De brug door Geert Mak

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 880 woorden
  • 19 juni 2007
  • 57 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.3
  • 57 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2007
Pagina's
92
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De brug
Shadow
De brug door Geert Mak
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Recensie: Historisch boekenweekgeschenk, simpel en leerzaam.
Door Tamarah

Het boekenweekgeschenk “De brug” van Geert Mak was heel anders dan ik mij had voorgesteld. Namelijk een saai, oninteressant boekje wat je gratis krijgt bij aanschaf van een boek tijdens de boekenweek. Van Geert Mak had ik nog nooit van gehoord, kortom dit boekje is niets voor mij. Totdat je het in handen krijgt en denkt dit kan ik ook als literatuur gaan lezen. En dan blijkt, verrassend genoeg, dat het boek “De brug” mij door het historische karakter enorm aansprak.

“De brug” is een dun boekje met 90 bladzijdes, met een verhaal over de Galatabrug in Istanbul. Makkelijk om dat te achterhalen, want er staat een oude foto van de brug afgebeeld.

Dit non-fictie verhaal heeft geen specifieke opbouw of samenvatting, het zijn kleine verhalen van mensen die op de brug leven en of wonen. De brug loopt als een rode draad door het boekje. Het verhaal van Geert Mak laat duidelijk zien dat alles wat er op de brug gebeurt onder normen en waarden, respect en eer valt. Zodra je je daaraan niet houdt, word je niet meer geaccepteerd.
In zijn bezoek aan Istanbul merk je dat Turken erg gastvrij zijn en makkelijk aan vreemden hun verhaal vertellen. Geert Mak heeft de brug met haar bewoners geobserveerd en vertelt wat verschillende personen doen op de brug om in leven te blijven.

De opbouw van het boekje is simpel, die is er namelijk niet. Je kan geen chronologische volgorde ontdekken, het zijn namelijk verschillende verhalen. Toch stoort dit niet, het leest rustig en je hoeft niets te onthouden. Doormiddel van hoofdstukken wordt je elke keer weer in een nieuw verhaal geleidt, ze hebben wel allemaal te maken met de Galatabrug.
Omdat het onder non-fictie valt, staat er achter in het boekje een dankwoord aan alle mensen die hun verhaal aan hem hebben verteld. Zoals een dankwoord aan de zolenman, de boeken-handelaar en de sigarettenjongen.
Wat wel grappig is, is dat Geert Mak praat over het heden (2006), maar ook veel verteld over het verleden van Istanbul. De brug is dus als ware een tijdbrug tussen het verleden en het heden. Dit kom je niet zo vaak tegen, maar dat maakt het wel interessanter en leerzamer om het te lezen.

Het perspectief is niet zo spannend in dit boek. De ik- persoon is steeds aan het woord (in dit verhaal de schrijver, want het is non-fictie). Dit leest niet vervelend, maar wat in het hoofd van anderen gebeurt, kan je niet achterhalen en alleen maar gokken.

De geschiedenis van de Galatabrug lees je in dit boekje. Dat vond ik leuk, want ik heb nog nooit iets over de historie van Istanbul gelezen. Na dit boekje weet je meer over deze bijzondere brug.

Hieronder volgt een korte samenvatting over de brug:
De Galatabrug is voor het eerst gebouwd in 1845, daarvoor waren al vele jaren plannen bedacht voor het ontwerp, onder andere door Leonardo da Vinci. Bayezid II keurde zijn ontwerp af en uiteindelijk werd er een andere brug over de Gouden Hoorn (rivier) gebouwd. In 1863 werd deze brug vervangen door een tweede houten brug en de derde houten brug kwam in 1870. Na deze brug kwam in 1912 de vierde brug, die in takt bleef tot 1992. Door brand raakte de brug ernstig beschadigt en de huidige brug werd gebouwd in 1994.

Door de ogen van Geert Mak leer je de Turkse samenleving in Istanbul een beetje kennen. Hij vertelt over eerwraak, de opvattingen over hoofddoekjes in Turkije, onafhankelijkheid van de vrouw en de huidige omstandigheden in de verschillende wijken. Het thema van dit boek is dus Turkse samenleving in Istanbul.

Biografie van Geert Mak:
Geert Mak is geboren op 4 december 1946 in Vlaardingen. Hij groeide op in Friesland, ging daar rechten en sociologie studeren en werkte een tijdje in de tweede kamer, hij heeft ook een paar jaar les gegeven.
Hij begon met schrijven als redacteur voor de Groene Amsterdammer (1975). In 1985 hoorde je op de VPRO radio zijn reisreportages vanuit verschillende landen en was ondertussen stadsredacteur van NRC Handelsblad.
Een van zijn eerste boeken was “Reportages uit Nederland” (1991). In 1992 kwam het boek “De engel van Amsterdam” uit en 1995 “Een kleine geschiedenis van Amsterdam” deze werd genomineerd voor de Gouden Uil. Het boek “Hoe God verdween uit Jorwerd” uit 1996 was zijn grote doorbraak, waarvoor hij de Henriette Roland Holstprijs kreeg. Zijn bekendste boek is “De eeuw van mijn vader” uit 1999.
Tussen 2000 en 2003 was hij bijzonder hoogleraar op de Universiteit van Amsterdam.

Literatuurlijst:
1992 - De engel van Amsterdam
1995 - Een kleine geschiedenis van Amsterdam
1996 - Hoe God verdween uit Jorwerd
1997 - Het stadspaleis
1998 - Het ontsnapte land (boekenweekessay)
1999 - De eeuw van mijn vader
1999 - Ooggetuigen van de wereldgeschiedenis in meer dan honderd reportages
2000 - De zomer van 1823 / Lopen met Van Lennep (met Marita Mathijsen)
2002 - De nachtmerrie van Steiner (samen met Felix Rottenberg)
2004 - In Europa
2005 - Gedoemd tot kwetsbaarheid
2005 - Nagekomen flessenpost
2007 - De brug (boekenweekgeschenk 2007)

Beoordeling
Dit literatuur getinte boek krijgt van mij een 7,8. Het boek trekt de interesse van de lezer, je leert de geschiedenis van de Galatabrug en een beetje over de stad Istanbul, de Turkse samenleving in Istanbul wordt goed verteld aan de hand van stellingen die hier in Nederland grote ophef veroorzaken (Burka, onafhankelijkheid van vrouwen, eerwraak), Kortom genoeg stof voor een leuk boekenweekgeschenk.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De brug door Geert Mak"