Zakelijke gegevens

Auteur:
Joost Zwagerman

Titel:
De buitenvrouw, uitgeverij De Arbeiderspers, Amsterdam-Antwerpen, veertiende druk, Augustus 1996. (eerste druk, oktober 1994)

Genre:
Psygologische roman

Eerste reactie

Keuze:
Op aanraden van mijn moeder en mijn zus heb ik dit boek gekozen. Ik wist totaal niet wat ik er van verwachten moest. Ik lees 'De buitenvrouw' voor de periode 1980 en later en dit boek behoort tot de B-categorie. Nadat ik de achterkant van het boek gelezen had, was ik erg nieuwsgierig hoe de roman zou verlopen.

Inhoud: Niet een speciaal boek, maar er zit een mooie verhaallijn in. Ik vind dat Joost Zwagerman wel heel goed kan schrijven en een geweldige creatie aan deze roman heeft gegeven.

Verdieping

Personen

Theo Altena:
33 jaar oud en getrouwd met Sylvia Houtman. Ze wonen samen in Alkmaar. Hij is sinds zes jaar leraar op het Westfries college in Hoorn. Hij heeft een affaire met Iris Pompier.

Iris Pompier:
Zij is geboren in Paramaribo en heeft een zwarte huidskleur. Zij is getrouwd met Sidney. Zij is gymlerares op het college. Zij begint een affaire met Altena.

Sylvia:
De vrouw van Altena

Sidney:
De man van Pompier

Theo Altena en Iris Pompier, allebei getrouwd en docent op het Westfries college in Hoorn, leren elkaar kennen op een schoolkamp. Zij beginnen een buitenechtelijke relatie met elkaar. De relatie duurt ongeveer 14 maanden en ze gaan er vanuit dat niemand iets gemerkt heeft. Het boek begint wanneer Theo terug komt op school. Er staat een karikatuur op het bord met daaronder 'Blackie is the best'. Hij laat het verwijderen door de leerling die deze erop heeft gezet. 's Avonds gaat Theo naar de ouders van Sylvia en nadat de vader van Sylvia een opmerking heeft gemaakt over zwarten, wordt hij erg kwaad.
Wanneer Theo weer op school komt staat er weer een karikatuur op het bord. Hij begint een rede over racisme tegen zijn klas, maar de klas weet van zijn affaire doordat de vader van een leerling Theo en Iris altijd samen bij haar huis ziet. Een aantal uur daarna liggen er zes pornografische foto's van donkere vrouwen op zijn bureau. Hij stuurt daarom zes jongens naar de conrector. Wanneer Wouter Nijman tegenstribbelt, verwijderd hij hem
hardhandig uit het lokaal. Ferwerda, de conrector komt naar Theo toe vertelt dat de vader van Wouter een klacht wil indienen. Ook vertelt hij dat velen weten van de affaire met Iris. Theo geeft het toe en gaat een aantal dagen met verlof. Iris is die dag niet op school geweest en Theo besluit haar de volgende dag op te wachten. Iris is kwaad op Theo, omdat hij heeft toegegeven dat zij een relatie hebben. Iris heeft zelf aan haar man vertelt dat zij een affaire heeft. Zij besluiten de relatie te stoppen.
Theo vertelt de problemen op school, maar vertelt niets over de affaire. Sylvia gelooft alles en samen zetten ze hun rustige burgelijke leventje voort.

Perspectief:
Het ik-perspectief, alles wordt verteld uit de belevingswereld van Theo. Er is ook een algemene verteller.

Tijd en tijdsvolgorde:
Alles speelt zich ongeveer af in een week. Er zijn vele flash-backs die de relatie beschrijven.

Plaats:
Het speelt zich vooral af in het college. Ook in het huis van Iris en Theo.

Verhaalopbouw:
Het verhaal is opgebouwd uit negentien hoofdstukken.

Thematiek:
In het verhaal komen twee thema's naar voren. Ten eerste de ontrouw die er is. Iris en Theo hebben een buitenechtelijke relatie met elkaar.

Ten tweede gaat het over racisme. Theo heeft een affaire met Iris, om haar huidskleur. Verder in het verhaal kun je zien dat Theo's houding tegen over racisme verandert.

Je kunt in het hele verhaal zien dat ontrouw en racisme speelt, er kunnen dus niet speciale tekstgedeelten aangewezen worden.

Het verband tussen titel en het thema:
Het verhaal gaat over de relatie tussen een blanke en een surinaamse vrouw. Buitenvrouw betekent in het Surinaams: de vrouw met wie een man een buitenechtelijke affaire heeft. Iris in het verhaal is de buitenvrouw.

Plaats in literatuurgeschiedenis

Auteurgegevens:
Joost Zwagerman wordt geboren op 18 november 1963 in Alkmaar. Hij heeft een onderwijzersopleiding gevolgd na zijn middelbare school. Daarna heeft hij Nederlandse taal-en leterkunde gestudeerd. Hij publiceerde vanaf 1984 regelmatig artikelen, proza en poëzie in diverse tijdschriften en schreef voor een aantal kranten. Hij is van 1988 tot 1990 redacteur van het tijdschrift De Held. In 1986 begint hij met romans te schrijven.
De stroming van De buitenvrouw is de moderne Nederlandse literatuur.

Andere werken van de Joost Zwagerman:
Vals licht, Romaatsj, In het wild, Chaos en rumoer. Hij heeft een aantal romans geschreven die wel veel verschillen van elkaar. Je kunt niet zeggen dat de buitenvrouw typerend voor zijn werk is. Al zijn romans zijn wel het in het moderne Nederlands geschreven.

Prijzen:
De buitenvrouw wordt samen met vals licht genomineerd in 1991 en 1994 voor de AKO literatuurprijs

Beoordeling:
Verhaalelementen met positieve werking:
Het boek leest heel gemakkelijk en je wilt ook graag weten hoe het afloopt. Er zitten wel spannende elementen in, omdat de hoofdpersonen een buitenechtelijke relatie hebben. Het spannende is ook, dat de hoofdpersonen niets doorhebben dat al velen van hun relatie afweten.

Welke passage is het sterkst:
Ik vind vooral de passage waarin de karikaturen op het bord staan, het sterkst, omdat je benieuwd bent hoe Theo Altena er op reageert.

Verhaalelementen met een negatieve werking:
Ik vind dat er nogal grove taal wordt gebruikt in het boek. Wanneer Iris en Theo hun wekelijkse afspraak hebben, wordt dit erg nauwkeurig beschreven, dit had wel iets minder gemogen.

Oordeel over thema:
Het is toch een heel recent onderwerp. Vandaag de dag is er veel sprake van racisme en ontrouw, dit boek past dus goed bij de stroming.

Taalgebruik:
Het zijn korte, duidelijke zinnen. Soms staan er wel moeilijke woorden in, maar deze kunnen uit de context worden afgeleid. Door het taalgebruik leest het boek gemakkelijk.

Eindoordeel:
Het is een leuk boek, maar niet zo speciaal. Het gaat wel over actuele onderwerpen, maar het is niet zozeer een echte topper.

Aanraden aan anderen:
Het boek leest heel gemakkelijk, dat zou wel een aanrader zijn, maar ik vind dat het boek wel iets diepgang heeft, maar niet zoveel.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.