. Theo Altena is een hoofdpersoon door de volgende karaktertrekken je leert zijn gevoelens en gedachten kennen. Hij ontwikkelt zich in de loop van het verhaal; hij is bv. plotseling fel tegen racisme. Het boek speelt zich af door zijn ogen. 3. Sydney Pompier is een bijfiguur, omdat je zijn gedachten en gevoelens niet leert kennen. Hij is de man van Iris, Iris houdt heel veel van hem, hij slaat haar, omdat ze hem van haar verhouding met Theo vertelt. 4. Iris Pompier is een hoofdpersoon door de volgende karaktertrekken ze ontwikkeld zich in de loop van het verhaal. Je leert gedeeltelijk haar gedachten en gevoelens kennen, door wat ze vertelt aan Theo. Incidenten, scènes of andere voorvallen uit de tekst de me goed bij blijven. Het incident dat Theo een leerling slaat om-dat hij niet naar de rector gaat als hij er-uit gestuurd is. Hij mag geen leerlingen slaan, maar ik vind die leerling ook een *** omdat hij Theo zo treitert. Het incident dat Theo en Iris iets drinken in een cafeetje en dat daar dan ook leer-lingen van 4 havo zijn, dat vond ik grappig, Theo voelt zich betrapt, maar Iris lost het goed op. Al die keren dat Theo tekeningen met teksten op zijn bureau vindt, ik vind niet dat de klas zich met de verhouding tussen Theo en Iris moet bemoeien, zeker niet op die manier, het is iets tussen hen (en Sylvia en Sydney), daar heeft de klas niks mee te maken. Leg in je eigen woorden uit waar het verhaal over gaat. Theo en Iris ontmoeten elkaar, Iris is nieuw op school. Na een werkweek wil Theo graag meer met haar optrekken, hij nodigt haar uit om samen iets te gaan drinken. Dit loopt uit op een verhouding die 14 maanden duurt. Ze doen alles om hun verhouding geheim te houden, maar bijna iedereen weet er al vanaf (behalve Syl-via). Theo en Iris besluiten een punt achter hun verhouding te zetten, ze houden beiden teveel van hun echtgenoot(e). Verhaal en structuur. 1. Het boek heeft 239 bladzijden, verdeeld in 19 hoofdstukken. 2. Het boek heeft een auctoriaal perspectief. 3. Er zitten tijdlagen in het boek. 4. Er zitten tijdsprongen in het boek. 5. Het boek heeft een gesloten eind, het probleem is opgelost. Verhaal en werkelijkheid. Dit verhaal zou zich in werkelijkheid ook kunnen afspelen en dat gebeurt ook, er zijn zat mensen die vreemd gaan, bv. met een collega, en dat verzwijgen voor hun echtgenoot. Verhaal en moraal. De acties van de hoofdpersonen komen niet overeen met mijn morele waarden. Ik vind niet dat je vreemd moet gaan en als je dat doet, vind ik niet dat je daarover moet zwijgen tegen je echtgenoot.
Recensie: Het boek is verdeeld in 19 hoofdstukken. Het heeft een auctoriaal vertel- perspectief dat ligt bij Theo. Het boek heeft een gesloten eind, want het probleem wordt opgelost. Theo liegt Sylvia voor, terwijl Iris aan haar man vertelt dat ze een verhouding heeft met Theo, met alle gevolgen van dien. Voor Iris zou je daarom bewondering op kunnen brengen, terwijl Theo eigenlijk een beetje laf is.Dit verhaal zou zich in werkelijkheid ook heel goed af kunnen spelen, in de werkelijkheid gaan er veel mensen vreemd zonder dat hun echtgenoot of echtgenote daar iets van af weet. Echt vernieuwende ervaringen brengt het boek je niet. De acties van de hoofdpersonen kun je als extreem ervaren, wat ik doe, ik vind niet dat je vreemd moet gaan en zeker niet als je je partner voor blijft liegen, zoals Theo. Iris vertelt het tenminste aan haar man. Of de schrijver met dit verhaal een bedoeling heeft gehad weet ik niet.

REACTIES

G.

G.

Perfect uittreksel. Netjes gedaan hoor!! Met deze samenvatting heb ik veel mee kunnen doen! Doei!

22 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De buitenvrouw door Joost Zwagerman"